14 Eylül 2025 Pazar

somonu suda haşlayıp pişirdim. döküm tava işi, pişirme sonrası temizlik işleri oluyor diye böyle yaptım. sağlık açısından yaptığım için ne dersiniz 14.9.2025

somonu suda haşlayıp pişirdim. döküm tava işi, pişirme sonrası temizlik işleri oluyor diye böyle yaptım. sağlık açısından yaptığım için ne dersiniz

14.9.2025

chat gpt

Somonu suda haşlamanız gayet sağlıklı bir yöntem 👍

  • Yağ eklemeden piştiği için kalori yükü az olur.

  • Omega-3 yağ asitleri ve proteini korunur, fakat kızartma ya da fırınlama gibi yöntemlerde oluşan hafif kızarma/aroma kaybolur.

  • Temizlik kolaylığı açısından da pratik bir seçim olmuş.

  • Ancak, suda haşlama sırasında bazı suda çözünebilen vitaminler (B grubu, C vitamini gibi) suya geçebilir. Bu yüzden haşlama suyunu dökmek yerine, çorba ya da sos gibi değerlendirmek daha besleyici olur.

Yani sağlık açısından yanlış bir şey yapmadınız, hatta oldukça hafif ve faydalı bir yöntem. Eğer lezzetini artırmak isterseniz:

  • Haşlama suyuna defne yaprağı, karabiber tanesi, limon dilimi, biraz taze ot (dereotu, maydanoz) ekleyebilirsiniz.

  • Haşladıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon sosu dökmek hem lezzeti hem de sağlığı artırır.

İsterseniz ben size “en sağlıklı somon pişirme yöntemlerini” artıları-eksileriyle kısa bir tablo yapayım mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder