8 Nisan 2020 Çarşamba

BİBLİYOGRAFYANIN, BİBLİYOGRAFLIĞIN “ALINTI DERLEMEYLE” EVRİMİ: BİBLİYOGRAFLIKTAN İNCELEMECİLİĞE (Yeni bir inceleme tekniği)




BİBLİYOGRAFYANIN, BİBLİYOGRAFLIĞIN “ALINTI DERLEMEYLE” EVRİMİ:
BİBLİYOGRAFLIKTAN İNCELEMECİLİĞE
(Yeni bir inceleme tekniği)







Bülent Ağaoğlu



















İstanbul, 9.3.2020 / 8.4.2020


İçindekiler















ÖZ / ÖZET

Günümüzde internet öncesine göre bilgi kaynakları, akademisyenler, yazarlar vs. olağanüstü çoğalmıştır.
Basılı kaynakların internet üzerinde sayısı da artmaktadır.
Klasik araştırmacılıkta, incelemecilikte, akademisyenlikte bilgi arama davranışları; kitap, makale, tez üçlüsüyle sınırlıydı.
Bir soru: Halen sadece bu üçlüyle mi yazılar üretiliyor…
Bir soru: Önce kaynaklar çok sayıda taramalarla tespit edilip ondan sonra mı yazılı çalışmalar hazırlanıyor…

Araştırma / inceleme için dar bir konunun seçilmesi.
Dar bir konu hakkında araştırma yapılırken taranması gereken kaynakların (Google, veritabanları, kütüphane katalog veritabanları, dergiler ve diğer kaynaklar) geniş bir şekilde tespiti; bunlar üzerinde konuyu ifade eden çok sayıda kelime kalıplarıyla yapılan çok sayıda taramalarla derinlemesine çalışılarak kaynak araştırılması.
Tespit edilen kaynaklardan konuya ilişkin seçilen cümlelerin, paragrafların bir dokümanda toplanması.
Bunlardan da hareketle dar konu hakkındaki yazının, metnin, yayının hazırlanması.

SORUN
Önemli olan, çok sayıda kaynağı (Google, veritabanları, kütüphane katalog veritabanları, dergiler ve diğer kaynaklar) tarama çabasıdır.
“Çok sayıda kaynağın taranması” neden yapılmamaktadır… Bu araştırılması gereken bir sorudur.
MEVCUT DURUM
……………
……………
SORULAR
·         Bu tekniği ilerde yapay zeka mı yapacak (Ayrıca bkz.: https://twitter.com/bzkrtayhan/status/1088353729865232384 )
·         Klasik araştırmacılıkta, incelemecilikte, akademisyenlikte bilgi arama davranışları; kitap, makale, tez üçlüsüyle sınırlıydı. Bir soru: Halen sadece bu üçlüyle mi yazılar üretiliyor…
·         Bir soru: Önce kaynaklar çok sayıda taramalarla tespit edilip ondan sonra mı yazılı çalışmalar hazırlanıyor…
·         Yurtdışında bu konuda gelişmeler var mı
·         Alıntı derleme tekniğinin uygulandığı eserler nelerdir..
·         Bu teknik hakkında yazılar var mıdır…
·         Bilgi erişim işinde çalışan referans kütüphanecilerinin “dar alanda, dar konuda ilgili alıntıları derleme” tekniği uyguladıkları çalışmalar var mıdır… 
·         Özellikle G-8 ülkeleri kütüphanelerinde bu konuda durum nedir…
·         Akademisyenler yazı üretimlerinde kaynakları uzun zaman alacak fazla sayıda tarama yaparak mı tespit ediyorlar, yoksa bilinen klasik aramalarla sınırı mı kalıyorlar. Yani bilinen uluslar arası yayın indeksleri ve yine önde gelen akademik dergilerle mi sınırlı kalıyorlar.

NEDEN NİÇİN

Günümüzde yayınlar ve yayın türleri nicelik olarak olağanüstü artmıştır.
44 yıllık bilgi erişim becerisi birikimim var. 1000 civarında kaynakça hazırladım. Yaklaşık 700 bin künye derleyip sınıflandırdım, düzenledim. Kaynak bolluğunun bizzat şahidiyim.
Hakkında makale, kitap vs. bulunmayan çok konu var. Bunlar ülkemizde çok daha fazla. Alıntı derleme tekniğiyle hakkında eser bulunmayan konularda yayınlar hazırlanabilir.
İnternet üzerinde kelime araması yapılabilir bilgi dağları, yığınları vardır: Web sayfaları, arama motorları (Esasen Google), veritabanları.
Bazıları;
Tam metin veritabanları, bilgi bankaları çok sayıda mevcuttur.
Dünyanın “Bibliyograflık” mesleğine, becerisine farklı gözlerle bakması, farklı düşünceler geliştirmesi günümüzün çoğalan yayınlar ve yayın türleri ortamında bir büyük ihtiyaçtır.
Kaynaklar çoğaldı. Hem de çok.
Yazan inceleme yapan çok.
Tek dipnot ile ifade edilenlere birçok dipnotla referans verilmesi birçok halde mümkündür.
Günümüzün internet ile gelen web sayfalarına ve kitap, makale, tez vs. yayınlara tam metin olarak erişim imkanları sebebiyle yeni bir şekillenme söz konusu olabilir; “alıntı” derleme.
Fakat geniş kaynaklara dayalı derleme ve tespitler yapanlar…
Bulguları yazmak önemli.
Bibliyograflara, referans kütüphanecilerine fikren destek olmak için
Dar konularda yapılacak alıntı derleme çalışmaları araştırmacılar için de kolaylık olacaktır. Bu dokümanı yeni düşünceler ortaya konmasına katkıda bulunmak amacıyla da hazırladık.

TECRÜBEM

44 yıllık kaynakça hazırlama tecrübem var. 1000 civarında kaynakça hazırlayıp 700 bin künye derleyip sınıflandırdım, düzenledim.
Yazılı Çalışmalar, yaş 61 ve 44 yıllık bilgi erişim tecrübesi sebebiyle çok sayıda kaynağa erişmek mümkün oluyor. Sabır azim ve odaklanma çok önemli.
İnternet her ne kadar çöplüktür diyen çok insan olsa da, bu sorgulanmamış bir ezberdir.
Derinlemesine kaynak araması ve seçme yapılınca çürükler elenmiş oluyor...))
Bibliyograflık yayın künyeleri derleme ve sınıflandırma becerisidir.
Çok sayıda farklı kaynaktan yapılan alıntılar yekun tutacaktır. Bunların toplamı üzerinden gözlemlerde bulunulabilir, keşifler yapılabilir. Örnekler: Yoğurt, Deprem, Tonyukuk, Bibliyograflar, Mehmet Akif Ersoy vs.
Bibliyograflık dünyada genellikle bir konuda çeşitli kaynakçalar hazırlamak şeklinde tezahür etmektedir. Örneğin Rene Baretje turizm üzerine çok sayıda kaynakça hazırlamıştır.
Dar bir konuda derinlemesine sondaj. Çünkü yayınlar çoğaldı.
Dipnotu bol makaleler beni çok etkilemiştir.
Dünyada ilk mi?
Alıntı derlemelerim çoğalmaya başladı. Keşke tam künye listesini verebilsem.
Klasik yöntem; Birkaç kaynağın dipnotta referans verilmesi…
Bir dar konu hakkında yayın bolluğu sebebiyle alıntılar tespit etmek mümkün hale gelmiştir. Farklı görüşler bir araya getirilebilir.
Püf noktası dar konuda bu işi yapmaktır.
Alıntılardan hareket ederek, derlemeyi yapan kişinin bir monografi yazmasını kastetmiyorum. Söylemek istediğim; geniş bir şekilde alıntı tespiti, bunların dokümanda toplanması, bulguların açıklanması ve üzerine keşiflerin yapılmasıdır. Bu yöntemin faydası konu hakkında farklı tespitlerin bir araya getirilmesi ile gerçeğin tespit edilmesinde geniş bir bilgi yığınının ortaya konulmasıdır.
Bu yöntemi en iyi uygulayabileceklerden birisi de çok sayıda bibliyografya hazırlamış bibliyograflardır. Fakat bunların sayısı dünyada azdır. Bu kişiler uzun yıllara yayılan bir çabayla derinlemesine yayın tespiti konusunda becerilerini adeta bir sihirbaz gibi geliştirmiş olabilirler.
Ülkemizde bu tekniği kullanacak, bilgi sevgisi gelişmiş bibliyograflar yetiştirilmelidir. Esasen söylemek istediğim budur.
Resmi çalışma hayatım bittikten sonra zamanımın önemli bir kısmını kaynakça hazırlama ve makale yazma faaliyetlerine ayırabildim. Üretkenliğim çoğaldı.
Hafızası kuvvetli, irticalen konuşma yeteneği olan bir insan değilim. Hızlı bir şekilde kaynak tespit etmek yönüm var. Kimi insan bilgisini konuşarak aktarır kimisi de kaynaklara dayalı olarak aktarır. İkisinin yaptıkları da kaynak değeri taşır. Doğru belki de, bu iki yaklaşımın sentezinden bulunabilir. Bizde eksik olan bu ikincisidir.
Bu bakımdan kaynak kavramı çok önemlidir. “Kaynak(lar)” üzerine bir kitap yazılmalıdır.
Bibliyograflığım bende nelere yol açtı: Kırı kırk yararak düşünme, ezbere konuşmamaya çalışma, kaynaklara bakma ihtiyacı.
Başak Burcu bir anlamda hizmet burcudur. Paylaşmak istemem de bibliyograflığıma yön veriyordu.
Bütün zamanımı akademik çalışmalara vermek isterdim.
Büyük bir kitaplığım olmasını çok arzu ederdim.
Günde 25 gazeteye 18 yıl bakmak bende bazı etkiler yaptı. Bunlar…
Ama artık günde 1 gazeteye bile bakamıyorum, bakacak zamanım yok, bakmak da istemiyorum.
Üretkenliğim…
Hayalciyimdir. Ders dinlerken hayallere dalardım.
Zihnim hep yeni eser peşinde koşuyor.
Rahmetli Babam Meydan Larousse’nin haftada bir yeni fasikülünü haftada bir kere filede eve getirmiştir.
Yazları 1976-1980 arasında rahmetli babamın lokantasında çıraklık yapıp aldığım harçlıkla Cağaloğlu’na çıkıp kitap alırdım.
Rahmetli babam kitap ve gazetelere olan ilgimizi görünce “Siz evlenmeyecek misiniz?” derdi. 2 gazete satın alırdık. Bunlardan çok kupür keserdik. Keserken cırt cırt ses çıkardı. Kupürleri naylon torbalarda konularına göre dokümante ederdik.
Kültür, bilgi, okuma odaklı oldum.
Nerede hareket orada bereket…
Zihnim kaynakça hazırlarken daha hızlı çalışıyor gibi. Sıklıkla kendimce beynim komut veriyor: şunu da tara bunu da tara şeklinde. “Kısa kes Aydın havası olsun” mantığıyla kaynakça hazırlama yaklaşımım olmadı.
[Tek tek anı başlıklarını önce kısaca yazıp daha sonra geliştirebilirsin].
Çelik Bey’den öğrendiklerim.
Hayat felsefem.
Mesleki kronolojini verebilirsin.
Çelik bey anısı: “Sen cevizin kabuklarınla ilgileniyorsun, içinle ilgilenmiyorsun”. Burada bibliyografya kabuk, cevizin içi de kitap okumak.
En büyük hayallerimden birisi de;
1/ Medeniyetimizin tüm yazılı eserlerinin dijitalleştirilip webde kullanıma sunulması  ve konu başlıklarına göre milli bibliyografyamızın düzenlenip webde hizmete sunulmasıdır.
Katip Çelebi için hayallerim makalem. Bu yazıyı refere et.
2/ Katip Çelebi: Dünyada tek örnek. Bu durumun dünyada ve ülkemizde tanıtımının yapılması.
3/ Ülkemizde incelemeciliğin gelişmesi.
4/Ülkemizde yazılı kaynaklara başvurmadan görüş beyan etme, fikir açıklama/geliştirme yaygınlığının azalması.
Tarzım kitap hazırlamak üzerine değil. Makale yazmak üzerine.
Masa başında izole halde, kendi kabuğuna çekilmiş olarak, kendi kozasını ören olarak çalışmayı seviyorum. Hocalık yapmak, insan yetiştirmek ana hayalim olmadı. Devamlı masa başında inceleme yapayım…
İnceleme nasıl yapılır konulu kitapçıklar hazırlanmalıdır. (Bazı web sayfaları: https://tinyurl.com/up9lohw )
“İnceleme” başlıklı bir monografik kitap hazırlanmalıdır.
İncelemeciliğin önemi. https://tinyurl.com/v2dt32e
Kendi tecrübem; Kaynakça yapıp, künye derleyip, 700 bin künye tasnif etmek bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Artık zihnim ezberlere yatkın değil, bir konu ile ilgilendiğimde hemen kaynaklarına başvurmak, okumak istiyorum. Bu sebeple ülkemizde bibliyografların çoğalması önem kazanıyor olsa gerek. Bu konu üzerinde ciddiyetle ve ciddiyetle durulması…
Bilgi aşığı
Bilgi sevgisi
Hangi kaynakların taranması gerektiği hakkında engin bilgi birikimi.
KİMLER BU ALANA YÖNELEBİLİR
·         Akademisyenler
·         Araştırmacı eğilimliler.
·         Bibliyograflar
·         Referans kütüphanecileri, kütüphaneciler.
·         e-kaynaklar uzmanları

HAYALLER (ÖNERİLER)

Yeni bir teknik, dünyada ilk kez mi: [aç bu cümleyi.]
Bibliyografların künye derlemenin yanında alıntılar derlemelerine yönelmeleri.
Kütüphanecilik bölümlerinde bibliyograflık ve alıntı derlemeciliği konusunda farkındalık yaratılması.
Alıntılardan hareket ederek, derlemeyi yapan kişinin bir monografi yazmasını kastetmiyorum. Söylemek istediğim; geniş bir şekilde alıntı tespiti, bunların dokümanda toplanması, bulguların açıklanması ve üzerine keşiflerin yapılmasıdır. Bu yöntemin faydası konu hakkında farklı tespitlerin bir araya getirilmesi ile gerçeğin tespit edilmesinde geniş bir bilgi yığınının ortaya konulmasıdır.
Bu yöntemi en iyi uygulayabileceklerden birisi de çok sayıda bibliyografya hazırlamış bibliyograflardır. Fakat bunların sayısı dünyada çok azdır. Bu kişiler uzun yıllara yayılan bir çabayla derinlemesine yayın tespiti konusunda becerilerini adeta bir sihirbaz gibi geliştirmiş olabilirler.
Ülkemizde bu tekniği kullanacak bibliyograflar yetiştirilmelidir. Esasen söylemek istediğim budur. Bilgi sevgisi gelişmiş.
Konunun tartışılması.
Dünyada bibliyograflık hakkındaki yazıların, metinlerin tespit edilmesi, bunların incelenmesi.


·         Review articles (1)
·         Research articles (20)
·         Encyclopedia (1)
·         Book chapters (5)
·         Conference abstracts (1)
·         Book reviews (2)
·         Product reviews (2)
·         Other (2)
--------.
99 konu başlığı. You Searched:  SUBJECTS containing: bibliographers. https://catalog.loc.gov/
11 kitap. You Searched:  TITLES beginning with (omit initial article): great bibliographers. https://catalog.loc.gov/
-------------.
Dünyada bibliyografların listesinin oluşturulması.

YÖNTEM

……
………
Bilgi parçacıkları, paragraflar, cümleler

ALINTILAR BAŞLIKLI YAYINLAR

Eser adında ALINTILAR araması yapılabilir. https://kasif.mkutup.gov.tr/

ALINTI DERLEMELERİ HAKKINDA BAZI ALINTILAR

Yapılan aramalar:
·         “alıntı derleme”
·         “alıntı derlemeleri”
·         “alıntı derlemesi”
·         “alıntılar derlemesi”
·         “alıntılardan derleme"
·         “alıntılardan derlenen”
·         “alıntılardan derlenmesi"
·         “alıntılardan derlenmiş"
·         “alıntıları derleme"
·         “alıntıların derlemesi”
·         “alıntıların derlenmesi"
“... birçok yazardan yapılan alıntılar derlemesi olduğundan ve bir akıl yürütme zinciriyle de bu alıntılar bağlanmadığından okuyucu tarafından anlaşılamamaktadır.” http://www.anayasa.gen.tr/metodoloji-bolum6.htm
“En önemli yapıtı, Kitabı mukaddes ve ilk dönem kilise babalarının aynı konu üzerine öne sürülen karşıt görüşleri ele alarak sıkı bir analize tabi tuttuktan sonra hiçbir yargıya varmaksızın ortaya koyduğu bir alıntılar derlemesi olan Sic et Non (Evet ve Hayır/Hem Öyle Hem Öyle Değil) adlı yapıtıdır”. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/46985
“1142 yılında ölen Abelardus`un diğer önemli yapıtları arasında tanrıbilim alanında “aynı“ konu üzerine öne sürülen “karşıt“ görüşler ile bunların tutarsızlıklarını serimlediği bir alıntılar derlemesi olan “Sic et Non“ (Evet ve Hayır/Hem Öyle Hem Öyle Değil) ile salt felsefe yazılarının en önemlilerini içeren “Dialectica“ (Diyalektik) daha bir öne çıkmaktadır.”. https://forum.turkmmo.com/konu/1538013-petrus-abelardus/
“Hammacher'in  Das Philosophisch-ökonomische System des Marksismus[62]  adlı yapıtını, Leipzig 1910 (730 sayfa, alıntılar derlemesi)”. http://karlmarksbiyografi.blogspot.com/p/blog-page_6.html
“kitap alıntılarla dolu, yazarın kendi yorum ve fikirleri çok az. başka kitaplardan alıntılar derlemesi gibi olmuş.”.  [“Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları Parola Nuh” başlıklı kitap hakkındadır]. https://www.kitapyurdu.com/index.php?route=product/product/reviewAll&product_id=275590
““Necmi Kadıoğlu’na” başlıklı yazımı yazdığım günlerde tesadüf bu ya, Yılmaz Çetiner’in “Son Padişah Vahdettin” kitabını okuyordum. Yılmaz Çetiner bir gazeteci, dolayısıyla bir gazeteci, bir tarihi şahsiyet üzerine ne kadar ne yazabilirse, o kadar bir şeyler yazmış. Tabi kendisi bir tarihçi olmadığı için, kitap bir alıntılar derlemesi gibi. Kitabın belli bir mesafeyle okunması gerekli, aksi taktirde, okuyucunun döneme dair bir miktar tarihi bilgisi yoksa, yanlış yönlenmesi kuvvetle muhtemel. Doğrusu bu tür kitapları ilk elde tasvip etmiyorum.”. https://www.gazetemistanbul.com/bakin-kim-kime-hain-demis-makale,3773.html
 “İngilizce dilinde yaptığım literatür taraması sonuçlarından önemli gördüğüm bazılarını aşağıya çıkardığım alıntılar derlemesi şekline getirerek sundum.”. http://kadikoydusunceplatformu.org/stigmerji-kavraminin-tanitimi-ve-bununla-ilgili-olarak-bazi-ingilizce-literatur-kaynaklarindan-ozet-bilgi-derlemesi-mustafa-ozcan-14-agustos-2015/
Alıntı derlemesi hakkında görüş var: https://www.goodreads.com/review/show/2077570347
Edebiyatta alıntı derlemeleri hakkında yazılar var mı
“Yazarımız gerçek bir hayvansever. Kedi-köpek ayırt etmeden, her canlının yaşama hakkına sahip olduğuna gönülden inanan gerçek bir doğa dostu. Haliyle ömrü kedilerle geçmiş. Bu leziz, küçük kitap; yazarın kedili hayatının anılar geçidi gibi başlamış. Ama her bölümde, yazarımız kedilere dair anlatısını, tüm dünyadan sayısız alıntılarla zenginleştirip renklendirmiş ve ortaya kedilere adanmış harikulade bir eser çıkmış.
Hem bir "hayatımın kedileri" anılar geçidi, hem de dünya edebiyatından kedilere dair alıntılar derlemesi diyebilirim kısaca.”. http://kitapmuhabbeti.blogspot.com/2013/
“Sadece batı kaynaklı alıntıların derlemesi şeklinde basılankitap veya bölümler, konuyla ilgili Türkiye’deki uygulamalara, çalışmalara, örneklereve mevzuata yer verilmemesi.”. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/210078
“"Küheyli Buharlan" bir nev-i sahte-belgesel tarzında bir kitap. "Rüzgarendiş Padişah IV. Fırat isimli tarihi piyesten sahneler", eski dergilerin dönemin mucitleri ile ilgili yazıları, Hazerfen Arif Çelebi'nin günlükleri, "Huniciler Ocağı" ile ilgili tarihi bir makale gibi çeşitli alıntıların derlemesi olarak sunuluyor bize. Aradaki boşlukları da zaman zaman anlatıcı dolduruyor. Tabii aradaki boşlukların tam manasıyla doldurulabilmiş olduğunu söylemek çok mümkün değil. Yazarın bilinçli tercihidir büyük ihtimalle; hikayeler birbirinden kopuk kopuk sunuluyor. Mesela Arif Çelebi'nin katıldığı bir savaşta tuttuğu günlüklerde bir hikayeyi okuyoruz. Heyecan yavaş yavaş gelişiyor, Arif Çelebi'nin gördükleri ile ilgili düşüncelerini takip ederken yeni bir hikayenin gelişmekte olduğu hissine kapılıyoruz. Bölüm bittiğinde Arif Çelebi'nin hayatında bazı değişikliklerin olacağını, ilerleyen bölümlerde karşılaşacağımız bazı gelişmelerle ilgili ipuçları okuduğumuzu düşünüyoruz. Oysa bu konunun esamesi bir daha hiç açılmıyor.”. http://paganincesmesi.blogspot.com/2013/12/kuheyli-buharlan-mumtaz-mehmet-tutuncu.html
“Öyleyse radyo senfonisi Mozart, Beethoven, Çaykovski ve diğer isimlere referans veren, alıntılardan derlenmiş bir seçkidir (Adorno, 2002a, s. 263). Bu alıntıların nasıl ve hangi ölçülere göre yapıldığı önemli değildir. Burada önemli olan, eserin bir bütün olarak alımlanması yerine parçalı bir alımlama aracılığıyla anlaşılmaya çalışılmasıdır.
Adorno bu alımlama biçimini atomistik dinleme olarak adlandırır. Böylesi bir dinleme hafif müziğe dair alışkanlıklara dayanır. Her bir parçası diğeriyle değişilebilir şekilde oluşturulan hafif müzik yapıtı, atomistik bir şekilde dinlemeye uygundur.189 Ne var ki ciddi müzikte her parça kendi yerine sahiptir ve bulunduğu yerden edilmesi bütünsel yapısının aşınmasına ve hatta bozulmasına neden olur.190 Eser yeniden-üretim sırasında parçalara ayrılır, yapısı bozulur ve ondan geriye kalanlar metalaştırılarak bireylere ulaştırılır. Bireye dinlediği müziğin Mozart, Beethoven, Çaykovski ve diğer isimler olduğu söylenir. Daha önce canlı icra edilen bir senfoniyle karşılaşmamış birey belki söz konusu ürünü beğenebilir. Ne var ki birey, hem karşısındaki yapıtın parçalılığı, hem de atomistik dinleme alışkanlıkları dolayısıyla, dinlediği müziğin özgünlüğüne ulaşamaz.”. http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/3603/46794db7-52e4-4d22-a355-4640e9b6f3f0.pdf?sequence=1&isAllowed=y
“BN’nın misyonu olan “sorun çözme kabiliyetinin geliştirilmesi” amacına hizmet edebilecek çeşitli tekniklerin gerekirse kısa örneklerle tanıtılmasıdır.
Yaşamı kolaylaştırmada sorun çözme konusundaki yayınlardan yapılacak seçkiler / alıntıların derlenmesi, BNGV web sitesine kazandırılması”. https://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/201008110055_web_gonullulerine_cagri_nis2007.pdf

ÇALIŞMALARIMDAN BAZI ÖRNEKLER

Deprem
26 Eylül 2019 İstanbul-Silivri depreminden sonra “…” adıyla 240 sayfalık bir derleme hazırladım.
Çalışmada 664 web alıntısı yer almaktadır.
İlgili yayınları bulmak için Yayın veritabanlarına (İstanbul, Constantinople, büyük depremler, şiddetli depremler, yıkıcı depremler vs. anahtar kelimelerle ) baksaydım karşıma çok az sayıda yayın çıkacaktı.
Güçlendirme
Fatih
Mehmet Akif Ersoy

KONUYA YAKIN DURAN MESLEKLER HAKKINDA YAPILABİLECEK BAZI ARAMALAR

·         "referans kütüphanecileri"
·         "referans kütüphanecisi"
·         "referans uzmanları"
·         “e-kaynaklar uzmanlığı”
·         “referans hizmeti”
·         “referans hizmetleri”  
·         “danışma hizmeti”
·         “danışma hizmetleri”

EKLER

EK 1

YAYIN TÜRLERİ LİSTESİ


Afiş
Akademik Dergiler
Akademik Kitaplar
Akademik Yayınlar
Albüm
Almanak
Animasyon
Ansiklopedi
Ansiklopedi Maddesi
Antoloji
Araştırma makaleleri
Asetat
Atlas
Ayrı Baskı
Ayrıbasım
Bant
Basılı Dergiler
Basılı yayınlar
Basılmamış çalışma
Basma Eserler
Basma Kitaplar
Basmalar
Bildiri
Bilgi Kaynakları
Bilgisayar Çıktısı
Bilgisayar Dosyası
Bilgisayar Oyunu
Bilimsel Yayınlar
Blog
Bölgesel süreli yayın
Broşür
Bulmaca
Bülten
CD
CD-ROM
Cep Kitabı
Çalışma Yaprakları
Çıktı
Çizgi Film
Çizgi Roman
Çizim
Çoğaltma
Daktilo
Davetiye
Dergi
Derleme makaleleri
Ders Kitapları
Dia
Dijital Dergi
Dijital Gazete
Dijital Kitap
Dijital kopya
Dijital yayın
Disk
Disket
Duyuru
DVD
e-doküman
e-gazete
Eğitsel Oyun
e-Harita
E-Kitap
El İlanı
El Kitabı
El Yazması
Elektronik Dergi
Elektronik Doküman
Elektronik Gazete
Elektronik Kaynak
Elektronik Kitap
Elektronik Kitap
Elektronik Yayın
e-müzik
E-Portfolyo
Etkileşimli Multimedya
e-video
E-Yayınlar
Ferman
Figür
Film
Fotoğraf
Fotoğraf Negatifi
Fotokopi
Gazete
Gazete Kupürü
Gerçek Nesne ve Modeller
Görsel malzeme
Görsel Yayınlar
Grafik
Grafik Görüntü
Gravür
Gravür
Gri yayın
Haber
Harita
Hat
İlan
İllüstrasyon
İmaj
İnsert
İnternet Kaynağı
İnternet sitesi
Karikatür
Kartografik Materyal
Kartpostal
Kaset
Katalog
Kesik
Kesme, katlama-yapıştırma materyalleri
Kılavuz
Kit
Kitap
Kitapçık
Kitapdışı Materyal
Kompakt Disk
Kompüter Dosyası
Konferans Metinleri
Konferans Posteri
Kupür
Levha
Madde
Magazin Dergiler
Makale
Mikrofiş
Mikroform
Multimedya (Çoklu Ortam-Ses-Video-Resim-Grafik)
Müzik  
Müzik Notası
Nadir Eser
Negatif
Oyun
Oyun
Ön Baskı
Pankart
Para
PDF dokümanı
Periyodik
Piyes
Plak
Plaket
Plan
Popüler Dergiler
Popüler Yayınlar
Poster
PPS dokümanı
Proje
Pul
Radyo Yayını
Rapor
Rehber
Resim
Resimli Kitap
Röportaj
Röprodüksiyon
Ses Kaseti
Ses Kaydı
Sesli Kitap
Söyleşi
Süreli Yayın
Tablo
Takvin
Tam metin
Tebliğ
Teksir
Televizyon Programları
Tepegöz Asetatları
Tez
TV Yayını
VHS
Video
Video kaseti
Web sayfası
Web sitesi
Word dokümanı
XLS dokümanı
Yansı
Yap-Bozlar
Yaygın süreli yayın
Yayınlanmamış çalışma
Yazıcı Çıktısı
Yazmalar
Yerel süreli yayın
Yıllık

EK 2

“REFERANS UZMANI

 “İŞ TANIMI
Pozisyon Kapsamı
……………
……………
“Bu pozisyon ileri düzeyde kullanıcı odaklı olma, kullanıcının gereksinmelerini karşılayabilmek için bilginin nereden nasıl ve en uygun yollarla elde edilip sunulmasını çok iyi anlama ve bilme gerektirir.
EK 3: DERLEYİCİ
“Derleyici
Bir derleyici, eseri aslında diğer yazarların eserlerinin ya da alıntıların derlenmesi ya da derlenmesinden oluşan bir yazardır. Böyle bir çalışmanın sonucuna derleme veya derleme denir. Tipik olarak, böyle bir çalışma büyük oranda alıntılardan veya diğerlerinin çalışmalarından gevşek ve büyük ölçüde kelimenin tam anlamıyla kabul görmüş bölümlerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla bir yazarın bir derleyici olarak atanması sıklıkla belirtilir. Eski çağlarda, Compilator, Vergil'in alaycı ismi olarak kullanıldı, çünkü büyük oranda Homeraya dayanıyordu. Filoloji, özellikle Geç Antik Dönem ve Ortaçağ'da bu terim oldukça nötr olarak da kullanılmaktadır, Örneğin, Liber Extra'nun editörleri önce, eski decretal koleksiyonları V compilationes antiquae başlıklı.”. https://educalingo.com/tr/dic-de/kompilator

EK 4:


EK 5:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder