18 Aralık 2013 Çarşamba

2007 YILINDAN BİR ANI

SATURDAY, MARCH 24, 2007


http://baga1.blogspot.com/2007_03_01_archive.html

DUYURU

1) Telif izinleri hakkında


10 Kasım 2008 Atatürk’ün 70. ölüm yıldönümüdür.

Sitemiz Atatürk kaynakçaları üzerinedir.

Atatürk üzerine araştırma yapmak isteyenlere ve Atatürk konulu yayınların künyelerine erişmek ihtiyacı duyanlara mevcut kaynakçalar aracılığıyla kolaylık sağlamak istiyoruz.

İnternette yer alan Atatürk kaynakçalarına sitemiz üzerinden erişmek mümkündür.

İnternette yer almayan Atatürk kaynakçalarını de web üzerinden erişilebilir hale getirmek istiyoruz. Bunu yapabilmemiz için …. adresinde yer alan kaynakçaların, yayıncı ve yazarından telif hakkı kimde ise ondan izin almamız gereklidir. Bu kaynakçaların telif hakkı sahiplerinden bu izni vermelerini rica ediyoruz. Sitemizde ticari bir çalışma yapılmayacaktır.

Şu anda izin alınması gereken 527 kaynakça mevcuttur. Telif izinlerinin alınması uzun süreye yayılabilir. Bunu en kısa sürede yapmak isteriz. Bunun için ekli listede yer alanlardan mail adresi bulunanlara mail gönderilmeye başlanmıştır.

Bunun yanında izinlerin alınması işi, bir kuruluşun desteğinde de yapılabilir. Sitemiz bu desteği memnuniyetle karşılayacaktır. Bu taktirde, daha kısa bir süre içinde Atatürk kaynakçalarına internet üzerinden erişim mümkün olacaktır.

Örnek olması için Sayın Türker Acaroğlu'ndan izin alınmış ve 1981 senesinde yayınlanmış kitabı “Açıklamalı Atatürk Kaynakçası” sitemize yerleştirilmiştir.

Başka bir yöntem olarak, listemizde yer alan yayıncılar, geçmişte yayınladıkları Atatürk konulu kaynakçalara internette yer verip bunu bize bildirirlerse biz de sitemiz üzerinde bu linkin adresini bulunduracağız. Ya da yayıncılar yayınladıkları kaynakçaların pdf dosyasını bize verirlerse biz de sitemize yerleştirebiliriz.


2) Kaynakçalar hakkında:
Çalışmamızın eksiklerini, yeni kaynakçaları bize bildirebilirsiniz.

HAKKIMIZDA

AMAÇ
Atatürk kaynakçaları konusunda etkinlik yaratılmasına, mevcut önemli boşlukların giderilmesi sürecinde yapılması gerekenlere katkıda bulunmak istiyoruz. Yurtiçindeki yayınlara ilişkin genel kaynakça en son 1984 yılında yayınlanmıştır. Aradan geçen 23 yıl bir boşluktur. Bu boşluğa özellikle işaret ediyoruz.

KAPSAM
Dünyada yayınlanmış tüm Atatürk kaynakçaları sitemizin faaliyet kapsamının ana maddesidir.

HEDEFLER
· Etkili bir Atatürk kaynakçaları portalı olmak.
· İnternette yer almayan tüm Atatürk kaynakçalarının telif izinlerini alarak bunları sitemizde yayınlamak.
· Atatürk kaynakçalarının sistemli hale gelmesinin sağlanmasına katkıda bulunmak.
· Atatürk ile ilgili kaynakça etkinliğinin yaratılmasına katkıda bulunmak.

HİKAYESİ
Sitenin kurucusu Bülent Ağaoğlu 2004 kasım ve aralık aylarında Atatürk kaynakçalarının listesini hazırlamıştır. Bu çalışma kapsamında 528 kaynakça tespit edilip listelenmiştir. Ana hedef Atatürk Dokümantasyonu isimli bir kitap yayınlamaktı. Bunun hazırlanması için gerekli zaman bulunamayınca 2007 başında, mevcut derlenmiş bilgilerin biraz daha geliştirilerek internet teknolojisi imkanlarından yararlanılarak kamuoyu ile paylaşılması yöntemi benimsenmiştir.

SIKÇA SORULAN SORULAR
Siteniz Atatürk linklerinin bir listesi midir?
Atatürk linklerinin genel bir listesi değildir. Atatürk kaynakçalarının linklerini vermektedir, bunun yanında henüz internette yer almamış Atatürk kaynakçalarını da sitede yayınlamak amacındadır.

Kaynakça nedir?
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bibliyografya

Her bir kaynakçanın içinde bulunan yayınlara internet üzerinden erişimine imkan sağlıyor musunuz?
Sitemizin ana hedefi internet üzerinde mevcut olan ve basılı olarak yayınlanmış olup da internette bulunmayan Atatürk konulu kaynakçalara erişimi sağlamaktır. Bunların içindeki yayınlara erişim için bulundukları kütüphanelere gitmek veya piyasada satılanları edinmek gerekmektedir.

Atatürk kaynakçalarının sayısı nedir?675.

Siteniz kendisi de kaynakça hazırlayacak mıdır?
Esasen başkalarının yayınladığı kaynakçalara link verecektir.

Bütün 675 kaynakçanın künyeleri tek bir veritabanında toplanacak mıdır?Zaman içerisinde bu konu değerlendirilecektir.

Atatürkle ilgili çıkan her yeni yayını sitenizden takip etmek mümkün olacak mıdır?
Sadece, evvelce yayınlanmış kaynakçalara internet üzerinden erişim imkanı sağlamak istiyoruz. Yoksa, tüm Atatürk kitaplarını sitede yayınlamak hedefimiz değil. Amacımız Atatürk ile ilgili araştırma yapmak isteyenlere kolaylık sağlamaktır.

ZAMAN
Proje için zaman takvimi veremiyoruz.

YAPILMASI GEREKENLERAşağıdakiler sitemizin faaliyet kapsamı dışında olmakla birlikte, tümü de şu anda mevcut olmadığı için bu boşlukların giderilmesi ihtiyacı sebebiyle sitemiz tarafından listelenmeye çalışılmıştır. … adresine ilave etmek istediklerinizi bildirirseniz sitemizde yer verilecektir.

· Atatürk konulu kitap, makale vs. tüm basılı yayınların dijitalize edilerek internette bir sitede yayınlanması.Türkiye’de Milli Kütüphane kayıtlarına göre 2007 yılına kadar Atatürk konulu 2500 civarında kitap yayınlanmıştır. Cumhuriyet Dönemi Makaleler Bibliyografyası’nda da Atatürk adı geçen 5300 makale bulunmaktadır.

Burada telif hakları sorun olarak bir engeldir. Fakat aşılamaz bir engel değildir. Ortaya konulacak modellerle yasal sınırlar içerisinde uygulama yapılabilir.

İlk aşamada tüm yerli kitapların kısa özetleri, içindekiler sayfaları, ve kapakları internette bir sitede toplanabilir.

· Atatürk yayınlarına ilişkin aylık, 6 aylık, yıllık istatistik raporlarının hazırlanması. 
Günümüze kadar Atatürk konulu yayınların sayısal dağılımı için kapsamlı çalışmalar maalesef yapılmamıştır. Yerli ve yabancı kitap, makale, tez, rapor, haber, köşe yazısı vs. tüm yayın türlerinde ileriye doğru günlük, aylık, 6 aylık, yıllık istatistik değerlendirme raporları üretilebilir. Zamanla bu çalışma geriye doğru da ilerletilebilir.

· Atatürk Yayınları İndeksi (Atatürk Kaynakçası – Atatürk Bibliyografyası)Haberler ve köşe yazıları için günlük, kitap, makale, tez, bildiri vs. diğer yayın türleri için de aylık olmak üzere istikrarlı olarak bir dergi (ve e-dergi) yayınlanabilir.

· Atatürk kitapları toplu kataloğuAtatürk konulu kitapların hangi kütüphanelerde bulunduğunu gösteren bir toplu katalog yayınlanabilir ve bu internette güncellenebilir.

· Atatürk dokümantasyonunun mevcut durumu konulu kitap hazırlanmasıMaalesef günümüze kadar böyle bir kitap hazırlanmamıştır.

· Atatürk kaynakçalarının (bibliyografyalarının) detaylı incelemesi, değerlendirilmesi, sayısal dağılımlar.Tez konusu olarak da işlenebilecek böyle bir çalışma elzemdir. Günümüze kadar yapılmamıştır.

· Özel konu kaynakçaları hazırlanması.Bazı örnekler:

Atatürk'ün konuşmalarına, fikirlerine ilişkin yayınların kaynakçası.
Atatürk konulu dergiler listesi
Atatürk bildirileri kaynakçası
Atatürk’ten anılar kaynakçası
Atatürk konulu köşe yazıları kaynakçası
Atatürk İlkeleri kaynakçası
Atatürk belgeleri konulu yayınlar kaynakçası
Atatürk fotoğraf albümleri kaynakçası
Atatürk’ün yurtiçi gezileri kaynakçası
Cephelerde Atatürk kaynakçası
Atatürk ve Din Kaynakçası
Atatürk ve Rusya Kaynakçası
10 Kasım 1938 kaynakçası
Atatürk ve İnönü Kaynakçası
Atatürk ve Türk Dili Kaynakçası
Atatürk Milliyetçiliği kaynakçası
Nutuk kaynakçası
İngilizce Atatürk yayınları kaynakçası

· Atatürk dokümantasyonu konulu bilimsel etkinlikler düzenlenmesi: Sempozyum vs.


24 Mart 2007.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder