21 Ekim 2019 Pazartesi

GOOGLE'DA KELİMELERİN KÖKLERİNİ, KELİMELERİN TÜREVLERİNİ ARAMA İMKANI VAR MIDIR...



GOOGLE'DA KELİMELERİN KÖKLERİNİ, KELİMELERİN 
TÜREVLERİNİ ARAMA İMKANI VAR MIDIR...

Bülent Ağaoğlu
Antalya, 21.10.2019

Mesela güçlendir kelimesi yazdığımızda;
içinde güçlendirilmesi, güçlendirme, güçlendirilmeli vs. kelimeler geçen sitelerin de (metinlerin de) arama sonuç listesinde yer alması için ne yapmalıyız

güçlendir site:https://www.google.com aramasını
güçlendir* site:https://www.google.com 
güçlendir? site:https://www.google.com  
güçlendir*.* site:https://www.google.com  
şeklinde de denedim fakat beklediğim sonucu alamadım.
Çalıştığım gazetede mevcut dijital arşiv yazılımı Digicol DC4 ile bir kelime yazdığımızda mesela güçlen aramasında sonuç olarak içinde bitişik olarak geçen güçlendirme, güçlendirilme, güçlendirilmemesi vs. şeklindeki kelimeler de yapılan arama sonucu gelen listede yer alıyordu.
"Google ile bu bu mümkün müdür" sorusunun cevabını hep merak etmişimdir.
Dün çeşitli denemeler yaptım;
güçlendir*
güçlendir?
*güçlendir*
?güçlendir?
Beklediğim sonucu alamadım.
Yazı 31.3.2019 tarihli.
Makalede cevap aradığım soru ile ilgili kısım; 
"Bazı eski ve alternatif arama motorları, arama cümleleri içindeki tek harflerin yerine yıldız işareti koymanıza izin verir; böylece, ısı * için arama yapabilir ve "ısıtılmış", "ısıtmayı" ve "ısıtmaları" bulabilirsiniz. Google bu tür tek harfli aramayı desteklemiyor. Ancak Google, her arama yaptığınızda otomatik olarak benzer bir şey yapar. Google, aramanızdaki her kelimenin varyasyonlarını bulmak için kapsamlı teknolojiyi kullanır, bu nedenle diyet aramak, "diyet" ve "diyetler" gibi varyasyonları otomatik olarak bulur. Öneri motoru aynı zamanda yazım değişkenlerine ve genel olarak yanlış yazılmış kelimelere dayanarak yapılan aramaları da önerir, bu nedenle bir şeyi nasıl heceleyeceğinizden emin değilseniz, eksik bir harf yerine yıldız işareti koymanıza gerek yoktur.".



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder