22 Eylül 2021 Çarşamba

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar: Ciğer, vitamin ve mineral deposu

 

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar: Ciğer, vitamin ve mineral deposu

26.3.2019


Yazıdan seçmeler: 


“FAYDALARI NELERDİR?

Etten daha kıymetlidir. İşlevi gereği bütün vitaminleri içerir. Safranın oluşumunu sağlayan taurin denen bileşik özellikle karaciğer ve kalp gibi sakatatta bol bulunur. Bu madde kedilerin göz gelişimi için elzemdir, anne sütünden alınır, alamazlarsa görme yetileri gelişmez. Taurin safranın akışkan olması için de gereklidir, eğer almazsanız safra çamuru ya da taşları oluşmaya başlar. Bu saydıklarımıza henüz bilinmeyenleri de ekleyin, ciğer olmadan sağlıklı kalmak pek olası değildir. Zira et bunları içermez. Hazmı da kolaydır.

 

“NEDEN KOLAY HAZMEDİLİR?

Bir kere dokusuna bakın. Kuzu karaciğeri hemen pişer, zira gevrektir. İçindeki bileşikler kullanmaya hazır biçimdedir. O nedenle ayrı bir sindirim faaliyeti çok fazla gerekmez. Hatta çok fazla pişirilmemesi tercih edilir. Beş dakikada hazır olur, böylelikle besin değerini de kaybetmez. Aklınıza gelebilecek ne varsa bu sayede alabilirsiniz. Hafif tatlıdır, zira depolanmış bileşik şeker molekülleri de burada tutulur, buna glikojen adını veriyoruz. Bu bileşik moleküller bitkideki nişastaya karşılık gelir. Kök yumruları, mesela patates, bu nedenle tatlıdır. Dolayısıyla ciğer yendiğinde bir beslenme eksikliği beklenmesi olası değildir.”

 

“KUZU MU DANA MI TERCiH EDiLMELi?

Kuzu ciğeri çok daha kolay pişer, yumuşak ve lezzetlidir. Ancak büyük miktarda yapılacaksa elbette dana da çok iyi olur.”

https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/onkolog-doktor-yavuz-dizdar-ciger-vitamin-ve-mineral-deposu-4133625/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder