27 Mart 2021 Cumartesi

KORONA RİSKİNE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN UZMAN GÖRÜŞLERİ

 

KORONA RİSKİNE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN UZMAN GÖRÜŞLERİ

(1: Osman Müftüoğlu)

15.9.2020

 

Bal

“SİZE balın herhangi bir solunum yolu enfeksiyonunda antibiyotik, ağrı kesici ve antihistaminik ilaçlardan yüzde 36 daha etkili olduğunu, üstelik de öksürüğü yüzde 50 azaltıp iyileşme süresini bazen 2 güne kadar düşürebildiğini söylesem ve bu bilginin Oxford Üniversitesi tarafından açıklandığını eklesem şaşırmaz mısınız? Bilgi şaşırtıcı ama emin olun bilginin kaynağı çok önemli ve güvenli. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bu çalışma geleneksel olarak “vücut direncini arttırdığı, öksürüğü azalttığı, boğaz ağırsını hafiflettiği” zaten iyi bilinen balın bu muhteşem faydalarını bilimsel olarak da doğrulamış oldu. Oxford araştırmacıları oldukça iddialılar ve “bir kaşık bal”ın halen kullanılan antibiyotiklerin çoğundan daha faydalı olduğu düşüncesinde ısrarlılar.”. 12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448

 

C Vitamini

* C vitamini: Her gün 1000 miligram

20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403

 

Ceviz

“BİR SORU: SALGIN SİZİ YORDU MU

EĞER başlıktaki soruya yanıtınız “Evet!” ise işe mitokondrilerinizi güçlendirerek başlayın. Zira mitokondrileriniz, hücrelerinizin enerji merkezleri, koşu atları, güç motorları ve enerji üretim istasyonlarıdır. Her hücre, yaşamını sürdürebilmek ve görevini gereğince yapabilmek için güçlü ve sağlam mitokondrilere sahip olmak zorundadır.

Eğer mitokondrilerinizi desteklemek istiyorsanız, şunları not ediniz: OMEGA 3 yağlarından (balık, ceviz), B grubu vitaminlerinden (B2, B3, B12), alfa lipoik asitten, Koenzim Q10’dan, asetil sisteinden, E ve C vitaminlerinden, çinko, magnezyum ve selenyumdan zengin besinler (kırmızı et, deniz ürünleri, tam tahıllar, süt ürünleri, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler) ile beslenmeye gayret edin. Ve unutmayın ki mitokondrilerinizi takviye etmeniz ve güçlendirmeniz sadece yorgunluğunuzu azaltmaz. Detoks sistemlerinizi de daha iyi çalıştırır. Yaşlanmanızı ve paslanmanızı geciktirir. Kronik hastalıklara karşı da fren görevi üstlenir.”. 13.6.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-rakamlar-can-sikici-41540615

Coraspin

Doktorlara danışmalı. (BA)

Çinko

“COVID-19 İÇİN VİTAMİN TAVSİYESİ VAR MI

Her enfeksiyonda olduğu gibi, COVID-19 ile mücadelede de etkin çalışan yetenekli ve güçlü bir bağışıklık vazgeçilmez şart. Bunun yolu da bedene yeteri kadar vitamin, mineral ve antioksidan kazandırmak. Bunları da mümkünse doğal yoldan temin etmek.

Yeteri kadar sebze ve meyve tüketirseniz, sebze ve meyve sularından (şekersiz olmalı) akıllıca faydalanabilirseniz, ihtiyacınız kadar vitamin, mineral ve antioksidan güç kazanmakta zorluk çekmezsiniz.

Ek gıda takviyesi olarak bunlardan faydalanmak istiyorsanız öncelik sıranız şöyle olabilir:

* D vitamini: Her gün 1000 ünite

* C vitamini: Her gün 1000 miligram

* Probiyotikler: Laktobasil ve bifidobasiller

* Çinko: 10-20 miligram

* Propolis destekleri: Alkolsüz olanlar

* Selenyum: 50 mikrogram”. 20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403

 

Çörekotu

“Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze öğütülmüş halini tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için günlük ölçü yetişkinler için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”.  10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443

 

D vitamini

“D VİTAMİNİ NOTLARI

TAKVİYE olarak D vitamini kullanacağınız zaman lütfen şu ayrıntılar daima aklınızda olsun:

İLK 5

DOZ ÇOK ÖNEMLİ

Aşıda ‘adil paylaşım’ istiyoruz

1. D vitaminini yüksek dozda tek defada almak yerine, düzenli aralıklarla makul dozlarda almaya çalışın.

2. Kan seviyeleriniz aşırı düşük bulunmuşsa (20’nin altı) başlangıçta günlük dozu 4’e bölerek, “10-20 bin IU” civarında tutun.

3 . D vitamini seviyeniz hafif düzeyde azalmışsa yani, 30-50 aralığında ise günlük dozu “1-4 bin IU”

ile sınırlayın.

4. Önemli olan kaliteli bir ürün kullanmanızdır. Ürün kaliteli ise damla, şurup, tablet kullanmanız fark etmez.

5. Son bilgiler, “lipozomal teknoloji” ile üretilmiş “lipozomal sıvı D vitamini formları”nı daha öne çıkarıyor.

İKİNCİ BEŞ

COVID-19’DAN KORUYOR

1. Kanda yeterli düzeyde D vitamini bulundurabilmek için yetişkinlerin günlük D vitamini takviyesini “1-5 bin IU” civarında tutmaları uygundur.

2. D vitamini takviyesi bugünlerde özellikle çok önemli. Çünkü o, vitaminden çok daha öte özelliklere sahip olan bir doğal güç. O güçlerin başında da bağışıklık sistemini düzenlemek, güçlendirmek yani bizi mikroplardan korumak geliyor.

3. Bu değerli vitamin savunma hücrelerimiz ve solunum yollarımızı koruyan yüzey hücrelerinin koronavirüse karşı direncini de arttırıyor.

4. Daha da önemlisi D vitamini halen virüs enfeksiyonunu geçirenlerde oluşabilecek ikinci bir enfeksiyonun gelişmesini de önleyebiliyor.

5. D vitaminini üretebilmeniz için yeterli miktarda “glutatyon rezervi”ne sahip olmanız da mühim bir ayrıntı. Yeni bilimsel veriler cildimizde güneş sayesinde D vitamini üretilebilmesi için kâfi düzeyde glutatyonun gerektiğini net ve açık olarak gösteriyor.”.  12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448

 

“D VİTAMİNİNİN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDİYOR

MUHTEMEL bir COVID-19 enfeksiyonunu önlemek ve/veya daha hafif belirtilerle atlatabilmek hepimizin ortak arzusu. Bu konuda öne çıkan doğal takviyeler arasında en çok konuşulanlar da tabii ki öncelikle C ve D vitaminleri. Bugünü COVID-19’da etkinliği art arda yayımlanan bilimsel çalışmalarla tartışılmaz hale gelen D vitaminine ayırıp, C vitaminini ayrı bir yazının konusu yapacağım. Elimizdeki net ve açık bilgi şu: Pandemide D vitamini bakımından güçlenmenin faydalarını gösteren çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan önemli birkaç araştırma yeniden gösterdi ki D vitamini gücümüz yerindeyse enfeksiyonu önlememiz de onu kapmamız durumunda basit ve sıradan sıyrıklarla(!) atlatmamız da kolaylaşacak. Nedenine gelince...

AYRILMAZ İKİLİ: BAĞIŞIKLIK VE D VİTAMİNİ

D vitamini bağışıklık sistemimizin ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası. O sistemi yöneten genlerin büyükçe bir kısmının yöneticisi ve karar vericisi. Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerimiz de (diğer pek çok hücremiz gibi) D vitaminine muhtaç. O yetersiz olursa enfeksiyon savaşçısı hücrelerin işleri aksamaya başlıyor. İşte bu nedenle yaz mevsiminin ve ilk sonbaharın şu son güneşli günlerini bir fırsat zamanına çevirmemiz ve cildimizi güneşle buluşturarak D vitamini üretmesine fırsat vermemiz şart. Ayrıca tatilden dönünce de yapacaklarımız var...”. 10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443

D VİTAMİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN

SAĞLIKTA sonbahar görevlerimizden biri de hemen ilk fırsatta da gidip bir D vitamini ölçümü yaptırmak olmalı. Eğer bu rakamlar 50’nin altında ise işe her zamankinden daha fazla yağlı balıklar, süt ürünleri, yumurta yiyerek başlanılmalı. Bulduğumuz her fırsatta da yine ve tekrar tekrar güneşlenme fırsatları aranmalı. Eğer bunlar yeterli olmazsa takviyelerden istifade ederek açığı kapatma yoluna gidilmeli. Sırası gelmişken, D vitamini takviyelerinin çoğunun işe yaramadığını da üzülerek hatırlatalım. İmkânı olanlara daha etkin bir sonuç için “lipozomal teknik” ile üretilmiş D vitamini takviyeleri öneriyorum. Bunların emilimleri de biyolojik yararlanma oranları da çok daha güvenli. D vitamini için ideal rakamların 60-80 aralığı olduğunu da bir kenara not edin.

Elma sirkesi

Kabak çekirdeği yağı

Keten tohumu

 

Karamürsel ekstresi.

“1 tablet. eczanelerde var”. Dr Metin bey.

Limon suyu

“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989

Peynir

“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989

Sarımsak

Su

Sumak

Susam yağı

Yeşil elma

Yoğurt

 

Zerdeçal

“BAĞIŞIKLIK İÇİN HANGİ BAHARAT

MUTFAKLARIMIZDA baharat seçimleri yaparken COVID-19 enfeksiyonuna karşı faydalı olabilecek baharatları tercih etmemiz de fayda var. Tam da bu noktada “zerdeçal” yine bir numaralı baharat olarak öne çıkıyor. Zerdeçalın vücutta aşırı iltihabi yanıtlara yol açan süreçleri ve virüsün hücrelerde çoğalmasını sağlayan ana proteazı engelleyebileceğini gösteren net ve açık deliller var. Zerdeçalın hemen arkasından da “zencefil” geliyor. Zencefil de son derece güçlü bir bağışıklık destekleyicisi. Bu ikileye “çörekotu”nu da ilave etmemiz şart. Maksimum fayda için zerdeçal ve zencefilin kurutulmuş toz formlarını tercih edelim. Birer çay kaşığı yeterli olacaktır. Zerdeçalın etkinliğini arttırmak için de 1/4 çağ kaşığı toz karabiberi eklemeyi unutmayalım. Zerdeçalın ısıtılınca ve yağ ile birleşince (zeytinyağı) etkinliği daha da artacaktır. Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze öğütülmüş halini tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için günlük ölçü yetişkinler için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”.  10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443

 

Zeytinyağı

“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates, yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder