Foodpairing ile lezzet dünyasında sınırsız keşifler...
https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
2016-04-07 18:43:53
Alışkanlıklarımızın yemek kültürümüzü ne kadar etkilediğini
biliyoruz. Yan yana gelemeyeceğini düşündüğümüz ya da görüntüsünden,
kokusundan hoşlanmadığımız lezzetlere genellikle önyargıyla bakıyoruz. Ve böyle
yaparak kim bilir neleri kaçırıyoruz! Oysa gastronomi serüvenini bugünlere
taşıyan asıl unsur, tüm bu önyargılardan sıyrılarak lezzetlerin dünyasını
keşfetme tutkusu değil mi? Bugün gözümüzü kamaştıran, iştahımızı kabartan,
hatta zaman zaman bizi şaşkına çeviren bu zengin dünyayı, işte bu keşfetme
duygusuna borçluyuz. Tarlada yetişen sebzelerin, tabağımıza ulaşana dek
geçirdiği o leziz dönüşümün sırrı, bu merak ve keşfetme tutkusunda gizli.
Merak + Keşif= Gastronomi! Aslında bu kadar basit bir
denklem üzerine kurulu gastronomi. Bir nevi yoktan var etme sanatı; bir
başka deyişle tatlar arasındaki dengeli uyumu yakalama yeteneği! Bu
sebeplerden ötürü giderek daha çok aşina olmaya başladığımız “foodpairing”
kavramı, yani “gıda eşleşmeleri” gastronomi için büyük önem taşıyor.
Nedir bu foodpairing?
Foodpairing metodu, şeflere, araştırmacılara, gıda
mühendislerine ve yemek tutkunlarına ilham vermek için oluşturuldu. Bu
metodunun esas amacı,
·
yeni menü tasarımları ve yeni mümkün gıda
kombinasyonlarını keşfetmek;
·
laboratuvar ortamlarında gıdaların aroma
ölçümleri sonuçlarına göre eşleşme oluşturmak.
Birbirine asla yakıştırmadığımız tatları, çekici bir
lezzet kombinasyonuna dönüştüren ve bundan büyük bir haz almamızı sağlayan bu
trend, Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı. Gastronomi,
profesyoneller için malzemelerin seçiminden işlenmesine; pişirilmesinden
sunumuna dek her aşamasına yaratıcılığın dâhil olduğu
bir keşif dünyası. Foodpairing'le bu dünyanın sınırları daha da genişliyor
demek yanlış olmaz. Damaklara
hitap edecek lezzet kombinasyonları için sayısız seçeneğiniz var; yeter ki
merak edin! Bugün adımız gibi ezbere bildiğimiz lezzet dünyasının
olmazsa olmaz ikilileri de gastronomi tarihi boyunca yapılan denemelerle elde
edilmiş. Elma ve tarçının ya da domates ve fesleğenin muhteşem
birlikteliğini, bu denemelere borçluyuz.
Foodpairing’in ne kadar sürprizli olabileceğini, aslında
Sirha 2015’te Gastronometro standında görmüştük. Lezzet tutkunlarına ilham
vermeyi kendisine amaç edinen Gastronometro’nun Türkiye’de nispeten yeni
sayılabilecek bir trend olan foodpairing'in temsilcisi olması, bu nedenle
şaşırtıcı değil. Bu konudaki partnerinin, trendin dünyaca bilinen
referanslarından www.foodpairing.com olması ise Gastronometro’nun bu işe ne
kadar gönül verdiğinin bir göstergesi. Marie Haspeslagh’in Sirha 2015 kapsamında
gerçekleştirdiği workshop ve foodpairing yöntemiyle sunulan lezzetler yoğun bir
ilgi görmüş; ilk bakışta “nasıl olur” dedirten eşleşmeler, katılımcılardan
tam not almıştı. Örneğin fırın sütlaç ile kaz ciğeri ya da gül suyuyla marine
edilmiş karides gibi. Workshop’ta deniz tuzu ile çikolatanın da birbirine ne
kadar yakıştığını keşfetmiştik!
Ne fayda sağlar?
Bu heyecan verici trendin gastronomi dünyasının tüm
aktörlerine sunduğu bir katkı mutlaka var. Menülerin giderek çeşitlendiği ve
tatlı rekabetin arttığı günümüz dünyasında, farkını ortaya koymak isteyenler,
foodpairing ile bir adım öne geçebilir. Foodpairing'in şefler için yaratıcılığı
beslediği kadar eğlenceli olduğu da muhakkak. Bu yöntemle yiyeceklerin
dünyasına daha da yakından bakma fırsatı bulurken reçeteleri için de yeni ilham
kaynakları yaratmış olacaklar. Burada keşfedebilecekleriniz, sadece sizin hayal
dünyanızla sınırlı. Gıdaları tanıyın, uygun eşleşmeleri gerçekleştirin ve
kendi kişisel dokunuşunuzu ekleyin. İşte hepsi bu!
İster sağlıklı reçeteler, ister yenilikçi menüler fark
etmez; mutfağınızın olmazsa olmazını merkeze alın ve foodpairing’le harikalar
yaratın. Yapmanız gereken tek şey, alışkanlıkların ve bildik
kalıpların dışına çıkmak. Bunu başardığınızda devamı kolaylıkla
gelecektir. Üstelik foodpairin ile klasikleşmiş kombinasyonları da
farklılaştırabilirsiniz. Makarnaya, pizzaya, limonataya foodpairing dokunuşunda
bulunmak, klasik reçetelerde yenilik rüzgârları estirebilir. Mesela çilek
esanslı Pizza Margarita? Bizce denemeye değer! Popüler ya da yeni malzemeler
kadar yerel ürünler de foodpairing için size ilham verebilir. Yerel mutfaklar
günden güne popülerleşiyorken, gıda eşleşmelerinin de bundan ayına
düşeni alması zaten kaçınılmaz!
Özetle foodpairing sayesinde daha yaratıcı, daha
yenilikçi ve daha esnek bir mutfak elde edebilirsiniz. Modern bir
dokunuşla canlandıracağınız otantik reçeteler, farklı damaklara hitap edecek
yenilikçi lezzetler, yerel mutfaklar ile uluslararası mutfakları buluşturacak
leziz kombinasyonlar, kısa bir zamanda menülerinizde gerçekleştireceğiniz
pratik değişiklikler, belki de isminizle anılacak, sizin imzanızı taşıyan yeni
lezzet keşifleri… Foodpairing ile bunların hepsi mümkün. Sunacağınız
önerilerle misafirlerinizi ne kadar heyecanlandıracağınızı ise biz garanti
ediyoruz. Onları şaşırtın ve yemek deneyimini bir üst level’a taşıyın. Başkaları benzer standart
kurallarla köşeyi tutarken, siz yaratıcı bir detayla oyunu tümden değiştirin!
Bu konuda son sözü, San Sebastian’daki Mugaritz
Restoranı’nın şefi Andoni Luiz Anduriz’e bırakıyoruz: “Foodpairing bizim çok
isimize yarıyor. Örneğin bu sayede uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir
tatlıyı gerçekleştirme şansı bulduk. Muskat cevizi, karnabahar ve üzüm
(çoğunlukla kabuğunda bulunan tanenleri kullandık). Sonuç muhteşem!”
* Sayfada yer alan foodpairing görselleri
www.foodpairing.com'dan alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder