17 Mart 2020 Salı

KAYNAKÇA VE KÜTÜPHANE BİLİMİ. BİBLİYOGRAFİK FAALİYETLER VE KÜTÜPHANECİLİK




KAYNAKÇA VE KÜTÜPHANE BİLİMİ. BİBLİYOGRAFİK FAALİYETLER VE KÜTÜPHANECİLİK




1. Araştırma sürecinin bir parçası olarak tarihsel kaynakça.

2. Tarihsel bibliyografyanın gelişim aşamaları.

3. Tarihteki bibliyografik indeks türleri.

4. Retrospektif arama.

5. Bibliyografik aygıtın tasarımı.

I.Kaynak ve literatür bulmak zaman alıcıdır. Tarihsel bibliyografya, özel teknikler ve arama yöntemleri geliştiren ve bibliyografik el kitapları oluşturan kurtarmaya gelmemişse, ele alınamazdı. Son yıllarda, ülkemizde ve yurtdışında tarih dahil olmak üzere sosyal bilimler hakkında bilimsel bir bilgi sistemi oluşturulmuştur ve bu da araştırmacının çalışmasını rasyonelleştirmesine, arama süresini azaltmasına, toplanan materyallerin gerekli eksiksizliğini sağlamasına ve çalışmayı daha verimli ve verimli hale getirmesine yardımcı olmaktadır.

Tarihsel kaynakça - araştırma teknikleri ve yöntemlerinin geliştirilmesi, bibliyografik tanımlama, hedef seçimi, kaynakların ve literatürün bilimsel sistemleştirilmesi ve bilginin araştırmacıya aktarılması olan yardımcı tarihsel disiplin.

Tarihsel bibliyografya, bilimin gelişiminin yarattığı ve bilimin gelişimini yansıtan araştırma sürecinin bir parçasıdır. Tarih bilimi, tarihsel kaynakçanın sorunlarını, içeriğini ve yapısını tanımlar. Aynı zamanda, tarihi bibliyografya tarihi bilimin gelişimini etkiler ve bir dizi önemli işlevi yerine getirir.

Her şeyden önce, bu arama motoru   işlev - kaynak bulma teknik ve yöntemlerinin tanımlanması "ve belirli bir konuda literatür. tahmini : bilimsel olarak en önemli ve alakalı arama konusunu bulduğu çok sayıda malzemeden seçim. Üçüncü işlev sistemleştirme : Tanımlanmış ve seçilmiş literatürü, bilimin kendisinin yapısına karşılık gelen belirli bir sisteme getirmek. Son olarak, dördüncü işlev konuşkan : sistematik bilgi tarihçisine çeşitli el kitapları şeklinde iletişim.

Tarihsel bibliyografya iki özel tarihsel disiplin ile birleşerek gelişir - kaynak çalışması ve tarihçilik.

Kaynak çalışması, kaynak çalışması sezgisel taramalarını, yani kaynak aramalarını içerir. Bu sorunun çözülmesine, çeşitli kaynak yayınlarının kurulmasına, sistematize edilmesine yardımcı olan bibliyografyadır.

Tarihsel bibliyografya, tarihsel bilim tarihini inceleyen tarih yazımı ile yakından bağlantılıdır. Yeni yayınlanmış tarihi literatürü yansıtan veya birkaç yıl içinde biriken tarihi bibliyografya, tarihsel analiz için temel materyali sağlar. Tarih yazımı, bibliyografın bazı eserleri değerlendirmesine, tarihsel literatürde gezinmesine yardımcı olur.

Temel bibliyografik kavramlar. Tarihsel kaynakça tarihsel bilimin gelişimini yansıtır, ikincisinden soyutlanmamalı ve izole edilmemelidir. Ancak, tarihsel bilimin aksine, bibliyografya bilimsel bilginin kendisiyle değil, ikincisinin basılı eserlere yansımasıyla ilgilidir ve bu nedenle genel olarak yayıncılık, bibliyografyanın gelişimine bağlıdır.

Bibliyografya, basılı ve yazılı eserlerle ilgili bilgilerin hazırlanması ve aktarılmasında bilimsel ve pratik bir faaliyettir. Bibliyografik etkinliğin ana sonucu, bir bibliyografik el kitabının oluşturulmasıdır. Bibliyografik el kitabı - herhangi bir özellik tarafından birleştirilen sıralı bir bibliyografik kayıtlar kümesi. Bir tarihçi veya bir kütüphane veya akademik kurumda çalışan profesyonel bir kaynakça tarafından derlenir. Bibliyografik yardımların birçok türü vardır. En önemlilerinden sadece üçünü belirtiyoruz.

Bibliyografik liste - basit bir yapıya sahip manuel. Bu tür listeler kitabın eki, tez olarak yayınlanır. Yazar bir tarihçidir.

Bibliyografik dizin - yardımcı endeksler, önsöz, içindekiler, vb. varsayılarak karmaşık bir yapıya sahip bir kılavuz. Tarihçiler tarafından düzenlenen bibliyograflardan oluşan bir ekip tarafından derlenmiştir. Genellikle bilim bölümüne ayrı bir kitap olarak yayınlanır.

Bibliyografik inceleme - belli bir bilimsel konudaki kitapların ve makalelerin - kitapların ve makalelerin tutarlı bir anlatısı olan bir el kitabı. Bilimsel literatürün daha derin bir analizinde bibliyografik incelemelerden farklı tarih yazımı incelemeleri de yayınlanmaktadır. Bu incelemeler, bibliyografik olanlarla birlikte düşünülmelerine izin veren harika bibliyografik bilgiler taşır.


Metnin devamı;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder