28 Ocak 2020 Salı

BEDELSİZ GÜÇLENDİRME: KARBON FİBER MALZEME KULLANILARAK




BEDELSİZ GÜÇLENDİRME:
KARBON FİBER MALZEME KULLANILARAK

Bülent Ağaoğlu
Antalya, 2.11.2019

1
“Yalova İl Müdürlüğü’nden Binaları Bedelsiz Güçlendirme Açıklaması 12 Haziran 2018
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen İmar Barışı ile birlikte Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yeni bir proje daha başlatıldı. İTÜ ve DOWAKSA ile yürütülen proje kapsamında güçlendirme yapılması heyetçe uygun görülen yapılar Karbon Lifli Kompozitler ile Güçlendirilerek depreme karşı hazır hale getirilecek.
Söz konusu uygulama kapsamında bir açıklama yayınlayan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,
Türkiye’de ve dünyanın birçok noktasında mevcut yapı stoğundaki binaların yaşlanmakta ya da çevresel etkilere ve depremlere bağlı olarak hasar gördüğüne dikkat çekti. Bu yapıların onarıma ve güçlendirmeye ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Deprem yönetmeliklerindeki gelişmeler, mevcut yapılardan beklenen fonksiyonlardaki değişiklikler ya da mevcut yapıların yapımına inşaat sırasında yeterli özenin gösterilmemiş olması hasarsız yapılarda da sıklıkla yapısal güçlendirmeyi zorunlu kılmaktadır.
İlimizde ise özellikle 1999 yılında yaşadığımız depremlerden önce inşa edilmiş mevcut yapıların büyük bölümünün başta yetersiz denetim mekanizmasından kaynaklanan uygulama hataları olmak üzere, çeşitli nedenlerle sahip olması gereken deprem performansından oldukça uzak olduğu bilinmektedir. Yeterli deprem performansını gösteremeyecek tüm yapıların yıkılarak, yeniden yapılması ekonomik açıdan mümkün görünmemektedir. Bununla ilişkili olarak gerek ülkemizde, gerekse uluslararası alanda son yıllarda daha da yoğun olarak gerçekleştirilen akademik çalışmalar, doğru yerde, doğru şekilde yapılan yapısal güçlendirmelerin başarılı olduğunu göstermiş, yapısal güçlendirme konusu hem ulusal, hem de uluslararası yönetmelik ve standartlarda yerini almıştır.
“Bina Onarım ve Güçlendirilmesinde Yeni Yöntemler (Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme)” projesi İl Müdürlüğümüzün 2017 yılında başlatmış olduğu AR-GE projeleri arasında yer almaktadır. Proje İTÜ, Dow-Aksa ve ilgili paydaş kamu kurumlarıyla birlikte yürütülmektedir. 2017 yılından bu yana yapılan araştırma ve çalışmalar ile Karbon-Elyaf lifli kompozitlerle yapılan bina güçlendirme ve onarımlarının hem dayanıklılık hem maliyet açısından klasik yöntemlere göre avantaj sağladığı görülmüştür. Böylece İlimizde yeni bir malzeme ve yöntem ile bina güçlendirme ve onarımı gerçekleştirilebileceği ve yaygınlaştırılabileceği öngörülmektedir.
İl Müdürlüğümüz öncülüğünde Dow-Aksa ve İTÜ ile yürüttüğümüz Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme projemiz kapsamında çalışmalarımızın hem kamuoyu ile paylaşılması hem de örnek teşkil etmesi amacıyla İlimizde mevcut 2007 yılı Deprem Yönetmeliği koşullarına uygun olmayan yapılardan gönüllülük esasına göre İl Müdürlüğümüze müracaat edip, güçlendirme yapılması heyetçe uygun görülen  yapılar Karbon Lifli Kompozitler ile Güçlendirilerek depreme karşı hazır hale getirilecektir.
Başvuruda bulunacak yapıların Ayrık Nizam ve Max H: 5 kat olması gerekmektedir. Güçlendirme neticesinde herhangi bir ücret ödenmeyecek olup, güçlendirme işleminin İTÜ ve DOWAKSA tarafından yapılacağı ancak güçlendirme sonrası oluşacak tamirat ve ince işlerin (güçlendirme yapılan kolon ve kiriş etrafındaki sıva ve boya vs. işlemler) ve İlgili İdarelerden alınacak ruhsat ve izinlerin yapı sahiplerince karşılanacağı hususlarının bilinmesi gerekmektedir.
Buna göre yapılarının Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme yapılması için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlarımızın İl Müdürlüğümüz Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunmaları gerekmektedir.“ 12.6.2018. https://csb.gov.tr/yalova-il-mudurlugu-nden-binalari-bedelsiz-guclendirme-aciklamasi-bakanlik-faaliyetleri-24232
2
DOW Aksa, İTÜ ve Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen riskli binaların karbon lifli kompozitle güçlendirilmesi uygulamasının başvuruları alınmaya başlandı.
Riskli binaların olası bir depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağladığı yapılan deneylerle tespit edilen karbon elyaf lif bina güçlendirmelerinde ücretsiz olarak kullanılacak.
Bu uygulamanın hangi binalarda yapılacağına ise Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü karar verecek. Ücretsiz uygulama için başvurular da alınmaya başlandı. Konuyla ilgili olarak müdürlükten yapılan yazılı açıklamada ise şu detaylar paylaşıldı, “İl Müdürlüğümüz öncülüğünde Dowaksa ve İTÜ ile yürüttüğümüz Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme projemiz kapsamında çalışmalarımızın hem kamuoyu ile paylaşılması hem de örnek teşkil etmesi amacıyla İlimizde mevcut 2007 yılı Deprem Yönetmeliği koşullarına uygun olmayan yapılardan gönüllülük esasına göre İl Müdürlüğümüze müracaat edip, güçlendirme yapılması heyetçe uygun görülen yapılar Karbon Lifli Kompozitler ile Güçlendirilerek depreme karşı hazır hale getirilecektir. Başvuruda bulunacak yapı sahipleri güçlendirme neticesinde herhangi bir ücret ödemeyecek olup, güçlendirme işleminin İTÜ ve DOWAKSA tarafından yapılacağı ancak güçlendirme sonrası oluşacak tamirat ve ince işlerin (güçlendirme yapılan kolon ve kiriş etrafındaki sıva ve boya vs. işlemler) ve İlgili İdarelerden alınacak ruhsat ve izinlerin kendilerince alınacağı hususlarının bilinmesi gerekmektedir. Buna göre yapılarının Karbon-Elyaf Lifli Kompozitler ile Güçlendirme yapılması için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, İl Müdürlüğümüz Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunabilir”. http://www.yalovamiz.com/guclendirme-basvurulari-alinmaya-baslandi-n33090/
3
Dünyada sadece 3 ülkede var! Yalova'da yapıldı
Dünyada sadece Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 3 ülkede fabrikaları bulunan karbon kompozit malzeme kullanılarak yapılan bina 7.4 şiddetindeki depreme dayanırken yanındaki beton bina yerle bir oldu. Yalova'da imar barışı ile birlikte binalar tamamen ücretsiz karbon liftlikompozitler ile güçlendirilecek. 23.6.2018.
Birinci derecede deprem bölgesi olan ve 99 depreminde 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Yalova'da imar barışı vatandaşlara çifte şans sunacak. İmar barışı sayesinde vatandaşlar hem binalarını mevzuata uygun hale getirip kayıt altına aldırabilecek hem de uygun görülen binalarını çelikten 4 kat daha sağlam karbon elyaf malzeme ile depreme dayanıklı hale dönüştürebilecek. Vatandaşlar tüm bunları yaparken hiçbir ücret de ödemeyecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda "imar barışı" olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenleme birinci derece deprem bölgesi sayılan Yalova'da meyvelerini vermeye başladı. Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü imar barışıyla birlikte yeni bir proje daha başlattı. Proje kapsamında güçlendirme yapılması heyetçe uygun görülen yapılar karbon lifli kompozitler ile güçlendirilerek depreme karşı hazır hale getirilecek.
Karbon liftli bina 7,4 şiddetindeki depreme dayandı
Dünyada sadece 3 ülkede Amerika, Japonya ve Türkiye'de fabrikaları bulunan karbon kompozit Yalova'da üretiliyor. Karbon liftli karbon elyaf çelikten 4 kat daha güçlü, 5 kat daha hafif bir malzeme. Pek çok üstünlükleri olan karbon elyaf uzay teknolojilerinde, otomotiv sanayinde, insansız hava araçlarının yapımında kullanıldığı gibi özellikle inşaat sektöründe de bu anlamda çok cazip bir malzeme haline geldi. Karbon kompozit testlerinde Yalova'da iki bina yapıldı. Birinde sıradan malzemeler kullanılırken diğerinde ise karbon kompozit kullanıldı. Proje kapsamında bir araya gelen uzman ekip, karbon elyaf kompozitlerle güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde nasıl başarıyla ayakta kaldığını karşılaştırmalı olarak gösteren bir test gerçekleştirdi.
Hedefi, geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş bir binanın güçlü sismik etkilere dayanacak şekilde nasıl güçlendirilebileceğini ölçmek olan test için bir bina yüksek mukavemetli CFRP (karbon elyaf takviyeli polimer) teknolojisiyle güçlendirilirken, ikinci bina ise olduğu gibi bırakıldı. Ardından, binalara hidrolik pistonlarla sismik şok uygulandı. 7,4 şiddetinde sismik sarsıntı verilen binalardan karbon elyaf takviyeli güçlendirilmiş bina ayakta kalırken diğer bina yerle bir oldu.
Deprem üzerine 24 ayrı Ar-Ge projesi yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Yalova İl Müdürü Osman Ulukaya, "Müdürlüğümüzce 24 adet Ar-Ge projesi yapıyoruz. Bu projelerimizden bir tanesi de binaların güçlendirilme ve onarılmasında yeni malzeme ve metotlarını yöntemlerin araştırılması bu kapsamda. Biz karbon elyafı da araştırdık ve gördük ki hakikaten çok sağlam ve nitelikli bir malzeme. Testlerde güçlendirme yapılmayan bina hemen ilk dakikalarda yıkılırken güçlendirme yapılan bina ayakta kaldı.
Yalova'da her başvuran vatandaşımıza şartları uygunsa ücretsiz olarak binalarını güçlendirme yapmayı taahhüt ettik ve uygulamaya koyduk. Bu uygulama özellikle 8 Haziran'da başlayan imar barışı ile birleştiğinde çifte bir şans sunuyor vatandaşlarımıza. Çünkü milat olan, devrim niteliğindeki bu imar barışı sayesinde vatandaşlarımız hem binalarını mevzuata uygun hale getirip kayıt altına aldırabiliyorlar, hem de bizim projemize katılırlarsa binaları can güvenliği açısından, deprem güvenliği açısından da sağlam hale gelmiş oluyor. Bakanımızın her zaman söylediği bir söz var 'Depremden önce yapılan bir birimlik bir masraf bir birimlik bir harcama depremden sonrası oluşacak en az 7 birimlik hasarı önler.' Bu anlamda biz bütün vatandaşlarımızın talebini bekliyoruz ve ülkemize örnek bir projeyi başlatmanın da mutluluğu içindeyiz" diye konuştu.
İhlas Haber Ajansı
2 Yorum yapıldı

4/
“Yalova’da her başvuran vatandaşımıza şartları uygunsa ücretsiz olarak binalarını güçlendirme yapmayı taahhüt ettik ve uygulamaya koyduk.”. 2018.  https://inovatifkimyadergisi.com/depreme-dayanikli-karbon-elyaf-binalar-geliyor  ****** https://www.milligazete.com.tr/haber/1604642/depreme-dayanikli-karbon-elyaf-binalar-geliyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder