4 Şubat 2022 Cuma

Kısaca Hakkımda

 

Kısaca Hakkımda

“Yaratıcılık evren kadar sonsuzdur”

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 22.01- 04.02.2022

 

NE YAPTIM

https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/04/ne-yaptm.html


GİRİŞ

Kitapseverlikten bibliyograflığa

1976-1980 arasında yoğun kitap okumalarım, kitapseverliğim söz konusuydu.

1976-1979 arası kaynakça için filizlenme dönemimdi. 1976’dan günümüze 46 yıldır kaynakça çalışmalarım devam ediyor.

1613 kaynakçada 700 bin yayın künyesi civarında bir toplam söz konusu. ( https://turkbibliography.com/tablo/ )

Ayrıca bloğumda ( https://bulentagaoglu.blogspot.com/ )  çok sayıda inceleme yazısı.

(Kaynakçalarımın ve inceleme yazılarımın künyelerini tek bir veritabanında bir gün birleştirmek hedefim var…)

Akıcı, betimleyici metinler yazmak tarzım olmadı, bu alanda bir beceri geliştiremedim.

Kaynakçacılıktan incelemeciliğe

1

2019 Eylül ayından itibaren incelemelerimi farklı bir metotla hazırlamaya başladım.

2

Bazı keşifler-1;

Kaynakça hazırlama tutkusundan gelen birikim beni 26.9.2019 Silivri-İstanbul 5.8 magnitüt derecesindeki depremden sonra konuyla ilgili inceleme çalışmaları yapmaya yönlendirdi. 140 civarında derleme ve inceleme hazırlayıp bloğumda yayınladım.

1 sene sonra tekrar deprem konusuna yöneldim. Ortaya “İstanbul'un 44 büyük depremi” başlıklı çalışmam çıktı.

·         İstanbul'un 44 büyük depremi. 02.2021. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/03/istanbulun-44-buyuk-depremi.html

 

·         Tablo: İstanbul'un 44 Önemli Depremi. 18.10.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/12/istanbulun-44-onemli-depremi.html

Bu eserle İstanbul’un günümüzden 2165 yıl geriye giden periyodunda; İstanbul’un yakınında (Marmara Ereğlisi-Adalar) magnitüt 6.8 ve yukarısı derecesinde 44 önemli deprem yaşandığını 10 deprem kataloğundan derledim. Literatürde bu tespitin somut olarak ve bir bütünlük içinde ilk kez açıklandığını sanıyorum. İncelediğim ilgili deprem kataloglarının kayıtlarını çalışmamda verdim.

3

Bazı keşifler-2;

Yine, kaynakça hazırlamaya önem vermenin getirdiği “derinlemesine araştırma” davranışının bir sonucu olsa gerek, yoğurt kelimesinin Türkçeden 106 dile, köken itibariyle Türkçe yoğurt kelimemizden geçtiğini saptadım. Bu tespit alanında büyük bir ihtimalle bir ilktir.

“Yoğurt” Kelimesinin 158 Dildeki Karşılıkları (106 Dildeki Karşılıkları Türkçe Kökenli!!!...). 22.2.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/02/yogurt-kelimesinin-158-dildeki.html

4

Kaynakçacılıktan detaylı incelemeciliğe geçiş sürecinde; Üzerinde çalışmakta olduğum konunun kaynaklarını olabildiğince zengin bir şekilde tespite çalışıyorum. İncelemelerimi de bu kaynaklara dayalı olarak hazırlama çabam söz konusu. Bu çaba sonucu ortaya konuya ilişkin farklı dokümanlar çıkıyordu:

Yeni Bir Yöntemle Hazırladığım Çalışmalar (Eylül 2019 -   ). 29.1.2022. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/01/yeni-bir-yontemle-hazrladgm-calsmalar.html

5

Bu yöntemi “Çok zengin kaynakça temelli derinlemesine sondaja dayalı araştırmalar hazırlanması… (Bir yöntem önerisi)” (16.9.2021)  adlı incelememde anlatmaya çalıştım. ( https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/09/cok-zengin-kaynakca-temelli.html )

6

(Bu incelememin öncüleri;

·         Derinlemesine Sondajla Kaynakça Hazırlamanın Önemi. 5.2.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/02/derinlemesine-sondajla-kaynakca.html

 

·         İncelemelerimde Yeni Bir Yöntemim. 23.6.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/06/incelemelerimde-yeni-bir-yontemim.html

 

·         Bibliyografyanın, Bibliyograflığın “Alıntı Derlemeyle” Evrimi: Bibliyograflıktan İncelemeciliğe (Yeni bir inceleme tekniği). 9.3.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/04/bibliyografyanin-bibliyografligin.html

 

(Toplam 4 çalışma tek bir dokümanda biraraya getirilmiştir: Bibliyograflıktan İncelemeciliğe

(Çok zengin kaynakça temelli derinlemesine sondaja dayalı araştırmalar hazırlanması…

Bir yöntem önerisi). 1.2.2022. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/02/bibliyograflktan-incelemecilige-cok.html )

7

46 Yıllık kaynakça birikimimi Mayıs 2021’de web sitesinde yayınladım;

46 yıl boyunca hazırladığım tüm kaynakça çalışmalarımı pdf formatında bloğumda açık olarak yayınladım. (Listesi: https://turkbibliography.com/kaynakcalarima-iliskin-listeler/ )

(Mayıs 2021’de yayına başlayan web sitesi için açıklamam; ana sayfada, “Manşetler” başlığı altında yer almaktadır: http://turkbibliography.com/ )

8

http://turkbibliography.com/  

·         Dünyada ilk kez kaynakça konulu bir web sitesinde bir milletin adı bibliography kelimesi ile birlikte kullanılmıştır.

·         Dünyanın en kapsamlı kaynakça sitesidir.

Etkilendiklerim

Bilim: Bilimin büyük önemi.

Tarihimiz:

“Dörtnala gelip Uzak Asya'dan

Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan

                                bu memleket bizim!”.

Nazım Hikmet

Kaynakça tarihimiz: Katip Çelebi’den (1609-1657) güç aldım.

Dilimiz: Kimi uzmanlara göre 10 bin, kimi uzmanlara göre 4 bin yıllık dilimiz…

Ailem; Babam, annem, akrabalarım.

Kişiler:

Binlerce yıllık tarihimizde “elini taşın altına koyup” Türk Milleti’ne katkıda bulunanlara “ayırım gözetmeksizin” yüreğim açıktır.

Teşekkür:

Prof. Dr. Hasan Işın Dener ve Çelik Gülersoy başta olmak üzere etkilendiğim kişilere teşekkürüm: https://turkbibliography.com/tesekkur/

Kültür: Rumeli Türk kültürü.

Yer:

İstanbul.

Sadri Alışık-İstanbul Şiiri. https://www.youtube.com/watch?v=uc1ta79k1ME

İstanbul-Fatih

1958-1999 arası: (Akdeniz Caddesi Mutemet Sokak, Fevzipaşa Caddesi, Akşemsettin Caddesi, Hırka-i Şerif, Vatan Caddesi, Eminönü Ahi Çelebi Camii çevresi: Yemiş İskelesi).

Zaman: 1958-

Sonuç

İnternet döneminde kaynakçanın önemi aslında artmıştır. Çünkü günümüzde yayın sayıları ve türleri çoğalmıştır.

Ülkemizin;

·         Hakkında inceleme yapmakta olduğu konunun kaynakları üzerinde “detaylı, derinlemesine” çalışan,

·         çalıştığı konu üzerinde önce geniş bibliyografya hazırlayabilecek ve sonra bunları dikkatle inceleyebilecek,

·         böylelikle literatürü bütün yazanların farklı görüşleriyle kuşbakışı görebilecek, değerlendirebilecek, “geniş görüşlü” araştırmacılar-incelemeciler yetiştirmesinin büyük önemine inanıyorum.

Ülkemizde bir çok araştırma boşluğu var, üzerinde inceleme yapılmamış veya az inceleme yapılmış konular hiç de az değil.

Ülkemizde “bibliyograf yetiştirilmesi” konusunda aksiyonlara ihtiyaç olduğuna inanıyorum.

Ayrıca üzerinde çalışmakta olduğu konuda “çok zengin kaynakça” veya “ihtiyaç olduğunda hızlı ve kapsamlı, detaylı, derinlemesine… şekilde kaynakları tespit etme teknikleri hakkında” beceri eğitimlerinin yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilmesinin büyük önemine inanıyorum.

2020 senesinde uzun yıllara varan masabaşında kaynakça ve inceleme çalışmalarımın sonucu olsa gerek hayatımda ilk kez aforizma ürettim: “Yaratıcılık evren kadar sonsuzdur”. İsterim ki, dünya bu aforizmayı bir Türk üretti bilsin...))

Uzun yıllar boyunca hazırladığın kaynakçalar ve ardından yaptığı çalışmalar sebebiyle; İnceleme çalışmalarına ilişkin hazırlanan metinlerde; “bu incelemenin keşifleri (bulguları)” başlıklı bir bölüm yer almasına özellikle önem verir bir yaklaşım içindeyim.

Bu şekilde gözlemlerde bulunabilmemin sebebi 45 yıl kaynakça alanına “aşk” seviyesinde odaklanmam olsa gerek.

Bibliyograflara verdiğim önem sebebiyle 2020 senesinde “Bibliyograflar Ansiklopedisi” derledim. Dünyada ilk defa hazırlanmış bir eserdir. (Linki: Bibliyograflar Ansiklopedisi. 4.4.2020. https://turkbibliography.com/bibliyograflar-ansiklopedisi/  )

Kaynakça hazırlamak için 700 bin künye derlemekten; incelemeler yaparak yazmaktan gelen tecrübelerimin know how’larını anlatmaya fırsat bulamadım, konferanslarla, seminerlerle anlatmayı çok isterdim…

Yine de bazı metinler hazırladım:

·         Kaynakça Tecrübelerim. https://turkbibliography.com/kaynakca-tecrubelerim/

 

·         Bibliyografya nedir Bibliyografya Çalışmalarının Faydaları Nelerdir Katip Çelebi.... https://www.youtube.com/watch?v=q7lJlgntsNY

 

·         Kaynakça Vizyonum. https://turkbibliography.com/kaynakca-vizyonu/

 

·         Kaynakçanın Faydaları. https://turkbibliography.com/kaynakcanin-faydalari/

 

·         Manifesto.  https://turkbibliography.com/manifesto/

700 bin künye derleyip tasnif etmek, esasen bana; “bakış açısı zenginliği” getirdi, ilk gençliğimdeki vizyonumun boyutuyla şimdiki arasındaki farkın en önemli nedenlerinden birisi de bu kadar çok künyeyi derlemek ve tasnif etmektir. Ayrıca 18 sene neredeyse her gün 3’ü işte 2’si evde toplam 5 saat ortalama 25 gazete okudum. Zihnimi tek fikirle çerçevelememek, ezberlerle doldurmamak, hapsetmemek için bunlar çok önemli imkanlardı.

Bunlar benim kaynakça (bibliyograf) temelli tecrübelerim. Artısıyla eksisiyle bu tecrübelerin düzeyi önümüzdeki yıllarda dilerim daha ileri aşamalara vardırılır.

EK

Özgeçmiş

Bülent Ağaoğlu. http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=6363

Bülent Ağaoğlu. https://www.biyografya.com/biyografi/24655

Bülent Ağaoğlu Özgeçmiş. 22.10.2019. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2019/10/bulent-agaoglu-ozgecmis_22.html

İlgi alanları. https://www.biyografya.com/biyografi/24655

Hakkında

Nazmi Kozak: Bülent Ağaoğlu: Bir “Ahir Zaman” Şövalyesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 28, Sayı 1, Bahar: 153 - 186. ISSN: 1300-4220. https://web.archive.org/web/20190802225039/https://www.anatoliajournal.com/atad/depo/dergiler/Cilt28_Sayi1_Yil2017_1510604232.pdf

Güngör Uras yazısı: “Enfo Bilgi Bankası (Bülent Ağaoğlu'nun çabaları)” Dünya gazetesi, 10.11.1990, 2.s. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/01/uras-gungor-enfo-bilgi-bankas-bulent.html

Mevcut meslek – beceri: Araştırmacı bibliyograf, araştırmacı yazar, incelemeci,

Değilim: Akademisyen, yazar, gazeteci, kütüphaneci.

Eserleri

Kaynakçalarıma İlişkin Listeler. https://turkbibliography.com/kaynakcalarima-iliskin-listeler/

Turkbibliography.com web sitesi hakkında: Manşetler. https://turkbibliography.com/hakkinda/

Kitapları, Makaleleri (Basılı olanlar), Blogları, Röportajları. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2019/10/bulent-agaoglu-kitap-ve-makalelerim.html

            Bülent Ağaoğlu’nun Hazırladığı Kitaplar ve kapakları. 1.5.2022.          https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/05/bulent-agaoglunun-hazrladg-kitaplar.html


Kitaplarımda Yer Alan Sunuş – Önsöz Yazıları. 2.5.2022. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/05/kitaplarmda-yer-alan-sunus-onsoz-yazlar.html


Kurduğu web siteleri

2000

BİBTA

BİBTA Türkiye’nin Kaynakçaları Veritabanı’nın İlk Sayfaları (Arayüzler, sorgulama formatları). 23.3.2022. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/bibta-turkiyenin-kaynakcalar.html 

2006

Gulersoy.net

https://web.archive.org/web/*/gulersoy.net

2007

Atamiz.org

https://web.archive.org/web/20070515045419/http://www.atamiz.org/

https://web.archive.org/web/20080225012800/http://www.atamiz.org/ 

2011

Bulentagaoglu.com

https://web.archive.org/web/20110128075434/http://bulentagaoglu.com/ 

2021

turkbibliography

http://turkbibliography.com/


Amaç

Manifesto: Vizyon Amaç Neden Niçin Hazırladım. https://turkbibliography.com/manifesto/

Kaynakça Vizyonum. https://turkbibliography.com/kaynakca-vizyonu/

Görüşler – Keşifler – Gözlemler -  Fikirler – Projeler – Öneriler

Kendime Göre Hayata Yön Veren En Önemliler. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/01/kendime-gore-hayata-yon-veren-en.html

Kendime göre en önemli çalışmalarım. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/01/kendime-gore-en-onemli-calsmalarm.html

Bülent Ağaoğlu’nun Kaynakça İncelemeleri. https://turkbibliography.com/bulent-agaoglunun-kaynakca-incelemeleri/

Kaynakça Tecrübelerim. https://turkbibliography.com/kaynakca-tecrubelerim/

Kaynakçanın Faydaları. https://turkbibliography.com/kaynakcanin-faydalari/

Potansiyel Kütüphanecilik Projeleri. Türk Kütüphaneciliği, Cilt 27, Sayı 4 (2013). http://www.tk.org.tr/index.php/tk/article/view/949

Etkilendiklerim: Köken - Zaman – Zemin – Yer - Kişiler

Köken: Rumeli yörükleri

Yer:

İstanbul.

Sadri Alışık-İstanbul Şiiri. https://www.youtube.com/watch?v=uc1ta79k1ME

İstanbul-Fatih dönemim 41 yıl (1958-1999)

Fatih Konulu Çalışmalarım.  16.7.2020.  https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/07/fatih-konulu-calismalarim.html

Hırka-i Şerif Camii Yakınında Yetişen 2 Türk Bibliyografı: İsmet Binark (1941-2021) – Bülent Ağaoğlu (1958- ). https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/07/hrka-i-serif-camii-yaknnda-yetisen-2.html

Gönlümden Fatih ağırlıklı bazı kesitler. 13.6.2021. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/07/gonlumden-fatih-agrlkl-baz-kesitler.html

Kişiler

Teşekkür. https://turkbibliography.com/tesekkur/

Prof. Dr. Hasan Işın Dener Hakkında Çalışmalarım. 20.4.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/04/prof-dr-hasan-isin-dener-hakkinda_20.html

Çelik Gülersoy Hakkındaki Çalışmalarım (Konulara göre liste). 5.12.2021. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/12/celik-gulersoy-hakkndaki-calsmalarm.html

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder