(Daha önemli cümleler satırlar tarafımızdan kırmızıya boyanmıştır. B.A.)
Kitap Analizi
GİRİŞİMCİLİK TUTKUSU
Canan Öykü DÖMEZ KARA∗∗∗
Michael E. Gerber’in Sistem Yayınlarından çıkan kitabı
Girişimcilik Tutkusu (Orjinal adı ile “The E-Myth Revisited: Why Most
Small Businesses Don't Work and What to Do About It”) "Küçük bir iş kurup,
kendi kendinin patronu olmak isteyen herkesin” mutlaka okuması gereken bir
kitap olarak karşımıza çıkıyor. Girişimcilik açısından kitabı bu kadar cazip
kılan unsur ise Gerber’in iyi bir girişimcinin izlemesi gereken yolları adım
adım ve örneklerle açıklıyor olması.
Kitabı özetlemek için belki de yazarın şu cümlesini yeterli olacaktır:
“Bu kitap, olağanüstü bir merak, sürekli yenilenen bir araştırma; içimizde ve
dışımızda varolan, hakikat peşinde koşanlarımızı muazzam bir çeşitlilik,
sonsuz sürprizler ve anlatılmaz karmaşalarla şaşırtıp büyüleyen güçler
dünyasıyla aktif bir bağ kurma olarak görenler için bir rehberdir.”
Kitap öncelikle bazı yanılgıları ortaya koyuyor. “Girişimci, yönetici
ve teknisyen kimdir?” sorusuna açıklık getiriliyor. Gerber’e göre; küçük iş
kurmayı seçen insanlar genelde bu işi iyi bilen, daha önce maaş karşılığı
çalışırken şimdi neden olmasın diye kendine sorarak bu işlere girişen
insanlar. Kısacası kendi işini kuranlar genelde teknisyenler. İşin nasılını en
iyi bilen kişiler. Bu insanların hepsi çalışmayı ve üretmeyi seven, bununla
mutlu olan, yetenekli bireyler ve iş kurmalarındaki temel amaç kendilerini
işlerine bir başka ifade ile en iyi bildikleri ve yaptıkları şeye odaklayacak
olmaları.
Kitabın tüm kurgusu Sarah adında bir teknisyenin en iyi bildiği iş
olan pasta yapmaktan yola çıkarak bir pastane açması üzerine inşa ediliyor.
Sarah hep başkalarının yanında maaşla çalışmış ve hayattaki en büyük
sevgisinin pasta yapmak olduğunu düşünen bir kişiyken, sevdiği işi neden
başkasının yanında yaptığını, neden kendi işini kurmadığını sorgulayarak bir
pastane açıyor. Ancak çok geçmeden bir pastane açmanın sadece pasta
yapmaktan ibaret olmadığını anlıyor. Çünkü Sarah mutlu bir şekilde
mutfağında pastalarını yaparken daha önce çalıştığı işyerindeki diğer işleri
yürüten başka kişilerin olduğunu ancak kendi işini kurunca anlıyor.
Gerçeklerle yüzleşerek çıkış yolları arayan Sarah kendine yardımcılar
∗
Arş. Gör. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Biga İ.İ.B.F. ,Çal. Eko. ve End. İlişk. Bölümü 148
Canan Öykü DÖNMEZ KARA
tutuyor, elemanlar çalıştırmaya başlıyor; ancak kendini hala bir teknisyen
olarak görmesi ve öyle davranması yanında çalışanların da zamanla işten
ayrılmalarına sebep oluyor. İşyerinde yapayalnız kalan Sarah o en sevdiği ve
en iyi bildiği şeyden (pasta yapmak) bile zevk almamaya başlıyor. Birçok
küçük işletmenin başına geldiği gibi kısa sürede işyerini kapatma yolunda
ilerliyor.
Sarah ve benzer durumda olan bir diğer ifade ile teknisyenlikten
gelip bir işyeri sahibi olan kişilerin zamanla yaşadıkları bunalımdan nasıl
kurtulacakları kitabın içeriğini oluşturuyor. Sarah’nın gerçek bir patron
olabilmesi için neler yapacağı ve işini kademe kademe nasıl geliştireceği
anlatılarak iyi bir girişimcide olması gereken özellikler açıklanıyor.
Yazara göre işyeri sahibinin özellikleri yaptığı işe de yansıyacaktır. Eğer
kişinin düşünceleri tutarsızsa işi de düzgün yürümeyecektir, plansız ve
dağınıksa işi de plansız ve dağınık olacaktır, hırslıysa çalışanları da açgözlü
davranacaktır, işiyle ilgili bilgisi eksikse sınırlılıklar işine de yansıyacaktır.
Bu sebeple yazara göre işi geliştirmek için önce kişinin kendini değiştirmesi
gereklidir. Yapılması gereken ilk değişiklik ise, bir işyerinin gerçekten ne
olduğu ve o işyerini çalıştırmak için nelerin yapılması gerektiğinin
belirlenmesidir.
Gerber bir iş kurmak için üç şeyin gerekli olduğu üzerinde duruyor.
Birincisi iyi bir teknisyen olmak; çünkü iyi bir teknisyen olmadan iş ve
üretim gerçekleşmez. İkincisi yönetici olmak; çünkü yönetici elemanları
seçmek, organize etmek, işleri belirli bir zamanda bitirmek gibi görevleri
doğru bir şekilde yerine getirebilir. Üçüncüsü girişimci, çünkü girişimci
hedefleri koymak, işi o hedefe doğru yönlendirmek hususlarını
gerçekleştirecektir.
Kitap işyeri sahibinin içinde girişimci yoksa, teknisyen kişiliği ölene
kadar çalışıp üretmeye devam edeceği ve tükendiği noktada da işin sona
ereceği fikrini savunmaktadır. Görüldüğü gibi yalnızca girişimci ve teknisyen
olmak da yetmiyor. Çünkü birinin işlerin bittiğini görmesi, para giriş
çıkışlarına bakması lazım. Girişimci, yönetici ve teknisyen analizi üç
bölümden oluşan kitabın ilk bölümünü oluşturuyor.
Kitabın ikinci bölümünde yeni işletme anlayışından bahsediliyor.
Yeni işletme anlayışı anlatılmaya çalışılırken Mc Donald’s örneğinden yola
çıkılarak, Mc Donald’s’ı diğer benzer firmalardan ayıran özellikler
vurgulanıyor. Mc Donald’s örneği özellikle işletme modelinin
geliştirilmesinde değer yaratmanın, vasıfsız insanları çalıştırarak eğitmenin,
kaoslardan arınmış düzenli bir işyeri oluşturmanın, istikrarı sağlama ve
ürünlerde standardı yakalama zorluklarının nasıl aşılabileceğinin
anlaşılmasında oldukça yardımcı olmaktadır. Kısacası Mc Donald’s Girişimcilik Tutkusu örneğinden yola çıkılarak model geliştirmede izlenecek yol ikinci bölümde ortaya konuyor.
Kitabın üçüncü ve son bölümünde ise işyerinin izlediği yöntemler,
oluşturduğu stratejik planlama, işyerinin planlama çerçevesinde parasal
zorlukları aşma yolları (bütçeyi ayarlamak), işletmenin parasal standardın
devamı için tekrar dizayn edilmesi, çalışan kişilerin örgütlenmesi, işletmenin
hedefleri çerçevesinde organize edilmesi, yönetim stratejisinin geliştirilmesi,
pazarlama, organizasyon, sistem stratejilerinin belirlenmesi ve belki de en
önemli faktörler olan işyerinin başlıca amacı ve stratejik hedeflerinin
oluşturulması üzerinde durulmaktadır.
Sonuç olarak, bir iş kurmak yalnızca o işin nasıl yapıldığını bilmekle
bitmez. Aynı zamanda işin idaresi ve yeni fikirlerin oluşturulması
da gerekir.
Herkes bir işyeri açamaz. Açsa da başarılı olamayabilir. Ancak girişimcilik,
yöneticilik ve teknisyenlik özelliklerine sahip olan kişiler işyeri açabilir. Üç
özellikten birine sahip olmayanlar kurdukları işi yalnızca bir süre
yürütebilirler sonunda ise o işyerini kapatmak durumunda kalırlar. İşiyle ilgili
planlamalar yapmayan, düzen kurmayan, istikrarlı olmayan, kendini
geliştirmeyen, bilgisini artırmayan kişiler başarısızlığa mahkumdur.
Başlangıçta kitap her ne kadar anlaşılması zor gibi gözükse de;
Michael E. Gerber’in iyi bir girişimci olma yolunda verdiği tavsiyeler ve
örneklemler kitapta sayfalar ilerledikçe bir bağımlılık hissi uyandırıyor.
Kitabı bitirdiğinizde ise en iyi yaptığınız işi düşünerek: Kendi işimi kurma
girişimi oldukça cazip, neden olmasın?, sorusunu kendinize sormaktan geri
duramıyorsunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder