KORONA RİSKİNE
KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN UZMAN GÖRÜŞLERİ
(1: Osman
Müftüoğlu)
15.9.2020
Bal
“SİZE balın herhangi bir solunum yolu
enfeksiyonunda antibiyotik, ağrı kesici ve antihistaminik ilaçlardan yüzde 36
daha etkili olduğunu, üstelik de öksürüğü yüzde 50 azaltıp iyileşme süresini
bazen 2 güne kadar düşürebildiğini söylesem ve bu bilginin Oxford Üniversitesi
tarafından açıklandığını eklesem şaşırmaz mısınız? Bilgi şaşırtıcı ama emin olun
bilginin kaynağı çok önemli ve güvenli. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bu
çalışma geleneksel olarak “vücut direncini arttırdığı, öksürüğü azalttığı,
boğaz ağırsını hafiflettiği” zaten iyi bilinen balın bu muhteşem faydalarını
bilimsel olarak da doğrulamış oldu. Oxford araştırmacıları oldukça iddialılar
ve “bir kaşık bal”ın halen kullanılan antibiyotiklerin çoğundan daha faydalı
olduğu düşüncesinde ısrarlılar.”. 12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448
C Vitamini
* C vitamini: Her gün 1000 miligram
20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403
Ceviz
“BİR SORU: SALGIN SİZİ YORDU MU
EĞER başlıktaki soruya yanıtınız “Evet!”
ise işe mitokondrilerinizi güçlendirerek başlayın. Zira mitokondrileriniz,
hücrelerinizin enerji merkezleri, koşu atları, güç motorları ve enerji üretim
istasyonlarıdır. Her hücre, yaşamını sürdürebilmek ve görevini gereğince
yapabilmek için güçlü ve sağlam mitokondrilere sahip olmak zorundadır.
Eğer mitokondrilerinizi desteklemek
istiyorsanız, şunları not ediniz: OMEGA 3 yağlarından (balık, ceviz), B grubu
vitaminlerinden (B2, B3, B12), alfa lipoik asitten, Koenzim Q10’dan, asetil
sisteinden, E ve C vitaminlerinden, çinko, magnezyum ve selenyumdan zengin besinler
(kırmızı et, deniz ürünleri, tam tahıllar, süt ürünleri, yağlı tohumlar, taze
sebze ve meyveler) ile beslenmeye gayret edin. Ve unutmayın ki
mitokondrilerinizi takviye etmeniz ve güçlendirmeniz sadece yorgunluğunuzu
azaltmaz. Detoks sistemlerinizi de daha iyi çalıştırır. Yaşlanmanızı ve
paslanmanızı geciktirir. Kronik hastalıklara karşı da fren görevi üstlenir.”.
13.6.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-rakamlar-can-sikici-41540615
Coraspin
Doktorlara danışmalı. (BA)
Çinko
“COVID-19 İÇİN VİTAMİN TAVSİYESİ VAR MI
Her enfeksiyonda olduğu gibi, COVID-19 ile
mücadelede de etkin çalışan yetenekli ve güçlü bir bağışıklık vazgeçilmez şart.
Bunun yolu da bedene yeteri kadar vitamin, mineral ve antioksidan kazandırmak.
Bunları da mümkünse doğal yoldan temin etmek.
Yeteri kadar sebze ve meyve tüketirseniz,
sebze ve meyve sularından (şekersiz olmalı) akıllıca faydalanabilirseniz,
ihtiyacınız kadar vitamin, mineral ve antioksidan güç kazanmakta zorluk
çekmezsiniz.
Ek gıda takviyesi olarak bunlardan
faydalanmak istiyorsanız öncelik sıranız şöyle olabilir:
* D vitamini: Her gün 1000 ünite
* C vitamini: Her gün 1000 miligram
* Probiyotikler: Laktobasil ve
bifidobasiller
* Çinko: 10-20 miligram
* Propolis destekleri: Alkolsüz olanlar
* Selenyum: 50 mikrogram”. 20.5.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/trump-klorokin-ile-mi-korunuyor-41521403
Çörekotu
“Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze
öğütülmüş halini tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için
günlük ölçü yetişkinler için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”. 10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
D vitamini
“D VİTAMİNİ NOTLARI
TAKVİYE olarak D vitamini kullanacağınız
zaman lütfen şu ayrıntılar daima aklınızda olsun:
İLK 5
DOZ ÇOK ÖNEMLİ
Aşıda ‘adil paylaşım’ istiyoruz
1. D vitaminini yüksek dozda tek defada
almak yerine, düzenli aralıklarla makul dozlarda almaya çalışın.
2. Kan seviyeleriniz aşırı düşük bulunmuşsa
(20’nin altı) başlangıçta günlük dozu 4’e bölerek, “10-20 bin IU” civarında
tutun.
3 . D vitamini seviyeniz hafif düzeyde
azalmışsa yani, 30-50 aralığında ise günlük dozu “1-4 bin IU”
ile sınırlayın.
4. Önemli olan kaliteli bir ürün
kullanmanızdır. Ürün kaliteli ise damla, şurup, tablet kullanmanız fark etmez.
5. Son bilgiler, “lipozomal teknoloji” ile
üretilmiş “lipozomal sıvı D vitamini formları”nı daha öne çıkarıyor.
İKİNCİ BEŞ
COVID-19’DAN KORUYOR
1. Kanda yeterli düzeyde D vitamini
bulundurabilmek için yetişkinlerin günlük D vitamini takviyesini “1-5 bin IU”
civarında tutmaları uygundur.
2. D vitamini takviyesi bugünlerde
özellikle çok önemli. Çünkü o, vitaminden çok daha öte özelliklere sahip olan
bir doğal güç. O güçlerin başında da bağışıklık sistemini düzenlemek,
güçlendirmek yani bizi mikroplardan korumak geliyor.
3. Bu değerli vitamin savunma hücrelerimiz
ve solunum yollarımızı koruyan yüzey hücrelerinin koronavirüse karşı direncini
de arttırıyor.
4. Daha da önemlisi D vitamini halen virüs
enfeksiyonunu geçirenlerde oluşabilecek ikinci bir enfeksiyonun gelişmesini de
önleyebiliyor.
5. D vitaminini üretebilmeniz için yeterli
miktarda “glutatyon rezervi”ne sahip olmanız da mühim bir ayrıntı. Yeni
bilimsel veriler cildimizde güneş sayesinde D vitamini üretilebilmesi için kâfi
düzeyde glutatyonun gerektiğini net ve açık olarak gösteriyor.”. 12.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/asida-adil-paylasim-istiyoruz-41609448
“D VİTAMİNİNİN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDİYOR
MUHTEMEL bir COVID-19 enfeksiyonunu önlemek
ve/veya daha hafif belirtilerle atlatabilmek hepimizin ortak arzusu. Bu konuda
öne çıkan doğal takviyeler arasında en çok konuşulanlar da tabii ki öncelikle C
ve D vitaminleri. Bugünü COVID-19’da etkinliği art arda yayımlanan bilimsel
çalışmalarla tartışılmaz hale gelen D vitaminine ayırıp, C vitaminini ayrı bir
yazının konusu yapacağım. Elimizdeki net ve açık bilgi şu: Pandemide D vitamini
bakımından güçlenmenin faydalarını gösteren çalışmalara her gün bir yenisi
ekleniyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan önemli birkaç araştırma yeniden gösterdi
ki D vitamini gücümüz yerindeyse enfeksiyonu önlememiz de onu kapmamız
durumunda basit ve sıradan sıyrıklarla(!) atlatmamız da kolaylaşacak. Nedenine
gelince...
AYRILMAZ İKİLİ: BAĞIŞIKLIK VE D VİTAMİNİ
D vitamini bağışıklık sistemimizin ayrılmaz
ve vazgeçilmez bir parçası. O sistemi yöneten genlerin büyükçe bir kısmının
yöneticisi ve karar vericisi. Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerimiz de
(diğer pek çok hücremiz gibi) D vitaminine muhtaç. O yetersiz olursa enfeksiyon
savaşçısı hücrelerin işleri aksamaya başlıyor. İşte bu nedenle yaz mevsiminin
ve ilk sonbaharın şu son güneşli günlerini bir fırsat zamanına çevirmemiz ve
cildimizi güneşle buluşturarak D vitamini üretmesine fırsat vermemiz şart.
Ayrıca tatilden dönünce de yapacaklarımız var...”. 10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
D VİTAMİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
SAĞLIKTA sonbahar görevlerimizden biri de
hemen ilk fırsatta da gidip bir D vitamini ölçümü yaptırmak olmalı. Eğer bu
rakamlar 50’nin altında ise işe her zamankinden daha fazla yağlı balıklar, süt
ürünleri, yumurta yiyerek başlanılmalı. Bulduğumuz her fırsatta da yine ve
tekrar tekrar güneşlenme fırsatları aranmalı. Eğer bunlar yeterli olmazsa
takviyelerden istifade ederek açığı kapatma yoluna gidilmeli. Sırası gelmişken,
D vitamini takviyelerinin çoğunun işe yaramadığını da üzülerek hatırlatalım.
İmkânı olanlara daha etkin bir sonuç için “lipozomal teknik” ile üretilmiş D
vitamini takviyeleri öneriyorum. Bunların emilimleri de biyolojik yararlanma
oranları da çok daha güvenli. D vitamini için ideal rakamların 60-80 aralığı
olduğunu da bir kenara not edin.
Elma sirkesi
Kabak çekirdeği yağı
Keten tohumu
Karamürsel ekstresi.
“1 tablet. eczanelerde var”. Dr Metin bey.
Limon suyu
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda
limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates,
yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Peynir
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda
limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates,
yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Sarımsak
Su
Sumak
Susam yağı
Yeşil elma
Yoğurt
Zerdeçal
“BAĞIŞIKLIK İÇİN HANGİ BAHARAT
MUTFAKLARIMIZDA baharat seçimleri yaparken
COVID-19 enfeksiyonuna karşı faydalı olabilecek baharatları tercih etmemiz de
fayda var. Tam da bu noktada “zerdeçal” yine bir numaralı baharat olarak öne
çıkıyor. Zerdeçalın vücutta aşırı iltihabi yanıtlara yol açan süreçleri ve
virüsün hücrelerde çoğalmasını sağlayan ana proteazı engelleyebileceğini
gösteren net ve açık deliller var. Zerdeçalın hemen arkasından da “zencefil”
geliyor. Zencefil de son derece güçlü bir bağışıklık destekleyicisi. Bu ikileye
“çörekotu”nu da ilave etmemiz şart. Maksimum fayda için zerdeçal ve zencefilin
kurutulmuş toz formlarını tercih edelim. Birer çay kaşığı yeterli olacaktır.
Zerdeçalın etkinliğini arttırmak için de 1/4 çağ kaşığı toz karabiberi eklemeyi
unutmayalım. Zerdeçalın ısıtılınca ve yağ ile birleşince (zeytinyağı) etkinliği
daha da artacaktır. Çörekotunun yağ formunu değil de evde taze öğütülmüş halini
tüketmenizi tavsiye ederim. Öğütülmüş çörekotu tohumu için günlük ölçü
yetişkinler için sabah aç karnına 1 tatlı kaşığıdır.”. 10.9.2020. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/agir-vaka-artisi-cok-urkutucu-41607443
Zeytinyağı
“* Sonra sağlam bir kahvaltı. Kahvaltıda
limonla coşturulmuş bol maydanoz, zeytinyağı ile başgöz edilmiş bol domates,
yeşil biber, zeytin, peynir veya badem sütü eklenmiş yulaf ezmesi.”. 19.4.2020.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bu-hastalik-bir-daha-tekrarlar-mi-41497989
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder