6 Şubat 2020 Perşembe

BİR BAŞVURUM: İSTANBUL VATAN CADDESİ KENARINDAKİ BEZMİALEM VAKFI TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN DEPREM RİSKİ SEBEBİYLE...



BİR BAŞVURUM: İSTANBUL VATAN CADDESİ KENARINDAKİ BEZMİALEM VAKFI TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN DEPREM RİSKİ SEBEBİYLE...

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 06.02.2020


İst. Vatan Cad. kenarındaki Bezmialem Tıp Fakültesi 6 katlıdır. Deprem için riskli olan; 1). alüvyon kaplı bir zemine oturmaktadır, 2.) 6 katlıdır, 3.) diktörtgen biçimdedir, 4.) güçlendirme yapılmamıştır, 5). Binanın simetrisine aykırı büyük çıkmalar vardır. 6). Binanın yüzeyden temele giden yüksekliği sadece 1 bodrum katıdır, yani binanın deprem açısından daha aşağı inmesi gerekirdi. 7) Binanın etrafında fore kazıklar inşaat sırasında yapılmamış olabilir... 8) "1969 yılında şimdiki mevcut hastanenin temelleri atılmıştır. Tahsisat yokluğu nedeniyle uzun süre tamamlanamayan hastane  1987 yılında çoğunluğu bitmiş bir hale gelmiş ve 1992 yılında tamamen hizmete açılmıştır.". (Kaynak: web). Binanın kaba inşaatı uzun süre beton olarak açıkta kalmış, yağmur vs. etkenlerle korozyon daha fazla olmuştur. 

Yeni bina için yakınındaki iki okul yıkılmış şu anda alan otopark olarak hizmet vermektedir.

İstanbul'un büyük deprem riski sebebiyle deniz seviyesinden 29 metre yükseklikte (rakım) konumda olan bu hastanenin, yanındaki araziye çok çok acilen yapılacak inşaat sonrası bu yeni komplekse taşınmasını istiyorum.

Binada hergün personel ve hastalar ve yakınları dahil herhalde  2000 kişi bulunmaktadır...

İnsanların değeri tabiatıyla maddiyatla ölçülemez.

Fakat içeride bulunan tıbbi aletlerin, olası depremde kullanılmaz hale gelmesi yüksek ihtimaldir.  Yapılması sözkonusu yeni binanın maliyetinin yüzde kaçıdır bu değer bilmiyorum.

Saygılarımla
Bülent Ağaoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder