4 Ocak 2021 Pazartesi

GRİ SUYUN DOĞRUDAN EVLERDE TUVALET REZERVUARINDA DOĞRUDAN KULLANIMI DERLEMESİ

 

GRİ SUYUN DOĞRUDAN EVLERDE TUVALET REZERVUARINDA DOĞRUDAN KULLANIMI DERLEMESİ

 

Bülent Ağaoğlu

Antalya, 4.1.2021

 

 

"gri suyun doğrudan"

"gri suların doğrudan"

"gri suyun direkt"

"gri suların direkt"

"grisuyun doğrudan"

"grisuların doğrudan"

------------.

“İlk uygulamada banyodaki lavabo ve çamaşır makinesinden çıkan gri suların atık su hattına bağlanmadan doğrudan rezervuarlarda kullanımı sağlanmaktadır.

 

Gri sular arıtmaya tabi tutulmadan kullanılması durumda, hastalık yapıcı bakteri ve mikroplar yok edilmediği için insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Bu yüzden insanlar direkt temastan kaçınmalıdırlar.”

------------.

"gri suyun doğrudan"

 

1

“3.1. Gri Suyun Doğrudan Yeniden Kullanımı

Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı yaygın bir uygulamadır. Banyodan çıkan gri su yüzyıllardır bahçe sulama işlerinde doğrudan kullanılmaktadır. Gri su Avustralya, Suriye ve Güney Afrika’da bahçe ve peyzaj sulamada, İsrail de ise meyve ağaçlarını sulamada doğrudan kullanılmaktadır (Boyjoo ve diğ., 2013). Buna rağmen gri suyu kullanmadan önce arıtılması şiddetle tavsiye edilmektedir. Gri suyun doğrudan uzun vadeli sulama amaçlı kullanımı, suda tuzların, yüzey aktif maddelerin, yağ ve gresin birikmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda bitki sağlığını ve toprağın yapısını olumsuz yönde etkilemekte olup sonucunda yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Gri suyun arıtılmadan doğrudan rezervuarlarda kullanımı ise klozet üzerinde leke bırakmaktadır. Bu durum tüketicileri daha çok miktarda tuvalet temizleyicisi kullanması konusunda teşvik etmektedir.

Gri su herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan doğrudan kullanılması durumunda gri suyun depolanma süresi uzun sürmemelidir. Örneğin banyondan çıkan gri su soğuduktan sonra doğrudan bahçe sulamak amaçlı doğrudan kullanılabilmektedir. Gri suyun doğrudan kullanımı ile su tasarrufu sağlandığı gibi gri suyu depolama sorunları da ortadan kalkmaktadır. Gri suyun doğrudan kullanımı bazı ülkelerde (Avustralya, Amerika, Kaliforniya) gri su aktarım sistemi (Grey Water Diversion Device - GDD) olarak geçmektedir. Bu sistemin iki uygulaması vardır.

İlk uygulamada banyodaki lavabo ve çamaşır makinesinden çıkan gri suların atık su hattına bağlanmadan doğrudan rezervuarlarda kullanımı sağlanmaktadır.

İkinci uygulama ise gri suyu doğrudan bahçe sulama kullanılmaktadır. Bu uygulamada genellikle ek olarak sıhhi tesisat ve sulama borusuna gerek duyulurken aynı zamanda suyun dış mekana aktarımı içinde elektrikli pompa gerekebilmektedir ama bazı basit sistemlerde suyun dış mekana aktarımı elektrikli pompa yerine yerçekimi kuvveti ile sağlanmaktadır. Bu her iki uygulamada düşük maliyetli olup, bu uygulamalarda ek bir araziye gerek duyulmamaktadır.”. 2015. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/202923

2

Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı özellikle şehir dışı bölgelerde oldukça yaygın bir uygulamadır. Banyodan çıkan gri su yüzyıllardır bahçe sulama işlerinde doğrudan kullanılmaktadır. Buna rağmen gri suyu kullanmadan önce arıtılması şiddetle tavsiye edilmektedir. Gri suyun doğrudan uzun vadeli sulama amaçlı kullanımı, suda tuzların, yüzey aktif maddelerin, yağ ve gresin birikmesine yol açmaktadır. Günümüzde akıllı şehirler, ekolojik alt yapı çalışmaları gibi şehir içi alanlarda arıtma sistemleri üzerinden gerçekleştirilen çeşitli çalışmalara rastlanabilmektedir. Özellikle Avustralya, Suriye ve Güney Afrika’da bahçe ve peyzaj sulamada, İsrail de ise meyve ağaçlarını sulamada aktif bir şekilde değerlendirilmektedir5. Yine arıtma işlemi olmaksızın şehir ve bölge ölçeğinde gri suların kullanımı bitki sağlığını ve toprağın yapısını olumsuz yönde etkilemekte, yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.”. 2017. https://yoldanciktim.com/gri-su-nedir-ve-nasil-tekrar-degerlendirilir/

3

“Gri suyun lokal alanda ve ev ölçeğinde kullanımında, kirletici miktarına bağlı olarak değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin banyondan çıkan gri kısa bir süre bekletilip soğuması sağlandıktan sonra doğrudan bahçe sulamada kullanılabilmektedir. Bu tür doğrudan kullanım sayesinde su tasarrufunun yanı sıra gri suyu depolama sorunları da ortadan kalkmaktadır. Gri suyun doğrudan kullanımı bazı ülkelerde gri su aktarım sistemi (Grey Water Diversion Device – GDD) olarak ifade edilmektedir. Bu sistemin iki uygulaması vardır.

İlk uygulamada banyo lavabosu ve çamaşır makinesinden çıkan gri su atık su hattına bağlanmadan doğrudan rezervuarlara aktarılır.

Diğer uygulamaysa gri suyu doğrudan bahçe sulamada kullanılmaktadır. Bu uygulamada ek olarak sıhhi tesisat ve sulama borusuna ek olarak suyun dış mekana aktarımı içinde elektrikli pompa gerekebilmektedir. Ancak, bazı basit sistemlerde suyun dış mekana aktarımı elektrikli pompa yerine yerçekimi kuvveti ile sağlanmaktadır. Permakültür uygulamaları içerisinde eğim analizi bu anlamda oldukça pratik sonuçlar sağlamaktadır.

Her iki uygulamada düşük maliyetli olup, bu uygulamalarda ek bir araziye gerek duyulmamaktadır.”. https://yoldanciktim.com/gri-su-nedir-ve-nasil-tekrar-degerlendirilir/

4

“Arıtma Yöntemleri

Suriye, Güney Afrika ve Avustralya’da bahçe ve peyzaj sulamada, İsrail de ise meyve ağaçlarını sulamada gri su kullanılmaktadır (Boyjoo ve Ark., 2013).

Buna rağmen gri suyun doğrudan kullanılması yerine arıtılarak kullanılması önerilmektedir. Gri su doğrudan kullanıldığı zaman, gri suyun içerdiği kimyasal maddelerin bitkilere zarar verebildiği belirtilmiştir. Bununla beraber suda yüzey aktif maddelerin, yağ ve gresin vb. birikmesine neden olmaktadır. Bu da toprağın yapısını bozarak yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Gri su bir arıtma işlemine tabii tutulmadan doğrudan kullanıldığı durumlarda depolanma süresi uzun tutulmamalıdır. Biriktirilen gri su, bakteri ve koku oluşmaması için 24 saat içinde kullanılmalıdır (Şahin, 2010).”. 2020. https://fbe.cu.edu.tr/storage/fbeyedek/makaleler/2020/B%C4%B0NALARDA%20SU%20GR%C4%B0%20ARITILMASI.pdf

5

“2.1.3. Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı

Gri sular arıtmaya tabi tutulmadan kullanılması durumda, hastalık yapıcı bakteri ve mikroplar yok edilmediği için insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Bu yüzden insanlar direkt temastan kaçınmalıdırlar. Gri sular doğrudan sulama amaçlı kullanılabilmektedir. Fakat uzun vadeli kullanımında suda bulunan tuzlar, yüzey aktif maddeler, yağ ve gres bitki sağlığını ve toprağın yapısını olumsuz etkilemektedir ve bunun sonucunda yer altı sularının kirlenmesine sebep olmaktadır.

Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde gri suyun doğrudan kullanımıyla ilgili iki uygulama şekli vardır.

1: Banyo lavaboları ve çamaşır makinelerinden gelen gri suyun atıksu hattına bağlanmadan direkt olarak tuvalet rezervuarında kullanılmaktadır.

2: Gri su direkt olarak bahçe sulamada kullanılmaktadır [16].”. 2019. https://acikerisim.nevsehir.edu.tr/bitstream/handle/20.500.11787/585/548465.pdf?sequence=1&isAllowed=y

6

“Gri Suyun Doğrudan Yerinde Kullanımı (Tezgah altı) Uygulama Örnekleri:

Yaygın olmamakla birlikte, Japonya, Kaliforniya, Avustralya gibi çeşitli ülkelerde gri suyun depolanmadan kullanılmasına yönelik küçük ölçekli çeşitli uygulamalar vardır.

Bunlarda gri su doğrudan tuvalet rezervuarlarına aktarılmaktadır. Bu sistemler tipik olarak filtrasyon ve dezenfeksiyon (örn. klor tabletlerinin kullanılması) ünitelerini içermektedir (Şekil E.2)

 





Şekil E.2 Gri suyun doğrudan rezervuarda kullanıldığı uygulamalar

(http://homepages.lboro.ac.uk/~cddl/integrated_toilet_and_sink.htm;

http://www.nachi.org/greywater-inspection.htm)”.

 2014. https://webdosya.csb.gov.tr/db/destek/icerikler/klavuz-20191127124545.pdf

 

7

Google: integrated_toilet_and_sink

 



https://www.google.com/search?newwindow=1&rlz=1C1SQJL_trTR806TR806&sxsrf=ALeKk00x85EoHE3FR95gR1Cvt4LOk40Wcg%3A1609753047690&ei=1-HyX9jIKfDyqwHio7LICQ&q=integrated_toilet_and_sink&oq=integrated_toilet_and_sink&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIGCAAQHhATUPDTBFi32ARg5N4EaAFwAHgAgAHkAYgBqAiSAQUwLjEuNJgBAKABAaoBB2d3cy13aXrAAQE&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiYkNW0_YHuAhVw-SoKHeKRDJkQ4dUDCA0&uact=5

8

Tümünü görüntüle: https://www.google.com/search?newwindow=1&rlz=1C1SQJL_trTR806TR806&sxsrf=ALeKk034aw-4KZsdL7ab5t145sx0ZUbhAQ:1609753126806&source=univ&tbm=isch&q=integrated+toilet+and+sink&sa=X&ved=2ahUKEwii_LHa_YHuAhWvl4sKHR7TBj0Q7Al6BAgCEEQ&biw=1242&bih=597

9

Google: integrated toilet and sink

Videolar: https://www.google.com/search?newwindow=1&rlz=1C1SQJL_trTR806TR806&tbm=vid&sxsrf=ALeKk034aw-4KZsdL7ab5t145sx0ZUbhAQ:1609753126806&q=integrated+toilet+and+sink&sa=X&ved=2ahUKEwii_LHa_YHuAhWvl4sKHR7TBj0Q8ccDKAR6BAgpEBY&biw=1242&bih=597

10

“Araştırmalar, buharlaşan gri suyun solunması veya tüketilmesi halinde zararlı olabilecek mikroorganizmalar bırakabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, bir sprinkler sisteminde gri su kullanılmaması en iyi uygulamadır . Gri suyun doğrudan uygulanması, yukarıda bahsedilen mikroorganizmaları yapraklar üzerinde bırakabilir. Gri su, meyve veya sebzelerde kullanılmamalıdır (çok dikkatli ve özellikle köklere uygulanmadıkça - çoğu eyalet kodu buna izin vermez). Entegre kentsel su yönetimi - https://tr.qaz.wiki/wiki/Integrated_urban_water_management

11

“2. Gri Su Aritimi ve Yeniden Kullanimi

Gri su hem arıtıldıktan sonra hem de arıtılmadan, doğrudan kullanılabilmektedir. Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı yaygın bir uygulamadır.

Banyodan çıkan gri su yüzyıllardır bahçe sulama işlerinde doğrudan kullanılmaktadır. Gri su Avustralya, Suriye ve Güney Afrika’da bahçe ve peyzaj sulamada, İsrail’de ise meyve ağaçlarını sulamada doğrudan kullanılmaktadır (Boyjoo ve diğ., 2013).

Buna rağmen gri suyu kullanmadan önce arıtılması şiddetle tavsiye edilmektedir. Gri suyun doğrudan uzun vadeli sulama amaçlı kullanımı, suda tuzların, yüzey aktif maddelerin, yağ ve gresin birikmesine yol açmaktadır. Bu maddeler ise sulama yapılan bitkiyi ve toprağın yapısını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Gri suyun arıtılmadan doğrudan rezervuarlarda kullanımı ise klozet üzerinde leke bırakmaktadır. Bu durumda lekeyi gidermek için insanlar daha fazla tuvalet temizleyicisi kullanacaktır.

Bir diğer doğrudan gri su kullanımı ise bahçe sulamadır. Bu uygulamada genellikle ek olarak sıhhi tesisat ve sulama borusuna gerek duyulurken aynı zamanda suyun dış mekâna aktarımı içinde elektrikli pompa gerekebilmektedir ama bazı basit sistemlerde suyun dış mekâna aktarımı elektrikli pompa yerine yerçekimi kuvveti ile sağlanmaktadır.

Bu her iki uygulamada düşük maliyetli olup, bu uygulamalarda ek bir araziye gerek duyulmamaktadır (Üstün ve

Tırpancı, 2015).”. 2017. http://www.cmo.org.tr/resimler/ekler/af38668080e8dfd_ek.pdf

12

“Gri suyun doğrudan yeniden kullanımı yaygın bir uygulamadır. Banyodan çıkan gri su yüzyıllardır bahçe sulama işlerinde doğrudan kullanılmaktadır (Boyjoo, Pareek & Ang, 2013). Buna rağmen gri suyu kullanmadan önce arıtılması şiddetle tavsiye edilmektedir. Gri suyun doğrudan kullanımı bazı ülkelerde (Avustralya, Amerika, Kaliforniya) gri su aktarım sistemi olarak geçmektedir. Bu sistemin iki uygulaması vardır:

1. Banyodaki lavabo ve çamaşır makinesinden çıkan gri suların atık su hattına bağlanmadan doğrudan rezervuarlarda kullanımı sağlanmaktadır.

2. Gri suyu doğrudan bahçe sulama kullanılmaktadır. Bu her iki uygulamada düşük maliyetli olup, bu uygulamalarda ek bir araziye gerek duyulmamaktadır (Üstün & Tırpancı 2015).”. 2019. http://kdm.eskisehir.edu.tr/universite_yayinlari/978-605-69034-2-7.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder