6 Eylül 2021 Pazartesi

Mustafa Aykut : 2040’a Ne Kaldı? NEMESİS KİTAP. 4.9.2021

 Mustafa Aykut : 2040’a Ne Kaldı?  NEMESİS KİTAP. 4.9.2021



Bu sorunun iki farklı anlamı var. Birincisi, zamansal açıdan ele alırsak yirmi yıldan daha az bir zaman kaldı. Dünyanın dört milyar yaşında olduğunu düşünürsek, yirmi yıl, göz açıp kapamaktan daha kısa bir süre.

İkinci anlamı ise hızla değişen dünyamızdan geleceğe nelerin kalacağı ile ilgili. Bugün elimizin altındaki pek çok şey yirmi yıl sonra olmayacak. Örneğin kâğıt ve metal paralar, kredi ve kimlik kartlarımız, pasaportlarımız, ehliyetlerimiz, kapıları ya da turnikeleri açmak için kullandığımız kartlar da… Fosil yakıtla çalışan araçlar olmayacak. Bugün alışık olduğumuz biçimde okullar, kampüsler ya tümüyle ortadan kalkacak ya sayıları çok azalacak. Avukatlık, yargıçlık, kasiyerlik, şoförlük, tezgâhtarlık, çağrı merkezi operatörlüğü, kütüphanecilik, fabrika işçiliği, tercümanlık, sekreterlik, saat tamirciliği, otopark kâhyalığı, valelik, resepsiyonistlik, öğretmenlik, iş makinesi operatörlüğü, bankacılık, askerlik, güvenlik elemanlığı, kuryelik, garsonluk, çiftçilik, noterlik, tapu memurluğu, emlak komisyonculuğu ve başka onlarca meslek yerlerini yapay zekâya bırakacak. Ne yazık ki, bazı göller, nehirler, buzullar, ormanlar, o ormanlarda yaşayan bir çok canlı türü de 2040’larda var olmayacak. Olmayacak bunca şey varsa, o yıllarda yeni neler olacak? Robotlar, insan ve yük taşıyan dronlar, sürücüsüz araçlar, uçak hızında giden trenler olacak. Giyilebilir teknolojilerle artırılmış insanlar, kuantum bilgisayarlarolacak. Her nesnenin sensörü, internete bağlanabilecek. Beyin ile bulut bellek arasında doğrudan iletişim olacak. Yüz yirmi yaşına dek yaşayabilen çok sayıda insan olacak. Herkesin cebinde gen haritası, modacıların tasarladığı bebekler olacak. Yepyeni meslekler göreceğiz. Uzaktan eğitim öğretmenleri, uzaktan çalışma koçları, robot tamircileri, beyin programcıları, uzay pilotları, veri dedektifleri, yok olan canlı türlerini koruyucular, dijital rehabilitasyon uzmanları, yapay organ üreticileri, gen editörleri ile karşılaşacağız. Her dili konuşabiliyor, konuşulanı anlayabiliyor olacağız. Bir yemeği tatmadan lezzetini, bir parfümü koklamadan kokusunu algılayabileceğiz.

Kitabımda, önümüzdeki yirmi yılda, insanlığın geçmişten geleceğe yolculuğunun nereye doğru yol aldığını fütürist  bakış açısıyla ele aldım.

What's left until 2040? This question has two different meanings. First, from a temporal standpoint, less than twenty years remain. Considering the earth is four billion years old, twenty years is less than the blink of an eye.

The second meaning is about what will remain in the future from our rapidly changing world. Many things existing today will not be in twenty years. For example, banknotes and coins, credit and identity cards, passports, driver-licenses, the cards we use to open doors or turnstiles… There will be no fossil fuel-powered vehicles., schools and campuses as we use today will either disappear completely or their numbers will decrease. Lawyers, judges, cashiers, drivers, clerks, call center operators, librarians, factory workers, translators, secretaries, clock repairer, parking lot stewards, valets, receptionists, teachers, construction machine operators, banking officials, military service staff, security personnel, couriers, waitresses, farmers, notaries, land registry officials, real estate brokers and dozens of other professions will leave their places to artificial intelligence. Unfortunately, some lakes, rivers, glaciers, forests, and many species living in those forests will not exist in the 2040s. If there are so many things that will not exist, what will be new in those years? There will be robots, human and cargo-carrying drones, driverless vehicles, trains traveling at airspeed. Humans augmented by wearable technologies and quantum computers. Every object's sensor will be connected to the internet. There will be direct communication between the human-brain and cloud memory. There will be many people who can live one hundred and twenty years or longer. Everyone will have her/his gene map. Babies will designed by designers. We will see new professions. We will meet remote education teachers, remote work coaches, robot mechanics, brain programmers, space pilots, data detectives, extinct species preservers, digital rehabilitation experts, artificial organ manufacturers, gene editors. We will be able to speak any language and be able to understand what is spoken. We will be able to perceive the taste of a food without tasting it, and the smell of a food without smelling it.

 In my book, I took a futuristic perspective on where humanity's journey from the past to the future is heading in the next twenty years.




 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder