23 Temmuz 2024 Salı

Antalya Müzeleri Kuruluş Tarihleri

 

                                       Antalya Müzeleri Kuruluş Tarihleri

23.7.2024

 

Alanya Arkeoloji Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1967. Açıklama: Alanya ve çevresindeki kazılardan elde edilen arkeolojik buluntuların sergilendiği müze, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserleri barındırmaktadır. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Alanya Atatürk Evi Müzesi:: Kuruluş Tarihi: 1987. Açıklama: Mustafa Kemal Atatürk'ün 1935 yılında Alanya'ya yaptığı ziyaret sırasında kaldığı ev, müze olarak düzenlenmiştir ve Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Alanya Oyuncak Müzesi: Kuruluş Tarihi: 2012. Açıklama: Alanya Belediyesi tarafından açılan müze, farklı dönemlerden ve kültürlerden oyuncakları sergilemektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Antalya Aquarium: 2010 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Atatürk Evi ve Müzesi:: Kuruluş Tarihi: 1986. Açıklama: Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'yı ziyareti sırasında kaldığı ev, müze haline getirilmiştir. Atatürk'ün kişisel eşyaları ve döneme ait belgeler sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Antalya Discovery Park: 2016 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Havacılık Müzesi: 2012 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Kaleiçi Arkeoloji Parkı: 2014 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Kaleiçi Müzesi: 1984 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Kum Heykel Müzesi (Sandland): Kuruluş Tarihi: 2006. Açıklama: Dünyanın en büyük kum heykel etkinliklerinden biri olan Sandland, her yıl Antalya'da düzenlenmektedir. Farklı temalarla kumdan yapılmış heykeller sergilenir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Antalya Müzesi Açık Hava Etnoğrafya Müzesi: 1984 yılında kurulmuştur. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Müzesi Açık Hava Müzesi: 1972 yılında kurulmuştur. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Müzesi: 1922 yılında Süleyman Fikri Erten tarafından kurulmuştur. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1922. Açıklama: Türkiye'nin en büyük ve en önemli müzelerinden biridir. Arkeolojik buluntular ve etnografik eserler sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Antalya Oyuncak Müzesi: 2011 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Oyuncak Müzesi: Kuruluş Tarihi: 2011. Açıklama: Kaleiçi'nde yer alan müze, Sunay Akın'ın danışmanlığında kurulmuştur ve çeşitli dönemlere ait oyuncak koleksiyonları sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Antalya Sandland Müzesi: 2015 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Termessos Müzesi: 1988 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Üniversitesi Arkeoloji Müzesi: 2006 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Aspendos Antik Tiyatrosu ve Müzesi: Kuruluş Tarihi: Antik dönem, müze olarak düzenlenme 1980'ler. Açıklama: Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos, dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrolarından biridir. Tiyatronun yanı sıra kazılardan çıkan eserler de müze olarak sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Demre Noel Baba Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1982 (restorasyon ve düzenleme yılı). Açıklama: Aziz Nikolaos'un yaşadığı ve kilisesinin bulunduğu Demre'deki müze, Noel Baba olarak bilinen bu azizin hayatını ve eserlerini sergiler. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Elmalı Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1991. Açıklama: Elmalı ilçesinde yer alan bu müze, bölgedeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sergilemektedir. Özellikle Elmalı sikkeleri ve antik döneme ait objeler bulunmaktadır. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Kemer Yörük Parkı ve Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1982. Açıklama: Yörük kültürünü ve yaşam tarzını yansıtan bu müze, geleneksel Yörük çadırları, eşyaları ve el sanatlarıyla donatılmıştır. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Köprülü Kanyon Milli Parkı Müzesi: 2018 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Likya Müzesi (Demre): Kuruluş Tarihi: 2016. Açıklama: Likya Uygarlığına ait eserlerin sergilendiği modern bir müzedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Manavgat Şelalesi Müzesi: 2010 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Myra Antik Kenti ve Müzesi: Kuruluş Tarihi: Antik dönem, müze olarak düzenlenme 1980'ler. Açıklama: Likya bölgesinin önemli kentlerinden biri olan Myra, antik tiyatrosu ve kaya mezarları ile ünlüdür. Burada bulunan eserler müze olarak sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Phaselis Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1980'ler. Açıklama: Antik Phaselis kenti kalıntılarının sergilendiği bu müze, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserleri barındırır. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Side Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1962. Açıklama: Side Antik Kenti'nin kazılarında ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği müze, antik Roma hamamında yer almaktadır. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi: 2005 yılında açılmıştır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Suna ve İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi: Kuruluş Tarihi: 1996. Açıklama: Kaleiçi'nde yer alan müze, Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuştur ve Antalya'nın geleneksel yaşamını ve kültürünü yansıtan eserler sergilenmektedir. (Kaynak: https://chatgpt.com/ )

 

……………………….

Not: Bu listede yer alan müzeler Antalya'daki tüm müzeleri kapsamamaktadır. Daha fazla bilgi için Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-281274/antalya-muze-mudurlugu.html

Antalya Mevlana Müzesi: 1229 yılında inşa edilmiş tarihi bir medresede yer almaktadır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Antalya Saat Kulesi Müzesi: 19. yüzyıldan kalma tarihi bir saat kulesinde yer almaktadır. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Aspendos Antik Tiyatrosu Müzesi: Antik Aspendos Tiyatrosu'nun yanında yer alan bir müzedir. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Perge Antik Kenti Müzesi: Antik Perge Kenti'nin kalbinde yer alan bir müzedir. (Kaynak: https://gemini.google.com )

Side Antik Kenti Müzesi: Antik Side Kenti'nin girişinde yer alan bir müzedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder