26 Mayıs 2020 Salı

GAYRETİN BÜYÜK ÖNEMİ (2): Temel Aksoy’un “İnsan Nasıl Başarılı Olur?“ Başlıklı Yazısından Bazı Alıntılar



GAYRETİN BÜYÜK ÖNEMİ (2) 

Temel Aksoy’un “İnsan Nasıl Başarılı Olur?“ Başlıklı Yazısından Bazı Alıntılar

26 MAY 2020
Neden çok yetenekli, çok zeki insanların bazıları başarılı olamaz?
Okul yıllarında bütün öğretmenlerin takdir ettiği, herkesin gözdesi olan bazı yetenekli öğrenciler neden başarısız olmuşlardır?
Şansın insan hayatında çok önemli bir rolü var. Hayat insana hoyrat davrandığı zaman başarılı olmak mümkün değildir. Bunun aksine, başarılı olan her insan, aynı zamanda şanslı bir insandır. Siz Ne Kadar Şanslısınız?
Şansın yanı sıra insanın başarısını belirleyen en önemli etken hayata bakış açısıdır.
Stanford Üniversitesi’nden Carol Dweck,  başarılı insanların ortak özelliğinin hayata bakış açıları olduğunu söyler. Bu insanlar kendilerine verilen imkan ve yetenekleri sürekli geliştirmeye odaklıdırlar. Hayatı bir “öğrenme”, “büyüme”, “gelişme”, “olgunlaşma” yolculuğu olarak görürler. Bu nedenle hep gelişmeye ve kendilerini yenilemeye odaklıdırlar (Growth Mindset)
……………………
Hâlbuki hayat bunun tersini kanıtlar. Çok varlıklı ailelerin çok yetenekli, çok iyi eğitimli çocuklarının başarısız olmaların nedeni sahip oldukları  “sabit zihniyettir”. Bu zihin yapısı, onların öğrenmelerine, gelişmelerine, büyümelerine, olgunlaşmalarına ve başarılı olmalarına engel olur.
“Gelişme odaklı” insanlar ise hedef belirler, engelleri aşmak için gayret ederler. Hedeflerine varmak için ısrarcı olurlar. Hayatın her alanında kendilerini geliştirmeye ve ilerlemeye hevesli olurlar.
………………………………
Anne babaların yapması gereken, çocuğun sahip olduğu özellikleri övmek değil, gösterdiği çabaya değer vermektir. Bir çocuğun ya da bir yetişkinin elde ettiği sonuç ne olursa olsun, onun hedefe varmak için gösterdiği çabayı takdir etmek ona yapılacak en büyük iyiliktir.

İnsanın sahip olduğu imkanlar, yetenekleri ve elbette şansı, hayattaki başarısını belirler. Ama bütün bunlara sahip insanların bile başarılı olamamalarının nedeni, hayata “gelişme odaklı” bakamamalarıdır. İnsanın kendisine ve yapabileceklerine olan inancı, nasıl bir hayata sahip olacağını belirler.
………………………………..
Bu adaletsizliğe rağmen insanın hayattaki başarısı doğuştan sahip olduğu özellikler ve imkanlardan çok hayata nasıl baktığına bağlıdır. İnsanın zihniyeti nasıl bir hayat yaşayacağını belirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder