20 Kasım 2019 Çarşamba

TEKİR KEDİLERE ÖVGÜLER



TEKİR KEDİLERE ÖVGÜLER

Antalya, 20.11.2019
bunlardan 1 tanesini yaklaşık 6 yıldır apartman olarak besliyorduk ve sonunda dayanamayıp eve aldım. bahçe katında oturduğum ve penceden sokak kedilerini beslediğim için bir çok kediyle haşır neşirim. bu kedi gördüğüm tüm diğer kedilerden açık ara daha zeki ve tam bir köpek davranışı sergiliyor. öncelikle konuşuyor. evet bildiğin konuşuyor. yoldan geçen adama apartmanın kapısını açtırabilecek kadar derdini anlatıyor. eve kedi kumu falan koyuyorum ama kullanmıyor, tuvaleti geldiğinde yine konuşarak pencereyi açtırıyor, dışarıya çıkıp tuvaletini yapıp dönüyor. karşıdan karşıya geçmeyi biliyor. sağına soluna bakıp araba yoksa tüm hızıyla karşıya geçiyor. peşimden parka gelip aynı köpek gibi benimle tur atmışlığı var. kız arkadaşımı da tanıyor ve yolda görüse ona eşlik ediyor. köpekten farklı olarak itaat yok, tüm bunları canı istediği zaman yapıyor. en güzeli ise dışarı çıkmışsa, ben eve döndüğümde sokakta göründüğüm anda bağırış çağırış tüm mahalleyi ayağa kaldırıyor, köpek gibi yanıma koşuyor, binbir şirinlikler falan, tüm komşuları kıskandırıyor.
her türlü ortama adepte olabilecek sağlam karakterli kedidir. hırçınlık, atletiklik, sokak çocukluğu kanında vardır.
minik birer kaplan karakterine sahip olmakla birlikte çok narin yapılı olabilen hayvanlardır.
benim on kedim içinde karakter olarak en asil (masaya çıkmaz, yemeğe sırnaşmaz, tehlikeli iş yapmaz, eşyaya zarar vermez, tuvalet adabı mükemmel) olanı bir tekirdi.

tekirlere dikkat edin, narindir...
en güzel kedi cinsi.
----------------------.
Alıntıların kaynağı: https://eksisozluk.com/tekir--42482?
kaplan postu dizaynına en yakın tüy örtüsüne sahip kedi çeşidi. sadece renkler farklı.
sokaklarin cesur ve yetenekli sakinleri cogunluk tekirlerdir...ayakta kalmak ve inatla uremek sarmanlarla birlikte sanki onlarin isidir...yabani hayata uyum saglama, neseli tavirlar onun yasam felsefesidir...
erkek sarman kediler ne kadar koca kafalı ve iri vücutlu olurlarsa, dişi tekir kediler bir o kadar güzel yüzlü ve zarif vücutlu olurlar. bu genelde böyledir, ama zarafetleri insanı yanıltsa da inanılmaz kudurma kapasitesine sahiptir bu dişiler. (küçük tuvalet penceresinden apartman boşluğuna kaçmış bir tanesini tanıyorum ben.)
ayrıca vücut desenleri istavrite benzeyen bir kedi çeşitidir bu.
bildiğimiz ev kedisinin en yakın vahşi kuzeni, afrika yaban kedisi ahan da aynen böyledir. kaplan gibi karışık siyah desenli, pek bi güzel tekirdir.
kedilerin aslanıdır, kaplanıdır *. 2005 yılının son günlerinde "crom efendi" için duyduğumuz "sizin şu boz kedi" ve "sizin şu … vaşak" gibi tanımlarla şoka girmemize neden olan en sokak kedisi kıvamında ev kedisi çıkan türüdür felidae ırkından. adaptasyon yetenekleri inanılmazdır. dünyayı gezmeye karar verirseniz yanınızda gelebilecek tek yol arkadaşıdır, o derece...
erkekleri dişileri kadar oyuncu ve bir o kadar da "anne ruhlu" olabilir, çocuk bakabilir. müşfiktirler, katil kedi pek çıkmaz bunlardan. domates, karpuz ve zeytin sevenleri, kapı açanları, asansöre binenleri, tvde pür dikkat maç izleyip kafa toplarına atlayanları, garfield izleyip ağlayanları görülmüş şeydir. hastasıyız.
odamda duvarda asılı 5 kedi fotoğrafından kendisiyle dertleşmeyi seçtiğim kedicik. o'na zaman zaman toparlanıp gitmek istediğimi söylüyorum. en hüzünlü zamanlarımın sırdaşı. güncemden bile sakladığım herşeyi bilen boynunu çok duygulu eğmiş arkadaşım. ne söylediğimi kimselere demiyecek en ketum yarim. kimde kalırsam ve kime gidersem ve sadece kendimleysem bile o var. evimden sıcacık yatağımdan kalkıp o'na geliyorum. bunu belki de bir tek o hakediyor. birgün o'nunla gideceğiz.
farklı renk gruplarındaki türdaşlarından daha keskin karakter özellikleri olan kedi sınıfı. köpeklerde nasıl boxerların tigerları ayrı bir sevilen, makbul bir grupsa bence kedilerde de tekirler öyledir.
bir kere inanılmaz oyuncudurlar. hareket eden ve hatta etmeyen herşey onlar için potansiyel birer oyuncaktır.
hiperaktiftirler. iki dakka durmazlar. duruyorlarsa ya uyku saatleri gelmiştir ya da televizyon falan izliyorlardır. sürekli dolanırlar, oraya buraya çıkarlar. arada bir oturdukları olur.
vahşi ama canayakın olurlar. nasıl mı oluyor bu iki zıt özellik bir arada böyle, tekirlerde oluyor işte.
çok zekidirler. isimlerini, kapı açmayı, yiyeceklerin yerlerini ve daha bir sürü muzır şeyi şıp diye öğreniverirler.
böyle uzun uzun kucağınızda sevebileceğiniz, tüylerini karıştırıp bağrınıza basabileceğiniz bir kediniz olsun istiyorsanız tekirlerden uzak durun. uzun sevgi gösterilerinden hazzetmezler, sadece kendi istediklerinde sevdirirler, o da fazla sürdü mü daralırlar, çiziverirler. böyle kedileri sevenler iranlardan ya da üç renklilerden filan almalıdır. tekir yumuş yumuş sevilecek bi tip değildir, daha ziyade kankanız olur, muzırlıklarıyla sizi güldürür, bir de süper dert ortağıdır, çok iyi dinleyicidirler. ne kadar vahşi filan takılsalar da köpek gibi de sadıktırlar, sizi yere göğe koymazlar da bir yandan.

bizim patik hanımın cinsi. evin sakinleri dahil evdeki herşey kendisinin oyuncağı gibi davranan, uyku manyağı mahlukat.
evin dekorasyonunu begenmeyip sahibi evde yokken herseyin yerini degistirebilen, butun gun sahibiyle mırr mırr seklinde muhabbetler ceviren, cekmeceleri dolaplari kolayca acabilen (ama azicik acilmis bir kapiyi biraz daha one ittirmek suretiyle acamayan!!?), oyun amaciyla sahibinin elini isirdiginda sahibi caninin yandigini belli eden sesler cikarirsa hirslanip koparircasina isirmaya devam eden, kumu temizlenmezse gelip sahibinin onunde bir yere kakasini yapan, evde yirtilmadik perde, yolunmadik koltuk, yenmemis kazak, girilmemis kose ve cikilmamis yukseklik birakmayan kedi turu.
ne bir kedi, ne de bir balik turudur, bildigin canavar familyasindan bir canlidir tekir.
dort ayak ustunde duran, ama genelde durmayan, hoplayan, ziplayan, duvara tirmanan, portmantodaki ceketlere asilmak suretiyle dagciliga meyleden, ciplak vucudu agac sanmasiyla tirmanma denemeleri sonucu binlerce ufak ameliyat izi yaratan, susmayan, uyumayan ama sekerliginden, her ne hikmetse, odun vermeyen canlilara biz zoologlar tekir diyoruz.

kedilerin en üçkağıtçısı, en şerefsizi ve en güzelidir....
tanıdığı insanlar dışındakilere hırlar, tıslar, gerekirse saldırır. çok yaramaz ve biraz da saldırgandır, hatta gerçekleştirdiği saldırılardan sahibi bile sık sık nasibini alır. okşanmaktan, sevilmekten pek hoşlanmaz. yalnızca kendi istediğinde sevilmeye izin verir. avcılık içgüdüleri inanılmaz gelişmiştir. çok hareketlidir, yerinde duramaz. özellikle dişileri pek bir azgın olur. sahibini her gördüğünde sevinir ancak bu sevgisini mırıldanmak yerine garip, motorumsu sesler çıkartarak belirtir. çok miyavlamaz, daha çok tıslar. dişileri çok güzeldir. sıcak havalarda ıslatılmaktan pek bir hoşlanırlar. yaramazlığı sebebiyle bu cins kedilerin sahipleri çok sabırlı olmalıdırlar. tüm haşarılıklarına rağmense en süper kedi cinslerindendir.
en sevdiğim ikinci kedi türü. aslında birinci de olabilir de, ben asıl karın nahiyesi beyaz olup da diğer tüyleri tekir olan kedilerin hastasıyım. onlar daha bir şirin görünür gözüme nedense. ama tekirler de pek sevdiğimiz afacanlardandır. hatta dün bi tanesine, "yav sen ne güzel bişisin" demek suretiyle laf atmış bulunmaktayım sokak ortasında. artiz tabii, dönüp bi mrrr bile demedi.
ayrıca belirtmeme gerek var mı bilmem, hastasıyım. kedi dediğin tekir olur, o ka!
oynayacak hiç bi şey bulamazsa kuyruğunu kovalayan, dili işte gözü oynaşta kedidir.
dünyanın en güzel kedisi bu. ne siyam, ne van, ne de sarman! bize yeter tek bir tekir alman!
ama ben kedi deyince ne aklıma geliyorsa bu türde gördüm. 
hem başına buyruk, hem de akıllı! bi yandan da çatlak! kendi kuyruğunu kovalar mı lan insan?
bir de en güzel kavgalar bununla edilir.
47 cinsi vardır. mavi beneklisinden tut da yamalısına kadar. fakat güzel yurdum da tekir denilidiği vakit boz benekli ya da çizgili kedi akla gelirr. bunların ortak olmasa da genel özellikleri şunlardır efendim:
  • afacanlığa çok meyilllidirler
  • vahşi değillerdir, pısırık bile diyebiliriz
  • oyuncudurlar
  • anneler pek sevmez. hatta ben sana bir şey yapmadan sen kendi kendini imha etsen de beni de günaha sokmasan gibi diyaloglara girebilirler.
  • bunlar hırsızdır efendiler
  • kuşluk vakti kendilerinden geçerler bir oyana bi bu yana çılgınlar gibi koşarlar.
  • bunlara ek olarak şakıyanları da vardır. örneğin bir kuş ya da börtü böcek gördükleri zaman ve de ulaşamadıkları zaman bülbül gibi şakırlar

ama gene de en güzel kedilerdir kendileri. her yerde bulunurlar insanın canı çektigi anda sevebilecegi bir kedidir. harbi kedi bunlardır aslında. genel olarak kedi denilldiginde insanın aklına gelen modelleme bunlara aittir.
ama kendisi hiç bir oyuncağa yüz vermeyip bir kağıt parçası veya poşetle saatlerce oynayabilen, koltuk tepesinde veya terlik üzerinde uyuyan enteresan kedi türü...
kendini sadece iş dönüşü eve gelindiğindeki ilk 1,5 dakika boyunca sevdiren, sonrasında kendini toparlayıp cool ve yaramaz haline geri dönen şirin yaratık...

ne bombay kadar herkese karşı sakin ve sabırlıdır ne sarman kadar sevgi dolu ve şımarıktır. tek kelimeyle kedilerin serserisidir ama sevildi mi de çok sevilirler. istemedikçe asla iletişim kurmaz ama isteyince sanki sizle karşılıklı sohbet ediyormuş gibi hissettirirler. ilk defa evine kedi alacakların pek tercih etmemesi gerekir.
sanki dünyanın gizemine vakıflarmış gibi bakar bu kediler, öyle dolu öyle derin.
en oyuncu, en şımarık, en dediğim dedik çaldığım düdük
sevimlilikten napacağını şaşırmış olanları var.
en favori kedi cinsimdir. ne iran ne siyam ne van ne ankara. arkadaş oyunun allahı bunlarda, eğitim desen bunlarda, patronluk desen bunlarda ama işte kıymeti bilinmedi, bilinmiyor.
hani tekir kedi almak istiyorsanız çok çılgın olduğunu bilerek alın.
kara patili olanları en yaramazlarıdır. evin altını üstüne getirir. ama bir o kadar da akıllı ve sevimlidir.
kedi aleminin golden'ı. nasıl golden köpek gibi köpekse bunlar da kedi gibi kedi. her haliyle kedi.
hemen dışarı çıkın ve bir tane tekir sahiplenin. çok güzeller.
kendi istediğinde sevilmek için elinden geleni yapan, kapıları açabilen ama sevilmek istemediği zaman kaçan ve bulmanın imkansız olduğu, sahibini bilgisayardan kıskanan, sürekli klavye üstünde uyumaya çalışan, sahibinin işten dönüş saatlerini ezberleyip balkonda bekleyen kedi cinsi. çok sevilirler insanın içine sokası gelir
kedinin hası. en bi gerçek kedi. kedi ulan kedi! efenim bu tekir kedisi, son derece dertsiz problemsiz, uyumlu, sırnaşık, böyle acayip mi acayip bir şey bence. birden fazla kedisi olan insanlara bakın. size genelde tekiri anlatırlar, o tekirin yeri diğer daha güzel olanlardan hep ayrıdır. bizde de var bir tane. bana sorsan üç kedimin en tatlısı en güzeli. tek dişi olması da etken olabilir tabii, kızları daha çok seviyorum çünkü. ben de insanlara genelde onu anlatıyorum, gören şaşırıyor, diğerleri daha güzel filan diye. güzelliği için sevmiyorum ki lan? azıcık vakit geçir bak o tekiri sevmeden yapabilecek misin?
ve evet biraz daha yabani oldukları doğrudur ancak sizi seviyorsa bu yabaniliklerini sevimliliğe çevirmeyi başarırlar.
kovsan gitmez, sokakta görsen hiç çekinmeden ağzının içine girer. bi bakarsın sırtında geziyor. odaya girmesin diye su sıkarsın "oh şurama şurama da sık" diyecek neredeyse. gördüğü herkese yanaşır, adam ayırmaz.
eve geldiginde sevincten yerlere yatar mirr mirr gezer yaninda kuyruk havada..
temposuna yaklaşmanın mümkün olmadığı kedi gibi kedi.
veterinerimin söylediğine göre kedi aleminin mercedes'i. sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü.
zaten bu kadar yaygın olmalarından da belli dayanıklı olmaları. bence de kedi aleminin şahıdır tekirler.

çok akıllı, çok sevimli ve oyuncudur. çabuk öğrenir, canı istemediğinde bildiklerini de umursamaz *****. uyumadıkları zamanlarda at gibi koşturmakla meşguldürler. 
yakından gördüğüm kedi türleri içinde en akıllı olanı.
kedilerle aramı yapan öncü cins. köpek seven, kedilere pek pas vermeyen halimdeyken, birçok insandan daha rahat, kararlı haliyle yanıma gelip, lan dur napıyosun derken üstüme çıktığında bana kedi sevgisi ve cazibesini göstermiş, sevimli, afacan bıcır bıcır, birçok çocuktan daha hareketli, keyifli velet ötesi kedi türü.
sokağın efendisi olan kedi cinsidir
isyankardir, istemedigi seyi hayatta yaptiramazsiniz.
alfadir, avcilarin pir'idir, sahidir, evde sinek ucurtmaz, havada tokatlar, sonra oyuncak niyetine oynar.
ilgil delisi, asil duruşlu, meraklı, hassas, hiperaktif ve oyuncudur aynı zamanda.
yaramazlik baska oyuncu olmak cok baska seyler. ve bu tekirler yaramazligin kitabini yazarlar.
karakteri çok sağlamdır bu kedilerin. bir şeyi yapmak istemiyorsa sonuna kadar direnir. pes etmesi sizin hünerinize bağlı.
oyuncudur. bizdeki 2,5-3 yaşında, yerinde duramıyor.
bağlandı mı tam bağlanır. hem de tek kişiye değil. istediği herkese bağlanır ve sevgi dağıtır.
kendince bi dünyası vardır. genelde yüksek yerlere zıplar ve orda hayal kurar.
tekirler çok başkadır. dilerim sokaktan sahiplenirsiniz bir tane. o kadar çok var ki dışarda üşüyen...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder