7 Temmuz 2021 Çarşamba

Gönlümden Fatih ağırlıklı bazı kesitler

 

Gönlümden Fatih ağırlıklı bazı kesitler

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 13.6.2021

 



Fatih Camii, 1960
Levent Ağaoğlu- Bülent Ağaoğlu (İkizler)
Bakkal Nabzi ile

1958-1999 yılları arasında 41 yıl yaşadığım Fatih’te mevcut tarihi eserler ve sokak isimleri beni, hep tarihe çağırıyordu.

 

Fatih’te her yer tarihi eserlerle doluydu…

 

İstanbul’un 7 tepesinden 4'ü Fatih'teydi (Surlar - Atatürk Bulvarı arasında). https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-276823/istanbul39un-7-yedi-tepesi.html . Ben bu 4 tepe arasında yetiştim, ruhum ve ayaklarım oralarda yıllarca dolandı durdu..

 

Fatih’te yaşayan bilim, kültür sanat insanlarının yarattığı iklimin, atmosferin öneminin bilincindeydim. Bu sebeple hazırladım; 70 Fatih Şahsiyeti (İlim, Bilim, Kültür, Fikir, Sanat, Meslek İnsanları) ** 29.02.2020 ** https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/02/70-fatih-sahsiyeti-ilim-bilim-kultur.html *** Fatih Şahsiyetleri (İlim, Bilim, Kültür, Fikir, Sanat, Meslek İnsanları) ** 29.02.2020 ** https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/02/fatih-sahsiyetleri-ilim-bilim-kultur.html

 

Fatih Çalışmalarım. Fatih Konulu Çalışmalarım.  16.7.2020.  https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/07/fatih-konulu-calismalarim.html

 

Fatih’te Vakıf Gureba Hastanesi’nde 1958 yılında dünyaya gelmişim.

 

Dünyaya geldikten sonra; Fatih Camii’ne, Fatih Medreselerine, Fatih Sultan Mehmet’in Türbesine ( https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/fatih-hakan-ve-roma-kayzeri-1548527 100 metre uzaklıkta Mutemet Sokak’ta 7 sene yaşadım.

 

İlkokul 1. Sınıfı Fatih Camii yanındaki Taşmektep’te okudum.

 

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu yere yakın iki ayrı yerde toplam 41 sene ikamet ettim. (Mehmet Akif Ersoy konulu çalışmalarım. 05.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/mehmet-akif-ersoy.html )

 

Rahmetli babam ve amcam 1956-1982 arasında Eminönü’nde Ahi Çelebi Camii’nin yanındaki arsada Cami yönetiminin kiracısı olarak 26 yıl lokanta işlettiler. 1976-1980 arasında yazları lokantada çıraklık yaptım.

 

Ahi Çelebi Camii: "Türk seyahatnameciliğinin zirvedeki ismi olan Evliya Çelebi, 25 Mart 1611’de İstanbul’daki Unkapanı semtinde dünyaya gelir. Evliya Çelebi, seyahatlerinin sebebini 19 Ağustos 1630 gecesinde gördüğü bir rüyaya bağlar. Bu rüyaya göre İstanbul’da Yemiş İskelesi civarındaki Ahi Çelebi Camii’nde kalabalık bir cemaatle birlikte Hz. Muhammed’i görür. Tam bu sırada heyecana kapılır ve “Şefaat ya Resulullah!” diyeceği yerde “Seyahat ya Resulullah!” der. Bunun üzerine Hz. Peygamber tebessüm ederek Evliya Çelebi’ye şefaat, seyahat ve ziyareti müjdeler. ". https://www.kitapyurdu.com/kitap/evliya-celebi-amp-dunyayi-gezen-seyyah/311698.html ** https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/12/degirmen-han.html

 

1965 yılında Fatih’in hocası Akşemsettin’in adını alan caddeye taşındık.

 

Akşemsettin Caddesindeki evimizin hemen yanında Mimar Sinan Mescidi mevcuttu. Bu Mescidin yer aldığı sokağın adı Kocasinan’dı.

 

Çok önem verdiğim Katip Çelebi’nin (1609-1657) vefat ettiği Yavuz Selim Semtine yakın olan Mutemet Sokak ve Akşemsettin Caddesi’nde 1958-1988 arasında yaşadım. (Katip Çelebi Hakkındaki Çalışmalarım. 6.7.2020.  https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/07/katip-celebi-hakkindaki-calismalarim.html )

 

Roma İmparatorluğu’nu simgeleyen Bozdoğan Kemeri 1958-1965 arasında yaşadığım evimize yakındı.

 

İlkokul 2.-5. Sınıf arasını okuduğum Atikali İlkokulu’nun hemen karşısında Hırka-i Şerif Camii yer alıyordu. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/07/hrka-i-serif-camii-yaknnda-yetisen-2.html

 

Atikali İlkokulu ile Hırkaişerif İlkokul yan yanaydı. Ayıran sadece bir duvardı.

Hırka-i Şerif İlkokulundan mezun bazı ünlüler;  Ece Ayhan. http://www.biyografya.com/biyografi/2784  ***  Turgut Uyar. http://www.biyografya.com/biyografi/6180 *** Kenan Gürsoy. http://www.fenomen.org/turk-akademisyenler.html?start=5 *** Yusuf Özer. http://www.pmi.org.tr/summit/istanbul2017/team/yusuf-ozer/  *** Işık Öğütçü. http://www.orhankemal.org/IsikOgutcu/ozgecmis.htm *** Mahmut Erol Kılıç. http://www.biyografya.com/biyografi/6467  *** Yalçın Doğan. http://www.biyografya.com/biyografi/4474 *** Haldun Hürel. 1949 yılında Trabzon'da doğdu. Hırkai-Şerif İlkokulu, Gelenbevi Ortaokulu'nda okudu. Yüksek öğrenimini; Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Seramik Bölümü'nde tamamladı. 15 yıl seramik modelciliği yaptı. 60'lı yıllardaki Rock Müzik akımı, onu ailesinin tepkisine rağmen müziğe yöneltti. Kardeşleriyle birlikte '3 Hürel' topluluğunu kurdu.”. https://www.goodreads.com/book/show/34675109-stanbul-un-100-lgin-soka

 

Divan-ı Lügat-it-Türk’ü kültürümüze kazandıran Ali Emiri Efendi’nin kurduğu Fatih Millet Kütüphanesi’nde 1976-1980 arasında kitap okurdum, ders çalışırdım.

 

İstanbul Surları 1965-1988 arasında yaşadığım Vatan Caddesi’nin hemen kenarındaki Akşemsettin Caddesi’ndeki evimizden görünürdü.

 

Sülalemin şehitleri: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/07/sulalemin-sehitleri.html

 

Çelik Gülersoy ile Temmuz 1981’de randevu alarak Şişli’deki Turing binasında tanıştım. 3.5 sene Turing’de çalıştım. Kendisinin nevi şahsına münhasır çok yönlü kişiliğinden, müthiş kültüründen, yaratıcılığından, 23 yaşında genç bir adama ilgi ve desteğinden çok etkilendim. ( Çelik Gülersoy Çalışmalarım (71 Çalışma).

https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/07/celik-gulersoy-calismalarim-41-calsma.html

 

Hocaların Hocası Hasan Işın Dener ile Ağustos 1981’de Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde tanıştım. Kişiliğinden, bilim adamı kapasitesinden, geniş görüşlü olmasından, iyilikseverliğinden, yol göstericiliğinden, ilgi ve desteğinden çok etkilendim. (Prof. Dr. Hasan Işın Dener Hakkında Çalışmalarım).  https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/04/prof-dr-hasan-isin-dener-hakkinda_20.html )

 

1.5 sene çalıştığım İstanbul Kitaplığı Soğukçeşme Sokağı’nda Topkapı Sarayı ve Ayasofya Camii arasında yer alıyordu. Sultanahmet’te birçok tarihi eser mevcuttu…

 

1976-1989 arasında devam ettiğim İİTİA Şişli Siyasal’ın hemen yanında Atatürk Müzesi mevcuttu.

Özellikle 1980-1985 arasında Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne kaynakça çalışmalarım için giderdim: Bir "Kaynakçacı"nın Beyazıt Devlet Kütüphanesi Hatıraları. İçinde: Beyazıt Devlet Kütüphanesi 125 Yaşında (1884-2009). 2010. http://www.mikrobeta.com.tr/dosyalar/15_012.pdf

 

Orhan Kemal 60 yıllarda oturduğu Şumnu Apartmanı Akşemsettin Caddesini kesen Battal Gazi Sokak’taydı.

 

Galatasaraylı ünlü futbolcu Metin Oktay’ın annesinin oturduğu “Galatasaray Apartmanı” Battalgazi Sokak’taydı. İlkokul dönüşü her gün önünden geçerdim.

 

Teyzem ailesiyle önceleri Şair Fitnat Sokak’ta oturuyorlardı. Bu sokağın Ordu Caddesi tarafından girişine çok yakın bir yerde Ragıp Paşa Kütüphanesi yer alıyordu. 1960’lı yılların ortasında Fındıkzade’ye taşınmışlardı. Fatih’in ilk hocası Molla Gürani’nin türbesine çok yakın bir evde oturuyorlardı.

 

Yakınımızdaki caddelerin adı: Annem, annesi babası ve 5 kardeşinin oturduğu Hava Kurumu Apartmanları’nın önündeki Ordu Caddesi. 1965-1988 arasında oturduğum Akşemsettin Caddesi. Yanımızdaki Vatan Caddesi, yakınımızdaki Millet Caddesi, Kızılelma Caddesi (Anneannemin Üsküplü akrabalarının oturduğu cadde).

 

Anneannem ve dedemin kabirleri Mevlanakapı Mezarlığı’nda.

 

Vatan Caddesi’nde yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları…

 

“Aşağıda adı geçen Recep Funda; dedem Cemal Funda’nın kuzeniydi;

 

“Uzun boylu, yakışıklı genç adam komşusu bakkala girdi. Şimdiki marketlere benzeyen kocaman bakkal dükkânının sahibi aynı zamanda Laleli muhtarı idi. Adı Recep Funda.  Genç adamı sevgiyle selamladı Recep bey. Parmağıyla “sus” işareti yaptı. Fasulye çuvallarının arasına oturmuş şişman bir beyfendi elindeki kağıttan şu şiiri okumaktaydı:

“Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç.”

Beyefendinin sesinden bu güzel şiir, dükkanın loş yüksek tavanına musiki gibi yükseliyordu. Yakışıklı genç adam büyülemiş gibi dinliyordu.

“Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç.”

Tezgahın arkasında oturan hanımefendi çayını yudumlamayı bırakmıştı.

Beyefendi şiiri bitirince bir an gözlerini kapattı. Sonra gülümseyerek baktı dükkandakilere... Tezgahın ardında oturan hanım:

“Her şiiriniz bir başka güzel Yahya Kemal Bey. Her okunuşuna dalıp gidiyorum,” dedi.

Uzun boylu, yakışıklı genç adam komşusu bakkala girdi. Şimdiki marketlere benzeyen kocaman bakkal dükkânının sahibi aynı zamanda Laleli muhtarı idi. Adı Recep Funda.

Evet. Laleli muhtarı Recep Funda Bey’in bakkal dükkânında, fasulye çuvalları arasında şiir okuyan Yahya Kemal Beyatlı idi. “Bizzat kendisi.”

Tezgahın ardında tavşan kanı çayını yudumlayan hanımefendi ise Halide Edip Adıvar.*

Laleli’nin muhtarı Recep Funda böyle dostları olan adamdı. Ne derlermiş o 1940’lı yıllarda “İstanbul’a vali olacağına, Laleli’ye muhtar ol.”

Manastır’lı Türk aydınları Laleli’de

Laleli muhtarı Recep Funda, Rumeli’den göç eden Manastırlı bir Türk aydını idi. Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşehrisi ve komşusuydu. Manastır İdadisi’nden** arkadaşları Kâzım Taşkent ve Mustafa Nermi de bakkal dükkânından çıkmazdı. Laleli muhtarı Recep Funda’nın dükkânı akademik bir kulüp gibiydi.

Kâzım Taşkent, daha sonra Yapı ve Kredi Bankası’nı 1944’te kurdu. 27 yıl bankayı yönetti.

Kâzım Taşkent, çocukluk arkadaşı Recep Funda’ya takılırdı. “Sana Manastır’da küçükken Mustafa Kemal Paşa’yı gösterip, “Bak, büyü de böyle bir adam ol” dediler, sen tuttun bakkal oldun” derdi.”

Kaynak: Yener, Tevfik  (2011). İstanbul Aşk Ekmek Hayal. İstanbul: İnkılâp Kitabevi. S. 331-334. https://www.academia.edu/43420575/Tevfik_Yener_%C4%B0stanbul_A%C5%9Fk_Ekmek_Hayal

--------------------.

Eklenecek;

Teşekkür metnim

Erol Büyükburç

Malta Çarşısı, Neyzen Tevfik.

Kariye Camii

BDK

Osman Nihat Akın

Seyfettin Özege

Akseki Mescidi, Hırkai Şerif /

Akşemsettin Camii, Hırkai Şerif /

Balipaşa Camii

Fenari İsa Camii

Hüsrev Paşa Türbesi

İbrahim Müteferrika’nın Yavuz Selim’deki matbaası

İskender Paşa Camii

Kız taşı /

Koyun Baba Türbesi /

Madalyon sineması

Osman Nuri Ergin Evi

Yenibahçe Deresi /

Yenibahçe Bostanları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder