7 Mart 2021 Pazar

Ulusal Bilgi Politikası Konulu Bazı Yayınlar

 

Ulusal Bilgi Politikası Konulu Bazı Yayınlar

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 6.3.2021

 

 

--------------------------------------------------------.

1

Ulusal strateji belgeleri. https://www.trakyaka.org.tr/tr/33121/Ulusal-Strateji-Belgeleri/page/1 

-------------------------------------------------.

2

Kültür   ve   Turizm   Bakanlığı stratejik  planları

https://sgb.ktb.gov.tr/

https://sgb.ktb.gov.tr/TR-139754/stratejik-plan.html

http://www.sp.gov.tr/tr/stratejik-plan/kurum/154/Kultur+ve+Turizm+Bakanligi

http://www.sp.gov.tr/tr/kurum/s/154/Kultur+ve+Turizm+Bakanligi

Bağlı ve ilgili kuruluşlar stratejik planları: https://sgb.ktb.gov.tr/TR-250481/bagli-ve-ilgili-kuruluslar-stratejik-planlari.html

Kültür   ve   Turizm   Bakanlığı.   (2015).   Kültür   ve   Turizm   Bakanlığı   2015-2019   dönemi   stratejik   planı. http://sgb.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/39219,stratejik-plan-2015-2019v3pdf.pdf?0  adresinden erişildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2019). T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planı. https://sgb.ktb.gov.tr/TR-139754/stratejik-plan.html  adresinden erişildi.

Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı 2019-2023 Stratejik Planı. https://www.ktb.gov.tr/Eklenti/68093,yazma-eserler-kurumu-baskanligi-2019-2023-stratejik-pla-.pdf?0

-------------------.

http://www.sp.gov.tr/tr/stratejik-plan/

https://sgb.ktb.gov.tr/TR-139754/stratejik-plan.html

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2023 Dönemi Stratejik Planını

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015-2019 Dönemi Stratejik Planını pdf olarak görüntülemek için tıklayınız.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015-2019 Dönemi Stratejik Planını word belgesi olarak indirmek için tıklayınız.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010-2014 Dönemi Stratejik Planı

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010-2014 Dönemi Stratejik Planı Ekler

------------------------------------.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bir stratejik plan dokümanını webde bulamadım.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları. https://www.sbb.gov.tr/oncelikli-donusum-programlari-eylem-planlari/

Stratejik Yönetim Dairesi. https://kygm.ktb.gov.tr/TR-134804/genel-mudurlugumuze-ait--telefon-ve-e-posta-listesi.html

Stratejik Planlama  Şube. Müdürlüğü. https://kygm.ktb.gov.tr/TR-134804/genel-mudurlugumuze-ait--telefon-ve-e-posta-listesi.html

“KÜTÜPHANE YEREL HİZMET STRATEJİSİ: Ulusal Halk Kütüphanesi Stratejisi’nin oluşturulması amacıyla Bakanlık tarafından bir dizi çalışma sürdürülmektedir.”. http://karabuk.kutuphane.gov.tr/TR-84454/kutuphane-yerel-hizmet-stratejisi.html

"Ulusal Halk Kütüphanesi Stratejisi". https://tinyurl.com/377uk5kf

Sonuç yok: strateji site:www.millikutuphane.gov.tr

------------------------------------------.

3

KAM’18 Kongresi ve Fuarı: Ulusal Bilgi Politikaları

3.1.

KAM’18 Sonuç raporu. (KAM’18 Teması: Ulusal Bilgi Politikası). https://kamkongresi.com/wp-content/uploads/2018/12/KAM18_sonu%C3%A7-raporu_TR.pdf

3.2.

“KAM’18 Kongresi ve Fuarında Ulusal Bilgi Politikaları konuşuldu

3 ARALIK 2018’' TE GÖNDERİLDİ FUNDA TARAFINDAN

KAM’18 - Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Kongresi ve Fuarı03

Ara

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen kütüphane, arşiv ve müze yöneticileri kongresi ve fuarı (kam’18) sektör paydaşlarının katılımı ile yapıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun;

“Kültür artık bir süper güçtür. Türkiye’nin bu süper gücünün keşfedilmesi, ortaya çıkarılması, tanıtılması ve pazarlanması gerekiyor”

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu;

“Gelişmiş ülkelerin en önemli özellikleri ekonomi ve teknolojik gelişme ile birlikte bilgiye verdikleri önem ve bilgi politikalarına yaptıkları yatırımlardır”

KAM’18 – Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Kongresi ve Fuarı, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Marmara Belediyeler Birliği, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve tüm Kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör profesyonellerinin üst düzey katılımıyla gerçekleşti.

Ulusal Bilgi Politikaları ana teması ile 29 Kasım – 1 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya Maritim Pine Beach Resort Belek’te düzenlenen etkinliğin açılışında T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü (KYGM) Hamdi Turşucu birer konuşma yaptı.

Türkiye’deki en büyük katılımlı bilgi politikası toplantısı olan KAM’18 programında ülkenin ulusal bilgi politikasına dönük neler yapılması gerektiğine yönelik öneriler paylaşıldı. Bu öneriler politika üreten kişi, kurum ve kuruluşlara bir rapor halinde sunulacak. Üç gün süren ve 350’den fazla kişinin katıldığı programda 24 panelist ve 75 müzakereci yer aldı. KAM’18 etkinliği boyunca gerçekleştirilen sunumlar ve çalıştay raporları hazırlanacak ve sonuç raporu kitapçığı ile ilgililere ulaştırılacaktır.

Anadolu Ajansının “Global İletişim Ortağı” olarak yer aldığı KAM’18 kapsamında servis edilen haberler 270 web sitesi, 9 gazete ve 1 televizyon kanalında yayınlandı.

ULUSAL BİLGİ POLİTİKALARI EKSENİNDE 5 ÖNEMLİ OTURUM GERÇEKLEŞTİ

KAM’18 etkinlikleri çerçevesinde yapılacak ‘Ulusal Bilgi Politikaları Ve Bilgi’, ‘Bilgi Yönetimi, İş Birlikleri ve Koordinasyon’, ve ‘Ulusal Bilgi Politikası Ekseninde Bilim ve Teknoloji’, ‘Yerel Yönetimler ve Bilgi Merkezleri’ başlıklı 5 önemli oturum düzenlendi.

KAM’18 Ulusal Politikalar ve Bilgi Oturumu

Ulusal Politikalar ve Bilgi başlıklı oturumun moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci yaptı. Oturumunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı İskender Ermiş, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel ve Atatürk Yüksek Kurumu Daire Başkanı Hüseyin Murat Yücel konuşmacı olarak yer aldı.

KAM’18 Kurumsal Bilgi Politikası, Mevzuatı, Altyapısı ve Envanteri Oturumu

Kurumsal Bilgi Politikası, Mevzuatı, Altyapısı ve Envanteri başlıklı oturumun moderatörlüğünü Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Sağsan yaptı. Oturumunda Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkan Yardımcısı Nurullah İşler, TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Mehmet Toprak, T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar ve Müzeciler Derneği Başkanı MUES Projesi Yöneticisi Hakan Melih Aygün konuşmacı olarak yer aldı.

KAM’18 Bilgi Yönetimi, İş Birlikleri ve Koordinasyon Oturumu

Bilgi Yönetimi, İş Birlikleri ve Koordinasyon başlıklı oturumun moderatörlüğünü İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz yaptı. Oturumunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Arşiv Daire Başkanı Dr. Bekir Tarık Yiğit, Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Daire Başkanı Furkan Civelek ve Anadolu Ajansı Arşiv Müdürü Hüseyin Ünal konuşmacı olarak yer aldı.

KAM’18 Ulusal Bilgi Politikası Ekseninde Bilim ve Teknoloji Oturumu

Ulusal Bilgi Politikası Ekseninde Bilim ve Teknoloji başlıklı oturumun moderatörlüğünü Antalya Bilim Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hamza Kandur yaptı. Oturumda İBB Kültür A.Ş. Panoroma 1453 Tarih Müzesi Müdürü Salih Doğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Bilgi İşlem Uzmanı Erdoğan Olcay, Blockchain Türkiye Platformundan Berk Kocaman, İYTE İzmir Açık Bilim Açık Bilim Bulutu Gültekin Gürdal ve EMFA Yönetim Kurulu Başkanı Emre Evren konuşmacı olarak yer aldı.

KAM’18 Yerel Yönetimler ve Bilgi Merkezleri Oturumu

Kütüphane Müze ve Arşiv Bilgi Politikası Kapsamında Yerel Yönetimler ve Bilgi Merkezleri başlıklı oturumun moderatörlüğünü Çankırı Kara Teknik Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Prof. Dr. Hüseyin Odabaş yaptı. Oturumda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphaneler ve Müzeler Müdür Yardımcısı Ramazan Elmas, Antalya Büyük Şehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Dr. Evren Dayar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürü (Müzecilik ve Kent Arşivi) Hüseyin Ateş, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Şube Md. Mustafa Semerci ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı konuşmacı olarak yer aldı.

Dijital Mevkute Platformu Vizyoner Konferansı yapıldı

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca tarafından Dijital Mevkute Platformu’nun önemine dair bir vizyoner sunum yapıldı.

KAM’18 ÇERÇEVESİNDE 4 ÖNEMLİ ODAK TOPLANTISI

KAM’18 çerçevesinde konusunda uzman akademisyenlerin moderasyonu ile ‘Bilginin Düzenlemesi, Erişimi ve Paylaşımı’, ‘Bilgi Politikalarında Kültürel Miras’, ‘Bilginin Korunması ve Restorasyon’ ve ‘Politikalar, Uygulamalar, Destekler, Standartlar ve Mevzuat’ başlıklı 4 odak toplantı yapıldı. Elde edilen çıktılar bir rapor halinde Kamu ve STK yöneticileri ile karar verici otoritelerle paylaşılacak.

KAM’18 Bilginin Düzenlemesi, Erişimi ve Paylaşımı Odak Grup Toplantısı

Bilginin Düzenlemesi, Erişimi ve Paylaşımı konulu arama konferansı, Prof. Dr. Coşkun Polat, Doç. Dr. Nevzat Özel, Salih Doğan ve Ahmet Kahraman moderatörlüğünde yapıldı.

KAM’18 Bilgi Politikalarında Kültürel Miras Odak Grup Toplantısı

Bilgi Politikalarında Kültürel Miras konulu arama konferansı, Prof. Dr. Niyazi Çiçek, Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Prof. Dr. Aykut Arıkan moderatörlüğünde yapıldı.

KAM’18 Bilginin Korunması ve Restorasyon Odak Grup Toplantısı

Bilginin Korunması ve Restorasyon konulu arama konferansı, Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, Doç. Dr. Alpaslan Kuzucuoğlu, Prof. Dr. Fethiye Erbay ve Prof. Fahrettin Özdemirci moderatörlüğünde yapıldı.

KAM’18 Politikalar, Uygulamalar, Destekler, Standartlar ve Mevzuat Odak Grup Toplantısı

Politikalar, Uygulamalar, Destekler, Standartlar ve Mevzuat konulu arama konferansı, Muaz Ayhan Işık, Abdulkadir Yalvaç ve Ahmet Aldemir moderatörlüğünde yapıldı.

KAM’19 için Hazırlıklar Başladı

Bu yıl ilk defa Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Kongresi ve Fuarına ilgi ve katılım yüksek oldu. Geleceğin ulusal bilgi politikalarının oluşturulmasında etkin bir kaynak olması hedefi ile yola devam eden KAM’19 için hazırlıklar şimdiden başladı.”. 3.12.2018. https://ekspoturk.com/2018/12/03/kam18-kongresi-ve-fuarinda-ulusal-bilgi-politikalari-konusuldu/

---------------------------------.

3.3. 

Sunumlar

Ali Rıza ALTUNEL
Ulusal Politikalar, Bilgi, Kültürel Miras

Bekir Tarık YİĞİT
Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü

Emre EVREN
Di̇ji̇tal Dönüşüm, Di̇ji̇tal Arşi̇vci̇li̇k Ve Blok Zi̇nci̇ri̇

Erdoğan OLCAY
Siber Güvenlik Faaliyetleri

Furkan CİVELEK
Dijital Ekonomide Bilgi Yönetimi

Gültekin GÜRDAL
Açık Bilim Ve Avrupa Açık Bilim Bulutu

Hakan Melih AYGÜN
Kültürel Mi̇ras Bi̇lgi̇ Poli̇ti̇kasi

Hüseyin ATEŞ
Müzeler Şehri Gaziantep

Hüseyin BAYRAKTAR
Coğrafi Bilgi Sistemleri

Hüseyin Murat YÜCEL
Küresel Dünyada Ulusal Bilgi Politikası

Hüseyin ÜNAL
Dijital Dönüşüm

Mücahit Sami KÜÇÜKTIĞLI
Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı

Ramazan ELMAS
Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü

Salih DOĞAN
Müzeci̇li̇kte Di̇ji̇tal Dönüşüm Deği̇şen Müze Teknoloji̇leri̇ Ve Ulusal Bilgi Politikası

Yakup KARACA
Di̇ji̇tal Mevkute Platformu

https://kamkongresi.com/sunumlar/

3.4.

Odak Grup Toplantıları Raporu;

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü. (2019). KAM’18 Kongresi ve Fuarı Ulusal Bilgi Politikası. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, 2019. [69]s.  Halk Kütüphanesi Raporları: 8. https://kamkongresi.com/wp-content/uploads/2019/04/KAM18-RAPOR.pdf

------------------------------------------------------------.

4

Ağaoğlu, Bülent: Ulusal Bilgi Politikası Kaynakçası (1). 2018.  17sayfa.

--------------------------------------------------------------.

5

Ulusal Bilgi Politikası konulu bazı yayınlar

Alkan, N. (1997). Üniversite kütüphaneleri ve ulusal bilgi politikası.  Türk Kütüphaneciliği, 11(3), 233-252. http://www.tk.org.tr/index.php/TK/article/view/1044/1043  adresinden erişildi.

Alpay  Aslan,  S.  (2009).  2023  Türkiye  vizyonu,  halk  kütüphanesi  politikaları  ve  Çemişgezek:  Batı  ülkeleri ve Türkiye halk kütüphanelerinin işlevsel açıdan bir karşılaştırması.  Türk Kütüphaneciliği, 23(1), 169-200. http://www.tk.org.tr/index.php/TK/article/view/464/455  adresinden erişildi.

Aslan,  S.  (1997).  Ulusal  bilgi  politikası  sorunsalına  pragmatik  bir  yaklaşım.  Türk  Kütüphaneciliği,  11(3), 208-216. http://www.tk.org.tr/index.php/TK/article/view/1041/1040  adresinden erişildi

Ertunç, Aynur: Ulusal Bilgi Ağı Raporu 1982. Bilgi Dünyası, 185-214. 2011-04-30. https://bd.org.tr/index.php/bd/article/view/235

Karadeniz,  Ş.  (2019).   Türkiye’deki  halk  kütüphanesi  sisteminin  değerlendirilmesi  ve  bir  ulusal  halk   kütüphanesi  stratejisi  önerisi   (Yayımlanmamış  doktora  tezi).  Hacettepe  Üniversitesi,  Ankara.   http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/handle/11655/22142   adresinden erişildi.

Karadeniz, Şenol – Bülent Yılmaz : Türkiye’nin 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'nda Kütüphane Kurumuna Yaklaşım. 2016. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tk/issue/48657/618824

Karadeniz, Şenol – Bülent Yılmaz: “Türkiye’deki Halk Kütüphaneleri için Ulusal Strateji ve Eylem Planı Geliştirme Süreci: Durum Değerlendirmesi ve Bir Model Önerisi”. 2020. https://bd.org.tr/index.php/bd/article/view/558 

Keseroğlu, H. S. (1989). Halk Kütüphanesi Politikası ve Türkiye Cumhuriyeti’nde durum.  İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.

Keseroğlu, H. S. (2016) Politics and public libraries in the Republic of Turkey.  Library Trends 65 (2),  180-197. doi 10.1353/lib.2016.0030

Kütüphan-e Türkiye.  (2014). Türkiye’de bilgi toplumuna dönüşüm çabaları ve sonuçları değerlendirme raporu. http://docplayer.biz.tr/29222-Kutuphan-e-turkiye-planlama-ve-pilot-uygulamaprojesi-turkiye-de-bilgi-toplumuna-donusum-cabalari-ve-sonuclari-degerlendirme-raporu.html  adresinden erişildi.

Polat,  C.,  Akkaya,  M.  A.  ve  Binici,  K.  (2015).  07  Haziran  2015  Türkiye  genel  seçimleri  parti  bildirgelerinde bilgi ve belge yönetimi ve kütüphanecilik. Türk Kütüphaneciliği,29(2), 296-308. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/807877  adresinden erişildi.

Toplu,   M.   (1999).   Türkiye’de   ulusal   enformasyon   ve   bilim   politikalarında   yaklaşımlar.   Türk   Kütüphaneciliği 13(4), 335-362. http://www.tk.org.tr/index.php/TK/article/view/896/889 adresinden erişildi

Ulusal Bilgi Dizgesi Kütüphanecilik Çalışma Grubu Raporu (1984). Bilgi Dünyası 428-439 2011-10-31. https://bd.org.tr/index.php/bd/article/view/207

Yılmaz,   B.   (2005).   Türkiye’de   kamu   yönetiminin   yeniden   yapılandırılması   süreci   ve   halk   kütüphaneleri.  Türk  Kütüphaneciliği,  19 (1),  56-77.  http://yunus.hacettepe.edu.tr/~byilmaz/byilmaz/turkkutuphaneciligi19(1)56-77.doc  adresinden erişildi.

Yılmaz, B. (1997). Ulusal bilgi politikası kuramsal bir yaklaşım. B. Yılmaz (Yay. Haz.). 33.Kütüphane Haftası bildirileri  içinde (s. 22-30). Ankara: TKD.

Yılmaz, B. ve Dalkıran, Ö. (2012). Türkiye’nin bilim-teknoloji politikalarında kütüphane kurumuna yaklaşım. Bilgi Dünyası, 13 (1), 57-81. doi: https://doi.org/10.15612/BD.2012.168 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder