Bağışıklık sistemini güçlendiren 14 besin
Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, enfeksiyonlara karşı bağışıklık
sistemimizi güçlü tutmamıza katkı sağlayan besinleri anlattı ve önemli
önerilerde bulundu.
27 Ekim 2020 10:28
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/bagisiklik-sistemini-guclendiren-14-besin-6340338/1
İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı
Evrenkaya limon,
mandalina, portakal ve greyfurt gibi
neredeyse tüm narenciye meyvelerinin C vitamini açısından zengin besinler
arasında yer aldıklarını belirterek, "Vücudunuz C vitamini
üretmediği ve depolamadığı için bu vitamini içeren besinleri her gün düzenli
olarak tüketmeniz çok önemli" dedi.
Sarımsağın bağışıklık artırıcı
özellikleri, allisin gibi yüksek konsantrasyonda kükürt içeren
bileşiklerden geliyor. Yapılan çalışmalarda; 3 ay boyunca sarımsak takviyesi
alanlarda, almayanlara göre daha az soğuk algınlığının görüldüğü rapor edilmiş
Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya,
“B6 Vitamini, vücutta meydana gelen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir rol
oynuyor. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de hayati önem
taşıyor. Tavuk kemiklerinin
kaynatılmasıyla yapılan et suyu bağırsakların iyileşmesi ve bağışıklık
için yararlı olan B6 vitamini, D vitamini ve kobalamin gibi diğer besinleri
içeriyor” diyor.
Yeşil ve
siyah çaylar, bir tür antioksidan olan flavonoidlerden oldukça
zenginler. Yeşil çay aynı zamanda kateşinler de içeriyor. Kateşinler bağışıklık
fonksiyonunu geliştiriyor, ancak siyah çayın
geçtiği fermantasyon süreci birçok kateşini yok ediyor.
Yoğurt,
içeriğinde bakteriyel olan ve bakteriyel olmayan unsurlar barındırıyor.
Bakteriyel bölümde bağışıklığı destekleyen etkileri kanıtlanmış olan
probiyotikler bulunuyor. Yoğurtta protein,
riboflavin, folik asit ve kalsiyum da mevcut. Bu içerikler de bağışıklığa
destek veriyor
Zencefil içeriğindeki mangan ile vücuttaki
iltihabı azaltmaya, mide bulantısını gidermeye yardımcı olabiliyor ve kronik
ağrıyı azaltabiliyor. Antienflamatuar ve anti kanser etkilerinin yanında, B6
içermesi dolayısıyla bağışıklığı destekliyor.
Körinin
temel bileşeni olan bu parlak sarı renkteki acı baharat, hem osteoartrit hem de
romatoid artrit tedavisinde yıllardır bir anti-enflamatuar olarak kullanılıyor.
Zerdeçala kendine özgü rengini veren yüksek konsantrasyonlardaki curcumin,
egzersizlere bağlı kas hasarını azaltmaya da yardımcı olabiliyor.
Fosfor,
magnezyum, B6, selenyum ve E vitaminleri gibi maddelerden zengin olan ay çekirdeği bağışıklık sistemini destekleyen
önemli besinlerden. Sağlıklı bir vücut için her gün 30 gram (yaklaşık 2 yemek
kaşığı) ay çekirdeği tüketmenizde fayda var.
E vitamininden
zengin olan badem güçlü bir antioksidan olarak
nitelendiriliyor. Yetişkinlerin her gün 15 mg E vitamini tüketmeleri
öneriliyor. Yaklaşık yarım fincan badem tüketmeniz, önerilen günlük gereksinimi
karşılayacaktır.
A, C ve
E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidandan zengin olan brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en
sağlıklı sebzelerden biri. Ancak besin değerini kaybetmemesi için brokoliyi mümkün olduğunca az pişirmelisiniz.
Ispanak C vitamini, antioksidanlar ve
beta karotenden oldukça zengin bir sebze. Bağışıklık sistemi için son derece
önemli olan bu içerikleri nedeniyle ıspanağı beslenme listenizden eksik
etmeyin. Brokoliye benzer şekilde, besin değerini korumak için ıspanağı da
mümkün olduğunca az pişirmeye özen gösterin.
C vitamini denildiğinde aklımıza ilk olarak portakal
geliyor. Oysa yapılan çalışmalara göre; salatası, turşusu, közlemesi ve
dolmasıyla soframızda sıkça yer alan kırmızı dolmalık biber, portakaldan neredeyse 2 kat daha
fazla C vitamini içeriyor.
Kivi folat, potasyum, K vitamini ve C
vitamini dahil olmak üzere birçok temel besinden zengin bir meyve. Özellikle de
C vitamini içeriğiyle dikkat çekiyor. Portakal
ve limonla kıyaslandığında, bu narenciyelerden 2 kat daha fazla C vitaminine
sahip.
Midye ve karides gibi bazı kabuklu deniz ürünleri çinkodan
zengin besinlerden. Diğer birçok vitamin ve mineral kadar ilgi görmeseler de
aslında bağışıklık hücrelerimizin çalışabilmesi için vücudumuzun çinkoya
ihtiyacı var. Ancak dikkat! Vücutta çinko fazlalığı tam aksine
bir etki göstererek bağışıklık sisteminin işlevini önleyebiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder