24 Kasım 2021 Çarşamba

Sabancı Vakfı’nın “Fark Yaratanlar” Projesinde Konusu “Kütüphane” Olanlar

 


Sabancı Vakfı’nın “Fark Yaratanlar” Projesinde Konusu “Kütüphane” Olanlar

 

Derleyen: Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 24.11.2021

 

 

 

 

1

 



Eğitim

Abdulkadir Korkmaz/Nusrettin Biçer - Okumak Yolda Olmaktır

Video: https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/abdulkadir-korkmaznusrettin-bicer--okumak-yolda-olmaktir#videoModal

2019 yılının Haziran ayında bir hayalin peşinde çalışmalara başlayan Nusrettin Biçer ve Abdulkadir Korkmaz, 1950’li yıllarda eşek sırtında köylere kitap götüren ve ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilenen Mustafa Güzelgöz’ün hikayesinden ilham alarak gezici bir kütüphaneye oluşturmaya karar verdi. Öğretmen olan Nusrettin ve Abdulkadir, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle Şanlıurfa’nın köylerini ziyaret ederek çocuklarla bir araya geliyor.

İkinci el bir minibüsü gezici bir kütüphaneye dönüştüren ikili, içini çeşit çeşit kitaplarla doldurdukları araçla Suruç’ta belirledikleri 8 köyü düzenli olarak geziyor. Çocukları sadece kitapla değil, kendi tasarladıkları kukla, bilim, sanat atölyesi ve zeka oyunları gibi etkinliklerle de buluşturuyorlar. Bir köy okulunu ziyaret ettikten iki hafta sonra, aynı köy okulunu tekrar ziyaret ederek çocukların öğrenmelerini pekiştiriyor ve okuma anlama becerilerine katkıda bulunuyorlar. Şimdiye kadar yüzlerce çocuğa ulaşan Nusrettin ve Abdulkadir öğretmenin hedefi ise Suruç’ta gezilmemiş köy bırakmamak.

Nusrettin Biçer ve Abdulkadir Korkmaz, öğretmen arkadaşlarının da yardımıyla köy çocuklarına ulaşarak onların hayatlarında fark yaratmaya devam ediyor. Eşit eğitim herkesin hakkı diyerek yolan çıkan bu iki öğretmen, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle yüzlerce çocuğa ulaştı ve ulaşmaya devam ediyor.

2

 

Eğitim




Eğitim

Fatma Ayan

“Eğitimi Sınıfa Hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan

Video: https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/fatma-ayan#videoModal

Sabancı Vakfı'nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar programının yedinci sezonunun 13. Fark Yaratan'ı Fatma Ayan oldu. Türkiye'nin ilk açıkhava kütüphanesini Alanya'nın Mahmutlar Beldesi Kılıçarslan İlköğretim Okulu'nda 20 yıllık bir öğretmen Fatma Ayan'ın çabalarıyla açıldı. Fatma Ayan kütüphanenin açılmasının yanı sıra okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim müfredatının çeşitlendirilmesi için çalışmalarda bulundu. Fatma Ayan önderliğinde yapılan iyileştirme çabalarından sonra Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün de desteğiyle açılan kütüphanede 8000'e yakın kitap bulunuyor.

Okulda normal müfredat derslerinin yanı sıra Türkiye'de pek bilinmeyen ancak Avrupa'da önemli bir eğitim teorisi olarak kabul edilmiş olan Waldorf eğitim sistemi uygulanmaya çalışılıyor. Bu sistem çocuğun yaratıcılığının gelişmesi ve öğrenme yeteneğinin artmasını amaçlıyor. Örneğin; Kılıçarslan İlköğretim Okulu'nda çocuklara yörük kilimi atölyesinde eğitimler veriliyor. Serbest etkinlik derslerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili temel bilgiler öğretiliyor. Okulun yeni haliyle birlikte öğrenci sayısı da artarak 47'ye çıkmış. İki öğretmenin daha gelmesiyle okul üç öğretmenle eğitime devam ediyor. Okulda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle çocuklardaki başarının gözle görülür şekilde artmasını sağlamış.

Kılıçarslan İköğretim Okulu'nda sadece Türk öğrenciler değil diğer milletlerden de öğrenciler eğitim görüyor. Okulda 20 civarında da Rus öğrenci bulunuyor. Fatma Ayan atıl halde kapanmakta olan bir okulun yeniden sistemin içine alınmasını sağladı. Eğitimi sınıflara hapsetmedi. Çocukların farklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okulu haline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocukların hayatında kocaman bir fark yarattı.”

 

3

 

Eğitim



Yurttaş Katılımı

Hakan Yücel (Bisikletli Kütüphaneci)

Video:

https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/hakan-yucel-bisikletli-kutuphaneci#videoModal

“1950'li yıllarda Ürgüp yöresinde Halk Kütüphanesi hizmetinin köylere at, eşek ve katır sırtında götürülmesini sağlayan Mustafa Güzelgöz, namıdiğer "Eşekli Kütüphaneci"den esinlenerek yollara düşen Hakan Yücel; Bitlis'te kütüphaneci olarak görevine devam ediyor. Yücel, izin günlerinde ve tatillerinde, kurumundan bağımsız, gönüllü olarak bisikletinin arkasına monte ettiği römorkuyla Bitlis'in köy okullarına pedal çevirerek, gittiği köylerde çocuklara kitap hediye ediyor. Gönüllülerin hediye ettiği kitaplarla, mesleki becerilerini birleştiren Bisikletli Kütüphaneci; öğrencilerin yaş gruplarına ve ilgi alanlarına göre sınıflandırdığı kitapları öğrenci sayısını dikkate alarak okullara ulaştırıyor. Gittiği köylerde, çocukları yeni bir meslekle tanıştıran, kitap okuma sevgisi ve bilinci aşılayan Bisikletli Kütüphaneci bugüne kadar 46 ayrı köy okuluna 1.779 km yolu bisikletiyle pedal çevirerek gitti. Toplamda 8 bine yakın kitap hediye eden Yücel, yola çıkarken okulun son zili çalmadan köylere yetişebilmeyi hedefliyor. Hakan Yücel, çocukların hayallerine umut olmak amacıyla bisikletiyle yollara koyuldu. Yüzlerce km yolu bisikletiyle aştı. Onlarca farklı köyde yüzlerce çocuğa ulaştı. Köy okullarındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazandırdı. Hem kütüphanecilik mesleğinin bilinirliğini ve saygınlığını arttırdı hem de çocukların hayatında kitaplar aracılığıyla açtığı yeni dünyalar sayesinde ömür boyu unutulmayacak kocaman bir fark yarattı.”

 

 

4

 

Yurttaş Katılımı



Yurttaş Katılımı

Nöbetçi Kütüphane

Video: https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/nobetci-kutuphane

“Hayatımızdan giderek çıkmakta olan kütüphaneleri yeniden canlandırmak ve alternatif bir sosyal yaşam alanı yaratmak için, Adana'da yeni nesil bir kütüphane kuruldu. Adı Nöbetçi Kütüphane. Nöbetçi Kütüphane, sadece gündüzleri değil geceleri de okurlarına hizmet veriyor. İki şubesi bulunan kütüphaneyi 2015 yılından itibaren, her yıl ortalama 65.000 okur ziyaret ediyor. Geleneksel kütüphanelerin aksine Nöbetçi Kütüphane'de, okurlar arası etkileşimi desteklemek için ses yapmak da serbest. Okurların çoğu, zaman içinde kütüphanenin gönüllüsü oluyor ve toplumsal fayda sağlayacak projelerini burada gerçekleştirebiliyor. Kütüphane okurların önerileriyle şekillenen, eğitimlerden konserlere, şiir okumalarından söyleşilere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Nöbetçi Kütüphane, Cemil Sobacı'nın yenilikçi ve okur katılımına açık bir kütüphane fikriyle ortaya çıktı. Etkileşime, yeni fikirlere ve dayanışmaya açık, alternatif bir buluşma mekanı sağladı. Hem kütüphanecilik dünyasında hem de binlerce okurun hayatında kocaman bir fark yarattı.”

 

5

Altı Nokta Körler Vakfı Kurucusu Gültekin Yazgan Görme Engellilere Işık Oldu



Eğitim

Gültekin Yazgan

 

Video: https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/gultekin-yazgan#videoModal

 

“Sabancı Vakfı katkılarıyla hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 22 Kasım 2009 tarihindeki konuğu, kurucusu olduğu Altı Nokta Körler Vakfı ile engelli alanında çalışmalar yapan görme engelli Gültekin Yazgan. Aydın'da 13 Temmuz 1927'de doğan Yazgan, ilkokul beşinci sınıfta iken bir kaza sonucunda gözlerini kaybetti. Engeli sebebiyle okuldan ayrıldı. Körlüğü kabullendi, fakat okuldan ayrı kalmayı ve hayatın kıyısında bir yaşam sürmeyi reddetti. Özel öğretmenlerin desteği ile Braille yazı ve İngilizce öğrendi. 1952 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitiren Yazgan, böylece öğretmenlik ve avukatlık kariyerine başladı. 1981'de öğretmenlikten ve 1992'de avukatlıktan emekli olduktan sonra kitap çevirisi ve sosyal sorumluluk projelerine devam etti. Yıllarca sürdürdüğü öğretmenlik ve avukatlık görevlerinin yanında Altı Nokta Körler Derneği'nin kurucularından biri oldu. Türkiye'de, İngiltere ve diğer yabancı ülkelerdeki kitaplıkları örnek alarak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nı kurdu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Yazgan, son 5 yıldır Türkiye'nin ilk görme özürlüler kitaplığının başkanı olarak, üç bine yakın kişiye kitaplık hizmeti veren bir sivil toplum kuruluşunu yönetmektedir. Bu hizmet ile pek çok görme engellinin ÖSS, SBS ve birçok sınavda başarılı olmasını ve meslek sahibi olmasını sağladı. Ayrıca, bir anı kitabı ve ders kitapları yazdı ve çeviriler yaptı. Son kitabı "Kör Uçuş" ile Türkiye'de görme engellilerin yaşamları, çalışma ve iş koşulları ve çevreyle olan ilişkilerini anlattı; görme engelliler için hukuki ve sosyal düzenlemeler hakkında bilgiler verdi ve böylelikle birçok kişiye ulaştı.”

https://www.farkyaratanlar.org/tr-tr/fark-yaratanlar/gultekin-yazgan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder