19 Şubat 2025 Çarşamba

BÜYÜK BİR TÜRKOLOJİ KÜTÜPHANESİ…

 

 

 

BÜYÜK BİR TÜRKOLOJİ KÜTÜPHANESİ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bülent Ağaoğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul, 22.10.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Geceleri uyumadan, gündüzleri oturmadan, kızıl kanımı akıtarak, kara terimi döktürerek hizmet ettim." Tonyukuk Yazıtı,

Bilge Tonyukuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İsmet Binark’ın aziz hatırasına

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Türkoloji araştırmalarının merkez ülkesi konumunda olan Türkiye’de ciddi bir Türkoloji kütüphanesi, bilgi ve belge arşivi maalesef yoktur.”.

Ruhi Ersoy,

28.2.2016.

https://www5.tbmm.gov.tr/tutanak/donem26/yil1/ham/b04701h.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖZET

Tespitler ve Sorun

1: Büyük Atatürk’ün Türk Tarihinin araştırılması için (1931 senesinde) Türk Tarih Kurumu’nu kurduğunu iyi biliyordum.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nü de biliyordum.

Fakat aşağıdaki paragraftaki detaydan çalışmam sayesinde haberdar oldum.

·         “Cumhuriyetin 29 Ekim 1923’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilânından sonra Atatürk, Köprülüzâde Mehmed Fuad’ı (Ord. Prof. Dr. Mehmed Fuad Köprülü) İstanbul Darülfünûnu bünyesinde Türk kültürünü ve medeniyetini dil, edebiyat, folklor vd gibi sahalarda inceleyecek, araştıracak ve bunların sonuçlarını yayımlayacak bir ilim müessesesi kurmak ile görevlendirdi. Takriben bir yıllık bir hazırlık döneminden sonra 12 Kasım 1924 (12 Teşrinisânî 1340)’te Atatürk’ün başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’nun 1111 numaralı kararı ile İstanbul Darülfünûnu Edebiyat Şubesi’ne bağlı bir ilim ve kültür yuvası olan Türkiyat Enstitüsü kuruldu. Türkiyat Enstitüsü Türkiye Cumhuriyetinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ilk ve tek ilmî enstitüdür.”. https://turkiyat.istanbul.edu.tr/tr/content/enstitumuz/tarihce

 

2: Kısa bir inceleme yapınca; İlgili bütün kaynakları (bütün dillerde ve yayın türlerinde) bünyesinde bulunduran, ülkemizde kurulmuş “Büyük” (tam kapsamlı) bir Türkoloji / Türkler kütüphanemizin maalesef mevcut olmadığını gözlemiş oldum.

 

Bu gerçek, 2016 yılında bir milletvekilimiz tarafından TBMM’de açıklanmış:

 

“Türkoloji araştırmalarının merkez ülkesi konumunda olan Türkiye’de ciddi bir Türkoloji kütüphanesi, bilgi ve belge arşivi maalesef yoktur.” Ruhi Ersoy, 28.2.2016

3: Ülkemizde hazırlanmış ve devamlı güncellenen bir “Türkoloji Yayınları Veritabanı” (Türkoloji İndeksi) bulunmamaktadır.

4: Viyana Üniversitesi tarafından 1975-2017 arasında sayıları çıkan, esasında bir Türkoloji İndeksi olan “Turkologischer Anzeiger” artık yayında değildir. (Hakkında bkz.: Ek 4).

(Burada önemli iki sorum var:

·         Neden “Viyana” Üniversitesi “Türkler” konulu bu bibliyografyayı yayınlamıştır…

·         Neden biz Türkler böyle bir yayını ve daha iyisi olarak yapamıyoruz…)

Çözüm (Öneri-Temenni)

 Türkoloji / Türkler konulu;  

·         Tam kapsamlı (dünya çapında) büyük bir kütüphane,

·         dijital kütüphane ve

·         tam kapsamlı bibliyografik veritabanı kurulmasını dilerim.

Bunun için öncelikle “Büyük Türkoloji Kütüphanesi ve Veritabanı Hedefi” konulu bir çalıştay düzenlenmesini önemli olsa gerek.

Rahmetli İsmet Binark (1941-2021) Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetleri sırasında kurulan “Dokümantasyon Daire Başkanlığı” kapsamında Türk Dünyası’na ilişkin koleksiyon da geliştiriliyordu, ayrıca bazı kaynakçalar da hazırlanıp yayınlanmıştı.

Bu çalışmama vesile olanlardan birisi de rahmetli değerli büyüğüm, dostum İsmet Binark’ın biz Türkler hakkında dokümantasyon, bibliyografya çalışmaları yapması, yönetmesidir (yaptırması).

Prof. Dr. Kemal Üçüncü’nün öncülüğünde Trabzon Ortahisar Belediyesi bünyesinde “Türkoloji Kütüphanesi” kurulması da bu çalışmama vesile olmuştur. Bir gönül borcu olarak belirtmek isterim.

Ekler kısmında 6 Ek mevcuttur.

 

 

 

İçindekiler

ÖZET.. 6

Çözüm (Öneri-Temenni) 7

Giriş. 9

Neden Yaptım... 9

Sorun. 9

Vizyon. 9

Tespitler (Mevcut Durum) 10

Türkoloji İndeksi 2017 yılından sonra yayınlanmadı. 12

Çözüm (Öneri-Temenni) 12

Yeni Bir Türkoloji Kütüphanesi 12

Niçin: Türkoloji kütüphanemiz önemli bir ihtiyaç olsa gerek. 12

Türkoloji İndeksi 2017 yılından sonra yayınlanmadı. 13

Niçin Büyük Türkoloji Kütüphanesi: Tarihimiz. 13

Niçin Büyük Türkoloji Kütüphanesi: Yüzeysellik sorunumuz. 13

Türkler konulu bazı çalışmalarım... 13

 

EKLER. 15

EK 1: İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Kütüphanesi Hakkında Bir  Alıntı 15

EK 2:  İsmet Binark’ın Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Döneminde Hazırlanan Türkler Konulu Bazı Kaynakçalar; 15

EK 3: Türkler Konulu Bazı Kaynak Derleme Çalışmalarım; 16

EK 4: Turkologischer Anzeiger Hakkında. 17

EK 5: Türkoloji Konulu Kaynaklara İlişkin Bazı Rehber Web Sayfaları 17

EK 6: Kaynaklara İlişkin Bazı Notlar. 17

 

 

 

 

 

 

 

Giriş

Evvelce, “Türkler / Türkoloji Konulu Kütüphaneler (1).” https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/turkler-turkoloji-konulu-kutuphaneler-1.html başlıklı bir derleme hazırlamıştım.

Neden Yaptım

5.10.2022 tarihli, aşağıda linki yer alan haberi görünce, “Türkoloji Kütüphanesi”  konusuna tekrar geri döndüm.

Sorun

1: Kısa bir inceleme yapınca; İlgili bütün kaynakları (bütün dillerde ve yayın türlerinde) bünyesinde bulunduran, ülkemizde kurulmuş “Büyük” (tam kapsamlı) bir Türkoloji / Türkler kütüphanemizin maalesef mevcut olmadığını gözlemiş oldum.

2: Ülkemizde hazırlanmış ve devamlı güncellenen bir “Türkoloji Yayınları Veritabanı” (Türkoloji İndeksi) bulunmamaktadır.

3: Viyana Üniversitesi tarafından 1976-2017 arasında sayıları çıkan, esasında bir Türkoloji İndeksi olan “Turkologischer Anzeiger” artık yayında değildir. (Burada önemli iki sorum var: Neden “Viyana” Üniversitesi “Türkler” konulu bu yayını yapmıştır… Neden biz Türkler böyle bir yayını ve daha iyisi olarak yapamıyoruz…

Vizyon

Bu vesileyle, yöneticiliği dönemimde 2 ciltlik “Türkiye Dışındaki Türkler Bibliyografyası”na ( (Tam metinler: https://www.devletarsivleri.gov.tr/Sayfalar/Yayinlar/Yayinlar.aspx ; Hakkında: https://dergipark.org.tr/tr/download/issue-file/19379 ) öncülük eden rahmetli İsmet Binark’ın Türklere ilişkin dokümantasyon vizyonunu hatırladım…

Büyük kültür değerimiz Milli Kütüphane Başkanlarından Dr. Müjgan Cunbur’un İsmet Binark’ın bu çabası hakkında yazdığı cümle;

·         “Bibliyografya çok muhtevalı, çok yönlü istifade sağlayacak bir müracaat eseri olmuştur. Söz edilmemiş olmasına rağmen bibliyografyanın temelinde Devlet Arşivleri Genel Müdürü İsmet Binark’ın ve eşinin yıllardan beri derledikleri bibliyografik künyelerin önemli bir yeri olduğunu da belirtmek bir vicdan borcudur.” (778.s.). https://dergipark.org.tr/tr/download/issue-file/19379

 

 

 

 

Tespitler (Mevcut Durum)

Günümüze kadar “Türkoloji” konusunda büyük bir kütüphanemiz olmadı mı...

 

1

(İstanbul Üniversitesi'nde kurulan Türkoloji kütüphanesinden haberim var. Bunun kapsamını aşağıdaki haberlerden kısmen biliyorum. https://turkiyat.istanbul.edu.tr/tr/content/kutuphane/kutuphane ** https://tinyurl.com/4tdwr8tf * https://turkiyat.istanbul.edu.tr/tr/content/enstitumuz/tarihce  )

“Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde mevcut kitap sayısını bulmaya yönelik olarak İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi online kataloğunda yaptığım 33.451 kitap mevcudu sonucunu verdi. https://tinyurl.com/5czy69es )

2

“Türkiyat Enstitüsü, 1924-1982 yılları arasında Türkiyat Enstitüsü, 1982-1991 yılları arasında da Türkiyat Araştırma Merkezi adı ile 67 yıl Edebiyat Fakültesi Dekanlığına bağlı olarak faaliyet gösterdi. Son olarak 16 Ocak 1991’de kabul edilip 24 Ocak 1991 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 3699 sayılı kanunla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü adlı bir teşekkül olarak yeniden yapılandı.”. https://www.istanbul.edu.tr/tr/content/iude-lisansustu-egitim-farki/turkiyat-arastirmalari-enstitusu

3

“f) Batıda ve doğuda Türk kültürü sahasında yapılmış olan neşriyatın tam bir bibliyografyasını hazırlamak,

g) Kütüphanesinde Türk kültürü ile ilgili neşriyatı toplamak; ayrıca nadir ve mühim yazmaların mikrofilm ve fotokopilerini temin etmek,”. 1962. https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/11475.pdf

4

“Türkoloji araştırmalarının merkez ülkesi konumunda olan Türkiye’de ciddi bir Türkoloji kütüphanesi, bilgi ve belge arşivi maalesef yoktur.”. Ruhi Ersoy, 28.2.2016

“Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına son konuşmacı olarak Osmaniye Milletvekili Sayın Ruhi Ersoy konuşacak.

Buyurun Sayın Ersoy. (MHP sıralarından alkışlar)

Süreniz yirmi dakikadır.”

(…)

“MHP GRUBU ADINA RUHİ ERSOY (Osmaniye) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezini içeren bütçe görüşmeleri hakkında söz almış bulunuyorum.”

(…)

“Türkoloji araştırmalarının merkez ülkesi konumunda olan Türkiye’de ciddi bir Türkoloji kütüphanesi, bilgi ve belge arşivi maalesef yoktur. Oysa gerek oryantalizm çalışmalarında gerekse bu kapsamda değerlendirilen Türkoloji çalışmalarında, başta İngiltere olmak üzere ve Amerika’da çok önemli merkez kütüphanelerin olduğunu ve bizlerin hâlâ temel kaynaklarımızı gidip oralardan almak durumunda kaldığımızı görüyoruz. Bu kapsamda bu enstitülerde Batı, kendi hedef kitlesi olan ülkelerin temel dinamiklerini tespit etmekte ve kültürel antropolojik, folklorik, filolojik özellikleri ile eylem planlarını ortaya koymaktadır. İşte, yüz yıllık bir vizyonun arka planıyla Büyük Ortadoğu Projesi’ne giren yeni Lawrence’lerin, Orta Doğu’da, bugün “Deniz altında iki balık birbirinden ayrılmışsa mutlaka aralarından uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir.” sözünü hatırlatıyor Kızılderililerin.

Kızılderililerden tutunuz Kafkaslara, Orta Asya’ya, Ulanbator’a kadar folklorik, kültürel pratiklerini araştıran İngiltere’deki School of Asian and African Studies’de bir müddet çalışmalarda bulundum, yaptıkları tezleri Büyük Britanya İmparatorluğu’nun veri tabanına nasıl aktardıklarını da ulusal arşivlerinde gözlemleme şansım oldu. 1946 yılına ait Türk Dil Kurumunun çalıştayını ve toplantısını takip ederek hangi kelimelerin karşılığına hangi kelimelerin teklif edildiğini rapor eden İngiliz istihbaratının ve dönemin komiserinin raporlarını görme imkânı buldum.

Evet, büyük devlet olmak bunları gerektiriyordu. Mustafa Kemal bu ülküyle yola çıkmıştı. Bu kapsamda Gagavuzlardan bahsetmişti. Bu kapsamda Bakü’de Türkoloji Kurultayı’nı düzenletmişti. Türk Dil Kurultayı orada düzenlenmişti. “İki devlet bir millet” anlayışını ortaya koyacak Türk dünyası vizyonunun temellerini atmıştı. Ama biz, kuruluş vizyonunu “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini sıradanlaştıran, itibarsızlaştıran, o kadar tecrübeden sonra ifade edilen bu tespitleri âdeta statüko olarak gören bir anlayışla, sıfır sorun ve ritmik dış politika ve ritmik anlayış ve proaktif anlayışlarla bugün hangi hâle getirdiğimizi bu kürsüde defalarca söyledik ve hâlipürmelalimiz ortada. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün bu tecrübelerin üzerinden tekrar kuruluş felsefesine zamanın ruhunu, idrakini giydirerek dönmesinin gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir.”. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ; 47’nci Birleşim, 28 Şubat 2016 Pazar. https://www5.tbmm.gov.tr/tutanak/donem26/yil1/ham/b04701h.htm

5

Türkoloji İndeksi 2017 yılından sonra yayınlanmadı.

“Turkologischer Anzeiger” adıyla 1975-2017 arasında basılı olarak yayınlanan Yıllık. (Hakkında bkz.: Ek 4)

Çözüm (Öneri-Temenni)

 Türkoloji / Türkler konulu

·         Tam kapsamlı büyük bir kütüphane,

·         dijital kütüphane ve

·         tam kapsamlı bibliyografik veritabanı kurulmasını dilerim.

Bunun için öncelikle “Büyük Türkoloji Kütüphanesi ve Veritabanı Hedefi” konulu bir çalıştay düzenlenmesini önemli olsa gerek.

Yeni Bir Türkoloji Kütüphanesi

5.10.2022 tarihli https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/ortahisara-10-bin-ciltlik-turkoloji-referans-kutuphanesi-kuruluyor-1988908 linkinde yer alan “Türkoloji referans kütüphanesi” çok önemli umut verici bir girişimdir.

Niçin: Türkoloji kütüphanemiz önemli bir ihtiyaç olsa gerek.

Devamlı olarak yeni kaynaklarla geliştirilen, canlı bir organizma gibi yaşayan bir Türkoloji kütüphanemiz önemli bir ihtiyaç olsa gerek.

Bunun bir ideal olmasını ve gerçekleştirilmesini özellikle dilerim.

Ülkemizde mevcut klasik kütüphanecilik uygulamalarının “çok ötesinde” vizyoner yepyeni yaklaşımları içerecek şekilde gelişme sağlanması önemli olsa gerek…

Tabiatıyla bu süreçte birçok vizyon hayal edilebilir. (Katip Çelebi için hayallerimi yazmaya çalıştığım yazımı bu vesileyle paylaşırım: Katip Çelebi İçin Neler Yapılmalı: Öneriler. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/04/katip-celebi-icin-neler-yapilmali.html )

Hayal edilebileceklerden birisi de, “Dijital Türkoloji Kütüphanesi” kurmak olabilir. (Bu konuda yararlı olması dileğiyle paylaşırım;

·          Açık Kitaplar. İnternette Yer Alan Açık / Dijital (Bedelsiz, Free) Kitap Depoları (1): 33 milyon kitap. 29.6.2021.  https://turkbibliography.com/acik-kitaplar/

·          Açık Yayınlara İlişkin Büyük Veritabanları (Kitaplar, makaleler, tezler). https://turkbibliography.com/acik-yayinlara-iliskin-buyuk-veritabanlari/

Bir diğeri György Hazai tarafından yazılan “Bibliographisches Handbuch der Turkologie” adlı 1986 yılı yayınlanmış kitabı güncellemek olabilir.

Türkoloji İndeksi 2017 yılından sonra yayınlanmadı.

“Turkologischer Anzeiger” adıyla 1975-2017 arasında basılı olarak yayınlanan Yıllık. (Hakkında bkz.: Ek 4)

Niçin Büyük Türkoloji Kütüphanesi: Tarihimiz

Türk 15 bin yıldır var. 22.9.2009. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-23436h.htm

Niçin Büyük Türkoloji Kütüphanesi: Yüzeysellik sorunumuz

Hareketli bir milletiz ama “araştırma kültüründe geçmişte ve bugün maalesef zayıfız” düşüncesindeyim.

Çok sayıda ve kaliteli araştırmacı yetiştirmemiz ve bunların araştırmalar yapması ve araştırma kültürünün yayılması, derinleşmesi… Bu mümkün olursa, neticede güçlü bir düşünce üretimi altyapısı ortaya çıkacak ve çok önemli bir eksiğimiz giderilecektir.

Niçin Büyük Türkoloji Kütüphane: Araştırmacı Yetiştirilmesi

Tek başına çalışarak 47 yıl boyunca çok sayıda kaynakça ve inceleme hazırladım. (2021 senesi mayıs ayından beri yayında olan http://turkbibliography.com/ dünyada ilk ve tek… dünyada ilk defa bir ulusun adı bibliography kelimesi ile web alan adında birlikte kullanılmıştır. Bu gayretim zihnimde; “Türk’ün bayrağını dünya kaynakça burcuna dikmek” cümlesini çağrıştırıyor.)

Fakat bunun ötesine geçip gençleri yetiştirme faaliyetinde bulunamadım. Çeşitli organizasyonlar kurup oralarda vizyon yayma faaliyetlerinde bulunamadım.

Kurulmasında fayda olan “Büyük Türkoloji Kütüphanesi”nin merak eden, sorgulayan, araştıran, düşünce üreten gençlerin yetişmesine vesile olmasını ayrıca orada yapılabilecek çeşitli etkinliklerle gençlerin yetişmesine katkı getirmesini özellikle dilerim.

Türkler konulu bazı çalışmalarım

Yararlı olması dileğiyle aşağıda EK 3’de bunların linklerini paylaşırım.

Mailimin ekinde rahmetli İsmet Binark hakkında bu sene başında yayınlanan kitabımın metnini takdim ediyorum.

(Ülkemizde bazı kişiler hakkında biyografi maddeleri var.

Ayrıca kitaplar var.

Fakat bu kişileri öne çıkan özellikleri ile konu başlıkları altında seçme alıntılarla tanıtan eserler sanırım yok.

Bu küçük derleme bir vefanın ötesinde, bu boşluğa işaret edip, bu tür derlemelerin çoğalmasına etki edenlerden birisi olursa, bu eserden amaçlanan gerçekleşmiş olur.)

Değerli büyüğüm İsmet Binark'a odaklanmamı sağlayanlardan birisi de biz Türkler konusunda dokümantasyon, bibliyografya çalışmaları konusundaki yaptıklarıdır.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerinde kurulan Dokümantasyon Daire Başkanlığı kapsamında Türk Dünyasına ilişkin koleksiyon da geliştiriliyordu, ayrıca bazı kaynakçalar da hazırlanıp yayınlanmıştı.

İsmet Binark’ın Türkler konulu kaynakça çalışmalarının boyutlandırılarak devam ettirilmesi samimi dileğimidr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EKLER

EK 1: İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Kütüphanesi Hakkında Bir Alıntı

 

“1924 yılında Atatürk‘ün direktifi ve kendi imzası da bulunan bir Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul Darü‘l-Fünûnuna bağlı olarak kurulmuş olan Türkiyat Enstitüsü, Türk dili çalışmalarına devletçe verilen değerin ilk göstergesidir. Kuruluş talimatnamesine göre Enstitü; Türk dili ve edebiyatının ana kaynaklarını filolojik usullere göre yayımlamak, Türk dilinin metinlere dayalı gramer ve sözlüğünü yapmak, başta dil, edebiyat, tarih olmak üzere Türk kültürünün bütün kollarında araştırmalar yapmak, Türk kültürü ile ilgili yabancı dillerde yayımlanmış araştırma ve incelemeleri Türkçeye çevirmek, yurt dışında Türk kültürü ile ilgili olarak yapılmış yayınların bibliyografyasını hazırlamak, özel bir Türkoloji kütüphanesi kurarak burada Türk kültürü ile ilgili yayınları toplamak, ayrıca değerli yazmaların mikrofilm ve fotokopilerinden oluşan bir arşiv kurmak, Enstitüde yapılan araştırmaların sonuçlarını düzenli olarak yayınlamak, Yurt dışında Türk kültürü çalışmalarını tanıtmak üzere Türkiyat mecmuasını çıkarmak, yurt içinde ve dışında Türk kültürü alanında çalışmalar yapan ilim adamları ve kuruluşlarla iş birliği yaparak kongre ve seminerler düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Enstitü bünyesinde ilk olarak bir kütüphane oluşturulmuş ve yayın hayatına geçilmiştir. Kütüphanenin esasını Türk asıllı Katanov‘un özel kitaplığı oluşturmaktadır. Bugün enstitü kütüphanesinde 50 000 kitap, 2500 adet mezuniyet, yüksek lisans ve doktora tezi bulunmaktadır. Enstitünün yayın faaliyeti arasında 1925‘ten günümüze 20 sayı yayımlanan Türkiyat Mecmuası önemli bir yer tutmaktadır. Türkiyat Mecmuası‘nın dışında 1927‘den günümüze 27 adet kitap ve dergi yayımlanmıştır. Enstitü 1973‘ten günümüze 10 millî, 7 milletler arası Türkoloji Kongresi düzenlemiştir.”. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:E9VnfXhOL7kJ:https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2022/08/Sekizinci-Bes-Yillik-Kalkinma-Plani-Turk-Dili-OIK-Raporu.pdf&cd=17&hl=tr&ct=clnk&gl=tr

 

EK 2:  İsmet Binark’ın Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Döneminde Hazırlanan Türkler Konulu Bazı Kaynakçalar;

(Tam metinler: https://www.devletarsivleri.gov.tr/Sayfalar/Yayinlar/Yayinlar.aspx )

 

Türkiye Dışındaki Türkler Bibliyografyası = A Bibliography of Turks out of Turkey. C. II., Ankara, 1992. LXV+1379 s. Yayın no: 5 C. 1.: Genel / Altay - Sibirya Türkleri / Batı Türkleri, C. 2.: Doğu Avrupa Türkleri / Türkistan Türkleri. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

……………………….

A Chronology of the Armenian Problem With a Bibliography (1878-1923), haz. Recep Karacakaya, Ankara 2002, XV+259 s. Yayın no: 57. OSMANLI ARŞİVİ DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. I., Bibliyografya (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak - 31 Aralık 1990. Ankara, 1991. XVIII+222 s. Yayın no: 3 DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. II., Bibliyografya (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak - 31 Aralık 1991. Ankara, 1992. XVIII+229 s. Yayın no: 4. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. III. Bibliyografya (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak - 31 Aralık 1992. Ankara, 1993. XII+506 s. Yayın no: 9. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. IV. Bibliyografya (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak - 31 Aralık 1993. Ankara, 1994. XX+482 s. Yayın no: 13 Mevcudu kalmamıştır. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. V., Bibliyografya (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak 1994 - 31 Aralık 1995. Ankara, 1996. XXIII+612 s. Yayın no: 19. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          Basında Dış Türkler, C. VI. Bibliyografya, (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak 1996 - 30 Haziran 2000. Ankara, 2001. XXII+510 s. Yayın no: 22. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

…………………….

Batı Trakya Türkleri Bibliyografyası = A Bibliography of Western Thrace Turks. Ankara, 1996. LXX+ 329 s. Yayın no: 17. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

Ege Sorunu Bibliyografyası = A Bibliography of the Aegean question. Ankara, 1997. L+190 s. Yayın no: 20. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI İndir

Irak Türkleri Bibliyografyası = A Bibliography of Iraqi Turks. Ankara, 1994. LXVII, 426 s. Yayın no: 12. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI İndir

·          İç ve Dış Basında Karabağ Olayları, C. I. Bibliyografya - (makale, yorum ve haberler): 1 Ocak - 30 Nisan 1992. Ankara, 1992. VI+88 s. Yayın no: 6/1. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

·          İç ve Dış Basında Karabağ Olayları, C. II. Bibliyografya - (makale, yorum ve haberler): 1 Mayıs - 30 Haziran 1992. Ankara, 1992. VII+75 s. Yayın no: 6/2. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

Kıbrıs Türkleri Bibliyografyası = A Bibliography of Turkish Cypriots. C. II. Ankara, 2000, LIII+1191 s. Yayın no: 21. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

Türkiye Dışındaki Türk Vatandaşları Bibliyografyası = A Bibliography of Turkish citizens out of Turkey. Ankara, 1993. XXXIX+187 s. Yayın no: 10. DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YAYINLARI

 

EK 3: Türkler Konulu Bazı Kaynak Derleme Çalışmalarım;

 

·          Türkler / Türkoloji Konulu Kütüphaneler (1). https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/turkler-turkoloji-konulu-kutuphaneler-1.html

 

·          György Hazai tarafından yazılan “Bibliographisches Handbuch der Turkologie” adlı kitap hakkında. 9.6.2022. https://turkbibliography.com/gyorgy-hazai-tarafindan-yazilan-bibliographisches-handbuch-der-turkologie-adli-kitap-hakkinda/

 

·          Türkoloji Araştırma Ve Uygulama Merkezleri (1). 28.5.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/turkoloji-arastirma-ve-uygulama.html

 

·          Türkoloji / Türkler Konulu Bazı Yayın Depoları (1). 26.5.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/turkoloji-turkler-konulu-bazi-yayin.html

 

·          Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumları, 1-12. 21.5.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/uluslararasi-dunya-dili-turkce.html

 

·          Türkolog Listeleri (1). 27.05.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/turkolog-listeleri-1.html

 

·          Göçebelik Kaynakçası * Nomad Bibliography. Sosyoloji; Türk Tarihi; Sociology; Turkish History. 2010. 59s. https://turkbibliography.com/id319

 

·          Öntürkler Konulu Yayınlar Listesi. 10.3.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/03/onturkler-konulu-yayinlar-listesi.html

EK 4: Turkologischer Anzeiger Hakkında

 

Turkologischer Anzeiger. Avusturya’da Yayımlanan Uluslararası Türkoloji Bibliyografyası. Müellif: Gısela Procházka-Eisl. https://islamansiklopedisi.org.tr/turkologischer-anzeiger

 

[Andreas Tietze, Turkologischer Anzeiger = Türkoloji ile İlgili Yayımlar Dergisi, Viyana, Wiener Zeitschrift für die Kunde des Morgenlandes 68. cilt (1976), 297-485 sahifeler arasında] / tanıtan Nejat Göyünç. -- İstanbul, 1977-1978. Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, 6-7. sayı, 310-311. Sayfa. Kitabiyat. https://tinyurl.com/ytxfwdeu

Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde en son 26. Sayı mevcut (2006). https://kutuphane.ttk.gov.tr/details?id=580293&materialType=CR&query=Turkologischer+Anzeiger+

İSAM Kütüphanesi’nde mevcut son sayı (30), 2017 yılına ait. Turkologischer Anzeiger [TAnz.]. -- Wien / Avusturya : Institut für Orientalistik der Universitat Wien, 1975.

Son sayının künyesi: https://abtk.hu/en/publications/details/1/140/publications-turkologischer-anzeiger-30?start=0

Turkology Annual Online. Database Migration. http://kjc-sv013.kjc.uni-heidelberg.de:8089/en/

 

EK 5: Türkoloji Konulu Kaynaklara İlişkin Bazı Rehber Web Sayfaları

 

Turkish and Ottoman Studies Research Guide: Databases. https://guides.library.cornell.edu/turkishottoman/databases

Turkish Studies: Selected resources useful for Turkish Studies research. https://guides.lib.umich.edu/c.php?g=319995&p=6864686

Middle Eastern and North African Studies. https://guides.lib.umich.edu/NE/ottoman

Turkish Resources: Turkish e-books/serials. https://guides.lib.uw.edu/c.php?g=341399&p=2298637

Turkish Studies: Books, Databases, and Journals. https://guides.library.illinois.edu/c.php?g=1008809&p=7308849

Turkish Studies in Vienna. https://orientalistik.univie.ac.at/en/disciplines/turkish-studies/

EK 6: Kaynaklara İlişkin Bazı Notlar

 

Google: "türkler kütüphanesi". (Sonuç yok).

Google: “Turkish library”. (Bu aramadan gelen sonuçlar içinde “Türkoloji” ile ilgili olanlar tespit edilebilir).

Google: "türk kütüphanesi". (bazı sonuçlar var)

Google: "türkoloji kütüphaneleri". (Sadece 3 sonuç var).

Google: "Turkology Libraries". Sonuç yok.

Google: "Libraries of Turkology". 1 sonuç var.

“Avrasya Kütüphaneciler Birliği ve Milli Kütüphane işbirliği ile 23 Haziran 2011 tarihinde düzenlenen panelin açılışında bir konuşma yapan Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Türk Dili Konuşan Ülkelerdeki bilgi ve kütüphane hizmetlerinin birbiriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında,  Astana`da faaliyet gösteren Türk Akademisinden bahsederek, Türk Akademisinin, bünyesinde kurulacak Türk Kütüphanesi ve Türk Tarihi Müzesi ile birlikte alanında uluslararası çapta bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedeflendiğini bildirdi.”. https://www.turkkon.org/tr/haberler/genel-sekreter-halil-akinci-avrasya-kutuphaneciligi-arayislar-paneline-katildi_156

"Türk Kütüphanesi Ve Müzesi Dostluk Ve Barış İçin (TKM)". 20.3.2011. https://groups.google.com/g/turkish-american-youth-association-taya/c/VxtPJTHg1sI?pli=1

“The U.S. Turkish Library & Museum“. http://turkishlibrary.us/

“The U.S. Turkish Library & Museum” Hakkında: http://turkishlibrary.us/about-tlm/

Almanya’nın ilk özel Türk Halk Kütüphanesi Berlin’de açıldı. 30.9.2022. https://www.ha-ber.com/almanyanin-ilk-turk-kutuphanesi-baskent-berlinde-acildi/298674/

Türkoloji /Türklük Bilimi/ ve Büyük Türkoloji Kütüphanesi. https://www.facebook.com/BuyukTurkoloji/

“Türkoloji Kütüphaneleri Ve Türkçe El Yazmaları” dersi. https://www.aybu.edu.tr/GetFile?id=2c4e39ef-940e-4ade-b0d0-bafe21654d6d.pdf

“Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün merkezi olarak tahsis edilen, Arkeometri Laboratuvarı, Arkeoloji İhtisas Kütüphanesi, Türkoloji Kütüphanesi ve etkinlik alanlarına ev sahipliği yapan Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu, Gaziantep kent merkezinde yer alıyor.”. https://turkarkeolojienstitusu.org/enstitu/tarihce/

“40 bin adetlik Türkoloji kütüphanesi ile birlikte (…)”. https://www.iku.edu.tr/sites/default/files/inline-files/080422.html

“... 2 adet sanat galerisi, 15 bin kitaplık Türkoloji Kütüphanesi ve çok amaçlı sosyal faaliyet salonları hizmet verecektir.”. http://www.baskenttepusula.com/haber/etimesguta-turk-tarih-parki-ve-muzesi-yapiliyor-8855.html

Yerli akademik Türkoloji dergileri. https://dergipark.org.tr/tr/search?q=t%C3%BCrkoloji&section=journal


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder