15 Eylül 2021 Çarşamba

Tükenmez yapımı

 

Tükenmez yapımı

15.9.2021

görseller: https://tinyurl.com/4wwk884e


27 Şub 2020 — İçinde nohut gibi malzemeler bulunduğu, belirli bir mayalanma sürecinden geçtiği için bu içecek, fermente bir içecek. Aslında bizim pek yakından ...

1

https://www.facebook.com/gulaymutfak/posts/4763120553761997/  

Parfüm gibi kokusuyla, damak çatlatan tadıyla onun tadına bir kez bakan ondan vazgeçemiyor, neyse ki o da bitmek tükenmek bilmiyor. 

Geleneksel olarak tükenmez içeceği şu malzemelerle hazırlanıyor: Muşmula, ayva, elma, armut, nar, siyah üzüm, mandalina, portakal, cennet hurması, hurma, alıç, nohut, bal ve tabii ki su.

büyüklerimiz, tükenmez içeceğinin lezzet sırrının muşmula ile yapılmasından geçtiğini söylüyor, aklınızda bulunsun.

İçinde nohut gibi malzemeler bulunduğu, belirli bir mayalanma sürecinden geçtiği için bu içecek, fermente bir içecek. Aslında bizim pek yakından tanıdığımız, hepimizin mutfağında yer eden diğer fermente lezzetlere, yani sirkeye ya da turşuya benzer bir şekilde hazırlanıyor. Ancak meyvelerden aldığı aroma ve azaldıkça üzerine eklenen su sayesinde sirke ya da turşu suyu kadar keskin bir tada ve kokuya sahip almıyor.

Son olarak bu içeceğin çok eski zamanlardan bu yana Anadolu'da tüketildiğini, özellikle kış aylarında evlerden eksik edilmediğini de söyleyelim ve tarifine geçelim.

3 litrelik Tükenmez içeceği yapmak için gerekli malzemeler:

·  25-30 adet muşmula

·  3 adet büyük boy elma

·  2 adet armut

·  1 adet ayva

·  1-2 dolu dolu avuç nar tanesi

·  1 adet portakal ya da mandalina

·  1 küçük boy cennet hurması

·  1 yemek kaşığı nohut

·  Bal ya da toz şeker (Miktara damak tadına göre karar verebilirsiniz)

Minik bir not: Bu meyveler içinde sevmedikleriniz varsa onları ilave etmeden yapabilir, içine diğer meyve miktarlarını artırarak koyabilir ya da hurma ekleyebilirsiniz.

………………….

2

3 litrelik Tükenmez içeceği yapmak için gerekli malzemeler:

·  25-30 adet muşmula. Mevsimi: ekim kasım. https://www.haberler.com/mevsimi-geldi-gunde-7-tane-bile-yeseniz-11417186-haberi/

·  3 adet büyük boy elma. Eylül, Ekim ve Kasım. https://www.mavikadin.com/elma-hangi-mevsimin-meyvesidir-hangi-ayda-toplanir 

·  2 adet armut. Kış. https://www.superhaber.tv/armut-hangi-mevsimde-yetisir-hangi-mevsimde-hangi-meyve-yetisir-haber-323381#:~:text=Armut%20ve%20di%C4%9Fer%20meyvelerin%20hangi,meyvelerin%20k%C4%B1%C5%9F%20mevsiminde%20yeti%C5%9Ftirildi%C4%9Fi%20biliniyor

·  1 adet ayva. Eylül ekim kasım. https://www.mavikadin.com/ayva-mevsimi-ne-zaman-hangi-mevsimin-meyvesidir-sagliga-faydalari 

·  1-2 dolu dolu avuç nar tanesi. Eylül aralık arası. https://www.mavikadin.com/nar-mevsimi-ne-zamandir-nar-hangi-ayda-olgunlasir 

·  1 adet portakal ya da mandalina. Kasım aralık ocak. https://www.mavikadin.com/portakal-mevsimi-nedir-portakal-ne-zaman-cikar-yenir#:~:text=Taze%20portakal%C4%B1%2C%20Kas%C4%B1m%2C%20Aral%C4%B1k%20ve,o%20kadar%20%C5%9Fifal%C4%B1%20bir%20meyvedir

·  1 küçük boy cennet hurması. Trabzon hurması. Ekim. 

·  1 yemek kaşığı nohut 

·  Bal ya da toz şeker (Miktara damak tadına göre karar verebilirsiniz)

Minik bir not: Bu meyveler içinde sevmedikleriniz varsa onları ilave etmeden yapabilir, içine diğer meyve miktarlarını artırarak koyabilir ya da hurma ekleyebilirsiniz.

………………..

3

 

Tükenmez içeceği nasıl yapılır?

https://www.facebook.com/gulaymutfak/posts/4763120553761997/ 

Sevdiğiniz tüm meyveleri bir araya getirdikten sonra yapmanız gerekenlerse bir hayli kolay ve şöyle:

·  Tüm meyveleri ve cam kavanozunuzu güzelce yıkayıp temizlendiğinden emin olun. 

·  Ardından meyvelerin baş ve sap kısımlarını kesin. Bu aşamada hiçbir meyvenin kabuğunu soymayın, çekirdeklerini çıkarmayın. 

·  Elma, armut gibi iri meyveleri cam kavanoza rahatça sığabilecek şekilde iri iri doğrayın. 

·  Tüm meyveleri geniş bir karıştırma kabında bir araya getirip ellerinizle karıştırın. 

·  Meyve karışımından birkaç avuç alıp cam kavanoza koyun. Üstlerine toz şeker ya da bal gezdirin, birkaç adet nohut atın. 

·  Kalan meyve karışımından yine birkaç avuç alıp içine yerleştirin ve yine aralarına toz şeker ya da bal ve nohut serpiştirin. 

·  Tıpkı turşu kurar gibi bu işlemi tüm meyve karışımı bitene kadar tekrar edin ve son aşamada kavanozun ağzına kadar temiz içme suyunu doldurun. 

·  Son olarak kavanozun tıpası varsa tıpasını kapatın. Her gün ağzını gevşetip hava almasını, biriken gazın çıkmasını sağlayın ve yeniden kapatın. Bu şekilde en az 15 gün bekledikten sonra içeceğiniz hazır oldu demektir.

…………..

4

https://eksisozluk.com/tukenmez--49118

yapilişi:

-meyveler yıkanır. muşmula ve üzüm taneleri bütün, ayva, elma ve armut kabuklu olarak dilim dilim kesilir. hepsi karıştırılır.

-musluklu bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir.

en üste tülbentle çıkılanmış küçük bir parça ekmek konur. 20- 25 bardak su doldurulur. ağzı kapanır. küp ara sıra sallanır. 15- 20 gün sonra içilebilir.

not:

- tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir.

-suyu azaldıkça üzerine su ve şeker eklenmelidir.

22.11.2004 00:01 ~ 00:19 mim

…………………

evde yapmayı denemiş bulunduğumuz içecek. az önce içtim, hafif kafam güzel oldu, bi içim ısındı, galiba meyve şarabı yaptık. muşmulalar ham olduğu için sanırım bayağı ekşi olmuş, ekşi olmasa on numara bir şey olacakmış.

15.12.2017 22:29 gri balikcil

………………….

meyvelerin yumuşakları ile, şimdiler de hiç bilinmeyen, tükenmez denen bir içki yapılırdı. bir küpte yumuşak meyve ve su. birkaç gün sonra çok sevilen ekşi bir içki olurdu. alttaki musluktan alır içersin, üstüne de tekrar su koyarsın. bu böylece bir vakit devam ederdi, o yüzden adı da tükenmezdi. ne kadar sağlıklı bir içki, vücuda ve mideye lazım olan bakteriyi alıyorsun. onun yerine bu günlerde aktiviya yiyoruz."

…………………

5

TÜKENMEZ...

Ah tükenmez biz seni de unuttuk!..

Yer Balıkesir Ayvalık yılın büyük bölümü Gömeç’te köyünde geçiren Saliha Teyze ne zaman köyüne gitse dönüşte kapımızı vurur bir ekşi mayalı ekmekle bir içecek verirdi. Çok da hatırlamıyorum ama anneme tarif ederken muşmula derdi ben de eğlenirdim” ula ula muşmula” diye oradan aklımda kalmış. Evinde bir köşede görürdüm cam damacananın içinde “Saliha teyze bu ne “ diye sorunca “tükenmez diyoz evlat” derdi Ben tükenmezi severdim. Saliha teyzemizin vefatından sonra ne o tükenmezi ne de ekşi ekmeği aynı tadıyla bulabildim diyor … geleneksel bir Anadolu lezzetidir tükenmez. Eskiler meyveleri 3- 5 gün fermente eder yarı tatlı yarı asitli bir içecek elde ederlermiş. Bu durumda alınan gıda aslında ham sirkedir. Tükenmez de denen bu içecek sofrada tercih edilen bioaktif bir içecekti. Fermantasyon sindirim sistemini modüle ederek onu sağlıklı kılar.Mikrobiotanın zayıfladığı kent hayatında bu gerekçeyle bu gıdalar sofrada olmalı…

Tükenmezin ana meyvesi muşmula diğer isimleriyle beşbıyık,gelinboğa, döngel..

Efsaneye göre;

Bütün meyveler toplanmış, senin adın elma, senin adın armut olsun diyerek ad vermekteymişler. Bu sırada meyvelerden bir tanesi küsmüş ve gitmiş. Bunun üzerine “Döngel! Sana da ad vereceğiz” demişler ve döngel(muşmula) ismi bu şekilde ortaya çıkmış. Tarif 3 lt musluklu cam yada ahşap fıçı için yeterli gelecek miktardır.

Malzemeler

·         15/ 20 tane muşmula

·         Bir ayva

·         Bir avuç kuru üzüm yada bir salkım taze üzüm

·         Bir armut

·         İki elma

·         Bir nar

·         Yaklaşık on tane alıç

·         Bir mandalina

·         Bir Trabzon hurması

·         Ya da mevsime uygun istediğiniz meyve çeşitlerinden. Ben bir küçük havuç bir muz yarım limon ve bir avuç yaban mersini de ilave ettim

·         Bir buçuk su bardağı toz şeker veya nöbet şekeri veya bal

Hazırlama;

Meyveler yıkanır çürük bozuk kısmı varsa temizlenir. Fakat kabukları ve çekirdekleri atılmaz. Bütün meyveler mümkün olduğu kadar küçük doğranır bir kabın içinde harmanlanır. Aralara şeker veya bal ilave ederek kavanoz doldurulur. Ağzına kadar içme suyu ilave edilir ve kapağı kapatılır. Arada kapağını gevşetip gazını alıyoruz. İlk beş altı gün ağzı kapalıyken alkol oluşur sonraki günlerde ağzı açık bırakılırsa alkol parçalanır..

Olgunlaşması yaklaşık 10 günü bulacaktır.10 günün sonunda bir iki karanfil kakule kurutulmuş gül yaprağı yada istediğiniz baharatlardan ilave ederek içmeye başlayabilirsiniz.

Tükenmez burada başlıyor musluktan bir bardak meyve suyu aldığınızda eksilen miktar kadar kavanozun ağzından bir bardak içme suyu ilave diyoruz. Döngü böyle fermente olmuş içecekten aldığımız kadar su ve arada meyve ilaveleriyle bütün kış içebilirsiniz..

Nafiye Bozkurt. https://www.facebook.com/Sifin-231972320867635/

Mobil Yüklemeler · 26 Kas 2020 ·

https://m.facebook.com/okurmuyuz/photos/a.232062980858569/777510699647125/?type=3&source=48

………………………

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder