10 Mart 2022 Perşembe

Beslenme İçin Bazı Notlarım

 

Beslenme İçin Bazı Notlarım

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 10.3.2022

 

 

 

1

Hamsi.

Balık pişirilirken oluşan koku sebebiyle de evlerimizde balık tüketmek sıkıntılı bir konu…))

Kokusuz balık pişirmenin kendimce bir yöntemini buldum: 

Geniş, çift kollu bir tavaya zeytinyağ gezdirdikten sonra, 1 tam soğanı ufalanmış haldeyken yayıyorum, üstüne hamsileri diziyorum. 

İşte bu yöntemle pişirildiğinde koku oluşmuyor…

Kendi tercihim olarak pişirme aşamasında, üstüne yine ufalanmış (kıyılmış) kereviz sapları ve küçük limon dilimleri.


2

Lor peynirinin besin değeri konusunda birçok bilgi var.

Fakat tek başına “tatsız tuzsuz” bir gıda.

Çözüm olarak bulduğum;

1 tas çorbaya 2-3 çorba kaşığı lor peyniri..))

3

Çorbaya tahin.

Tahini çeşitlendirmeden tüketmek zor iş..

Pekmezle karıştırıldığında da diyabet riski var.

Çözüm: Sabahları çorbaya 1 kaşık tahin.. 

4

Kurutulmuş maydanoz

Maydanoz yıkamak, sararmadan saklamak… Sıkıntılı işlemler…

Çözüm: Besleyici değeri daha da fazla olduğu yazılan kurutulmuş maydanoz…

5

Sabahları kapya biber salçasıyla sıcak çorba.

Yazın domates pişirerek çorba.

6

Öğütülmüş kabak çekirdeği.

"Bu faydalar için sadece 2 çorba kaşığı toz kabak çekirdeği (kabuğu ile birlikte öğütün) ya da 1 çorba kaşığı tam çekirdek yetiyor." https://tinyurl.com/yckt2hj7

“Kabak Çekirdeği Tozu Nasıl Kullanılır?

Kabuklu olarak bütün halde çekilmiş kabak çekirdeklerinin kullanımı pratiktir. Dahası toz hale getirilmemişken tüketimi zor olan kabukların incecik çekilmesi ve ardından elenmesi ile onların da tüketilebilir hale gelmesi sağlanır. Ve kabuklar en az çekirdeklerin iç kısmı kadar kıymetlidir!

Kabak çekirdeği tozu bir protein gıda takviyesi olarak smoothilere, meyve sularına, süte, yoğurda ve salatalara eklenerek kullanılabilir.

Çorbalara, elma ve diğer meyve pürelerine karıştırılabilir.

Çekirdek tozunu daha eğlenceli bir biçimde ekmek, poğaça, pasta, çörek yapımına dahil etmek de elbette mümkündür.

Kabuklu haldeki kabak çekirdeklerinin tadı biraz cevizi anımsatır. Tatlı ve tuzlu tariflere kolayca uyum sağlayabilir.”. https://egepazarindan.com/kabak-cekirdegi-tozu-faydalari-neler-nasil-kullanilir/ 

7

Sarımsak.

Pratik kolaylık olması için sarımsakları ayıkladıktan sonra, içi zeytinyağ dolu bir kavanozda saklamak. Tüketimi buradan yapmak.

 

8

Soğanları tek tek doğradıktan sonra ek tek süzgülü torbalara ayrı ayrı depolamak. Ağzına da kıskaç. Yemek hazırlarken için kolaylık

 

9

Küçük çay bardağı. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/kucuk-cay-bardag-9.html

10

Ciğer

“FAYDALARI NELERDİR?

Etten daha kıymetlidir. İşlevi gereği bütün vitaminleri içerir. Safranın oluşumunu sağlayan taurin denen bileşik özellikle karaciğer ve kalp gibi sakatatta bol bulunur. Bu madde kedilerin göz gelişimi için elzemdir, anne sütünden alınır, alamazlarsa görme yetileri gelişmez. Taurin safranın akışkan olması için de gereklidir, eğer almazsanız safra çamuru ya da taşları oluşmaya başlar. Bu saydıklarımıza henüz bilinmeyenleri de ekleyin, ciğer olmadan sağlıklı kalmak pek olası değildir. Zira et bunları içermez. Hazmı da kolaydır.

“NEDEN KOLAY HAZMEDİLİR?

Bir kere dokusuna bakın. Kuzu karaciğeri hemen pişer, zira gevrektir. İçindeki bileşikler kullanmaya hazır biçimdedir. O nedenle ayrı bir sindirim faaliyeti çok fazla gerekmez. Hatta çok fazla pişirilmemesi tercih edilir. Beş dakikada hazır olur, böylelikle besin değerini de kaybetmez. Aklınıza gelebilecek ne varsa bu sayede alabilirsiniz. Hafif tatlıdır, zira depolanmış bileşik şeker molekülleri de burada tutulur, buna glikojen adını veriyoruz. Bu bileşik moleküller bitkideki nişastaya karşılık gelir. Kök yumruları, mesela patates, bu nedenle tatlıdır. Dolayısıyla ciğer yendiğinde bir beslenme eksikliği beklenmesi olası değildir.”

“KUZU MU DANA MI TERCiH EDiLMELi?

Kuzu ciğeri çok daha kolay pişer, yumuşak ve lezzetlidir. Ancak büyük miktarda yapılacaksa elbette dana da çok iyi olur.”

https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/onkolog-doktor-yavuz-dizdar-ciger-vitamin-ve-mineral-deposu-4133625/

 11

"1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok gereksinim duyduğu gıdalar

Gıdalar, sağlığımıza çeşitli etkilerde bulunurlar. Uzmanların 1000 çeşit gıda maddesi üzerinde yaptığı araştırmalara göre vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu besinleri ortaya çıkardılar. Bu noktada araştırma sonucunda çıkan gıdalar sizi çok şaşırtacak. İşte vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler ve onların gıda değerleri...

Giriş Tarihi: 21.09.2021

1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok gereksinim duyduğu gıdalar


SU TERESİ

11 kalori (100 g) Besin puanı: 68

Akar su boylarında yetişen bu bitki mineral eksikliğini gidermede kullanılır.

1000 çeşit besin arasından seçildiler! İşte vücudun en çok gereksinim duyduğu gıdalar


KEREVİZ KURUSU

319 kalori (100 g) Besin puanı: 68

Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.


MANDALİNA

53 kalori (100 g) Besin puanı: 67

Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A vitamin bakımından zengindir.


BEZELYE

77 kalori (100 g) Besin puanı: 67

Bezelyede çok mitarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır.

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/1000-cesit-besin-arasindan-secildiler-iste-vucudun-en-cok-gereksinim-duydugu-gidalar/7

………………………..

12


Daha Önemli Bazı Gıdalar;

Avokado

Badem

Brokoli

Ceviz

Ciğer

Ekmek (Ekşi mayalı)

Ev yoğurdu

İşkembe çorbası

Kapya (kırmızı biber)

Kefir

Kelle paça

Kereviz

Kereviz sapları

Kivi

Kuru erik

Limon

Limon kabukları (Organik)

Lor peyniri

Öğütülmüş kabak çekirdeği

Sardalye. 

Sarımsak

Sirke.

Soğan.

Somon balığı

Tahin

Zencefil

Zerdeçal

…………………..

13

Bağışıklık sistemini güçlendiren 14 besin. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/bagsklk-sistemini-guclendiren-14-besin.html

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/adan-zye-dunyadaki-en-saglikli-ve-faydalari-kanitlanmis-50-super-yiyecek-6400051

https://www.daily-motivation.net/tr/20400/?utm_source=taboola

https://www.dw.com/tr/mucize-10-s%C3%BCper-besin/a-19054351

https://www.haber3.com/foto-galeri/saglik/kalbinizi-20li-yaslara-dondurecek-mucize-gidalar-belirlendi-galeri-6059894

…………………..

14

Yukarıdaki listeye eklenecekler;

Makarna pişirme suyu,

Maydanoz sapları,

Başka kimbilir neler eklenebilir bu listeye..

Kışın d vitamini.

15

O.R.A.C NEDİR?

Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) Tablosu adını verdikleri bir tablo hazırladılar.

Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve
vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.

Tufts Üniversitesi araştırmacıları “Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar” diyor.

ORAC Tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:

Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızıbiber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor. Aldığımız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya “oksidan” adı verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere “antioksidan” adı veriliyor.

SON SÖZ : Lütfen bu Bilimsel bilgileri, olabildiğince fazla sayıdaki dostlarınızla paylaşınız ki, yalnızca kendiniz değil, dostlarınızın, dostları da faydalansınlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder