14 Temmuz 2024 Pazar

Açık Kitaplara İlişkin Şahsi Manifestomuz

 

Açık Kitaplara İlişkin Şahsi Manifestomuz

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 10.7.2021, Antalya, 14.7.2024

 

1

Temmuz 2021’de hazırladığımız bir çalışmayla büyük bir kısmı yasal kaynaklarda yer alan 33 milyon adet açık dijital kitap tespit etmiştik: Açık Kitaplar. http://turkbibliography.com/acik-kitaplar/

2

Günümüzde dünyada internette tek bir veritabanı üzerinden bütün açık kitaplara erişme, arama-sorgulama yapma imkanı maalesef bulunmamaktadır.

3

Dünyanın en çok kitap içeren kütüphanelerini tespit etmeye çalıştık: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/07/kitap-saysna-gore-dunyann-en-buyuk.html

4

Ülkemizin en çok kitap içeren kütüphanelerini tespit etmeye çalıştık:

https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/07/kitap-says-bakmndan-en-buyuk.html

5

“Yeni bir araştırmacı nesil yetiştirmemizin” çok büyük önemi olsa gerek:

Yayınlar üzerinde derinlemesine sondajlar yapacak, detaylı çalışacak, ince eleyip sık dokuyacak, arı gibi çalışarak keşifler yapmaya gayret edecek, düşünceler üretecek, farklı düşünecek dinamik, cevval, çalışkan “yeni bir araştırmacı nesil yetiştirmemizin” çok büyük önemi olsa gerek. ( http://turkbibliography.com/kaynakca-vizyonu/ )

6

Bu sebeple; Hızla milyonlarca açık dijital kitabı içerecek merkezi bir veritabanı kurmamızın büyük önemi… Böylelikle dünyaya da öncülük yapabiliriz…

7

Bizler Katip Çelebi’nin ülkesiyiz. 15 bin kitabın kaynakçasını hazırlamanın ötesinde birçoğunun da değerlendirmesini yaparak Keşf-el Zünun adlı kitabında yazmıştır. Bu yönüyle dünya tarihinde 2. Bir Katip Çelebi olmamıştır. Bu gelenek bizdedir. Kendisi, doküman temelinde ilk araştırmacımız incelemecimiz olarak bilinmektedir.

 

8

Evliya Çelebi’nin gözlemlere dayalı incelemecilik kapsamında; Evliya Çelebi’nin 20. Yüzyıl öncesinde dünyanın en kapsamlı, en geniş seyahatnamesinin yazarı olduğu anlaşılıyor… 14.7.2024. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2024/07/evliya-celebinin-20-yuzyl-oncesinde.html

 

9

http://turkbibliography.com/acik-kitaplar/ sayfasında yer alan kaynaklardan da hareketle milyonlarca açık kitabı içerecek büyük bir “dijital kitap kütüphanesi” kurulmasını dileriz.

 

(Not: Bu manifesto 2 sene önce yazılmıştı. Bugün biraz edit ettik.

Ayrıca hazırladığımız açık erişim, açık kitap konulu çalışmalarımızı paylaşırız: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2024/07/ack-erisim-calsmalarm.html )

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder