9 Şubat 2022 Çarşamba

Çatı Tipi Güneş Enerjisi Yatırımlarının Geri Dönüş Süresi (Alıntılarla)

 

Çatı Tipi Güneş Enerjisi Yatırımlarının Geri Dönüş Süresi (Alıntılarla)

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 9.2.2022

 

1

“GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Üretim maliyetlerindeki yükseliş sanayi kuruluşları için rekabetçi ortamı etkileyen bir faktör olmuştur ve enerji fiyatlarındaki artışın devam edeceği öngörülmektedir. Oysaki 25 yıl ekonomik ömrü bulunan güneş enerjisi santrallerinin yatırım geri dönüş süreleri 5 yılın altına inmiş durumdadır. Dolayısı ile bugün bir GES yatırımı yapan sanayi kuruluşu bu yatırımı ile amortisman süresi sonrasında 20 yıla yakın herhangi bir maliyet olmadan ücretsiz elektrik kullanabilecek, fazlasını da şebekeye vererek gelir elde edebilecektir. Bu nedenlerle sanayi kuruluşlarının bu konuda yatırımlarını hızlandıracaklarını görüyoruz. Ülkemizin güneşteki yüksek potansiyelimizi değerlendirmeliyiz’ dedi.”. 9.2.2022. https://www.yenisafak.com/ekonomi/yuksek-elektrik-maliyetleri-gesleri-one-cikariyor-3744105

2

Çatı tipi güneş santrallerinde yatırımın geri dönüş süresi 3 yıla kadar düştü

İstanbul'da bir fabrikada kurulacak 1 megavat kapasiteli çatı tipi güneş santrali projesinin geri dönüş süresi 6 yıldan 3,7 yıla, Ankara'da ise 5,6 yıldan 3,3 yıla indi.

Nuran Erkul Kaya, Gülşen Çağatay   |

07.01.2022

“İstanbul

Çatı tipi güneş santrali yatırımlarının geri ödeme süreleri elektrik fiyatlarındaki artışın ardından yaklaşık 3 yıla kadar düştü.

AA muhabirinin güneş enerjisi şirketi Solarçatı'nın "Elektrik Fiyatları 101" başlıklı raporundan derlediği bilgilere göre, elektrik fiyatlarındaki artışla birlikte öz tüketim kaynaklı yatırımların geri dönüş süreleri azaldı.

Söz konusu süreler Türkiye’nin farklı illerinde güneş ışınım oranlarına göre değişkenlik gösteriyor.

İstanbul'da bir fabrikada kurulacak 1 megavat kapasiteli çatı tipi güneş santrali projesinin geri dönüş süresi dolar bazlı ve finansman maliyeti hariç ortalama 6 yıldan 3,7 yıla indi. Bu sürenin Ankara'da geliştirilecek bir proje için 5,6 yıldan 3,3 yıla düştüğü hesaplandı.

İstanbul'da bir evde kurulacak 10 kilovat çatı tipi güneş projesinin geri dönüş süresi ise 10,5 yıldan 6,9 yıla, Ankara'da 9,8 yıldan 6,6 yıla geriledi.

Muğla’da bir fabrikada kurulacak 1 megavat kapasiteli çatı tipi güneş santrali projesinin geri dönüş süresi ortalama 5,5 yıldan 3,2 yıla düştü.

Antalya’da bir akaryakıt istasyonunda kurulacak 40 kilovat kapasiteli çatı tipi güneş santralinin geri dönüş süresi ise 5,4 yıldan 3,2 yıla indi.

Aydın’da bir evde kurulacak 10 kilovat kurulu güce sahip çatı tipi güneş santralinin geri ödeme süresi ise 9,5 yıldan 6,4 yıla düşerken, Tekirdağ’da bulunan bir fabrikada, 2 megavat kurulu güce sahip bir öz tüketim rüzgar projesinin geri dönüş süresinin ise 7,4 yıldan 4,4 yıla geriledi.

Söz konusu projelerin yatırım maliyeti ise güncel fiyatlarla 10 kilovat çatı tipi güneş santrali için 13 bin dolar, 40 kilovat kurulu güce sahip proje için 37 bin dolar, 1 megavat çatı tipi proje için ise 625 ila 675 bin dolar arası olarak hesaplandı.

Öz tüketim rüzgar için ise 2 megavat kapasiteli bir projenin maliyeti 2,2 milyon dolar olarak öngörüldü.

Yatırımlarda artış bekleniyor

Solarçatı ve ÇATIGES Üst Yöneticisi Utku Korkmaz, AA muhabirine, Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yarısının sanayi aboneleri tarafından oluşturulduğunu söyledi.

Elektrik tüketiminin yüzde 25’inin ticarethanelerden ve kalan yaklaşık yüzde 25'lik kısmın da mesken abonelerinden oluştuğunu belirten Korkmaz, şunları kaydetti:

"Elektrik fiyatları ve maliyetlerdeki artışın tetikleyeceği en önemli alan öz tüketim rüzgar ve çatı tipi güneş santrali yatırımlarının hızlanması olacak. Şu anda mevcut rakamlarla çatı tipi güneş projelerinin fizibilitesi 3 yıl ve altına düştü. Türkiye güneş enerjisi sektörü son 5-6 yıldır güneş enerjisinde önemli bir kapasite oluşturdu. Bu sene de ciddi bir kapasite devreye girecektir diye düşünüyorum."

Çatı tipi güneş santrallerinde yatırımın geri dönüş süresi 3 yıla kadar düştü. 7.1.2022. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cati-tipi-gunes-santrallerinde-yatirimin-geri-donus-suresi-3-yila-kadar-dustu/2467836

3

“Dünyada güneş ve rüzgâr enerjisine yönelik sistemleri üreten şirket sayısının artmasının kurulum maliyetlerini düşürdüğüne dikkat çeken Turan Şakacı,

“Geçmiş yıllara göre ekipman üretici sayısında ve üretim teknolojilerinde büyük artış var. Bu gelişme hem güneş ve rüzgar enerji sistemlerin fiyatlarını düşürdü hem de amortisman sürelerini 10 yıldan 4-5 yıla düşürdü. Güneş sistemlerinde verimli panel ömrü 25 yıldır. Bu süreden amortisman süresini çıkardığımızda yaklaşık 20 yıl boyunca elektrik maliyetinin olmadığını görüyoruz. Bu kadar uzun süre enerji gideri olmayan kurumlar rekabette fark yarattığı gibi karlılığını da artıracaktır. Çünkü ülkemizde üreticinin en büyük giderlerinden biri enerjidir.” dedi.”. 9.3.2021. https://temizenerji.org/2021/03/09/gunes-enerjisi-yatirimlarinda-amortisman-suresi-kisaldi/

4

“SİSTEMİN MALİYETİ 6 BİN DOLAR AMORTİSMAN SÜRESİ 6 YIL

7.5 kilovatsaat (kWh), 10.5 kWh ve 14 kWh depolama kapasitesine sahip 3 ayrı model halinde piyasaya sürülecek duvar tipi pillerin fiyatı 2 bin 500 dolar ila 4 bin dolar arasında değişecek. Güneş paneliyle birlikte tüketici toplam 6 bin dolar maliyetle yeşil enerjiye kavuşmuş olacak. Depolama ünitesi bir günde kurulabilirken, sistemin amortisman süresi 4 ila 6 yıl arasında dağişiyor.”. 1.2.2022. https://www.aksam.com.tr/ekonomi/catida-uret-evde-depola/haber-1239298

5

Güneş Enerji Sistemleri Kendini Ne Kadar Sürede Amorti Eder?

Sanayileşme ile birlikte dünyada enerjiye olan talep sürekli olarak artış göstermektedir. Petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı hem yüksek maliyetli hem de çevreye zararlıdır. Ayrıca fosil yakıtların günümüzdeki kullanım yoğunluğu sonucunda kısa bir zaman dilimi içerisinde tükenmesi de öngörüler arasında yer alır. Küresel ısınma, iklim değişikliği, hava kirliliği gibi pek çok olumsuz yöne sahip olan fosil yakıt kullanımı yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaktadır. Güneş enerjisi de oldukça verimli, çevre dostu, düşük maliyetli olan bir sürdürülebilir enerji kaynağıdır.

Güneş enerjisi temel olarak güneşten elde edilen ışınlar sayesinde elektrik enerjisinin üretilmesidir. Hem binaların hem de sanayi kuruluşu gibi büyük ölçekli yapıların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi güneş enerjisiyle üretilebilir. Enerji ihtiyacına göre kurulan büyük veya küçük boyutlu panellere göre güneş enerjisinin kapasitesi kolaylıkla değiştirilebilir. Güneş enerji sistemleri düşük maliyetlidir. Yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeniyle fosil yakıtlardan farklı olarak kaynağın tükenmesi endişesine kapılmaksızın bu enerji türünden yararlanılabilir.

Güneş enerji sistemi hemen hemen her konuma inşa edilebilir. Konumun yıl boyunca güneş ışınlarını aldığı açı göz önünde bulundurularak paneller yerleştirildiğinde bu sistemden elde edilen verimlilik de artış gösterir. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik sayesinde ülkelerin enerji temin etmede dışa olan bağımlılığı azalır, cari bütçesi dengelenir. Güneş enerjisi hane halkı gibi küçük çaptaki kullanım için de elverişlidir. Ayrıca sanayileşmiş büyük kurumların ürettiği elektriği kullanıp fazlasını da satarak gelir elde edebileceği bir yatırım koludur.

Düşük maliyetli bakım masrafları, tamamen doğal kaynağın kullanılması, temizlik gideri sabit maliyetinin de oldukça az olması güneş enerji sisteminin teşvik edici yönleri arasındadır.

Güneş Enerji Sistemlerinin Kendini Amorti Etme Süresi

Amortisman yapılan bir girişim için sarf edilen yatırım miktarının ne kadar sürede yeniden kazanılacağını ifade eden bir göstergedir. Güneş enerji sistemlerine yapılan yatırımın geri dönüş süresi kurulan sistemin türüne ve panellere göre çeşitlilik göstermektedir. Çoğunlukla şehir şebekesine elektrik üreten ve binaların suyunun ısınmasını sağlayan güneş enerji sistemlerinin amortisman süresi daha kısadır.

Şehir şebekesine satılmak üzere elektrik üretiminde önemli olan husus satın alan taraf olan devletin ya da enerji dağıtım şirketinin uyguladığı tarifenin fiyatlandırmasıdır. Söz konusu tarifeye “feed-in” adı verilir. Fotovoltaik türdeki panelden elde edilen elektrik enerjisinin bedeli Türkiye’de 28 eurocent/kw olarak belirlenmiştir. Bu ücret tarifesi üzerinden güneş enerji sisteminin amortismanı hesaplanır. Söz konusu tarife ile Türkiye’de güneş enerji sistemi kendisini 4 veya 16 yıl içerisinde amorti edebilir. Bu zaman diliminin kısa olmasındaki en önemli etken ise konum itibariyle ülkemizin güneş ışınlarından yüksek verimlilikle yararlanmasıdır.

Güneş enerji sistemlerinin amortismanında güneş ışınlarının geldiği konum belirleyici bir unsurdur. Örnek olarak belirtmek gerekirse daha yüksek fiyatlı tarife ve uzun vadeli alım garantisi verilmesine rağmen Almanya’daki amortisman süresinin 20 yıl olması dikkat çekici bir husustur.

“Feed-in” olarak adlandırılan fiyat tarifesinin uygulanmadığı hallerde amortisman hesabı tüketicilerin güneşin doğuşundan batışına kadarki sürede harcadığı elektrik enerjisi üzerinden hesaplanır. Bu durumda amortisman süresi standart “Feed-in” tarifesine göre daha uzun sürelidir.

Amortisman süresini arttıran bir diğer unsur ise güneş enerji sistemi kurulurken kullanılan ekipmanın çeşitliliğidir. Ada tipi sisteme sahip olan güneş enerjisi düzeneğinde fazladan enerji depolama cihazına ihtiyaç duyulur. Bu durum da yatırım maliyetini arttırır. Amortisman süresinin kısaltılması amacıyla şebekeden bağımsız Off-Grid sistem tercih edilmemelidir. On Grid yani şebekeye bağlı olan güneş enerji sistemi elektrik enerjisini depolamadığı için fazladan bir maliyet içermez.

Türkiye’de şebekeye bağlı On-Grid sistemin kurulması için gerekli olan maliyet ortalama 8 bin Euro kadardır. Yapılan hesaplamalara göre bu sistem de kendisine yapılan yatırım maliyetini 7 yılda amorti etmektedir.

Türkiye’de Amortisman Süresini Kısaltan Olumlu Özellikler Nelerdir ?

Güneş ışınlarının özellikle güney bölgelerde yılın 12 ayı boyunca kuvvetli olarak bulunması güneş enerji sisteminin verimliliğini arttıran en önemli unsurdur.

Türkiye’de kış mevsimi dünyanın diğer yerlerine kıyasla daha yumuşak geçer. Bu sayede kış aylarında bile aşırı yağmurlu olmayan havalarda güneş enerjisinden elektrik üretmeye devam edilebilir.

Düzenlenen “Yenilenebilir enerji Yasa Tasarısı” sayesinde konutlara güneş enerji sisteminin kurulması oldukça avantajlı bir hale getirilmiştir. Önceden konutta güneş enerjisiyle üretilen elektriğin yılsonunda fazla vermiş olsa bile yeni yıla devredilmesi mümkün değildir. Ancak yeni yasa düzeni sayesinde yeni yıla sıfırdan başlanmayarak önceki yıldan gelen fazlalık taşınabilecektir.

Güneş Enerji Sistemlerinin Sunduğu Ekonomik Avantajlar Nelerdir ?

Diğer enerji sistemlerine göre daha az bakım maliyetine sahiptir.

Güneş enerjisi sayesinde düşük maliyetle elektrik enerjisi üretilir. Üretilen fazla elektrik şehir şebekesine satılarak hane halkının ek gelir elde etmesine yardımcı olur.

Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Ülkelerin enerji temininde dışa olan bağımlılığını azaltır.

Güneş enerjisi sayesinde tarım alanlarına sulama pompaları kurulabilir. Düşük maliyetle tarım sektörünün kalkınması sağlanır.

Güneş enerjisi ile konutların ısıtma ve soğutma ihtiyacı giderilebilir.”. https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/gunes-enerji-sistemleri-kendini-ne-kadar-surede-amorti-eder

6

“Güneş enerjisi santrallerinde (GES) amortisman süreleri 10 yıl , amortisman oranları da yüzde 10 olarak belirlendi.

Güneşe dayalı elektrik üretim yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için en önemli belirsizliklerden biri ortadan kalktı. Yatırımcıların, fizibilite çalışması yaparken göz önünde bulundurmaları gereken unsurlardan biri de tesislere uygulanacak amortisman oranı ve amortisman süresi idi.

GES işletmelerinin hangi orandan ve hangi süreyle amortisman ayıracakları belirlendi.

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ AMORTİSMAN SÜRESİ VE ORANI RESMİ GAZETE

28/4/2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği`nin (Sıra No: 333) konuya ilişkin EK`in yer alan ve amortisman oranlarıyla amortisman sürelerini içeren listeye ilaveler yapıldı. Bu ilaveler arasında GES`lere ilişkin süre ve oranlar da yer aldı. Buna göre güneş enerjisi santrallerinde amortisman süreleri 10 yıl, amortisman oranları da yüzde 10 olarak belirlendi.

SONUÇ

Güneş enerji sistemlerinde Vergi Kanunları açısından amortisman/gider yazma süresi 10 yıl ve amortisman oranı % 10 dur. Güneş enerji sistemlerine yatırım yapıldığında sistem kendini yaklaşık 6-6.5 yılda amorti/maliyetini çıkarmaktadır . Güneş enerji sistemlerinin ekonomik ömrü 25 yıl olduğu düşünülürse 10 yıl boyunca sisteme yapılan yatırımlar vergi kanunları açısından gider yazılabilecektir. Üstelik 6-6.5 yılda kendi maliyetini çıkardığı için gerikalan 18 yıl işletme için kar demektir. https://www.powerenerji.com/gunes-enerji-sistemleri-ges-amortisman-suresi-nedir.html#:~:text=G%C3%BCne%C5%9F%20enerjisi%20santrallerinde%20(GES)%20amortisman,da%20y%C3%BCzde%2010%20olarak%20belirlendi.&text=G%C3%BCne%C5%9Fe%20dayal%C4%B1%20elektrik%20%C3%BCretim%20yat%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1,%C3%B6nemli%20belirsizliklerden%20biri%20ortadan%20kalkt%C4%B1.

7

Güneş Enerji Sistemlerinin Amortisman Süresi.  http://www.gunessistemleri.com/amortisman.php

8

“Güneş Enerji Sistemlerinin Amortisman Süresi

Ayrıca konu ile alakalı olarak, özet geçmek gerekirse; Amortisman süresi birinci derecede kurulan sistemin tipine bağlıdır: Şebekeye enerji basan sistemler veya ada tipi sistemler. Su ısıtma sistemlerinde bu süre daha erkenken, fotovoltaik panellerde hücre tipine göre değişmektedir.

Şebekeye enerji basan sistemlerde her şeyden önce sistemin kurulacağı ülkede güneş enerjisinden üretilen enerjinin devlet ya da enerji dağıtım şirketleri tarafından satın alındığı "Feed-in" (fotovoltaik için 28 eurocent/kw'tır Türkiye'nin berilediği fiyat) tarifesinin yürürlükte olup olmadığı önemlidir. Amortisman hesabı bu tarifedeki fiyat üzerinden yapılır. Almanya, düşük güneşlenme şartlarına rağmen yüksek bir tarife fiyatı ve uzun vadeli bir alım garantisi getirerek amortisman süresini ortalama 20 yıl olarak vermektedir. Diğer koşullar aynı tutulduğunda tarife fiyatı düşük bile olsa Türkiye güneşlenme şartlarında sistemler kendilerini kullanılan ekipmanın kalitesine bağlı olarak 4 - 16 yıl gibi sürelerde amorti edeceklerdir.

Bu tarife yürürlükte değilse amortisman hesabı, devletin ya da enerji dağıtım şirketlerinin enerji satış tarifelerindeki fiyat ve tüketicinin sadece gündüzleri (güneşin doğuşundan batışına kadar) harcadığı enerji üzerinden yapılır. Amortisman süresi "Feed-in" tarifesinin yürürlükte olduğu duruma oranla daha uzundur.

Ada tipi sistemler, şebekeye enerji basan sistemlere nazaran ekstra olarak depolama ekipmanı gerektirirler. Dolayısıyla ilk yatırım maliyetleri aynı güçteki bir şebekeye enerji basan sisteme oranla daha yüksektir. Amortisman hesabı devletin ya da enerji dağıtım şirketlerinin enerji satış tarifelerindeki fiyat üzerinden yapılır. Ekstra ekipmandan dolayı en uzun amorti süresi bu sistemlerdedir.

Kaynak: Ayhan KIR, Makina Mühendisi

6, Mayıs, 2019 ismail bülent türer (2.0k puan) tarafından yorumlandı

merhaba,

aslında bu tip sistemlerin kurulluşunda ,devletten teşvik alınması şarttır.hatta memleket ekonamisine yapılıcak katkılar sebebiyle,ayrıca herkesin de  katkı için yatırımçıların teşvik edilmesi şarttır.çünkü amortisman süreleri uzun olduğunu görmekteyiz.aslında bu hususları makro ekonomi bazında düşünmek şarttır.aslında sanayi işletmelerinde tasarruf edilicek  o kadar çok saha var ki .örneğin devletin elektrik eldesinin temininde doğal gazın gaz türbini- gurupları ile elde edilmesi aslında hatadır,onun yerine co-jenerasyon gurupları ile sistem randımanın yükseltilmesi şarttır.aslında devletin hala enerji politikasının olmayışından meydana gelmektedir.eskiden bursa-gemlik sunığ ipek fab. da termik santralında stajımı yaparken 2-3 tane su borulu kazan ve buhar türbini +generatör (alternatör gurubu) kendinin elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi,ayrıca gemlik ilçesininde  elektriği buradan veriliyordu.türbinlerden çikan alçak basınçtaki buharda işletmenin prosesi için luzumlu baharı temin ediliyordu.aynı zamandada yerlı liniyitler toz haline getirilerekten kazanların beklerinde yakılıyordu.ama sümerbank malum sebeblerden dolayı satılınca ,bence iktisadi hayattaki değişiklikler bizi adams  simitin iktisat politikalarının kurbanı olarak  şimdiki zamanı yaşamaktayız.hayırlı olsun.!odanın yayınına göre işsiz mühendis sayısı,93 bin  olmuş.!! saygılarımla.”.  2018. https://www.tesisat.org/sorucevap/217/gunes-enerjisi-amortisman-suresi-nasil-hesaplanir

9

“Çatı tipi güneş sistemlerinde amortisman süresi 2 yıla düşebilir

Türkiye'de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin 2030'da amortisman süresinin 2 yıla kadar düşebileceği öngörülüyor.

19.12.2019 - 10:59 | Son Güncellenme: 19.12.2019 - 10:59| AA

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından hazırlanan "Yeni Teşvikler Türkiye'nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sektörünü Aydınlatıyor" başlıklı rapora göre, Türkiye güneş enerjisinde Avrupa pazarının önde gelen ülkeleri Almanya ve İngiltere'den daha fazla potansiyele sahip.

Mayıs ayında yürürlüğe giren aylık mahsuplaşma düzenlemesinin ardından Türkiye'ye çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin sayısının artacağı öngörülüyor. Söz konusu sistemlerin daha hızlı yaygınlaşması için ek teşviklere ihtiyaç duyuluyor.

Çatı tipi güneş enerjisi sistem kurulumlarında ilk maliyetleri düşürmek için panellere uygulanan KDV'nin kaldırılması ve şebekeye verilen elektrik için teşviklerin Avrupa ülkelerinde uygulanan seviyelere çekilmesi gerekiyor.

Almanya'da çatı üstü sistemler için kilovatsaat başına 14 avro-cent alım garantisi uygulanıyor. Ayrıca kredi geri ödemelerinin elektrik faturasına entegre edilmesi de abonelerin sisteme geçmesini kolaylaştırıyor.

Söz konusu teşviklerle sektörün desteklenmesi durumunda, Türkiye'de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin 2030'da amortisman süresinin 2 yıla kadar düşebileceği tahmin ediliyor. Türkiye'de şu an bu sürenin yaklaşık 11 yıl olduğu belirtiliyor.

Çatıdaki potansiyelin 4 bin megavat olduğu tahmin ediliyor

Raporun yazarlarından IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Gerard Wynn, Türkiye'nin güneş enerjisinde dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu belirterek, "Hükümet çatı pazarında da benzer bir büyümenin yaşanabilmesi için temelleri attı. Haneler bu teknolojiyi kullanmak için hevesli ancak öncelikle biraz daha finansal desteğe ihtiyaç var. Güneş enerjisi teknolojilerindeki ilerlemenin getireceği maliyet düşüşleri, geri ödeme süresini daha da kısaltacak." ifadelerini kullandı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bengisu Özenç de Türkiye'de güneş enerjisi kapasitesinin son 3-4 yılda gösterdiği yüksek performansla 6 bin megavat sınırını geçtiğini kaydetti.

Çatılardaki potansiyelinin 4 bin megavat seviyesinde olduğunun tahmin edildiğine işaret eden Özenç, "Mayıs ayında yürürlüğe giren aylık mahsuplaşma düzenlemesi, söz konusu potansiyeli harekete geçirecek önemli bir adım oldu. Ek teşviklerle bu düzenlemenin çok daha fazla güçlendirilebileceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.” 19.12.2019. https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/cati-tipi-gunes-sistemlerinde-amortisman-suresi-2-yila-dusebilir-6104256

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder