10 Mayıs 2014 Cumartesi

TÜRKİYE'DE YAYINLANMAKTA OLAN DERGİLER

(Yapı Fuarı’nı gezdim. İnşaat Mimarlık Emlak Dekorasyon Ev Dergilerini listeleme ihtiyacı ortaya çıktı. Fuarda 60 kadar dergi tespit etmiştim. Webde yaptığım aramalarla toplam 230 dergi ve bültene ulaştım. Aşağıdaki yazı bu sebeple hazırlanmıştır).

Kültür İstatistikleri 2012 (Ankara: TÜİK, 2013) 106-113. sayfalar arasında ülkemizde yayınlanmakta olan dergilere ilişkin istatistikler bulunmaktadır. Burada dergilerin sayısı 4105’tir.
Ülkemizde piyasada satılmakta olan kitapları takip etmek için iki ana site var: Kitapyurdu ve İdefix. Kitapyurdu 2000 (http://www.kitapyurdu.com/yardim/default.asp http://www.kitapyurdu.com/yardim/bbiz/ ), İdefix ise 1999 yılından beri hizmet veriyor ve geriye dönük olarak da ihtiyacınıza yönelik olarak kitaplarla ilgili aramalar yapabiliyorsunuz.
Bedelsiz olarak bu imkan maalesef dergiler için söz konusu değil. “Hangi konuda şu anda hangi dergiler yayınlanıyor” sorusunun cevabını verecek bedelsiz bir hizmet yok. (Ülkemizde DERGİ portalı da bulunmuyor).

(Google'a "yayınlanmakta olan dergiler" yazdım ve sadece 26 sonuç geldi...)

Sadece bedelli imkan mevcut. Bunlar aşağıda BEDELLİ MEDYA REHBERLERİ başlığı altında listelenmiştir. Bu 3 rehberin web sayfalarında dergilere ilişkin kapsadıkları veriler konusunda açıklayıcı bilgi mevcut değil. 

Yine de yayınlanmakta olan akademik dergiler konusunda bir birikim mevcut. (Ayrıca şu satırlar da umut veriyor: "DergiPark Projesine, 100 dergi ile başlanması, ülkemizde yayımlanan yaklaşık 1500 akademik dergiyi kapsayacak şekilde genişletilmesi planlandı". ( http://ulakbim.tubitak.gov.tr/tr/haber/akademik-dergiler-ulakbim-dergiparkta )

http://mksun.mkutup.gov.tr/F?func=scan-list&local_base=SYM adresindeki MATERYAL TÜRÜNDE ARAMA imkanı mevcut. Fakat şu anda yayınlanmakta olan dergiler nelerdir kapsamında bir arama imkanı bulunmuyor.

http://www.worldcat.org/advancedsearch?no_search_term=true sayfası Türkçe dergiler için kullanışlı bir arama imkanı vermemektedir.

Bu yazılanlardan bir boşluğun mevcudiyeti belli oluyor. 

(Not: 
1) Türk Kütüphaneciliği dergisinde "Potansiyel Kütüphanecilik Projeleri" adıyla yayınlanan makalemde şu satırlar var:

“Latin Harfli Dergiler Kataloğu
Hedef kitle: Kullanıcı ve kütüphaneci.
Amaç: Dergiler temelindeki bibliyografik bilgi ihtiyaçlarını karşılamak.
Mevcut durum: Milli Kütüphane’deki dergiler http://mksun.mkutup.gov.tr/F?func=scanlist&local_base=SYM adresinde taranabilmektedir. Konulara göre bir düzenleme bulunmamaktadır.
Gerekçe: Konulara göre de düzenlenmiş güncel bir katalog mevcut değildir.” (Cilt 27, Sayı 4 (2013), 664.s.)

Burada ülkemizde yayınlanmakta olan dergilere ilişkin bir rehber yayınlanması vurgusu yok... 

2) Nedense yazımda önerilerimi yazmadım... Konuya ilişkin çok sayıda öneri yazılabilir.

---------------------------------------

(Dünyada, yayınlanmakta olan dergiler için rehberler: 

1) http://www.serialssolutions.com/en/services/ulrichs 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ulrich%27s_Periodicals_Directory )



2) http://www.issn.org/ bu sitede açık bir arama uygulaması mevcut değildir.

3) German Union Catalogue of Serials (ZDB). http://dispatch.opac.d-nb.de/


“LATINDEX : Latin Amerika Bilis Dergileri için Çevrim İçi Bölgesel Bilgilendirme Sistema, Karayip, İspanya ve Portekiz- enstitülerin bir araya getirerek oluşturdukları ortak bir ağda yer alan veri tabanında, bölgede hazırlanmış bilimsel yayınları düzenli bir şekilde toplamak ve ulaşılmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Arama dergi ismi, ülke, konu veya yayın evi olarak yapılabilmektedir.” http://estambul.cervantes.es/tr/kutuphane_turkce/elektronik_kutuphane/e_ozet.htm

 ------------------------------

Dergiler için bazı kaynaklar:


http://www.sanalbasin.com/dergi-oku (Sol tarafta konu başlıkları altında listelemeler var).


http://www.emecmua.com/ 61 bedelli dergi.















http://dokumantasyon.devletarsivleri.gov.tr/search.aspx Detaylı Arama Formu’nun en üstünde yer alan “Süreli Yayın Türü” kısmında dergiler’i tercih ederseniz 2347 dergi listeleniyor. Bunlar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Dokümantasyon Merkezi’ne gelen dergiler.


AKADEMİK DERGİLER
Kozak, Nazmi: Türkiye Akademik Dergiler Rehberi. http://www.anatoliajournal.com/atad/?sayfa=bg&lang=tr (2007 itibariyle 996 dergi)

BEDELLİ MEDYA REHBERLERİ
http://medyabilgirehberi.com/

3) http://www.medyarehberi.com/

------------------------

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/oguz/2014/06/01/ayna-guzel-ayna



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder