16 Mayıs 2020 Cumartesi

SAĞLIKLI KLAVYE KULLANMA REHBERİ




SAĞLIKLI KLAVYE KULLANMA REHBERİ

1.8.2019

1
Klavyenizi güvenli bir şekilde kullanmanız için ipuçları
Özellikle bilgisayarınızı uzun bir süre kullanıyorsanız, klavyenizi doğru kullanmak bilekleriniz, elleriniz ve kollarınızda oluşabilecek ağrı ve rahatsızlıkları önlemenize yardımcı olabilir. Klavye kullanımınızı geliştirmeye yönelik birkaç ipucu:
Klavyenizi dirsek düzeyinde yerleştirin. Kollarınızın üst kısımları, iki tarafınızda rahat olmalıdır.
Klavyenizi önünüze, tam ortaya yerleştirin. Klavyenizin sayısal tuş takımını varsa, boşluk çubuğunu orta nokta olarak kullanabilirsiniz.
Elleriniz ve bilekleriniz klavyenin üzerinde havada şekilde yazın; böylece uzaktaki tuşlara uzanmak için parmaklarınızı uzatmak yerine bütün kolunuzu kullanabilirsiniz.
Yazarken, avuç içlerinizi veya bileklerinizi herhangi bir yüzeye koymaktan sakının. Klavyenizde avuç içi desteği varsa sırasında yalnızca yazmaya ara verdiğinizde kullanın.
Yazarken, hafifçe dokunun ve bileklerinizi düz tutun.
Yazı yazmıyorken kollarınızı ve ellerinizi dinlendirin.
15-20 dakikada bir bilgisayar kullanımınıza kısa aralar verin. https://support.microsoft.com/tr-tr/help/17073/windows-using-keyboard

2
10 Parmak Duruş Tekniği
Soru : Arkadaşlar 10 parmak klavye yazım pozisyonunda eller ve bileklerin tam olarak konumunu yazarmısınız lütfen, bileklerim düz olarak yazmaya başlasam da bir süre sonra özellikle sol bileğim hafif dönüyor ve parmak pazisyonunu da etkiliyor bu doğal olarak bilek ağrısı başlıyor bir süre sonra, yardımlarınız için çok teşekkürler. Saygılar …
Cevap : Bileklerde ağrının en genel nedeni elleri, bileği veya dirseği masaya klavyeye dayamaktır. Klavye kullanırken bilek ve dirseğin kesinlikle bir yere dayanmaması gerekir. Yine önemli hususlardan diğeride sandalyenin yüksekliği klavyenin bulunduğu kısmın yüksekliğidir. Bunu sizin ayarlamanız gerekiyor. Eğer sandalye çok alçak olursa üstten yazmak zorunda kalırsınız ve bilekleriniz kasılır. Sandalyeyi uygun yüksekliğe getirmek gerekir. Son ihtimalde heyecan faktörü aşırı heyecan yaptığınızda tüm kurallara dikkat etseniz dahi bilekler kasılır. Hatta zaman zaman bu kasılmalar kiste dahi neden olabilir.  http://katipler.net/10-parmak-durus-teknigi.html

3




4

“Bilgisayar Karşısında Dimdik Durabilmek İçin…
*Omurga yapınıza, boy ve kilonuza uygun, yüksekliği ayarlanabilir, kolaylıkla yer değiştirebilmek için tekerlekli bir çalışma koltuğu tercih edin.
*Masaya yakın oturun.
*Ayaklarınızı uzatarak oturmaktan kaçının.
*Mümkünse saat başı 4-5 dakika mola verin.
*Ayaklarınızı yere basarken uyluklarınız yere paralel olsun.
*Bel desteği kullanın.
*Monitörünüzü gözlerinizden en az 65 cm uzağa ve göz seviyesinden biraz aşağıya yerleştirin. Ekrandaki yazıları göremiyorum diyorsanız; monitörü yaklaştırmayın, yazı karakteri boyutunu artırın.
*Klavye ve fare dirsek seviyesinde olsun.
*Ön kol ve bilekleriniz yere paralel dursun.
*Çalışma alanının yüksekliği dirsek hizasını (Dirsek yüksekliği üst kol serbestçe vücudun yanında sarkar ve önkol da üst kol ile dik açı yapar durumdayken ölçülür. Gerekli ayarlamalar çalışma yüzeyini ya da koltuğu yükselterek veya alçaltarak yapılabilir.) geçmesin.
*Klavyeyi en az güç sarf edecek biçimde yerleştirin.
*Telefon, fare gibi çalışma araçlarına uzanırken zorlayıcı hareketlerden kaçının.
*Dirsek, önkol ve bileklerinizi sert yüzeylere dayamayın. Bu bölgelere yönelik koruyucu pedler kullanın.
*Gün içinde kısa molalar verip kas ve eklemlerinizi dinlendirin.
*Zaman zaman farenin bulunduğu yeri değiştirerek -sağdan sola alarak- farklı ellerinizi kullanın. Farklı kasları çalıştırmak fazla çalışmadan dolayı sakatlanma riskini azaltır.
*Gün boyunca belirli aralıklarla ayağa kalkıp koltuğunuzu ayarlayın. Koltuğun ayarının değiştirmek eklemlerinizin duruş değiştirmesini sağlar ve böylece koltuğun neden olduğu kas gerilmeleri ve doku ezilmelerinden korunabilirsiniz.
*Uygun egzersizler ofis ergonomisi programının tamamlayıcılarıdır. Her yarım saatte 30-60 saniyelik germe egzersizleri, kan dolaşımını düzenler, belirli bir pozisyonda uzun süre oturmaktan doğan rahatsızlığı azaltır, verimliliği artırır ve hata yapmayı önler.”. https://hisarhospital.com/masa-basinda-hasta-olmadan-calismak-istiyorsaniz/
5
“Dirsek rahatsızlıkları birçok nedene bağlı gelişebilmektedir. Elini çok fazla kullanan ev hanımları, masa başında uzun süre aynı işlemleri yapan (klavye ve fare kullanımı) ofis çalışanları ve ağır işlerde çalışan işçilerde tendon kaynaklı dirseğin dış kısmında ağrı ile ortaya çıkan tenisçi dirseği denilen rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Yazı ya da paketleme işiyle uğraşanlar, temizlik işlerinde çalışanlarla marangoz gibi kolun çok kullanıldığı mesleklerde ise daha çok dirseğin iç kısmında ağrıyla ortaya çıkan golfçü dirseği görülmektedir.
…………….
Dirsekleri bir yere dayayıp uzun süre çalışmak dirsek bölgesinde şişlik, su toplaması o bölgedeki nasırlaşma gibi sorunlara da yol açabilmektedir. https://doktorunuz.tv/isiniz-dirseginizi-hasta-etmesin/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder