Gıda eşleştirme Tanımı
“Food Pairing”i Türkçeye nasıl çevirmeli” sorusunun cevabını
ararken çeşitli okumalar yaptım.
“Food Pairing”i ifade etmek için farklı adlandırmalar
kullanılmış.
Eşleştirme “gıda” malzemelerinin laboratuvarlarda aromatik
analizlerine dayalı olarak yapıldığı için Türkçeye “Gıda eşleştirmesi” olarak
çevirmek daha doğru olsa gerek.
1
Türkçede kullanılan ilgili bazı kavramlar;
·
Aroma eşleşmesi
·
Gıda eşleştirme
·
Lezzet eşleştirme
·
Pozitif gıda eşleşmesi
·
Tat eşleşmesi
·
Yemek eşleştirme
·
Yiyecek eşleştirme
2
“Kavramın
Türkçesini nasıl yazmalı” sorusunun cevabını aramak için "gıda
eşleştirme" site:https://dergipark.org.tr/tr/ araması yaptım. “Gıda
eşleştirme” tek makalede geçiyor.
"lezzet
eşleştirme" site:https://dergipark.org.tr/ araması da yine tek makalede
mevcut.
Bengü Öztürk
- Burçak Zeyrekçe: Utilization Of Flavor Network Analysis For A New Recipe In Marmara
Region. 2019. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/704403
·
“Gıda
eşleştirme teorisine göre, yüksek sayıda ortak lezzet bileşiği içeren gıda
malzemeleri birbiriyle uyum içerisinde güzel tat veren bir yemek oluşturabilir.”.
(sayfa 396).
·
“Ortak
bileşiklerden sekiz tanesinin dört malzemede de bulunduğu ve şaşırtıcı bir
şekilde birbiriyle benzer tat ve koku maddeleri içerdiği görüldü ki bu da lezzet
eşleştirme teorisinin bu bölgedeki yeni bir tarif için kullanılabildiğini göstermektedir.”.
(sayfa 396)
·
“Lezzet
bilimi ve gıda eşleştirme teorisinin bilinmesi, tüketimi çok tercih edilen yeni
gıda formülasyonlarının geliştirilmesi imkânını bize verebilecektir.”. (sayfa
396)
3
Tanım 1
“Gıda
eşleştirmesi bilim temelli bir metot olup aroma bileşenlerinin uygun
kombinasyonu ile tanımlanabilir. Ortak aroma bileşenlerinin fazlalığı gıda
eşleşme düzeyini belirlemektedir.”. https://tinyurl.com/bdd48ujh
4
“Gıda
eşleşmesi çalışmaları gastronomi alanında müşteri memnuniyeti, sürdürülebilir
kalite, gurme lezzetlere ulaşabilme yolunda önemli adım olup sektörde şeflerin
dikkate almaya başladığı bir uygulama olmaktadır.”. https://tinyurl.com/bdd48ujh
5
Tanım 2
“Lezzet Eşleştirme
·
Gıda
eşleştirmesi lezzet açısından birbirleri ile uyum sağlayan gıdalar arasında
yapılan eşleştirmedir.
·
Kokusu
algılanan bileşenleri paylaşan gıdaların eşleştirilmesidir.
·
Büyük
lezzet bileşenleri, kendi lezzet eşik değerinden daha yüksek koku maddesi
konsantrasyonuna sahip olan bileşenlerdir.
·
Büyük
lezzet bileşenleri kendi lezzet eşiği ve koku maddesi konsantrasyonu
karşılaştırılarak tespit edilebilir.
·
Örneğin;
salatalık birkaç düzine aroma bileşiği içerirken salatalık kokusuna özgü aroma sadece
birkaç çifttir [1].”. https://food.iyte.edu.tr/wp-content/uploads/sites/89/2019/04/SON-G%C4%B1da-B%C3%BClten-Say%C4%B1-5.pdf
6
Tanım 3;
Gıda Eşleştirme
“Gıda eşleştirme veya tescilli olmayan ticari markalı gıda
eşleştirme terimi, hangi gıdaların birlikte iyi gittiğini lezzet açısından
belirlemeye yönelik bir yöntemdir,
gıda birleştirme ise beslenme veya sindirim açısından
eşleşen gıdaları tanımlar.
Yöntem, temel lezzet bileşenlerini paylaştıklarında
gıdaların birbirleriyle iyi bir şekilde birleşmesi ilkesine dayanmaktadır .
Gıda eşleştirme, gıdaları analiz etmek ve ortak kimyasal bileşenleri bulmak
için HPLC, gaz kromatografisi ve diğer laboratuvar yöntemlerini kullanır.
Gıda eşleştirmesi, tam bir protein oluşturmak için gıdaları
birleştiren vejetaryenler ve veganlar için geçerliliğini yitirmiş protein
kombinasyon teorisi ile karıştırılmamalıdır. Terim ayrıca sağlık nedenleriyle
yapılan gıda birleştirme ile karıştırılmamalıdır.”. https://en.wikipedia.org/wiki/Foodpairing
7
Tanım 4;
“Gastronominin
son zamanlardaki popüler konularından biri de ‘Food Pairing’. ‘Lezzet Eşleme’
olarak da çevrilebilecek bu kavram, hangi yiyeceklerin diğerleri ile iyi
gidebileceğini, böylelikle de bütünde bir lezzet ortaya çıkarabileceklerini
bulmaya dair bir yöntem.”. https://www.dosyahaber.com/gastronomik-copcatanlik-food-pairing-makale,121.html
8
“Gıda eşleştirmesi” anlamına gelmeyen bir kavram; Gıda
Birleştirme (Gıda kombinasyonu)
“Gıda birleştirme veya diğer ismiyle gıda kombinasyonu,
belirli makro besinleri ve yiyecek gruplarını ayırmanın sindirime yardımcı
olabileceği ve genel kilo kaybına yardımcı olabileceği felsefesidir. İnanç,
gıdaların yanlış kombinasyonunu yemenin, hastalığa neden olan toksinlerin
birikmesine ve sindirim stresinde bir artışa neden olmasıdır. Gıda
Birleştirmenin savunucuları, üç makro besin olan protein, yağlar ve
karbonhidratların sindirilmesinin farklı zaman aldığına ve midedeki pH
seviyesini benzersiz bir şekilde etkilediğine inanırlar, bu nedenle birlikte
yenilmemeleri gerekir. Bu yeme düzeni, çiğ ve pişmiş gıdaları bir araya
getirmenin sindirim süreçlerinizi yavaşlatabileceğini ve sağlığınızı olumsuz
etkileyebileceğini belirten Ayurvedik diyetine benzerdir.”. https://www.bilgiustam.com/gida-kombinasyonu-birlestirme-nedir/
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 12.3.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder