26 Aralık 2020 Cumartesi

PROF. DR. AHMET ERCAN; “BU KESTİRİMLERİ YAPANLARIN HİÇBİRİ DE JEOFİZİK MÜHENDİSİ DEĞİL. ÇÜNKÜ DEPREM KESTİRİMLERİNİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ YAPAR. VE BUNLAR BASINDA YER ALIYOR.”

 

PROF. DR. AHMET ERCAN; “BU KESTİRİMLERİ YAPANLARIN HİÇBİRİ DE JEOFİZİK MÜHENDİSİ DEĞİL.

ÇÜNKÜ DEPREM KESTİRİMLERİNİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ YAPAR.

VE BUNLAR BASINDA YER ALIYOR.”

26.12.2020

 

Bu kestirimleri yapanların hiçbiri de jeofizik mühendisi değil. Çünkü deprem kestirimlerini jeofizik mühendisleri yapar. Ve bunlar basında yer alıyor. Bu büyük bir talihsizlik aslında. Çünkü insanlara bir korku pompalanıyor ki bunun bilimsel tabanı yok" dedi.”

“Marmara'da yaklaşık 7.2'den daha büyük olan depremler ise yaklaşık 570 yılda bir olur. Dolayısıyla bizim Gölcük'te görmüş olduğumuz 7.5 büyüklüğündeki bir depremin yeniden Marmara'da yineleme olasılığı yok denecek kadar azdır. O nedenle Marmara'da 7.6'lık bir deprem bekleniyor demenin 4 bin yıllık Marmara'nın deprem davranışıyla herhangi bir ilintisi yoktur.”

“Kaldı ki eğer Marmara'da 7'den daha büyük bir deprem olsaydı bugünkü Eminönü yarımadasında ne Ayasofya ayakta kalırdı, ne Kızkulesi ayakta kalırdı, ne Bozdağan Valens Kemeri ayakta kalırdı, ne Süleymaniye Camisi, ne Fatih Camisi, ne Beyazıt Camisi, ne Sultanahmet Camisi, eski eserlerin hiçbiri ayakta kalmazdı.”

“Oysaki bunların hepsi ayakta, İstanbul surları dahil. Bunlar depremlerin tanıklarıdır. Demek ki İstanbul'un bulunduğu kesimde çok büyük depremler olmamıştır. Neden olmamıştır İstanbul'un içinde? Çünkü orada yaklaşık 2 kilometre kalınlığında bir magma yaklaşımı vardır. Tam İstanbul Boğazı'nın bulunduğu yerde ve Suriçi'nin bulunduğu kesimde yer kabuğunun kırılma direnci 6 milyar cigatondan daha büyüktür.”

“Gidememesinin ana nedeni tam İstanbul'un önünde yer kabuğunun kırılmaya karşı direncinin çok büyük olması”

“21 yıldır birileri her an deprem olabilir diyor ama 21 yıldır da ben 'hayır her an deprem olamaz, olması için yeterli bir güç toplanmamıştır' diyorum. Zaman beni doğruladı hep. Zaman birçok kimseyi yanılttı.”

“Türkiye'de bir kişinin deprem kestirmesi yapabilmesi için mutlaka ve mutlaka jeofizik mühendisi olup deprem bilimi dersini de almış olması gerekiyor. Büyük deprem geliyor diyenlerin hiçbiri jeofizik mühendisi değil maalesef" dedi.”

26.12.2020

https://www.takvim.com.tr/guncel/2020/12/26/prof-dr-ovgun-ahmet-ercan-istanbul-depreminin-buyuklugu-asagi-yukari-64

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder