Beslenme İçin Bazı Notlarım
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 10.3.2022
1
Hamsi.
Balık pişirilirken oluşan koku sebebiyle de evlerimizde
balık tüketmek sıkıntılı bir konu…))
Kokusuz balık pişirmenin kendimce bir yöntemini buldum:
Geniş, çift kollu bir tavaya zeytinyağ gezdirdikten sonra, 1
tam soğanı ufalanmış haldeyken yayıyorum, üstüne hamsileri diziyorum.
İşte bu yöntemle pişirildiğinde koku oluşmuyor…
Kendi tercihim olarak pişirme aşamasında, üstüne yine ufalanmış (kıyılmış) kereviz sapları ve küçük limon dilimleri.
2
Lor peynirinin besin değeri konusunda birçok bilgi var.
Fakat tek başına “tatsız tuzsuz” bir gıda.
Çözüm olarak bulduğum;
1 tas çorbaya 2-3 çorba kaşığı lor peyniri..))
3
Çorbaya tahin.
Tahini çeşitlendirmeden tüketmek zor iş..
Pekmezle karıştırıldığında da diyabet riski var.
Çözüm: Sabahları çorbaya 1 kaşık tahin..
4
Kurutulmuş maydanoz
Maydanoz yıkamak, sararmadan saklamak… Sıkıntılı işlemler…
Çözüm: Besleyici değeri daha da fazla olduğu yazılan
kurutulmuş maydanoz…
5
Sabahları kapya biber salçasıyla sıcak çorba.
Yazın domates pişirerek çorba.
6
Öğütülmüş kabak
çekirdeği.
"Bu faydalar için sadece 2 çorba kaşığı toz kabak
çekirdeği (kabuğu ile birlikte öğütün) ya da 1 çorba kaşığı tam çekirdek
yetiyor." https://tinyurl.com/yckt2hj7
“Kabak Çekirdeği Tozu Nasıl Kullanılır?
Kabuklu olarak bütün halde çekilmiş kabak çekirdeklerinin
kullanımı pratiktir. Dahası toz hale getirilmemişken tüketimi zor olan
kabukların incecik çekilmesi ve ardından elenmesi ile onların da tüketilebilir
hale gelmesi sağlanır. Ve kabuklar en az çekirdeklerin iç kısmı kadar
kıymetlidir!
Kabak çekirdeği tozu bir protein gıda takviyesi olarak
smoothilere, meyve sularına, süte, yoğurda ve salatalara eklenerek
kullanılabilir.
Çorbalara, elma ve diğer meyve pürelerine karıştırılabilir.
Çekirdek tozunu daha eğlenceli bir biçimde ekmek, poğaça,
pasta, çörek yapımına dahil etmek de elbette mümkündür.
Kabuklu haldeki kabak çekirdeklerinin tadı biraz cevizi anımsatır. Tatlı ve tuzlu tariflere kolayca uyum sağlayabilir.”. https://egepazarindan.com/kabak-cekirdegi-tozu-faydalari-neler-nasil-kullanilir/
7
Sarımsak.
Pratik kolaylık olması için sarımsakları ayıkladıktan sonra, içi zeytinyağ dolu bir kavanozda saklamak. Tüketimi buradan yapmak.
8
Soğanları tek tek doğradıktan sonra ek tek süzgülü torbalara ayrı ayrı depolamak.
Ağzına da kıskaç. Yemek hazırlarken için kolaylık
9
Küçük çay bardağı. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/kucuk-cay-bardag-9.html
10
Ciğer
“FAYDALARI NELERDİR?
Etten daha kıymetlidir. İşlevi gereği bütün vitaminleri
içerir. Safranın oluşumunu sağlayan taurin denen bileşik özellikle
karaciğer ve kalp gibi sakatatta bol bulunur. Bu madde kedilerin göz gelişimi
için elzemdir, anne sütünden alınır, alamazlarsa görme yetileri gelişmez.
Taurin safranın akışkan olması için de gereklidir, eğer almazsanız safra çamuru
ya da taşları oluşmaya başlar. Bu saydıklarımıza henüz bilinmeyenleri de
ekleyin, ciğer
olmadan sağlıklı kalmak pek olası değildir. Zira et bunları içermez. Hazmı da
kolaydır.
“NEDEN KOLAY HAZMEDİLİR?
Bir kere dokusuna bakın. Kuzu karaciğeri hemen pişer, zira
gevrektir. İçindeki bileşikler kullanmaya hazır biçimdedir. O nedenle ayrı bir
sindirim faaliyeti çok fazla gerekmez. Hatta çok fazla pişirilmemesi tercih
edilir. Beş dakikada hazır olur, böylelikle besin değerini de kaybetmez.
Aklınıza gelebilecek ne varsa bu sayede alabilirsiniz. Hafif tatlıdır, zira depolanmış bileşik şeker
molekülleri de burada tutulur, buna glikojen adını veriyoruz. Bu bileşik
moleküller bitkideki nişastaya karşılık gelir. Kök yumruları, mesela patates,
bu nedenle tatlıdır. Dolayısıyla ciğer yendiğinde bir beslenme eksikliği
beklenmesi olası değildir.”
“KUZU MU DANA MI TERCiH EDiLMELi?
Kuzu ciğeri çok daha kolay pişer, yumuşak ve lezzetlidir.
Ancak büyük miktarda yapılacaksa elbette dana da çok iyi olur.”
"1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok gereksinim duyduğu gıdalar
Gıdalar, sağlığımıza çeşitli etkilerde bulunurlar.
Uzmanların 1000 çeşit gıda maddesi üzerinde yaptığı araştırmalara göre
vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu besinleri ortaya çıkardılar. Bu noktada
araştırma sonucunda çıkan gıdalar sizi çok şaşırtacak. İşte vücudumuzun ihtiyaç
duyduğu besinler ve onların gıda değerleri...
Giriş Tarihi: 21.09.2021
1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok
gereksinim duyduğu gıdalar
SU TERESİ
11 kalori (100 g) Besin puanı: 68
Akar su boylarında yetişen bu bitki mineral
eksikliğini gidermede kullanılır.
1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok
gereksinim duyduğu gıdalar
KEREVİZ KURUSU
319 kalori (100 g) Besin puanı: 68
Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici
olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve
amino asit kaynağıdır.
MANDALİNA
53 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A
vitamin bakımından zengindir.
BEZELYE
77 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Bezelyede çok mitarda fosfor,
magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır.
………………………..
12
Daha Önemli Bazı
Gıdalar;
Avokado
Badem
Brokoli
Ceviz
Ciğer
Ekmek (Ekşi mayalı)
Ev yoğurdu
İşkembe çorbası
Kapya (kırmızı biber)
Kefir
Kelle paça
Kereviz
Kereviz sapları
Kivi
Kuru erik
Limon
Limon kabukları (Organik)
Lor peyniri
Öğütülmüş kabak çekirdeği
Sardalye.
Sarımsak
Sirke.
Soğan.
Somon balığı
Tahin
Zencefil
Zerdeçal
…………………..
13
Bağışıklık sistemini güçlendiren 14 besin. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/bagsklk-sistemini-guclendiren-14-besin.html
https://www.daily-motivation.net/tr/20400/?utm_source=taboola
https://www.dw.com/tr/mucize-10-s%C3%BCper-besin/a-19054351
…………………..
14
Yukarıdaki listeye eklenecekler;
Makarna pişirme suyu,
Maydanoz sapları,
Başka kimbilir neler eklenebilir bu listeye..
Kışın d vitamini.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder