Ekşi yoğurt yiyenler gribe yakalanmıyor
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 28.8.2021
“Ekşi yoğurt yiyenler
gribe yakalanmıyor
21.01.2020
“Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir
faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu
tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından
koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu
özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
İşte detaylar...
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi
Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizami Duran, üniversitenin
Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen
"Probiyotik Mikroorganizmaların Önemli İnsan Patojenlerine Karşı
Etkinliklerinin Araştırılması" projesiyle grip öncesi korunmalara ilişkin
önemli bulgular elde ettiklerini söyledi.
Proje kapsamında içerisinde çok sayıda bakteri bulunan yoğurt ve yoğurt suyu üzerinde
çalıştıklarını belirten Duran, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
"Yoğurt bakterilerinde hayvan deneyleri üzerinde
yaptığımız bulgularda çok çarpıcı
sonuçlar elde ettik. Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kolundan biri
bağışıklık sistemimizin ürettiği immunoglobulinlerdir yani antikorlardır.
Yaptığımız çalışmalarda kontrol grubuna nazaran 2 ila 10 kata kadar koruyucu
antikorların (koruyucu sıvılar), yoğurt bakterileriyle düzenli olarak beslenen
hayvanlarda yüksek olduğunu tespit ettik. Bu
yoğurtla beslenen canlıların grip başta olmak üzere üst solunum yolu
enfeksiyonlarına karşı 10 kata kadar daha yüksek oranda korunduğu anlamına
geliyor."
En az 24 saat
mayalanması gerekiyor
Gribin ciddi bir solunum yolu hastalığı olduğunu aktaran
Duran, yaptıkları çalışmayla özellikle
içerisinde yüksek sayıda bakteri bulunan, en az 24 saat mayalanmış yoğurt ve
yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu
enfeksiyonlarından koruduğunu belirlediklerini kaydetti.
Duran, grip gibi viral enfeksiyonlardan korunmanın en önemli
yolunun bağışıklık sistemini güçlü kılmak ve dengeli beslenmek olduğunu
söyledi.
Dengeli beslenmenin en önemli koşulunun ise içerisinde
faydalı mikroorganizmalar bulunan fermente gıdaların tüketilmesi olarak
niteleyen Duran, bunların başında yoğurdun geldiğini vurguladı.
Tadı ekşiyene
kadar bekletin çünkü...
Duran, yararlı bir yoğurt için bakteri sayısı yüksek mayayla mayalanarak en az 24 saat sıcak bir
ortamda hatta ekşimtrak tada kadar bekletilmesi önerisinde bulundu. Yoğurdun tadının ekşimtırak bir hal
almasının içerisindeki faydalı bakterilerin çoğaldığı anlamına geldiğini
aktaran Duran, ne kadar çok bakteri üremesi gerçekleşirse, tüketilen yoğurdun
da o kadar faydalı olacağını kaydetti.
'Yoğurt suyunu sabahları çocuklara içirin'
Üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüsler veya
bakteriler gibi etkenler tarafından oluşturulan hastalıklara karşı korunmak
için evde mayalanmış yoğurdun mümkünse her öğün tüketilmesi gerektiğini anlatan
Duran, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yoğurt suyunun da sabahları
çocuklara içirilmesi önerisinde bulundu.”
https://www.cnnturk.com/saglik/eksi-yogurt-yiyenler-gribe-yakalanmiyor
Google’da sadece tek sonuç var: "ekşi yoğurt
mayası".
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder