Gıda Eşleştirme Alanı;
Yemek Hazırlamaya - Tüketmeye İlişkin Ezberlerimizden
Kurtulmak,
Yaratıcılık Göstermek İçin Bir Fırsat Olabilir…
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 12.3.2022
Foodpairing (Gıda Eşleştirme) işleminin bir amacı da “laboratuvar
ortamlarında gıdaların aroma ölçümleri sonuçlarına göre eşleşme oluşturmak”.
Konunun laboratuvarlara ilişkin kısmı teknik bir işlem. Sonrası ise yaratıcılık
sahası…
Konuyu
evlerimize getirmek istiyorum;
Mutfak,
yemek işleri yaratıcılık için uygun bir alan. Çok sayıda gıda mevcut. Bunlar
arasında kombinasyonlarla denemeler yapılabilir ve bazılarında yararlı sonuçlar
alınabilir.
Aşağıdaki
alıntılarda konu merak, keşif ve yaratıcılık yönleriyle ifade edilmek istenmiş;
·
“Gastronomi, profesyoneller için malzemelerin
seçiminden işlenmesine; pişirilmesinden sunumuna dek her aşamasına yaratıcılığın
dâhil olduğu bir keşif dünyası. Foodpairing'le bu dünyanın sınırları
daha da genişliyor demek yanlış olmaz.”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
·
“Damaklara hitap edecek lezzet kombinasyonları
için sayısız seçeneğiniz var; yeter ki merak edin!” https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
·
“Bugün adımız gibi ezbere bildiğimiz lezzet
dünyasının olmazsa olmaz ikilileri de gastronomi tarihi boyunca yapılan
denemelerle elde edilmiş. Elma ve tarçının ya da domates ve fesleğenin muhteşem
birlikteliğini, bu denemelere borçluyuz.”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
·
“Alışkanlıklarımızın yemek kültürümüzü ne kadar
etkilediğini biliyoruz. Yan yana gelemeyeceğini düşündüğümüz ya da
görüntüsünden, kokusundan hoşlanmadığımız lezzetlere genellikle önyargıyla
bakıyoruz. Ve böyle yaparak kim bilir neleri kaçırıyoruz! Oysa gastronomi
serüvenini bugünlere taşıyan asıl unsur, tüm bu önyargılardan sıyrılarak
lezzetlerin dünyasını keşfetme tutkusu değil mi? Bugün gözümüzü
kamaştıran, iştahımızı kabartan, hatta zaman zaman bizi şaşkına çeviren bu
zengin dünyayı, işte bu keşfetme duygusuna borçluyuz. Tarlada yetişen
sebzelerin, tabağımıza ulaşana dek geçirdiği o leziz dönüşümün sırrı, bu merak
ve keşfetme tutkusunda gizli.” https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
·
Merak + Keşif= Gastronomi! Aslında
bu kadar basit bir denklem üzerine kurulu gastronomi. Bir nevi yoktan var etme
sanatı; bir başka deyişle tatlar arasındaki dengeli uyumu yakalama yeteneği!”. https://www.gastronometro.com.tr/blog/foodpairing-ile-lezzet-dunyasinda-sinirsiz-kesifler
·
“Gastronomi
sektöründe ise, birbirleri ile uyumlu gıda maddelerinden oluşan yemek pratikleri
yaparak yeni lezzetler oluşturmak
meraklı ve yaratıcı aşçılar için heyecan verici bir deneyim olacaktır.”. http://nezihmuftugil.com/gida-eslestirmesi.html
Ülkemizde
sağlığa zararlı bazı gıda-yemek alışkanlıkları maalesef bolca mevcut.
Bu
alışkanlıkların, böyle ezberlerin ortadan kaldırılması için, yeni çözümler
bulunması için yapılabilecek çok şey olsa gerek.
Mutfak
işlerinde ailelerin fertlerinin birlikte çözüm geliştirmeye çalışmaları
yapılması gerekenlerden birisi olsa gerek. Farkındayım ailede birlikte çözüm geliştirme
çalışmaları yapmak… Evet burası zor bir
alan… ))
Ülkemizde gastronomi sektörü gelişiyor.
Tv'lerdeki mutfak programları gençleri bu sektöre ilgi duymaya
yöneltiyor olabilir. Gençler deneyerek
öğreniyorlar.
Denemeler yapmak yaratıcılık kapısının açılması için bir fırsat.
İnsanımızda saklı duran, bastırılmış yaratıcılık potansiyelini açığa çıkarmak için, ezberleri değiştirip yeni bakış açıları kazanmak için bir fırsat…
Gıda alanı yaratıcılık çalışmaları için oldukça uygun olsa
gerek. Çünkü çok sayıda gıda malzemesi var.
Gıda malzemeleri envanterini içeren bazı veritabanları;
1.
Veri Bankası - Türkomp | Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı. http://www.turkomp.gov.tr/database
“Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı
Ülkemiz coğrafyasında üretilen ve tüketilen, işlenmiş-işlenmemiş
tarımsal ürünlerin, besin öğeleri bileşimlerinin ve enerji değerlerinin yer
aldığı Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı TürKomp’a hoşgeldiniz. TürKomp’ta 14
gıda grubundan 645 gıdaya ait 100 gıda bileşeni için yaklaşık 63.000 gıda
bileşeni ve enerji değeri verisi bulunmaktadır.
Aramalar menüsünden gıdaya, bileşene, beslenmeye ve gıda
gruplarına göre arama yaparak gıdaların besin ögeleri ve enerji değerlerine
ulaşabilir; bileşenlere göre gıdaları çoktan aza doğru sıralayabilirsiniz.”. http://www.turkomp.gov.tr/database
Hakkında. http://www.turkomp.gov.tr/about
2.
Özgür Gıda Ürünleri Veritabanı. https://tr.openfoodfacts.org/discover
·
Arama formu: https://tr.openfoodfacts.org/cgi/search.pl
3.
Türkiye Gıda Bitkileri Veritabanı. 2016. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/424206
https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/foodpairing-ile-lezzet-dunyasnda-snrsz.html linkindeki yazı bana bu fikirleri çağrıştırdı.
……………….
İlgili çalışmalarım:
Gıda Eşleştirme tanımı: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/gda-eslestirme-tanm.html
Gıda eşleştirme. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/gda-eslestirme.html
Beslenme için bazı notlarım. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/03/beslenme-icin-baz-notlarm.html
. Bu yazıyı özellikle geliştirmem gerekli… Bu yazı kapsamında bazı denemeler yaptım.
Hamsi ile yaptığım bir uygulamaya çok önem veriyorum. Bu uygulama yemek işleri
konusunda zihnimde yeni ufuklar açtı.
Gıda Eşleştirme Alanı; Yemek Hazırlamaya - Tüketmeye İlişkin
Ezberlerimizden Kurtulmak,
Yaratıcılık Göstermek İçin Bir Fırsat Olabilir… 12.3.2022.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder