8 Eylül 2021 Çarşamba

Atatürk’ün Ailesi, Soyu, Kökeni Konulu Çalışmalarımın Özeti

 

Atatürk’ün Ailesi, Soyu, Kökeni Konulu Çalışmalarımın Özeti

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 8.9.2021

 

1

Atatürk’ün doğum yeri Selanik olarak zihinlerimizde yerini almıştır.

Fakat ailesinin fertlerinin doğdukları yerler konusunda ne kadar bilgiliyiz…

9 Ağustos 2021 tarihinde çalışmama başlarken bildiğim “Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendinin Eski Yugoslavya’nın Kocacık köyü doğumlu olduğu” ile sınırlıydı. Kocacık Köyü’ndeki evinin TİKA tarafından bir anı evi olarak inşa edilmesi ve düzenlenmesiyle ilgili basında yayınlanan haberleri hatırlıyordum.

2

Neticede 1 ay boyunca incelemeler yaptım.

Hazırlamış olduğum dokümanlar:

Atatürk’ün ailesi, soyu, kökeni konulu yayınlar hakkında yaptığım çalışmalar. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/08/ataturkun-ailesi-soyu-kokeni-konulu.html

 

3

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin ve Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi’nin Kocacıklı olduklarına dair birçok yayında yer alan bilgiler; “Atatürk ve Ailesi” kitabı 2014 yılından Kasım 2020 tarihine kadar 5 baskı yapan Mehmet Ali Öz’e göre rivayet düzeyindedir, belgesi yoktur. (Mehmet Ali Öz’ün 5. Baskısı yapılan kitabının geliştirilmiş 6. Baskısını hazırlamış olduğunu ve yayıncı aradığını kendisiyle yaptığım telefon görüşmesiyle öğrendim).

4

4.1.

İncelediğim yayınlardan hareket ederek edindiğim görüşüm;

Babası tarafı;

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi tarafı, “Evlad-ı Fatihan”dır (1). Osmanlı döneminde, Rumeli’de Türkiye’den göçürülüp iskan edilen Yörüklerdendir.

Annesi tarafı;

“Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi tarafı ailesinin (…) Tahrir defterindeki kayıtlar, muhtemelen Atatürk ailesinin Saruhan ilinden gönderilen Türkmen-Yörüklerden olduğunu göstermektedir” (1).

Atatürk’ün anne ve babasının Anadolu'nun hangi yöresinin yörüklerinden olduklarına dair farklı tezler bulunmaktadır.

…………………………..

(1). Mehmet Ali Öz: Atatürk ve ailesi. İstanbul: YediGece Kitapları, Kasım 2020. Sayfa 166.

(2. Mehmet Ali Öz: Atatürk ve ailesi. İstanbul: YediGece Kitapları, Kasım 2020. Sayfa 202.

4.2.

Atatürk’ün ailesi, soyu, kökeni hakkında 20 kitap tespit ettim. Bunlar; https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/08/ataturkun-ailesi-soyu-seceresi-kokeni_13.html

Bu kitaplardan en yenisi olan ve Kasım 2020’de yayınlanan Mehmet Ali Öz’ün “Atatürk ve Ailesi. Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Atatürk’ün Soykütüğü” adlı eserde Atatürk’ün ailesinin yaşadıkları yerler hakkında yeni bilgiler mevcuttur.

Bu bilgiler için kitapta bakılabilecek bölümlerden bazıları;

·      “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ailesi Evlad-ı Fatihan’dır…”. (sayfa: 74-82 arası)

·         “Ali Rıza Efendi Selaniklidir (Atatürk’ün Ataları Neleridir). (sayfa: 166-176 arası).

·         “Balkanlar’da bir Akıncı Aile (Hacı Sofu Hasan Ailesi). (Sayfa: 194-195).

·         “Hacı Sofu Ailesinin Kökeni Hakkında (Sofuzadeler Ailesi). (Sayfalar: 202-217 arası).

·         “Atatürk ve Ailesi Selanik’lidir. (Sayfalar: 222-236 arası).

·         Zübeyde Hanım’ın babası Sofuzade Hüseyin Ağa ve Ailesi (Sayfalar: 256-257 arası).

·         Zübeyde Hanım’ın Babası Sofuzade Seyfullah Ağa ve Ailesi(Sayfalar: 257-260 arası).

Mehmet Ali Öz’ün ( https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/08/tum-yahudi-ingiliz-kaynakl-iftiralara.html ) uzun yıllardır Atatürk’ün ailesi konusunda arşiv belgelerini tespite dayalı olarak verdiği büyük emeğin sonucunda ortaya çıkan yeni bilgiler çerçevesinde yeni tartışmalar ve değerlendirmeler yapılmasını dilerim.

5

İncelemeleri yaparken Atatürk’ün “Bilgeliğinin” ve “Yaratıcılığının” çok gündeme getirilmemesine, bu konuda kitaplar yayınlanmamış olmasına da zihnimi odakladım.

“Atatürk’ün ailesi, soyu, kökeni” konusunda bilgilenmeye çalışırken bir hedefim de Atatürk’ün “bilgeliğinin ve yaratıcı ruhu”nun kaynakları konusunda mevcut bilgileri derlemek ve bunlar üzerinden düşünceler geliştirmeye çalışmak.

Atatürk’ün düşüncelerinin kökenleri, kaynakları konusunda yazılmış eserler vardır.

(Bazıları;

·         Zafer Toprak : Atatürk: Kurucu Felsefenin Evrimi. TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, 2020. https://www.kitapyurdu.com/kitap/ataturk-amp-kurucu-felsefenin-evrimi/544885.html&manufacturer_id=13675

·         Şerafettin Turan : Atatürk'ün Düşünce Yapısını Etkileyen Olaylar, Düşünürler, Kitaplar. Türk Tarih Kurumu. https://www.kitapyurdu.com/kitap/ataturkun-dusunce-yapisini-etkileyen-olaylar-dusunurler-kitaplar/276231.html )

Fakat “bilgeliğinin ve yaratıcı ruhu”nun kaynakları konusunda yazılmış bir kitap sanırım yok…

İlk aşamada Atatürk hakkındaki kitaplarda, makalelerde, tezlerde vs. yayınlarda “bilgeliğinin ve yaratıcı ruhu”nun kaynakları konusunda yazılmış (varsa) bölümler, ilgili cümleler tespit edilip bir derleme dokümanı hazırlanabilir.

6

Bu çerçevede özellikle merak ettiğim konu ailesinin yörük kökeninin, kendisinin “bilgeliğinin ve yaratıcı ruhunun” üzerindeki etkileri...

7

9 Ağustos’tan beri Atatürk’ün ailesi ve soyu konusunda kaynaklara dayalı derlemeler hazırlamaya çalıştım. Bu gayretim sırasında ortaya çıkan düşüncelerimin ve gözlemlerimin beni sonuç olarak getirdiği; 3 ayrı kitap hazırlanmasının önemli olduğudur;

  • ·         Bilge Atatürk,
  • ·         Yaratıcı Atatürk,
  • ·         Atatürk ve Yörüklerin Özellikleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder