12 Mart 2022 Cumartesi

Gıda Eşleştirme Alanı; Yemek Hazırlamaya - Tüketmeye İlişkin Ezberlerimizden Kurtulmak, Yaratıcılık Göstermek İçin Bir Fırsat Olabilir…

 

Gıda Eşleştirme Alanı;

Yemek Hazırlamaya - Tüketmeye İlişkin Ezberlerimizden Kurtulmak,

Yaratıcılık Göstermek İçin Bir Fırsat Olabilir…

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 12.3.2022

 

 

Foodpairing (Gıda Eşleştirme) işleminin bir amacı da “laboratuvar ortamlarında gıdaların aroma ölçümleri sonuçlarına göre eşleşme oluşturmak”. Konunun laboratuvarlara ilişkin kısmı teknik bir işlem. Sonrası ise yaratıcılık sahası…

 

Konuyu evlerimize getirmek istiyorum;

 

Mutfak, yemek işleri yaratıcılık için uygun bir alan. Çok sayıda gıda mevcut. Bunlar arasında kombinasyonlarla denemeler yapılabilir ve bazılarında yararlı sonuçlar alınabilir.

 

Aşağıdaki alıntılarda konu merak, keşif ve yaratıcılık yönleriyle ifade edilmek istenmiş;

·         “Gastronomi, profesyoneller için malzemelerin seçiminden işlenmesine; pişirilmesinden sunumuna dek her aşamasına yaratıcılığın dâhil olduğu bir keşif dünyası. Foodpairing'le bu dünyanın sınırları daha da genişliyor demek yanlış olmaz.”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler

 

·         “Damaklara hitap edecek lezzet kombinasyonları için sayısız seçeneğiniz var; yeter ki merak edin!” https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler

 

·         “Bugün adımız gibi ezbere bildiğimiz lezzet dünyasının olmazsa olmaz ikilileri de gastronomi tarihi boyunca yapılan denemelerle elde edilmiş. Elma ve tarçının ya da domates ve fesleğenin muhteşem birlikteliğini, bu denemelere borçluyuz.”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler

 

·         “Alışkanlıklarımızın yemek kültürümüzü ne kadar etkilediğini biliyoruz. Yan yana gelemeyeceğini düşündüğümüz ya da görüntüsünden, kokusundan hoşlanmadığımız lezzetlere genellikle önyargıyla bakıyoruz. Ve böyle yaparak kim bilir neleri kaçırıyoruz! Oysa gastronomi serüvenini bugünlere taşıyan asıl unsur, tüm bu önyargılardan sıyrılarak lezzetlerin dünyasını keşfetme tutkusu değil mi? Bugün gözümüzü kamaştıran, iştahımızı kabartan, hatta zaman zaman bizi şaşkına çeviren bu zengin dünyayı, işte bu keşfetme duygusuna borçluyuz. Tarlada yetişen sebzelerin, tabağımıza ulaşana dek geçirdiği o leziz dönüşümün sırrı, bu merak ve keşfetme tutkusunda gizli.” https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler

 

·         Merak + Keşif= Gastronomi! Aslında bu kadar basit bir denklem üzerine kurulu gastronomi. Bir nevi yoktan var etme sanatı; bir başka deyişle tatlar arasındaki dengeli uyumu yakalama yeteneği!”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler

 

·         “Gastronomi sektöründe ise, birbirleri ile uyumlu gıda maddelerinden oluşan yemek  pratikleri  yaparak  yeni lezzetler oluşturmak meraklı ve yaratıcı aşçılar için heyecan verici  bir deneyim olacaktır.”. http://nezihmuftugil.com/gida-eslestirmesi.html

 

Ülkemizde sağlığa zararlı bazı gıda-yemek alışkanlıkları maalesef bolca mevcut.

Bu alışkanlıkların, böyle ezberlerin ortadan kaldırılması için, yeni çözümler bulunması için yapılabilecek çok şey olsa gerek.

 

Mutfak işlerinde ailelerin fertlerinin birlikte çözüm geliştirmeye çalışmaları yapılması gerekenlerden birisi olsa gerek. Farkındayım ailede birlikte çözüm geliştirme çalışmaları yapmak…  Evet burası zor bir alan… )) 

Ülkemizde gastronomi sektörü gelişiyor.

Tv'lerdeki mutfak programları gençleri bu sektöre ilgi duymaya yöneltiyor olabilir.  Gençler deneyerek öğreniyorlar.

Denemeler yapmak yaratıcılık kapısının açılması için bir fırsat.

İnsanımızda saklı duran, bastırılmış yaratıcılık potansiyelini açığa çıkarmak için, ezberleri değiştirip yeni bakış açıları kazanmak için bir fırsat… 

Gıda alanı yaratıcılık çalışmaları için oldukça uygun olsa gerek. Çünkü çok sayıda gıda malzemesi var.

 

Gıda malzemeleri envanterini içeren bazı veritabanları;

1.

Veri Bankası - Türkomp | Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı. http://www.turkomp.gov.tr/database

 

“Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı

Ülkemiz coğrafyasında üretilen ve tüketilen, işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlerin, besin öğeleri bileşimlerinin ve enerji değerlerinin yer aldığı Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı TürKomp’a hoşgeldiniz. TürKomp’ta 14 gıda grubundan 645 gıdaya ait 100 gıda bileşeni için yaklaşık 63.000 gıda bileşeni ve enerji değeri verisi bulunmaktadır.

Aramalar menüsünden gıdaya, bileşene, beslenmeye ve gıda gruplarına göre arama yaparak gıdaların besin ögeleri ve enerji değerlerine ulaşabilir; bileşenlere göre gıdaları çoktan aza doğru sıralayabilirsiniz.”. http://www.turkomp.gov.tr/database

 

Hakkında. http://www.turkomp.gov.tr/about

 

2.

Özgür Gıda Ürünleri Veritabanı. https://tr.openfoodfacts.org/discover

·         Arama formu: https://tr.openfoodfacts.org/cgi/search.pl

3.

Türkiye Gıda Bitkileri Veritabanı. 2016. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/424206

https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/foodpairing-ile-lezzet-dunyasnda-snrsz.html linkindeki yazı bana bu fikirleri çağrıştırdı.

……………….

 

İlgili çalışmalarım:

 

Gıda Eşleştirme tanımı: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/gda-eslestirme-tanm.html

 

Gıda eşleştirme. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/gda-eslestirme.html

 

Beslenme için bazı notlarım. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/beslenme-icin-baz-notlarm.html . Bu yazıyı özellikle geliştirmem gerekli…  Bu yazı kapsamında bazı denemeler yaptım. Hamsi ile yaptığım bir uygulamaya çok önem veriyorum. Bu uygulama yemek işleri konusunda zihnimde yeni ufuklar açtı.

 

Gıda Eşleştirme Alanı; Yemek Hazırlamaya - Tüketmeye İlişkin Ezberlerimizden Kurtulmak,

Yaratıcılık Göstermek İçin Bir Fırsat Olabilir… 12.3.2022. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/gda-eslestirme-alan-yemek-hazrlamaya.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder