Özet
“Türklerin
Yoğurt Tarihi ve Kültürü” konulu yayınların 101 künyeyi içeren bir kaynakçası hazırlanmıştır. Bunlardan 28’i
incelenmiş ve kısaca tanıtılmıştır.
Kaynakçada
eserler kronolojik olarak sıralanmıştır.
“Türklerin
Yoğurt Tarihi ve Kültürü”nün tanıtımı için yapılması gerekenler “Öneriler”
bölümünde listelenmeye çalışılmıştır.
Çalışma kendi
alanında bir ilktir.
Anahtar
kelimeler: Türkler, yoğurt tarihi, yoğurt kültürü, kaynakça.
Yöntem
Ana kaynak 2013
yılında yayınlanan “Yoğurt Kaynakçası”dır. Ayrıca incelenen 28 yayının kendi
kaynakları da taranmıştır. İnternette birçok arama yapılmıştır.
Öneriler
Genel
·
Dünyada çıkmış bütün yoğurt yayınları Türkiye’de
kurulacak bir “yoğurt kütüphanesi”nde toplanabilir.
·
Başta bu çalışmada yer alan eserler olmak üzere
tüm yoğurt yayınlarımız telif izinleri alınmak suretiyle dijitalleştirilip
internette hizmete sunulabilir.
Yoğurt Kültürü
·
Biz Türkler yoğurt tarihimiz ve kültürümüz
üzerine uluslararası bir yoğurt sitesi yapmalıyız. Bu site ülkemizin,
kültürümüzün tanıtılması için yapılması gerekenlerden biri sayılmalıdır. Bu web
sitesinde yoğurt tarihimiz ve kültürümüz detaylı olarak tanıtılmalıdır. Mesela
bu sitede ülkemizdeki geleneksel yoğurt üretici ve satıcılarının adres ve
telefon bilgileri bulunmalı.
·
Prof. Dr. Artun Ünsal ‘ın yazdığı dışında
“YOĞURT KİTABI”mız yok. Yoğurdu bütün konularıyla ele alan başka yoğurt
kitaplarımız olmalı.
·
"Türk kültüründe yoğurt" konulu yabancı
dillerde kitapçıklar yayınlanabilir.
·
Bütün dillerde yoğurt kelimesinin karşılığı listelenmelidir.
·
Yoğurtla yapılan yemeklere ilişkin spesifik bir
kitabımız olmalı.
·
Yoğurtlu tarifler web sitesi olmalı.
·
Osmanlı'da yoğurt hakkında arşiv malzemelerine
dayalı olarak kitap yayınlanmalı.
·
Kitap ve makalelerin içinde yoğurt hakkında geçen
bölümler bulunarak listelenmelidir.
·
Prof. Dr. Artun Ünsal’ın “Silivrim Kaymak” kitabı
İngilizce yayınlanmalıdır
·
Sokaklarda eskiden yoğurtçular dolaşırdı. Eski
fotoğrafları içeren kitap yayınlanmalı.
·
Atasözleri ve deyimlerde yoğurt kitabı
hazırlanmalı.
·
Yoğurt sözlüğü yayınlanmalı.
·
Sözlü tarih çalışmaları yapılmalı.
·
Yoğurt ansiklopedisi yayınlanmalı.
·
Osmanlı basınında yoğurt ilanları derlenip
yayınlanmalı.
LİTERATÜR
·
Ünver A. Süheyl: Türklerde
yoğurt tarihinin eskiliği hakkında bir kaç kelime. İstanbul Tedavi
Kliniği ve Laboratuvarı, İstanbul, 1936. 6 s.; . Tedavi Kliniği ve Laboratuarı
Dergisi, İstanbul, 22: 106-108.
3 sayfa Türkçe
3 sayfa Fransızca bir metindir. Konuları:
Türklerde yoğurt, Uygurlarda yoğurt, 14. Asır sonunda yazılan Osmanlı
İmparatorluğu’ndaki bir yazmadan yoğurtla ilgili verilen bilgi, saray
yoğurtçuları hakkında verilen bilgi.
Eser Ankara’da
Milli Kütüphane ve Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde, İstanbul’da da İBB
Atatürk Kitaplığı’nda bulunmaktadır.
·
Yener Ş. S. : Hasırcı Zadenin yoğurt yemesi. Başpınar, Gaziantep, 1:
18-19. 1939.
·
Eberhard: “Çin’de kımız ve yoğurdun yapılması
meselesi hakkında”. Ülkü Mec.,
Teşrin II, 1940, XVI, nr. 93, 207-210ss.
·
Pekakcan Z. : Çatalca kazası Mimar Sinan köyü yoğurt günü. Yeni Türkiye
Basımevi, İstanbul, Türkiye, 1947. 5 s.
·
Tarımman: Yoğurt. İzmir`de
Köycülük, İzmir, (51), 01. 08. 1948, 8-9, 16.
·
Demiray MG. : Gemerek’te Yoğurt Bayramı. Sivas Folkloru, 5: 12, 1973.
·
Akbayar Y. : Akkışla’da yoğurt bayramı. Türk Folklor Araştırmaları,
İstanbul, 301: 7050-7051, 1974.
·
Oğuz, Burhan: Türkiye
Halkının Kültür Kökenleri-1: Giriş - Beslenme Teknikleri. İstanbul: İstanbul
Matbaası, 1976: 627-641.
Birçok dipnota
dayalı olarak Türklerin Anadolu’da geçmişte yoğurdu üretim teknikleri
açıklanmaktadır. Kaynak mahiyetindedir.
·
Dobrodomov, İ. G.: “K voprosu o vengerskom sz,
sootvetstvujuscem tjurkskomu j, v staryx bulgarizmax. İçinde: Tjurkologi ceskija issledovanija.
Moskova, 1976, 112-125ss.
·
Bekân, Şükrü: Bir sağlık kaynağı: ulusal
besinimiz yoğurt. Türk Folklor
Araştırmaları, 18 (350): 8430. 1978.
2 sütunluk
makalede 1 sütunda Türklerin yoğurt tarihi hakkında bir efsane anlatımı yanında
bazı bilgiler verilmiş.
·
Roux, J. -P.: Yoghourt turc, yoghourt
bulgare". L'histoire,
n25, Juillet-Aout 1980, 100-101ss.
·
Kurt, A. : Yoğurt’un tarihçesi ve dünya yüzüne
yayılışı. Atatürk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Dergisi 1980; 1: 72-74. http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/3363/3245
Konular: Uygur
Türklerinin tarihinde yoğurt, yoğurtun Avrupa’da yayılışı ve Türklerin etkisi.
Kaynakçasında 11 referans var.
·
Ögel, Bahaeddin: Türk
Kültür Tarihine Giriş Cilt IV: Türklerde
Yemek Kültürü. Ankara: Kültür Bakanlığı, 1978. (KTB Yayınları No. 638, 1985: 19-29ss.)
11 sayfalık
çalışma kaynak mahiyetindedir. 31 dipnot yer aldığı bölümün alt başlıkları:
(E) Yoğurt ve
Yoğurtla İlgili Meseleler:
Yoğurd’un
Menşei ve Orta Asya
Yağlı Yoğurt
Yoğurdu Sulama
ve Ayran
Süzme Yoğurt
Yoğurt ve Maya
(F) Yoğurtlu
Yemekler:
Yoğurtla
Terbiye ve Katık
Yoğurt ve Çorba
Tarhana ve
Yoğurt
(G) Türk Ayranı
(Menşei ve Çeşitleri)
Ayran Sözü
Ayran Çeşitleri
Ayran Rakısı
·
Yaygın H. : Dünyaya armağan ettiğimiz beyaz
vitamin: yoğurt. Kültür,
Ankara, 95: 36-42. 1992.
·
Erdemir, D. Ayşegül: Türk Mutfağının Önemli Bir
Besini Olan Süt Ve Süt Ürünlerinin Türk Tıbbi Folklorundaki Yeri Ve Bazı
Orijinal Sonuçlar. Türk Mutfak
Kültürü Üzerine Araştırmalar Türk Halk Kültürü Araştırma Ve Tanıtma
Vakfı Yayınları Ankara, 1993, 27-42ss.
4 eski kaynakta
geçen yoğurtla ilgili bazı bilgiler verilmiş. 36-38. Sayfalar arasında Türk
tıbbi folklorunda yoğurt hakkında bilgiler verilmiş.
·
Eren, Hasan: Yoğurt. İçinde: Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi.
Ankara: Atatürk Kültür Merkezi, 1994. 77-85ss.
Yoğurt
kelimesinin etimolojik kökenine ilişkin birçok yabancı kaynağın kullanıldığı,
kendi alanında ilklerden sayılabilecek bir bildiri.
·
Kozanoğlu, Cemal: “Silivri yoğurdu”. Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi,
cilt 6, 1994, 555.s.
Yazıda Silivri
yoğurdunun yapılış tekniği özetlenmiştir.
·
Arlı, M.: Tiridi. Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi. Ankara: Atatürk
Kültür Merkezi, 1994.
·
Gülensoy, Tuncer: "Türkçe Üzerine Notlar: “Yoğurt”.
Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi
Sayı 554, Şubat 1998.
Konular:
Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserinde yoğurt, 19 dilde
kelimenin karşılıkları.
·
Birer, S.: Yoğurdun yapılışı, özellikleri ve
kalitesi. İçinde: Türk Mutfak Kültürü
Üzerine Araştırmalar. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma
Vakfı, 2001. 35-47ss.
44-45.
sayfalarda yoğurt çeşitlerinden söz edilmiş.
·
Sürürcüoğlu, Metin Saip: Beslenme kültürümüzde
süt ve süt ürünleri. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar
2001. Cilt-8. Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayın No:29. 134-138ss.
136-138.
sayfalar arasında Uygurlar’da, Selçuklular’da ve Osmanlı’da yoğurt 15 dipnota dayalı olarak anlatılmış.
·
Baysal, Ayşe: Yoğurt: Küreselleşen Türk
besini. Türk Halk Kültürünü Araştırma ve
Tanıtma Vakfı, Türk Mutfak Kültürü
üzerine Araştırmalar, No: 30, s. 1- 9, Ankara, 2002) http://www.gidacilar.net/yogurt-uretimi-teknolojisi/yogurt-kuresellesen-turk-besini-336.html
1-4. sayfalar arasında ilgili bahisler: Giriş-Yoğurdun
Tarihçesi-Yoğudun Dünyaya Yayılışı .
·
Eren, H.: Yoğurt. İçinde: Yemek kitabı. İstanbul: Kitabevi, 2003. 155-162ss.
·
Başaran, Vedat: Doğanın hediyesi yoğurt =
Nature's gift yoghurt / Vedat Başaran. Skylife,
23 (246), Ocak 2004,. 150-157.
·
Tutel, Eser: Yoğurdum kaymaaak! Bütün Dünya, 8 (88): 53-56. 2005.
https://groups.google.com/forum/embed/#!topicsearchin/hayvancilik/after$3A2005$2F09$2F01$20before$3A2005$2F09$2F30/hayvancilik/NSu4wj_8ZFk
Bahisler: Yakın
tarihte eski İstanbul’da yoğurt, Silivri yoğurdu.
·
Küçükkömürler, Saime, Şeren Karakuş Suzan , Boran Nağme: Türk
Kültüründe Yoğurt, VII.
Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Gaziantep , 2006. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/dosya/1-278211/h/88.pdf
Bahisler: Tanımı – Tarihçesi – Yoğurt Ürünleri ve
Yoğurdun Kullanım Alanları – Sözel Kültürde Yoğurt (Atasözlerinde,
Bilmecelerde, Türkülerde, Fıkrada, Rüyada yoğurt). Kaynakça [Yararlanılan
Kaynaklar].
·
Aydemir, G.: İlk yoğurt. Atlas, n159, 06.2006, 64-68ss.
·
Tamer, CE, Çopur ÖU, Sahan Y. : Bazı gıdalarımızın
tarihçesi-3. Dünya Gıda, 11
(9): 88-90. 2006. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=859
Kısaca yoğurdun tarihçesi.
·
Atalarımızın dünyaya armağanı yoğurt. TÜBİTAK Bilim Çocuk Dergisi,
100: 34. 2006.
·
Yüksel, H. : Türklerin milli yiyeceği yoğurdun
tarihçesi. Yenises Aylık Siyasi Dergi,
11 (129): 33. 2006.
·
Türklerin milli yiyeceği yoğurdun
tarihçesi. http://www.mynet.com/teknoloji/turklerin-milli-yiyecegi-yogurdun-tarihcesi-251383-1
Aydın'ın
Nazilli İlçesi'nde bulunan Ör-Koop İsimli derneğin mandıra yoğurdunun öyküsü ve
tarihçesini araştırdığı haberde anlatılmaktadır.
·
Ünsal, Artun: Silivrim Kaymak. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2007.
Türkiye’de
yoğurt kültürüne ilişkin ilk kitaptır.
İlgili
bölümler:
Yoğurdu Kimler
Buldu? 21-36
Sözcüklerle
Orta Asya’dan Anadolu’ya yoğurt. 36-41ss.
Selçuklulardan
ve Osmanlılardan Günümüze Yoğurt.
(Tarihten yapraklar: 36-45ss.; Avrupalı Gözüyle yoğurt… 46-51ss.; Basılı
ilk yoğurt tarifi… 51-54ss.; Kültürümüzde yoğurt. 54-61ss.
Köylerimizin,
evlerimizin yoğurtları. 71-154ss.
Yoğurt
mayalanır usulca… 155-168ss.
Mandıra
yoğurtları. 169-202ss.
·
Dağdeviren, Musa: Tuzlu yoğurt. Yemek ve Kültür, 8. Sayı
İlkbahar 2007
·
İnce, O. : İlk yoğurt nasıl mayalandı? Bilim ve Teknik 2007; 34: 458.
·
Soysal,
Sahrap: Çiğ damlasından mayalanan hıdrellez yoğurdu. Hürriyet Kelebek eki, 5 Eylül
2008. http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/9823695.asp
“Hıdrellez günü
çalınan yoğurt, yani çiğ damlaları ile mayalanıp elde edilen yoğurt, bir yıl
boyunca damızlık yoğurt olarak kullanılmaya devam edilir. Bu yoğurdun üzerine
nazar değmesin diye çörekotu ekilir. Hıdrellez günü elde edilen yoğurt mayası
sadece akrabalara dağıtılır, herkese verilmez. Ayrıca her kadının çaldığı
yoğurt da tatlı olmaz, bazı kadınların çaldığı yoğurt mayhoş olur. Bu yoğurt
mayasının suyundan mayalanan hamur ile bir yıl boyunca ekmek yapılır.
Bilimadamlarına
çiğ damlası ile nasıl yoğurt mayalandığı sorulduğunda verilen cevap ise; sütün
içinde zaten var olan yoğurt bakterilerinin çiğ damlaları ile çoğalarak yoğurt
olabileceğidir.
Ege
üniversitesi bilimadamlarının Orta Asya’dan getirilen "kefir
mayası"nı üniversitede üretmeleri, bu sırrın çözülmesinden sonra
gerçekleştirilmiştir. “
Çok da iyi
olmuştur aslında. Çünkü artık kefir her yerde üretilip satılmaya başlanmıştır.
Aslında yörük kültürünün ve yörük yaşamının tamamının mercek altına alınıp
incelenmesi gerekiyor. Belki de öğrenmemiz gereken, bu insanların doğaya
duydukları saygının ne kadar değerli olduğudur.”
·
Özden, Ali: Yoğurdun tarihi. Güncel Gastroenteroloji, Haziran
2008, 128-133ss. http://guncel.tgv.org.tr/journal/26/pdf/293.pdf
Orta Asya’da eski Türklerde yoğurdun tarihi, Yoğurdun
Anadolu’dan Avrupa’ya olan yolculuğu, Danone’ye ait bir öykü, Dünyada yoğurda
verilen isimler.
·
Yoğurt mayasının sırrı 'Hıdırellez
çiyi'nde saklı. 6.5.2010. http://www.zaman.com.tr/gundem_yogurt-mayasinin-sirri-hidirellez-ciyinde-sakli_981140.html
“Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde
bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince
sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden
toplanan çiy tanelerinden sağlanıyor.”
·
Yaşama geleneği . Atlas, Sayı
159/Haziran 2006 . http://www.kesfetmekicinbak.com/-yasama-gelenegi/1557n.aspx
Kütahya'nın
Tavşanlı ilçesine yerleşmiş Karakeçili sülalesinden bir Yörük Himmet Benli
ailesi her yıl hıdrellez sabahı, yapraklara düşen çiyi topluyor süte karıştırıp
maya elde ediyorlar. Bir dahaki
hıdrelleze kadar o mayayı kullanıyorlar.
·
Silifke yoğurdu yatırımcı bekliyor. 25.11.2010. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16364059.asp
·
Tan, Aylin Öney: “From Soup to Dessert: Yoghurt;
not only fermented, but cured, preserved, dried, smoked: An ingredient of vast
variety indispensable in the Turkish kitchen”. İçinde: Cured, Fermented and Smoked Foods. Proceedings of the Oxford
Symposium on Food and Cookery 2010. ISBN-13 978-1-903018-85-9.
Published Jul 2011.
·
“Silivri yoğurdu – Yoghurt of Silivri”. İçinde: Silivri Kent Rehberi. İstanbul:
Silivri Belediyesi, 2011. 32-33ss. http://www.silivri.bel.tr/dosyalar/brosur_kitapcik/kent_rehberi/
·
Tefal
Yoğurtçum Enfes Yoğurtlar, Farklı Lezzetler. Tarifler: Stephanie
Biteau. İstanbul: Tefal, [2011]. 44s.
14 tarif
verilmiş.
·
Kılıç S, Albayrak A. : İslamiyet'ten önce
Türklerde yiyecek ve içecekler. Turkish
Studies-International. Periodical For the Languages, Literature and History of
Turkish or Turkic, 7 (2): 707-716. 2012. http://turkishstudies.net/Makaleler/468830603_46_k%C4%B1l%C4%B1%C3%A7sami_albayrakali_707-716.pdf
·
Tokatlı F,
Ömür S. 2012. Geleneksel yoğurtlarımız. Türkiye 11.
Gıda Kongresi, 10-12 Ekim 2012, Hatay,
·
Tokuz, Gonca: Halk Kültürümüzde Yoğurt: Yoğurt
Koydum Dolaba Ellere Vay.. Metro
Gastro, Nisan, Mayıs, Haziran 2013, sayı: 69, s. 114-125.
117 dipnotun
kullanıldığı, konuyu geniş olarak ele alan ilk yazı.
İçindekiler:
Kapsam/Çalışma
Yöntemi
Dil
Aşık Edebiyatı
Anlatmalar
(efsaneler, halk hikayeleri, fıkralar)
Anonim şiirler
(türküler, maniler, tekerlemeler)
Kalıplaşmış söz
ve ifadeler (atasözleri, deyimler, ölçülü sözler, bilmeceler)
Çeşitli
alanlara ait halk bilgisi (halk hekimliği ve veterinerliği)
Bayramlar,
törenler, kutlamalar
İnanışlar
Halk tiyatrosu,
oyun, eğlence, spor
Halk mutfağı
Kaynakça
·
Çiğ damlasının sırrı http://www.youtube.com/watch?v=34cprpYFGSs http://tvarsivi.com/ciy-damlasinin-sirri-10-05-2012-izle-i_2012050335531.html
TRT Haber’de
10.5.2012 tarihinde gösterilen belgesel.
·
Tan,
Aylin Öney: Yoğurdun binbir hali. Metro
Gastro, Nisan, Mayıs, Haziran 2013, sayı: 69, s. 126-135ss.
“Bu yazı ilk
olarak Oxford Sempozyumu için 2010 yılında “Cured, Fermented and
Smoked/Tuzlanıp kurutularak, fermente olarak ve
tütsülenerek saklanmış yiyecekler” teması çerçevesinde yazılmış ve
sunulmuştur. Yazı, yurtdışında mutfakta kullanımı ve çeşitliliği az tanınan
yoğurt hakkında genel, kısa ancak
kapsamlı bir bilgi verilmek amacıyla yazılmıştır.”
Kaynakçasında
16 eser var. Dipnot sayısı 16.
Yayın Tarihi Belli Olmayan Yazılar:
·
Artun, Erman: Türk halk kültüründe Hıdrellez. http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/erman_artun_turk_halk_kulturunde_hidrellez.pdf
Yoğurttan 2 kez söz edilmiş.
·
Tayar, Mustafa: Türkler Orta asya'da iken.
http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2541
http://mesider.net/?Syf=18&Hbr=183559
Orta Asya’da eski Türkler ve yoğurt. Yazıda 13 kez
yoğurt kelimesi geçmektedir.
·
Yoğurduyla ünlü Silifke artık yoğurdunu yer
kirazından mayalıyor. http://mesider.net/?Syf=18&Hbr=183559
http://www.dailymotion.com/video/xhrg0d_www-silifkehaberler-web-tr-silifke-yoyurdu-altyn-cilekle-mayalanyyor_news
·
Sakkaflar Tarihi ve Meşhur Kanlıca Yoğurdu. http://www.kanlicayogurdu.com/sakkaflar_tarihi_ve_meshur_kanlica_yogurdu.html
·
Basında Kanlıca Yoğurdu. http://www.kanlicayogurdu.com/basinda.html
YOĞURTLU
TARİFLER
Yoğurt
yemekleri. http://lezzetler.com/yogurt.yemekleri
. 880 yoğurtlu yemek tarifi var.
Oktay Usta'dan
yogurt malzemeli resimli yemek tarifleri. http://www.oktayustam.com.tr/tarifleri/yogurt/
Yoğurtlu
yemekler. http://www.e-tarifler.com/etiket/yogurtlu-yemekler
Yoğurtlu
tarifler. http://www.sofra.com.tr/Koleksiyon/Diger/2011/08/18/yogurtlu-tarifler
Yoğurtlu
tarifler. http://www.sefertasitarifleri.com/search/label/yo%C4%9Furtlu%20tarifler#.UhRzZ5L0GSo
"Yogurt"
Etiket'ine ait Yemek Tarifler. http://www.yemeksoframiz.com/etiket/yogurt.html
BAZI ANSİKLOPEDİLERDE YOĞURT
“Ayran”. Ana Britannica, cilt 3, İstanbul, 2004. 162.s.
“Yoğurt”. Ana Britannica, cilt 22, İstanbul, 2004, 2005, 453.s.
“Ayran”. Büyük
Larousse, cilt 2,
İstanbul, 1986, 1122.s.
“Yoğurt”. Büyük Larousse, İstanbul, 1986, 12574.s.
“Yoğurt”. Cumhuriyet Ansiklopedisi, 11. Cilt, İstanbul, 1972, 3421.s.
Bosworth, C. E.: “Yoghurt”. The
Encyclopedia of Islam, (New edition), vol. 11, Leiden, 2001, 337.s.
Arat, Reşit Rahmeti: “Ayran”. İslam
Ansiklopedisi, 5. Baskı, 2.
Cilt, İstanbul, 1979, 77.s.
Yetiş, Kazım: “Yoğurt”, İslâm Ans., 13. Cilt,
İstanbul 1986, 428-430ss. Yoğurt kelimesinin etimolojik kökeni ağırlıklı
bir maddedir. Yazıda çok sayıda kaynak zikredilmiştir.
“Ayran”. İstanbul Ansiklopedisi, 3. Cilt, İstanbul, 1960, 1629-1630ss.
“Yoğurt”. Meydan Larousse, 12. Cilt, İstanbul, 1973.
“Ayran”. Türk Ansiklopedisi, cilt 4, Ankara, 1950, 396-397ss.
“Yoğurt”. Türk Ansiklopedisi, cilt 33, Ankara, 1984, 446-447ss.
GELENEKSEL GIDA
SEMPOZYUMLARINDA ‘YOĞURT’
Akın, Mb - Eren
O - Akın Ms. : Farklı Oranlarda İnek/Keçi Sütü Karışımından Üretilen Tuzlu
Yoğurtların Bazı Özellikleri. 1. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül
2004., Van, 219-224.
Çetinkaya, A. :
Kars Kremalı Kurut. 1. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004., Van. http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/07e70efcfab0873_ek.pdf?dergi=20
Halkman, Ak, Taşkı, Y.: Yağmur Suyu İle Yoğurt Eldesi. Geleneksel
Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004, Van.
Çoksöyler, N. - Aksu Y,- Karaaslan A, - Çoksöyler N. : Mut Yöresinde
Üretilen Geleneksel Gıda Maddeleri Ve Muhafaza Yöntemleri. Geleneksel Gıdalar
Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004., Van.
Dayısıoğlu, K. Sinan - A Doğan Duman, Yekta Gezginç,
İsmail Akyol : Kahraman Maraş Telemesi. İçinde: Geleneksel Gıdalar Sempozyumu.
23-24 Eylül 2004 Yüzüncü Yıl Üniversitesi-Van.
Özrenk E. : Kurutulmuş Ve Koyulaştırılmış Yoğurtlar. Geleneksel
Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004 ,Van, 122-127.
Sahan N, Say D. : Tuzlu Yoğurt Üretimi Ve Pazarlama
Yapısı. 1. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül 2004., Van, 291-294
Demircioğlu, Yasemin: Geleneksel Bir Gıda : Kurut /
Konuşmacı: Yasemin Demircioğlu. - Geleneksel Gıdalar Sempozyumu [2.: 2009:
Van]. - Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2009. - 710-713.Ss.
Kavaz, Arzu - İhsan Bakırcı: Geleneksel Bir Süt Ürünü
Olan Kurut Üzerine Bir İnceleme. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 27-29 Mayıs
2009, Van,
Öztürk, Göktürk - Gökhan Özen, Sertan Aytaç, Yasemin Taşkırdı:
Geleneksel Bir Süt Ürünü Olan Tatık Yoğurdunun Yapılışı Ve Bazı Kimyasal
Özellikleri / Konuşmacı: Gökhan Özen ...[V.B.]. - Geleneksel Gıdalar Sempozyumu
[2.: 2009: Van]. - Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2009. - 709.S
Yıldırım, Metin -
Zeliha Yıldırım: Traditional Yoghurts İn Turkey. / Geleneksel Yoğurtlarımız . 1. International
Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April
2010, Tekirdağ.
Di Pınto, Davide - Melike Sakin Yılmazer,Nurdırım,
Figen Kaymak‐Ertekın: Freeze Drying Behaviou Rof Yoghurt Containing Chestnut
Puree. (Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From Adriatic
To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Tarakçı, Zekai - Hasan Temiz, Atnanuğur: Konsantre
Yoğurdun Makro ve Mikro Mineral İçerikleri Üzerine Yapraklı
Sebzelerin etkisi. (Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods
From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Akgün, Abdullah - Fehmi Yazıcı: Farklı
Yağ Oranlarına sahip Manda yoğurtlarının duyusal özellikleri .
(Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From Adriatic To
Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Çomak , E. Mine
- Ş. Azime Zengin, Ahmet Küçükçetin: Yoğurt V e ayran üretiminde
Probiyotik Bakterilerin kullanımı. (Poster). 1. International Symposium On
Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Alpsan, Artemis
- Oktay Yerlikaya, Özer Kınık Necati Akbulut: Türkiye'de Tüketilen yöresel
Çökelek Çeşitleri . (Poster). 1. International Symposium On Traditional
Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Çelebi, Mehmet
- Bedia Şimşek, Yasin Tuncer: Farklı Starter Kültürlerle üretilen süzme
Yoğurtların serumlarının bazı Kimyasal özelliklerinin belirlenmesi .
(Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From Adriatic To
Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Akın, Nihat -
Birsen Bulut Solak,Durmuş Sert: Konya, Karapınar’da geleneksel olarak üretilip
Tüketilen kışlık Yoğurtların bazı Fiziko‐Kimyasal, Mikrobiyolojik Ve Duyusal özelliklerinin
belirlenmesi. (Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From
Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Sert, Durmuş - Nihat Akın, Emin Mercan:
Geleneksel Torba yoğurt üretimi Ve Bileşimi . (Poster). 1. International
Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April
2010, Tekirdağ.
Törnük, F. - O.
Sağdıç,H. Yetim: Geleneksel Bir Yoğurt ürünü, Peskütan. (Poster). 1. International
Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April
2010, Tekirdağ.
Unakıtan, Gökhan - Yaseminoraman, Emine Yılmaz Burçin
Basaran: Ulusal Ve Yerel Yoğurt Markalarınakarşı
Tüketici Tercihlerininbelirlenmesi . (Poster). 1. International
Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April
2010, Tekirdağ.
Köse, Şenol - Elvanocak: Depolama süresi Boyunca kış Yoğurtlarında
Meydana gelen değişiklikler. (Poster). 1. International Symposium On
Traditional Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Demirci, Talha - Zübeydeöner, Tuğbadedebaş,Duygu Alp:
Kuşburnu ve Marmelatı İle üretilmiş Yoğurtun özelliklerinin belirlenmesi .
(Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From Adriatic To
Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Alpsan, Artemis
- Oktay Yerlikaya, Özer Kınık Necati Akbulut: Türkiye'de Tüketilen yöresel
Çökelek Çeşitleri . (Poster). 1. International Symposium On Traditional
Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Tarakçı, Zekai
- Muhammetdervişoğlu, Hasan Temiz,Oğuz Aydemir, Fehmi Yazıcı:
Keş Peyniri Üzerine Yapılan araştırmalar Ve üretim Metotları.
(Poster). 1. International Symposium On Traditional Foods From Adriatic To
Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Güzeler, Nuray - Yeliz Parlak: Oven-Dried Kesh. 1. International Symposium On Traditional
Foods From Adriatic To Caucasus Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Güler, Zehra - Cennet Çulha: Adana Yöresinde Yörükler
Tarafından Üretilen Çökelekte Uçucu Bileşenlerin Belirlenmesi . (Poster). 1.
International Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus
Symposium, 15 April 2010, Tekirdağ.
Cankurt H, Demiral E, Sağdıç O, Karabacak M. : Geleneksel Bir Yoğurt Çeşidi: Yannık Yoğurdu. 3.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2012, Konya, 453.
Demiral E, Cankurt H, Sağdıç O. : Dımız Yoğurdu. 3.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs, 2012, Konya, 427.
Kavaz A, Bakırcı İ. :. Erzurum’da Üretilen Geleneksel
Bir Ürün: Kış Yoğurdu. 3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2012,
Konya, 206.
Tokatlı F, Sağdıç O, Göncü A. :. Karamanda Üretilen
Geleneksel Kış Yoğurdu. 3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs, Konya,
220.
İstanbul, 3.9.2013
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder