16 Mayıs 2020 Cumartesi

OSMANLI BİLİM VE DÜŞÜNCE TARİHİ SEMPOZYUMU DUYURUSU




OSMANLI BİLİM VE DÜŞÜNCE TARİHİ SEMPOZYUMU DUYURUSU

6.7.2015



4.2.1999 Perşembe


“Osmanlı'da 'Bilim ve Düşünce' 
Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yılı münasebetiyle düzenlenen uluslar arası sempozyumda "bilim ve düşünce" tartışılıyor. 

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yılı ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Üniversiteler, belediyeler, Türk Tarih Kurumu, Kültür Bakanlığı gibi kurumların yanında özel kuruluşlar da bu anlamlı yıldönümünü kutlamak için çeşitli hazırlıklar yapıyor. Yıl boyunca devam edecek olan sempozyumlar, konferanslar ve şenlikler, Osmanlıyı daha iyi anlamamımızı sağlayacak. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yılı münasebetiyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Alman Kültür Merkezi (Goethe Institut)'nin iş birliği ile düzenlenen bu yılın ilk uluslar arası sempozyumu, Osmanlı Devleti'nde Bilim ve Düşünce adını taşıyor. 

Türkiye, Almanya, Kanada, Fransa ve Suriye'den toplam 30'a yakın bilim adamının katılacağı sempozyum 5 Şubat 1999 günü 14.00'te Beyoğlu Alman Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda başlayacak. 6 Şubat 1999 Cumartesi akşamına kadar sürecek olan sempozyumda toplam 5 oturum yapılacak. Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kafadar'ın başkanlığında yapılacak birinci oturumun başlığı "Osmanlı Düşüncesinin Teşekkülü". Bu oturumda, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Osmanlı Düşüncesinin Teşekkülü", İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Kaya, "Osmanlı İlim Zihniyetinde İci'nin El-Mavakıf'ının Rolü", Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlhan Kutluer, "Taşköprülüzade'nin Miftahu's-Sa'adesinde İlmi ve Felsefi Perspektifler" ve Ottowa Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Osmanlı Aleviliği'nin Kültürel Rolü" başlıklı tebliğlerini sunacaklar.

Osmanlı'da Bilim ve Tıp 
Aynı gün saat 17.00'de Prof. Dr. Dimitri Kitsikis başkanlığında yapılacak ikinci oturumun başlığı ise "Osmanlı'da Bilim ve Tıp". Bu oturumda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, aynı üniversitesinin Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Haydar Bayat ve Paris CNRS (Fransız İlimler Milli Araştırma Merkezi) bölüm başkanlarından Prof. Dr. Jean Louis Bacque Grammont tebliğ sunacaklar.


Osmanlı Eğitim Sistemi 
6 Şubat 1999 Cumartesi günü saat 10.00'da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fayda'nın başkanlığında yapılacak üçüncü oturumun başlığı da "Osmanlı Eğitim Sistemi". Bu oturumda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İRCICA direktörü Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Osmanlı Medrese Eğitiminin Gelişmesi", İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, "Daru'l-fünun'un Son Döneminde Yabancı Öğretim Üyeleri ve Etkileri", Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Kazıcı, "Vakıfların Osmanlı Eğitimindeki Yeri" ve aynı fakülteden Prof. Dr. Cahit Baltacı, "Osmanlı Klasik Döneminde Bilim Müesseseleri" başlıklı tebliğler sunacaklar. 

Ahlak Düşüncesi
Yine aynı gün öğleden sonra saat 13.30'da Chicago Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cornell Fleischer başkanlığında yapılacak olan dördüncü oturumun başlığı "Osmanlı'da Tarih ve Ahlak Düşüncesi". Bu oturumda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çağırıcı, "Birgivi'nin Tarikat-ı Muhammediye'si ile İhya-u Ulumiddin"in Mukayesesi", aynı fakültenin öğretim üyelerinden Dr. İsmail Kara ve Yard. Doç. Dr. Harun Anay sırasıyla "Yeni Bir Tarih Tasavvuru: Şehbenderzade Örneği", "19. ve 20. Yüzyıllarda Osmanlı Ahlak Düşüncesi ve Yeni Ahlak İlmi", Kıbrıs Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Bölümü'nden Dr. Hans Peter Laqueur, "Mehmed Süreyya Sadece Bir Biyografi Yazarı Değildir" ve Şam Üniversitesi'nden Bakri Alaaddin "Abdülğani en Nablusi ve Osmanlı İmparatorluğu ile İlişkileri" başlıklı tebliğleri ile sempozyuma katkıda bulunacaklar. 

Islahat Düşüncesi
Cumartesi günü öğleden sonra saat 16.00'da Prof. Dr. Louis Bacque Grammont başkanlığında yapılacak beşinci oturumun başlığı ise "Osmanlı'da Islahat Düşüncesi". Bu oturumda, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hulusi Yavuz'un "Osmanlı Islahat Hareketleri ve Lütfü Paşa'nın Asafnamesi", yine aynı fakülteden Yard. Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu'nun ve Doç. Dr. Kemal Turan'ın sırasıyla "Tanzimat Fermanı'nın Hukuk Felsefesi Açısından Değerlendirilmesi" ve "Von der Goltz Paşa'nın Türk Askeri Eğitimine Katkıları" başlıklı tebliğleriyle, Mare Bloch Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Johann Strauss'un "19. Yüzyıl Osmanlı İntellektüel Tarihinde Mısır Bağlantısı" ve Orient Institut'dan Dr. Börte Sagaster'in "20. Yüzyıl Başında İlk Osmanlı Türk Anı ve Otobiyografileri" başlıklı tebliğleri sunulacak. KÜLTÜR SERVİSİ 

KATILIMCILAR 
Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, İÜ Edebiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Ayten Altıntaş, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. 
Y. Doç. Dr. Harun Anay, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Cahit Baltacı, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Ali Haydar Bayat, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. 
Prof. Dr. Mustafa Çağırıcı, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Mustafa Fayda, MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı. 
Prof. Dr. Cornell Fleischer, Chicago Üniversitesi. 
Prof. Dr. Jean Louis Bacqué Grammont. 
Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. 
Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İÜ Edebiyat Fakültesi, IRCICA Direktörü. 
Prof. Dr. Cemal Kafadar, Harvard Üniversitesi. 
Dr. İsmail Kara, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Bekir Karlığa, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Mahmut Kaya, İÜ Edebiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Ziya Kazıcı, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. 
Y. Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, Ottowa Üniversitesi Edebiyat Fakültesi. 
Doç. Dr. İlhan Kutluer, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Dr. Hans-Peter Laqueur, Kıbrıs Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Bölümü. 
Dr. Johann Strauss, Mare Bloch Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi. 
Prof. Dr. Halusi Yavuz, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Doç. Dr. Kemal Turan, MÜ İlahiyat Fakültesi. 
Bakri Aladdin, Şam Üniversitesi Edebiyat Fakültesi. 
Dr. Börte Sagaster, Orient Institut. “

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder