KORONA RİSKİNE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN
UZMAN GÖRÜŞLERİ
(1: Osman Müftüoğlu)
15.9.2020
Bal
“SİZE balın herhangi bir solunum yolu enfeksiyonunda
antibiyotik, ağrı kesici ve antihistaminik ilaçlardan yüzde 36 daha etkili
olduğunu, üstelik de öksürüğü yüzde 50 azaltıp iyileşme süresini bazen 2 güne
kadar düşürebildiğini söylesem ve bu bilginin Oxford Üniversitesi tarafından
açıklandığını eklesem şaşırmaz mısınız? Bilgi şaşırtıcı ama emin olun bilginin
kaynağı çok önemli ve güvenli. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bu çalışma
geleneksel olarak “vücut direncini arttırdığı, öksürüğü azalttığı, boğaz ağırsını
hafiflettiği” zaten iyi bilinen balın bu muhteşem faydalarını bilimsel olarak
da doğrulamış oldu. Oxford araştırmacıları oldukça iddialılar ve “bir kaşık
bal”ın halen kullanılan antibiyotiklerin çoğundan daha faydalı olduğu
düşüncesinde ısrarlılar.”. 12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448
C Vitamini
* C vitamini: Her gün 1000 miligram
20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403
Ceviz
“BİR SORU: SALGIN SİZİ YORDU MU
EĞER başlıktaki soruya yanıtınız “Evet!” ise işe
mitokondrilerinizi güçlendirerek başlayın. Zira mitokondrileriniz,
hücrelerinizin enerji merkezleri, koşu atları, güç motorları ve enerji üretim
istasyonlarıdır. Her hücre, yaşamını sürdürebilmek ve görevini gereğince
yapabilmek için güçlü ve sağlam mitokondrilere sahip olmak zorundadır.
Eğer mitokondrilerinizi desteklemek istiyorsanız, şunları
not ediniz: OMEGA 3 yağlarından (balık, ceviz), B grubu vitaminlerinden (B2, B3, B12),
alfa lipoik asitten, Koenzim Q10’dan, asetil sisteinden, E ve C
vitaminlerinden, çinko, magnezyum ve selenyumdan zengin besinler (kırmızı et,
deniz ürünleri, tam tahıllar, süt ürünleri, yağlı tohumlar, taze sebze ve
meyveler) ile beslenmeye gayret edin. Ve unutmayın ki mitokondrilerinizi
takviye etmeniz ve güçlendirmeniz sadece yorgunluğunuzu azaltmaz. Detoks
sistemlerinizi de daha iyi çalıştırır. Yaşlanmanızı ve paslanmanızı geciktirir.
Kronik hastalıklara karşı da fren görevi üstlenir.”. 13.6.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-rakamlar-can-sikici-41540615
Coraspin
Doktorlara danışmalı. (BA)
Çinko
“COVID-19 İÇİN VİTAMİN TAVSİYESİ VAR MI
Her enfeksiyonda olduğu gibi, COVID-19 ile mücadelede de
etkin çalışan yetenekli ve güçlü bir bağışıklık vazgeçilmez şart. Bunun yolu da
bedene yeteri kadar vitamin, mineral ve antioksidan kazandırmak. Bunları da
mümkünse doğal yoldan temin etmek.
Yeteri kadar sebze ve meyve tüketirseniz, sebze ve meyve
sularından (şekersiz olmalı) akıllıca faydalanabilirseniz, ihtiyacınız kadar
vitamin, mineral ve antioksidan güç kazanmakta zorluk çekmezsiniz.
Ek gıda takviyesi olarak bunlardan faydalanmak istiyorsanız
öncelik sıranız şöyle olabilir:
* D vitamini: Her gün 1000 ünite
* C vitamini: Her gün 1000 miligram
* Probiyotikler: Laktobasil ve bifidobasiller
*
Çinko: 10-20 miligram
* Propolis destekleri: Alkolsüz olanlar
* Selenyum: 50 mikrogram”. 20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403
Çörekotu
“Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze öğütülmüş halini
tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için günlük ölçü yetişkinler
için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”.
10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
D vitamini
“D VİTAMİNİ NOTLARI
TAKVİYE olarak D vitamini kullanacağınız zaman lütfen şu
ayrıntılar daima aklınızda olsun:
İLK 5
DOZ ÇOK ÖNEMLİ
Aşıda ‘adil paylaşım’ istiyoruz
1. D vitaminini yüksek dozda tek defada almak yerine,
düzenli aralıklarla makul dozlarda almaya çalışın.
2. Kan seviyeleriniz aşırı düşük bulunmuşsa (20’nin altı)
başlangıçta günlük dozu 4’e bölerek, “10-20 bin IU” civarında tutun.
3 . D vitamini seviyeniz hafif düzeyde azalmışsa yani, 30-50
aralığında ise günlük dozu “1-4 bin IU”
ile sınırlayın.
4. Önemli olan kaliteli bir ürün kullanmanızdır. Ürün
kaliteli ise damla, şurup, tablet kullanmanız fark etmez.
5. Son bilgiler, “lipozomal teknoloji” ile üretilmiş
“lipozomal sıvı D vitamini formları”nı daha öne çıkarıyor.
İKİNCİ BEŞ
COVID-19’DAN KORUYOR
1. Kanda yeterli düzeyde D vitamini bulundurabilmek için
yetişkinlerin günlük D vitamini takviyesini “1-5 bin IU” civarında tutmaları
uygundur.
2. D vitamini takviyesi bugünlerde özellikle çok önemli.
Çünkü o, vitaminden çok daha öte özelliklere sahip olan bir doğal güç. O
güçlerin başında da bağışıklık sistemini düzenlemek, güçlendirmek yani bizi
mikroplardan korumak geliyor.
3. Bu değerli vitamin savunma hücrelerimiz ve solunum
yollarımızı koruyan yüzey hücrelerinin koronavirüse karşı direncini de
arttırıyor.
4. Daha da önemlisi D vitamini halen virüs enfeksiyonunu
geçirenlerde oluşabilecek ikinci bir enfeksiyonun gelişmesini de önleyebiliyor.
5. D vitaminini üretebilmeniz için yeterli miktarda
“glutatyon rezervi”ne sahip olmanız da mühim bir ayrıntı. Yeni bilimsel veriler
cildimizde güneş sayesinde D vitamini üretilebilmesi için kâfi düzeyde
glutatyonun gerektiğini net ve açık olarak gösteriyor.”. 12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448
“D VİTAMİNİNİN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDİYOR
MUHTEMEL bir COVID-19 enfeksiyonunu önlemek ve/veya daha
hafif belirtilerle atlatabilmek hepimizin ortak arzusu. Bu konuda öne çıkan
doğal takviyeler arasında en çok konuşulanlar da tabii ki öncelikle C ve D
vitaminleri. Bugünü COVID-19’da etkinliği art arda yayımlanan bilimsel
çalışmalarla tartışılmaz hale gelen D vitaminine ayırıp, C vitaminini ayrı bir
yazının konusu yapacağım. Elimizdeki net ve açık bilgi şu: Pandemide D vitamini
bakımından güçlenmenin faydalarını gösteren çalışmalara her gün bir yenisi
ekleniyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan önemli birkaç araştırma yeniden gösterdi
ki D vitamini gücümüz yerindeyse enfeksiyonu önlememiz de onu kapmamız
durumunda basit ve sıradan sıyrıklarla(!) atlatmamız da kolaylaşacak. Nedenine
gelince...
AYRILMAZ İKİLİ: BAĞIŞIKLIK VE D VİTAMİNİ
D vitamini bağışıklık sistemimizin ayrılmaz ve vazgeçilmez
bir parçası. O sistemi yöneten genlerin büyükçe bir kısmının yöneticisi ve karar
vericisi. Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerimiz de (diğer pek çok
hücremiz gibi) D vitaminine muhtaç. O yetersiz olursa enfeksiyon savaşçısı
hücrelerin işleri aksamaya başlıyor. İşte bu nedenle yaz mevsiminin ve ilk
sonbaharın şu son güneşli günlerini bir fırsat zamanına çevirmemiz ve cildimizi
güneşle buluşturarak D vitamini üretmesine fırsat vermemiz şart. Ayrıca
tatilden dönünce de yapacaklarımız var...”. 10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
D VİTAMİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
SAĞLIKTA sonbahar görevlerimizden biri de hemen ilk fırsatta
da gidip bir D vitamini ölçümü yaptırmak olmalı. Eğer bu rakamlar 50’nin
altında ise işe her zamankinden daha fazla yağlı balıklar, süt ürünleri,
yumurta yiyerek başlanılmalı. Bulduğumuz her fırsatta da yine ve tekrar tekrar
güneşlenme fırsatları aranmalı. Eğer bunlar yeterli olmazsa takviyelerden
istifade ederek açığı kapatma yoluna gidilmeli. Sırası gelmişken, D vitamini
takviyelerinin çoğunun işe yaramadığını da üzülerek hatırlatalım. İmkânı
olanlara daha etkin bir sonuç için “lipozomal teknik” ile üretilmiş D vitamini
takviyeleri öneriyorum. Bunların emilimleri de biyolojik yararlanma oranları da
çok daha güvenli. D vitamini için ideal rakamların 60-80 aralığı olduğunu da
bir kenara not edin.
Elma sirkesi
Kabak çekirdeği yağı
Keten tohumu
Karamürsel ekstresi.
“1 tablet. eczanelerde var”. Dr Metin bey.
Limon suyu
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş
bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin,
peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Peynir
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş
bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin,
peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Sarımsak
Su
Sumak
Susam yağı
Yeşil elma
Yoğurt
Zerdeçal
“BAĞIŞIKLIK İÇİN HANGİ BAHARAT
MUTFAKLARIMIZDA baharat seçimleri yaparken COVID-19
enfeksiyonuna karşı faydalı olabilecek baharatları tercih etmemiz de fayda var.
Tam da bu noktada “zerdeçal” yine bir numaralı baharat olarak öne çıkıyor.
Zerdeçalın vücutta aşırı iltihabi yanıtlara yol açan süreçleri ve virüsün
hücrelerde çoğalmasını sağlayan ana proteazı engelleyebileceğini gösteren net
ve açık deliller var. Zerdeçalın hemen arkasından da “zencefil” geliyor.
Zencefil de son derece güçlü bir bağışıklık destekleyicisi. Bu ikileye
“çörekotu”nu da ilave etmemiz şart. Maksimum fayda için zerdeçal ve zencefilin
kurutulmuş toz formlarını tercih edelim. Birer çay kaşığı yeterli olacaktır.
Zerdeçalın etkinliğini arttırmak için de 1/4 çağ kaşığı toz karabiberi eklemeyi
unutmayalım. Zerdeçalın ısıtılınca ve yağ ile birleşince (zeytinyağı) etkinliği
daha da artacaktır. Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze öğütülmüş halini
tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için günlük ölçü yetişkinler
için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”.
10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
Zeytinyağı
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş
bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin,
peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder