Tükenmez yapımı
15.9.2021
1
https://baksanabi.com/tukenmez-icecegi-nedir-tarifi/
2
Parfüm gibi kokusuyla, damak çatlatan tadıyla onun
tadına bir kez bakan ondan vazgeçemiyor,
neyse ki o da bitmek tükenmek bilmiyor.
Geleneksel olarak tükenmez içeceği şu
malzemelerle hazırlanıyor: Muşmula, ayva, elma, armut, nar, siyah üzüm,
mandalina, portakal, cennet hurması, hurma, alıç, nohut, bal ve tabii ki su.
büyüklerimiz, tükenmez içeceğinin lezzet sırrının muşmula ile yapılmasından geçtiğini
söylüyor, aklınızda bulunsun.
İçinde nohut gibi malzemeler bulunduğu, belirli
bir mayalanma sürecinden geçtiği için bu içecek, fermente bir içecek. Aslında
bizim pek yakından tanıdığımız, hepimizin mutfağında yer eden diğer fermente
lezzetlere, yani sirkeye ya da turşuya benzer bir şekilde hazırlanıyor. Ancak meyvelerden aldığı aroma ve azaldıkça üzerine eklenen su sayesinde sirke
ya da turşu suyu kadar keskin bir tada ve kokuya sahip almıyor.
Son olarak bu içeceğin çok eski zamanlardan bu
yana Anadolu'da tüketildiğini, özellikle kış aylarında evlerden eksik
edilmediğini de söyleyelim ve tarifine geçelim.
3 litrelik Tükenmez içeceği yapmak için
gerekli malzemeler:
25-30 adet muşmula
3 adet büyük boy elma
2 adet armut
1 adet ayva
1-2 dolu dolu avuç nar tanesi
1 adet portakal ya da mandalina
1 küçük boy cennet hurması
1 yemek kaşığı nohut
Bal ya da toz şeker (Miktara damak tadına
göre karar verebilirsiniz)
Minik bir not: Bu meyveler içinde sevmedikleriniz varsa onları ilave etmeden
yapabilir, içine diğer meyve miktarlarını artırarak koyabilir ya da hurma
ekleyebilirsiniz.
………………….
3 litrelik Tükenmez içeceği yapmak için
gerekli malzemeler:
25-30 adet muşmula. Mevsimi: ekim kasım. https://www.haberler.com/mevsimi-geldi-gunde-7-tane-bile-yeseniz-11417186-haberi/
3 adet büyük boy elma.
Eylül, Ekim ve Kasım. https://www.mavikadin.com/elma-hangi-mevsimin-meyvesidir-hangi-ayda-toplanir
1 adet ayva.
Eylül ekim kasım. https://www.mavikadin.com/ayva-mevsimi-ne-zaman-hangi-mevsimin-meyvesidir-sagliga-faydalari
1-2 dolu dolu avuç nar tanesi. Eylül aralık
arası. https://www.mavikadin.com/nar-mevsimi-ne-zamandir-nar-hangi-ayda-olgunlasir
1 adet portakal ya da mandalina. Kasım aralık
ocak. https://www.mavikadin.com/portakal-mevsimi-nedir-portakal-ne-zaman-cikar-yenir#:~:text=Taze%20portakal%C4%B1%2C%20Kas%C4%B1m%2C%20Aral%C4%B1k%20ve,o%20kadar%20%C5%9Fifal%C4%B1%20bir%20meyvedir.
1 küçük boy cennet hurması. Trabzon hurması.
Ekim.
1 yemek kaşığı nohut
Bal ya da toz şeker (Miktara damak tadına
göre karar verebilirsiniz)
Minik bir not: Bu meyveler içinde sevmedikleriniz varsa onları ilave etmeden
yapabilir, içine diğer meyve miktarlarını artırarak koyabilir ya da hurma
ekleyebilirsiniz.
………………..
Tükenmez içeceği nasıl yapılır?
Sevdiğiniz tüm meyveleri bir araya getirdikten sonra yapmanız gerekenlerse
bir hayli kolay ve şöyle:
Tüm meyveleri ve cam kavanozunuzu güzelce
yıkayıp temizlendiğinden emin olun.
Ardından meyvelerin
baş ve sap kısımlarını kesin. Bu aşamada hiçbir meyvenin kabuğunu soymayın,
çekirdeklerini çıkarmayın.
Elma, armut gibi iri
meyveleri cam kavanoza rahatça sığabilecek şekilde iri iri doğrayın.
Tüm meyveleri geniş
bir karıştırma kabında bir araya getirip ellerinizle karıştırın.
Meyve karışımından
birkaç avuç alıp cam kavanoza koyun. Üstlerine toz şeker ya da bal
gezdirin, birkaç adet nohut atın.
Kalan meyve
karışımından yine birkaç avuç alıp içine yerleştirin ve yine aralarına
toz şeker ya da bal ve nohut serpiştirin.
Tıpkı turşu kurar gibi bu işlemi tüm meyve
karışımı bitene kadar tekrar edin ve son aşamada
kavanozun ağzına kadar temiz içme suyunu doldurun.
Son olarak kavanozun
tıpası varsa tıpasını kapatın. Her gün ağzını gevşetip hava almasını, biriken
gazın çıkmasını sağlayın ve yeniden kapatın. Bu şekilde en az 15 gün
bekledikten sonra içeceğiniz hazır oldu demektir.
…………..
https://eksisozluk.com/tukenmez--49118
yapilişi:
-meyveler
yıkanır. muşmula ve üzüm taneleri bütün, ayva,
elma ve armut kabuklu olarak dilim dilim kesilir. hepsi karıştırılır.
-musluklu
bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak
yerleştirilir.
-
en üste tülbentle çıkılanmış küçük bir parça ekmek konur.
20- 25 bardak su doldurulur. ağzı kapanır. küp ara sıra sallanır. 15- 20 gün
sonra içilebilir.
not:
-
tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir.
-suyu
azaldıkça üzerine su ve şeker eklenmelidir.
22.11.2004
00:01 ~ 00:19 mim
…………………
evde
yapmayı denemiş bulunduğumuz içecek. az önce içtim, hafif kafam güzel oldu, bi
içim ısındı, galiba meyve şarabı yaptık. muşmulalar ham olduğu için sanırım
bayağı ekşi olmuş, ekşi olmasa on numara bir şey olacakmış.
15.12.2017
22:29 gri balikcil
………………….
meyvelerin
yumuşakları ile, şimdiler de hiç bilinmeyen, tükenmez denen bir içki yapılırdı.
bir küpte yumuşak meyve ve su. birkaç gün sonra çok sevilen ekşi bir içki
olurdu. alttaki musluktan alır içersin, üstüne de tekrar su koyarsın. bu
böylece bir vakit devam ederdi, o yüzden adı da tükenmezdi. ne kadar sağlıklı bir içki, vücuda ve mideye lazım olan
bakteriyi alıyorsun. onun yerine bu günlerde aktiviya yiyoruz."
…………………
TÜKENMEZ...
Ah
tükenmez biz seni de unuttuk!..
Yer
Balıkesir Ayvalık yılın büyük bölümü Gömeç’te köyünde geçiren Saliha Teyze ne
zaman köyüne gitse dönüşte kapımızı vurur bir ekşi mayalı ekmekle bir içecek
verirdi. Çok da hatırlamıyorum ama anneme tarif ederken muşmula derdi ben de
eğlenirdim” ula ula muşmula” diye oradan aklımda kalmış. Evinde bir köşede görürdüm
cam damacananın içinde “Saliha teyze bu ne “
diye sorunca “tükenmez diyoz evlat” derdi Ben tükenmezi severdim. Saliha
teyzemizin vefatından sonra ne o tükenmezi ne de ekşi ekmeği aynı tadıyla
bulabildim diyor … geleneksel bir Anadolu lezzetidir tükenmez. Eskiler meyveleri 3- 5 gün fermente eder yarı tatlı yarı
asitli bir içecek elde ederlermiş. Bu durumda alınan gıda aslında ham sirkedir.
Tükenmez de denen bu içecek sofrada tercih edilen bioaktif bir içecekti.
Fermantasyon sindirim sistemini modüle ederek onu sağlıklı kılar.Mikrobiotanın
zayıfladığı kent hayatında bu gerekçeyle bu gıdalar sofrada olmalı…
Tükenmezin ana meyvesi muşmula diğer isimleriyle beşbıyık,gelinboğa,
döngel..
Efsaneye
göre;
Bütün
meyveler toplanmış, senin adın elma, senin adın armut olsun diyerek ad
vermekteymişler. Bu sırada meyvelerden bir tanesi küsmüş ve gitmiş. Bunun üzerine
“Döngel! Sana da ad vereceğiz” demişler ve döngel(muşmula) ismi bu şekilde
ortaya çıkmış.
Tarif
3 lt musluklu cam
yada ahşap fıçı için yeterli gelecek miktardır.
Malzemeler
·
15/
20 tane muşmula
·
Bir
ayva
·
Bir
avuç kuru üzüm yada bir salkım taze üzüm
·
Bir
armut
·
İki
elma
·
Bir
nar
·
Yaklaşık
on tane alıç
·
Bir
mandalina
·
Bir
Trabzon hurması
·
Ya
da mevsime uygun istediğiniz meyve çeşitlerinden. Ben bir küçük havuç bir muz
yarım limon ve bir avuç yaban mersini de ilave ettim
·
Bir
buçuk su bardağı toz şeker veya nöbet şekeri veya bal
Hazırlama;
Meyveler yıkanır çürük bozuk kısmı varsa temizlenir. Fakat kabukları
ve çekirdekleri atılmaz. Bütün meyveler mümkün olduğu kadar küçük doğranır bir
kabın içinde harmanlanır. Aralara şeker veya bal ilave ederek kavanoz
doldurulur. Ağzına kadar içme suyu ilave edilir ve
kapağı kapatılır. Arada kapağını gevşetip gazını alıyoruz. İlk beş altı gün
ağzı kapalıyken alkol oluşur sonraki günlerde ağzı açık bırakılırsa alkol
parçalanır..
Olgunlaşması yaklaşık 10 günü bulacaktır.10 günün
sonunda bir iki karanfil kakule kurutulmuş gül yaprağı yada istediğiniz
baharatlardan ilave ederek içmeye başlayabilirsiniz.
Tükenmez
burada başlıyor musluktan bir bardak meyve suyu aldığınızda eksilen miktar
kadar kavanozun ağzından bir bardak içme suyu ilave diyoruz. Döngü böyle fermente olmuş
içecekten aldığımız kadar su ve arada meyve ilaveleriyle bütün kış
içebilirsiniz..
Nafiye
Bozkurt. https://www.facebook.com/Sifin-231972320867635/
Mobil
Yüklemeler · 26 Kas 2020 ·
https://m.facebook.com/okurmuyuz/photos/a.232062980858569/777510699647125/?type=3&source=48
………………………
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder