10 Mayıs 2022 Salı

Bilim kültür sanat insanlarının niteliklerinin alıntılarla tasnifi.

Bilim kültür sanat insanlarının niteliklerinin alıntılarla tasnifi


Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 10.05.2022 

"Bilim, kültür-sanat insanlarımızın değerinin daha iyi anlaşılması için bir yöntem önerisi" ( https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/01/bilim-kultur-sanat-insanlarmzn.html ) başlıklı yazımı paylaşırım.

Evvelce 3 çalışma yaptım:

 

Sırasıyla; 1) Prof. Dr. Hasan Işın Dener; 2) Tonyukuk; 3) İsmet Binark.

 

2016 senesinde Hocam Prof. Dr. Hasan Işın Dener hakkında hazırladığım çalışma: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/04/prof-dr-hasan-isin-dener-hakkinda.html

 

2017'de Tonyukuk hakkında hazırladığım çalışma: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/tonyukuk-ve-onemi-hakkinda-secme.html

 

 İsmet Binark hakkında hazırladığım çalışma bu sene başında kitap olarak yayınlandı; https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-gonul-insani-ismet-binark/611095.html


Konu başlıkları altında; kişinin yaptıklarını, katkısını, hususiyetlerini alıntılarla derlemeye çalışıyorum. “Kısa, az ve öz” olarak nitelediğim bu tekniğin ülkemizde yaygınlaşmasını dilerim.

Hazırladığım doküman “okunmak için” akıcı bir metin değil. Bunun farkındayım. Ama fotoğrafın bütününü vermeye çalıştım.

Aslında bir başvuru kaynağı niteliğinde; Bir nevi envanter. Bir ansiklopedi gibi, bir sözlük gibi, aranılan madde için kullanılma ihtimali daha fazla.

Günümüzde biyografi sözlüklerinde kişiler hakkındaki bilgiler, tabiatıyla belli formatlar, sınırlar, kapsamlar içerisinde veriliyor. Bilim Kültür Sanat dünyasında önde gelen kişilerin hayatları boyunca yaptıkları katkılar hakkında bilgiler bir dereceye kadar veriliyor olsa da, bu kişilerin önemli nitelikleri hakkında özlü bilgileri bir araya getiren metinleri bu biyografi sözlüklerinde bulmak tabiatıyla pek mümkün değil.

Biyografi sözlüklerindeki maddeler yanında, ayrıca kişiler hakkında çeşitli yayınlar çıkıyor. Bu yayınlarda kişi hakkında birçok konular işleniyor. Burada özellikle önemli olanlardan birisi de kişinin yaptıklarını ve önemli niteliklerini “kısa az ve öz” bir şekilde kamuoyuyla paylaşmak. Acaba bu yapılıyor mu…

Yine burada şöyle bir yöntem önemli olabilir: Kişiler hakkında kitaplar yayınlanıyor. Bunlar bir kişinin yazdığı kitaplar genellikle. Fakat kitaba konu olan kişi hakkında evvelce birçok insanın kitap, makale vs. yayınlarda kendi gözlemleri yayınlanmış oluyor. İşte bunların, yani kişiler hakkında mevcut yayınların incelenip buralardan kişinin yaptıkları ve nitelikleri hakkında mevcut cümlelerin tespit edilip bunların derlenmesi ve sonra tasnif edilmesinin önemine özellikle inanıyorum

Bu şu açıdan da önemli; Kişinin katkıları ve nitelikleri hakkında ilgili tüm yayınlarda farklı görüşler, farklı bakış açıları, farklı gözlemler vardır. Bunların bütünü bir zenginliği ifade eder. Neticede bu zenginliği bu yayınları dikkatle inceleyerek, seçilmesi gereken alıntıları tespit etmek mümkün. Yani bilim kültür sanat dünyamızdan bir kişi hakkında tek başına bir kişinin yazdığı bir kitap değil de, mesela kişi hakkında yayın yapan mesela 20 kişinin 30 kişinin eserlerinin incelenmesi ve gözlemlerinin bir araya getirilmesi bir “öz” ortaya koyacak, neticede bir zenginlik oluşturacaktır.

İşte bu çalışmamızda bunu yapmaya çalıştık. Dilerim bu yöntem yaygınlaşır ve ülkemizin önde gelen bilim kültür sanat değerlerinin her birisi hakkında bu tür eserler ortaya konulur ve yaygınlaştırılır. Bu, biraz önce de ifade etmeye çalıştığım gibi bir zenginliktir; tek bir bakış açısı değil birden fazla bakış açısı ortaya konulmuş olabilir.

Bilim kültür sanat alanında önde gelen kişilerimiz nadide değerlerimizdir. Onlar yukarıda anlatmaya çalıştığım yaklaşımla kendileri hakkında özlü eserler hazırlanmasını çok hak ediyorlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder