12 Mart 2022 Cumartesi

Gıda eşleştirme Tanımı

 

Gıda eşleştirme Tanımı

 

“Food Pairing”i Türkçeye nasıl çevirmeli” sorusunun cevabını ararken çeşitli okumalar yaptım.

“Food Pairing”i ifade etmek için farklı adlandırmalar kullanılmış.

Eşleştirme “gıda” malzemelerinin laboratuvarlarda aromatik analizlerine dayalı olarak yapıldığı için Türkçeye “Gıda eşleştirmesi” olarak çevirmek daha doğru olsa gerek.

1

Türkçede kullanılan ilgili bazı kavramlar;

·         Aroma eşleşmesi

·         Gıda eşleştirme

·         Lezzet eşleştirme

·         Pozitif gıda eşleşmesi

·         Tat eşleşmesi

·         Yemek eşleştirme

·         Yiyecek eşleştirme

2

“Kavramın Türkçesini nasıl yazmalı” sorusunun cevabını aramak için "gıda eşleştirme" site:https://dergipark.org.tr/tr/ araması yaptım. “Gıda eşleştirme” tek makalede geçiyor.

"lezzet eşleştirme" site:https://dergipark.org.tr/ araması da yine tek makalede mevcut.

Bengü Öztürk - Burçak Zeyrekçe: Utilization Of Flavor Network Analysis For A New Recipe In Marmara Region. 2019.  https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/704403

·         “Gıda eşleştirme teorisine göre, yüksek sayıda ortak lezzet bileşiği içeren gıda malzemeleri birbiriyle uyum içerisinde güzel tat veren bir yemek oluşturabilir.”. (sayfa 396).

 

·         “Ortak bileşiklerden sekiz tanesinin dört malzemede de bulunduğu ve şaşırtıcı bir şekilde birbiriyle benzer tat ve koku maddeleri içerdiği görüldü ki bu da lezzet eşleştirme teorisinin bu bölgedeki yeni bir tarif için kullanılabildiğini göstermektedir.”. (sayfa 396)

 

·         “Lezzet bilimi ve gıda eşleştirme teorisinin bilinmesi, tüketimi çok tercih edilen yeni gıda formülasyonlarının geliştirilmesi imkânını bize verebilecektir.”. (sayfa 396)

3

Tanım 1

“Gıda eşleştirmesi bilim temelli bir metot olup aroma bileşenlerinin uygun kombinasyonu ile tanımlanabilir. Ortak aroma bileşenlerinin fazlalığı gıda eşleşme düzeyini belirlemektedir.”. https://tinyurl.com/bdd48ujh

4

“Gıda eşleşmesi çalışmaları gastronomi alanında müşteri memnuniyeti, sürdürülebilir kalite, gurme lezzetlere ulaşabilme yolunda önemli adım olup sektörde şeflerin dikkate almaya başladığı bir uygulama olmaktadır.”. https://tinyurl.com/bdd48ujh

5

Tanım 2

“Lezzet Eşleştirme

·         Gıda eşleştirmesi lezzet açısından birbirleri ile uyum sağlayan gıdalar arasında yapılan eşleştirmedir.

 

·         Kokusu algılanan bileşenleri paylaşan gıdaların eşleştirilmesidir.

 

·         Büyük lezzet bileşenleri, kendi lezzet eşik değerinden daha yüksek koku maddesi konsantrasyonuna sahip olan bileşenlerdir.

 

·         Büyük lezzet bileşenleri kendi lezzet eşiği ve koku maddesi konsantrasyonu karşılaştırılarak tespit edilebilir.

 

·         Örneğin; salatalık birkaç düzine aroma bileşiği içerirken salatalık kokusuna özgü aroma sadece birkaç çifttir [1].”. https://food.iyte.edu.tr/wp-content/uploads/sites/89/2019/04/SON-G%C4%B1da-B%C3%BClten-Say%C4%B1-5.pdf

6

Tanım 3;

Gıda Eşleştirme

“Gıda eşleştirme veya tescilli olmayan ticari markalı gıda eşleştirme terimi, hangi gıdaların birlikte iyi gittiğini lezzet açısından belirlemeye yönelik bir yöntemdir,

gıda birleştirme ise beslenme veya sindirim açısından eşleşen gıdaları tanımlar.

Yöntem, temel lezzet bileşenlerini paylaştıklarında gıdaların birbirleriyle iyi bir şekilde birleşmesi ilkesine dayanmaktadır . Gıda eşleştirme, gıdaları analiz etmek ve ortak kimyasal bileşenleri bulmak için HPLC, gaz kromatografisi ve diğer laboratuvar yöntemlerini kullanır.

Gıda eşleştirmesi, tam bir protein oluşturmak için gıdaları birleştiren vejetaryenler ve veganlar için geçerliliğini yitirmiş protein kombinasyon teorisi ile karıştırılmamalıdır. Terim ayrıca sağlık nedenleriyle yapılan gıda birleştirme ile karıştırılmamalıdır.”. https://en.wikipedia.org/wiki/Foodpairing

7

Tanım 4;

“Gastronominin son zamanlardaki popüler konularından biri de ‘Food Pairing’. ‘Lezzet Eşleme’ olarak da çevrilebilecek bu kavram, hangi yiyeceklerin diğerleri ile iyi gidebileceğini, böylelikle de bütünde bir lezzet ortaya çıkarabileceklerini bulmaya dair bir yöntem.”. https://www.dosyahaber.com/gastronomik-copcatanlik-food-pairing-makale,121.html

8

“Gıda eşleştirmesi” anlamına gelmeyen bir kavram; Gıda Birleştirme (Gıda kombinasyonu)

“Gıda birleştirme veya diğer ismiyle gıda kombinasyonu, belirli makro besinleri ve yiyecek gruplarını ayırmanın sindirime yardımcı olabileceği ve genel kilo kaybına yardımcı olabileceği felsefesidir. İnanç, gıdaların yanlış kombinasyonunu yemenin, hastalığa neden olan toksinlerin birikmesine ve sindirim stresinde bir artışa neden olmasıdır. Gıda Birleştirmenin savunucuları, üç makro besin olan protein, yağlar ve karbonhidratların sindirilmesinin farklı zaman aldığına ve midedeki pH seviyesini benzersiz bir şekilde etkilediğine inanırlar, bu nedenle birlikte yenilmemeleri gerekir. Bu yeme düzeni, çiğ ve pişmiş gıdaları bir araya getirmenin sindirim süreçlerinizi yavaşlatabileceğini ve sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini belirten Ayurvedik diyetine benzerdir.”. https://www.bilgiustam.com/gida-kombinasyonu-birlestirme-nedir/

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 12.3.2022


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder