8 Haziran 2021 Salı

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi Vizyonu

 


Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi Vizyonu

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 8.6.2021

 

Manşetler;

Fatih Merkez Kütüphanesi'nin İstanbul'un en büyük kapasiteye sahip kütüphanelerinden biri olacak…

 

"Belediye binamızı gençlerimize açıyoruz ve gençlere teslim edeceğiz.” (Ergün Turan)

 

Burada her şey ücretsiz”. (Ergün Turan)

 

"Kütüphaneler aslında bizim gençlere sunduğumuz en önemli fırsat eşitliği projesi.”. (Ergün Turan)

  

----------------------------.

Fatih Belediyesi binasında 31 Mayıs 2021 tarihinde açılan Fatih Merkez Kütüphanesi ile gençler için birçok imkan sunuluyor.

Dilerim ülkemizdeki belediyelere örnek olur ve kendi belediye binalarında Fatih Belediyesi örneğini geliştirerek uygularlar.

Fatih Belediye Başkanı Sayın Ergün Turhan'ın Fatih Merkez Kütüphanesi örneğinde ortaya koyduğu çok önemli vizyondan etkilendim. Ülkemizin gençlerini samimiyetle düşünerek onları Belediye binasında himayeye almasıyla ortaya koyduğu vizyonun ilgililer tarafından çok iyi anlaşılmasını, içselleştirilmesini, ülkemizin diğer belediye binalarında da bu anlayışın uygulanmasını dilerim. 

Evvelce Zeytinburnu Belediyesi'nin Merkezefendi Kütüphanesi'ni kurarak başlattığı farklılıklar içeren kütüphane hizmetleri uygulamasının Fatih Belediyesi'nin yeni girişimiyle farklı bir boyuta taşındığına şahit oluyoruz. 

Belediye binasının imkanlarından gençler ve kitapseverler için bir kütüphane yaratmak vizyondur,

(Belediye binasında kütüphane kurulması ülkemizde ilk kez mi gerçekleştirilmiştir…)

Yeni bir kütüphane binası yapmak yerine belediye binasının mekan ve altyapı imkanlarından bir kısmını kütüphane fonksiyonu vermek için kullanmak kaynak kullanımı için örnek bir uygulama olsa gerek.

Ülkemizde son birkaç senedir belediyelerin kütüphaneler kurmaya yönelik girişimleri artmaya başlamıştır. Bu bakımdan Fatih Belediyesi’nin kurduğu Fatih Merkez Kütüphanesi sürecin boyutlandırılması konusunda önemli bir kilit taşı olsa gerek. 

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan'ın samimiyetle kütüphane hizmetleri alanında ortaya koyduğu yeni vizyon için Fatih doğumlu bir bibliyograf olarak çok teşekkür ederim.


Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi’nin sunduğu imkanlar;

·         Brüt 4 bin metrekare üzerine kurulu, net 3 bin metrekare kullanım alanı,

·         Aynı anda 400 öğrenci ve kitapseverin yararlanabileceği Kitap okuma / ders çalışma bölümü;

·         33 bini ödünç alınabilen 40 binden fazla kitap,

·         30 kişilik seminer salonu,

·         50 Bilgisayarlı masalar,

·         50 kişilik Kafeteryada çay, kahve ve çorba ikramları,

·         İnternet hizmetleri,

·         Fotokopi, çıktı hizmetleri,

·         Sergi salonu,

 

Bazı Alıntılar;

“Turan, Fatih Merkez Kütüphanesi'nin İstanbul'un en büyük kapasiteye sahip kütüphanelerinden biri olacağının altını çizerek, "Burada gördüğünüz alanların tamamı geçmişte belediyeye ait birimler olarak kullanılıyordu, bir takım müdürlüklerdi, fuaye alanlarıydı. Biz burada yeni bir bina kiralamadan, buradaki çalışma birimlerimizi mevcut binamız içerisine tekrar yeni bir düzenlemeyle yerleştirdik."

 

“Turan, belediye hizmet binasının en değerli, kıymetli ve güzel alanlarının gençlerin hizmetine sunulmasını önemli gördüğünü belirterek, "Belediye binamızı gençlerimize açıyoruz ve gençlere teslim edeceğiz. Bunu temsili olarak da çok önemli buluyorum." ifadesini kullandı.

 

"Kütüphanelerimizin içine girdiğiniz andan itibaren isteseniz de para harcayacak bir yer yok. Burada her şey ücretsiz. Yani burada parası olanın da harcayacağı bir kalem yok."

 

"Kütüphaneler aslında bizim gençlere sunduğumuz en önemli fırsat eşitliği projesi.”

 

“Biz şu anda bütün gençlerimize bu salonda fırsat eşitliği sağlıyoruz. Herkes en üst düzeydeki imkanlardan eşit bir şekilde faydalanacak."

 

“Fatih Merkez Kütüphanesi'nin misafirlerine internet, fotokopi, çıktı hizmetleri ile çay, çorba ve kahve ikramları ücretsiz sunulacak.

 

“Kütüphanelere gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini, bir çok kütüphanede günün her saatinde kuyruklar oluştuğunu ifade eden Turan, "Ben Türk gençliğine hakikaten güveniyorum. Gençler sadece anlamsız yerlerde zaman geçirmiyorlar. Kendilerine fırsat tanıdığınızda onu kullanıyorlar. Biz de ekip olarak mutluyuz, yani buradaki çalışan bütün arkadaşlarımız da ben de onların gözünden görüyorum. Mutlulukla bu işi yapıyorlar." şeklinde konuştu.

 

"Cerrahpaşa semtindeki kütüphanenin de kısa zamanda hizmete sunulacağı bilgisini veren Turan, üniversiteye hazırlanan gençlerle, üniversite öğrencilerinin ve araştırmacıların bir araya gelerek sosyalleşmesi bakımından da bu mekanların önemli bir işlevi yerine getirdiğini sözlerine ekledi.”.


     “mekanda, kitap okuma ve ders çalışma bölümünün yanı sıra seminer odası, bilgisayar bölümü ve kafeterya da bulunuyor.”.

 

     “Kütüphaneleri kullanan gençlere çay, kahve ve çorba ikramlarının yeni kütüphanede de devam edeceğini ifade eden Turan, "Kütüphanelerimizin içine girdiğiniz andan itibaren isteseniz de para harcayacak bir yer yok. Burada her şey ücretsiz. Yani burada parası olanın da harcayacağı bir kalem yok." diye konuştu.”

 

     “M. Ergün Turan, kütüphaneler konusunda şu değerlendirmede bulundu:

"Kütüphaneler aslında bizim gençlere sunduğumuz en önemli fırsat eşitliği projesi. Bakın buradaki imkanlar şu anda bu belediye binasında çalışan, kamu hizmeti gören arkadaşlarımızdan çok daha iyi. Yani üstteki arkadaşlarımızın masaları, koltukları bundan daha iyi değil. Fatih'teki evlerin yüzde 80'i 2+1 evler. Biz şu anda bütün gençlerimize bu salonda fırsat eşitliği sağlıyoruz. Herkes en üst düzeydeki imkanlardan eşit bir şekilde faydalanacak."

 

    “Fatih Merkez Kütüphanesi'nin misafirlerine internet, fotokopi, çıktı hizmetleri ile çay, çorba ve kahve ikramları ücretsiz sunulacak.

 

     “Brüt 4 bin metrekare üzerine kurulu, net 3 bin metrekare kullanım alanına sahip kütüphanede, 33 bini ödünç alınabilen 40 binden fazla kitabın yanı sıra 50 bilgisayar yer alacak. Aynı anda 400 öğrenci ve kitapseverin yararlanabileceği mekanda, 30 kişilik seminer salonu ile 50 kişilik kafeterya da konuklara hizmet verecek.”

·    Salgın tedbirleri kapsamında hafta içi 08.30-20.00 saatleri arasında hizmet verecek kütüphanenin, gelecekte 7 gün 24 saat açık olması planlanıyor.”.

https://www.aa.com.tr/tr/egitim/fatih-merkez-kutuphanesi-40-binden-fazla-kitap-ve-ucretsiz-hizmetleriyle-kitapseverlerle-bulusacak/2256019

 

Bazı linkler;

https://www.fatih.bel.tr/tr-TR/fatih-kutuphanesi-yakinda-hizmetinizde-18517

https://www.fatih.bel.tr/tr-TR/fatih-merkez-kutuphanesi-i%CC%87lk-misafirlerini-agirliyor-20929

Fatih Merkez Kütüphanesi Açıldı TV NET / 03.06.2021. https://www.youtube.com/watch?v=0QM-2beM8rc

Nasıl ulaşırım demeyin. https://touch.facebook.com/watch/?v=4239009822827792&_rdr

Fatih'in en büyük kütüphanesi açıldı Kaynak: Fatih'in en büyük kütüphanesi açıldı. http://www.marmaragazetesi.com/fatihin-en-buyuk-kutuphanesi-acildi-558177h.htm?fbclid=IwAR3TdCIi9fG5sj7hs_zWb-2aQOtz-p0JX_UgfKuqL9u6sji10HUQEIWASpo

https://www.fatih.bel.tr/tr-TR/fatih-merkez-kutuphanesi-acildi--15352

https://www.yeniakit.com.tr/haber/fatih-merkez-kutuphanesi-kitapseverlerle-bulusuyor-1543592.html

https://www.gazetedamga.com.tr/istanbul-haberleri/ergun-turan-fatihin-kutuphaneleri-istanbullu-genclerin-hizmetinde-h64279.html

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/kultursanat/791394.aspx

https://www.sondakika.com/haber/haber-fatih-in-en-buyuk-kutuphanesi-acildi-14180114/

https://www.haberler.com/baskan-turan-fatih-in-kutuphaneleri-istanbullu-14180322-haberi/

https://twitter.com/FatihBelediye/status/1400097371309019136

https://twitter.com/FatihBelediye/status/1399324147344412675

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder