16 Mayıs 2020 Cumartesi

SIFIR NOKTASI HAKKINDA SEÇMELER



SIFIR NOKTASI HAKKINDA SEÇMELER


SIFIR NOKTASI / AYASOFYA
8.8.2015

Yazmalar
1
“18. yüzyıl ortalarında İstanbul'da doğarak III. Mustafa zamanında yaşayan Laleli camii muvakkidi KALFAZADE İSMAİL ÇINARİ 1780 de Logaritmayı ülkemize tanıtan kişidir. III. Ahmet zamanında elçi olarak 1721 de Avrupa'ya giden Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin getirdiği astroloji ile ilgili kitaplar arasında gelen J.D.CASSİNİ'nin astronomi cetvelini yarım yüzyıl kitaplık raşarında durduktan sonra astrolojiye meraklı III. Mustafa'nın emri ile 1772 de dilimize çevirmiştir. Bu cetvelde Paris meridyenine göre yapılmış hesapları Süleyman-ı MAKAMİ (Katib-i Divani) İstanbul meridyenine ve İslam ülkelerinde kullanılan Arabi takvimine dönüştürerek 1798 de yayınladı. Bu yapıta "Zîc-i Cedid Hülasa-i Garra" adını verdi.” (Kaynak: http://www.hkmo.org.tr/hakkimizda/meslegimiz/turk_haritacilik_tarihi.php )

Kitap İçinde
2
Şerbetçi, Muzaffer: Türk Haritacılığı Tarihi (1895 - 1995). Türk Haritacılığının 100. Kuruluş Yılı Anısına. İstanbul,  1999.  http://www.hkmo.org.tr/hakkimizda/meslegimiz/turk_haritacilik_tarihi.php
“1908 de ilan edilen İkinci Meşrutiyet ile haritacılık konularında da bir kımıldama olmuş ve 1909 yılında Genelkurmay'da harita şubesine bağlı nirengi ve topografya kısımlarından oluşan "Hürriyet Anıtı"nın ekseninden geçen (daha sonra Ayasofya kubbesi) meridyen başlangıç meridyeni alınmıştır. Ayasofya kubbesinin Paris gözlemevi ile olan boylam farkı 26038'44" olarak hesaplanmıştır. Rumeli ve Anadolu için 44 grad'tan geçen enlem dairesi ortalama enlem dairesi olarak kabul edilmiştir.”
--------------

“1912 yılında Erzurum da 6127.396 m lik bir baz ölçülmüş, Erzurum hükümet konağı yakınında bulunan "Markof" kışlası pavyonunun Rus astronomu GUEDEONOF tarafından Paris'le olan farkı 380 56'11" olarak saptandığından Erzurum-Ayasofya arası 13.66789 grad bulunmuştur.”
--------------
“1911-1929 yılları arasında Korgeneral Mehmet Şevki (ÖLÇER) yönetiminde 1:200 000 ölçekli 123 paftadan oluşan Türkiye'ye ait istikşaf haritaları yapıldı. Bu haritalar 40x50 cm boyutlu (80 km x 100 km) grad bölümlü, Clark elipsoidi üzerinde Bonne projeksiyonlu B=44 grad, olup başlangıç Ayasofya kubbesidir 92).”
--------------
“Yapımına Harita Genel Komutanlığınca 1911 de başlanan 1:200 000 ölçekli haritalar 1925 yılında hızlandırılarak 1930 da tamamlanmıştır. 40x50 cm boyutlu Bonne projeksiyonunda ve yersel yöntemle yapılan bu haritalar seri nirengiye dayanmaktadır. 124 paftadan oluşmakta olup eşyükseklik eğrilidir. Boylam başlangıcı Ayasofya kubbesi alemidir (şekil -3.3).1927 de Bonne projeksiyonu terkedilerek yine 3 gradlık Ayasofya başlangıçlı Gauss-Krüger projeksiyonu uygulandı.”
-----------------
“Başlangıç meridyeni M. Şevki Paşa tarafından Ayasofya'dan Hürriyet tepesi anıtına aktarmak istenildi, ancak araya giren savaşlar dolayısi ile bu mümkün olmadı. 1932 de Kandilli rasathanesi başlangıç alınmak istendi. Ancak bu da mümkün olmadı. Ayasofya'nın coğrafik koordinatları B = 45.56483671 gon veya 4100'30", L = 32.20145793 gon veya 2858'52" dır (bazı yayınlarda 2858'50.6" veya 32.20087 gon) 102).”

Makaleler

3
·         Emre, Yakup: Osmanlı’nın başlangıç meridyeni Ayasofya’ydı. Yedikıta, Temmuz 2014. http://www.yedikita.com.tr/
4
·         İstanbul Aydın Üniversitesi Sıfır Meridyen Sonuç Bildirgesi. http://sifirnoktasi.net/istanbul-aydin-universitesi-sifir-meridyen-sonuc-bildirgesi/

“Ayasofya’nın bir özelliği de Doğu Roma (Bizans) ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hazırlanan haritaların başlangıç referans noktası olmasıdır. Yani haritaların sıfır başlangıç meridyeni Ayasofya’nın kubbesinin ortasından geçen hat kabul edilmiştir. Bir anlamda bu nokta doğu, batı olarak dünyayı ikiye ayırmıştır. Böylece zaman belirlemede referans noktası olan İstanbul aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak ta büyük önem kazanmıştır.
Ancak, tarihin o dönemlerinde dünyadaki diğer bazı ülkeler de kendi sıfır noktalarına göre haritalar yapmışlarsa da Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorlukların üstünlükleri İstanbul’u daha bir ön plana çıkarmıştır.
1850’li yılların ortalarında dünyada yaklaşık 22 kadar referans noktasının olması ve sanayi devrimi sonrası demir yollarının ve gemilerin ulaşım ve ticaret araçları olarak devreye girmesi, ister istemez ortak bir başlangıç noktası ihtiyacını doğurmuştur.
Çeşitli ülkelerde yapılan bir dizi toplantının ardından nihayet 1884 yılında Amerika Birleşik devletlerin Washington şehrinde yapılan, ortak bir başlangıç meridyenin tespiti toplantısında, İngiltere’nin Greenwich kasabasında 1675 yılında kurulan zamanın önemli rasathanelerinden biri şu anda adı “Old Greenwich Observatory” olarak geçmekte- Greenwich Rasathanesi boylamın başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Greenwich Rasathanesi’ndeki meridyen dürbününün optik ekseninden geçen hat başlangıç meridyeni olarak kabul edilmiştir. Greenwich Rasathane’si aynı zamanda 1833 yılından beri bir zaman topu yardımıyla devam ettirmekte oldukları zaman sinyallerini de üstlenmiştir.”
--------------------
“Toplantının genel değerlendirilmesi kısmında aşağıda maddeler halinde sıralan öneri ve dilekler ortaya çıkmıştır:
İstanbul Meridyeni ile ilgili daha fazla bilgi edinilmeli; bunun için de, Osmanlı arşivlerinin daha detaylı bir taranması yapılmalıdır.
Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’nda coğrafyacı, tarihçi, astronom, ilahiyatçı gibi kadrolar istihdam edilmelidir. Ancak bu sayede taranan eserlerin bulunması ve anlaşılması mümkün olabilecektir. Yani konusunda yetişmiş uzman kişilerin devreye sokulması şarttır. Bu toplantıda gördük ki Osmanlı arşivlerinde birçok tasnif edilmemiş belge bulunmaktadır.
Ayrıca Fransızca bilen bir kişinin arşivlerde mutlaka çalışıyor olması gerekir.
Bir araştırma Enstitüsü kurulmalıdır. Kurslarla uzman yetiştirilmelidir. Enstitüde çeviri yapan, eski yazı okuyabilen uzmanlar istihdam edilmelidir.
Sıfır meridyen çizgisinin tarihçesi ülkemiz rehberleri tarafından Sultanahmet’te, Ayasofya’da çok iyi işlenmeli ve bu konular turistlere anlatılmalıdır.
2015 Ekim ayı içinde uluslararası bir sempozyum gerçekleştirilmeli ve konu enine boyuna bu sempozyumda tartışılmalıdır.
Meridyen konusunda yapılacak daha kapsamlı çalışmalar sonucunda elde edilecek bilgiler orta öğretim kitaplarında yer almalıdır.”
5
·         Sakin, Orhan: Sıfır Meridyeni ve Ayasofya. http://orhansakin.blogcu.com/sifir-meridyeni-ve-ayasofya/19952692
“19. yüzyılın ikinci yarısı, aynı zamanda Batı’nın dünya üzerinde hâkimiyet ve üstünlük kurma yarışına girdiği bir dönemdir. 1884 yılında Washington’da yapılan konferansta İngiliz tezinin kabul edilmesi, “Güneş batmayan imparatorluk” olarak da adlandırılan İngiltere’nin küresel gücüyle bağlantılı olduğu inkâr edilemez. Fransa’nın çekincesine rağmen Osmanlı temsilcisi Rüstem Efendi’nin de çoğunluğun yanında yer aldığı anlaşılmaktadır.
Ancak bu tarihten sonra hazırlanan haritalarda büyük devletlerin kendi başkentlerinde geçen meridyenleri esas alan haritalar hazırladıklarını görmekteyiz. Nitekim Osmanlı Devleti’nin hazırladığı haritalarda da başlangıç meridyeni İstanbul’dan, Ayasofya’nın kubbesinden geçiyordu. Bu gibi haritaların bazılarının üzerinde “Mebde-i Tûl Dersaadet” yani başlangıç boylamının İstanbul olduğu belirtiliyordu. Hatta 1940’lı yıllarda bile “Tul Ayasofya’dan başlar” ibareli haritalar kullanılmış olduğunu biliyoruz.”
5.1.
·         “İstanbul Sıfır Meridyeni Çalıştayı: Tarih Boyunca Koordinat Sistemleri Ve Haritacılık (24 Aralık 2014)
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Bahçelievler Yerleşkesi’nde 24 Aralık 2014 günü gerçekleşen çalıştayın programı aşağıda sunulmuştur. Bilindiği gibi, 26 Aralık 1925 tarihli “Günün 24 Saate Taksimine Dair Kanun” uyarınca, alaturka saat terkedilerek, Türkiye’de ulusal saat sisteminde İzmit’ten geçen 30. Meridyen esas alınmış ve saatler Ocak 1926’dan itibaren Greenwich sıfır meridyenine göre belirlenmeye başlanmıştır. Ancak önceki yüzyıllarda, Ayasofya’dan (Istanbul) geçen meridyen, haritalarda başlangıç (0˚)meridyeni olarak yer almıştır.
Açılış Konuşmaları (Selami Gözenç, Adnan Ökten, Mustafa Aydın)
Birinci Oturum (Başkan: İlber Ortaylı)
·         Türker Özkan, Dünyada Bilinen Sıfır Meridyen Noktaları
·         Yalçın Koçak, Greenwich Sıfır Meridyeni: Tarih Süreci ve Haritaların Dili – Rüstem Paşa
·         Yakup Emre, Müslüman Bilim Adamlarına Göre Başlangıç Meridyenleri
İkinci Oturum (Başkan: Adnan Ökten)
·         Hüseyin Turoğlu, Datum, Koordinat Sistemleri, Sayısal Coğrafya ve Teknolojileri
·         Cengizhan İpbüker, Koordinat Sistemleri ve Harita Projeksiyonları
·         Mesut Elibüyük, Ayasofya Meridyenine Göre Hazırlanan Haritalar: Tarihçesi
·         Orhan Sakin: Osmanlı Dönemi Harita ve Belge Örnekleri
Üçüncü Oturum (Başkan: Saim Yeprem)
·         Metin Tuncel, Başlangıç Meridyeni ve Saatler Meselesi
·         Adnan Ökten, Astrometrik Koordinat Sistemleri ve Zaman
·         Feza Günergun, Kaan Üçsu, Vakit Küreleri ve Osmanlı Türkiyesi’nde Saatleri Greenwich’e Göre Ayarlamak
·         Abdülaziz Bayındır, Başlangıç Meridyeni: Namaz Vakitlerinin Belirlenmesi
Dördüncü Oturum: Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesinin Yayınlanması” http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuoba/article/viewFile/5000112810/5000105059
6
·         Hanhan, Uluç: GreenwichMean Time ( GMT) kabulu ve Ahmet Rüstem Efendi ( AlfredBilinski). 29.03.2012. http://amatordenizcilik.blogspot.com.tr/2012/03/greenwich-mean-time-gmt-kabulu-ve-ahmet.html

Maddeler

7
·         dünyanın sıfır noktası greenwich değil İstanbul. https://eksisozluk.com/dunyanin-sifir-noktasi-greenwich-degil-istanbul--4648569?p=1
8
·         GreenwichMean Time. http://tr.wikipedia.org/wiki/Greenwich_Mean_Time
“Osmanlı Devleti'nde saatleri, Ayasofya'nın kubbesinden geçtiği varsayılan ve Arz-ı Halife veya Arz-ı İstanbul olarak adlandırdıkları meridyene göre ayar ederlerdi.[kaynak belirtilmeli] 1925'te 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun ile birlikte, saat diliminde de uluslararası bir standart haline gelmiş olan GMT sistemi kabul edilmiştir.”
Köşe Yazıları
9
·         Koçak, Yalçın: Bir tarihi hırsızlık.(2009, 9 Aralık). http://yalcinkocak.com/obs-3-bir-dunya-masali/
“ZAMANINIZI hangi saat dilimine bağlıyorsunuz?
Ekonominizi hangi bloka bağlı tutuyorsunuz?
Paranız hangi dövize endeksli?
Bankalarınızı hangi sistem denetliyor?
Borsanızın kâğıtları nerelerin rüzgârından etkileniyor?
Bir kısım emperyal sömürü rasyolarını yazdık sadece.”
-----------------
“Osmanlı devrinde bütün Müslümanlar saatlerini, Ayasofya Caminin kubbesinden geçen ve Arz-ı Halife veya Arz-ı İstanbul denilen meridyene göre ayar ederlerdi. Bu uygulama 1932′de kaldırılıp Greenwich esas alındı.”
-----------------
“Ortada bir noksan var, bir karartma var, bir hırsızlık var, en saf soruyla bir yanlış ve yanıltma var.
Tarihe dönelim, Haritacılığın başladığı Hicri 6. Yüzyıldan beri kabul edilen sıfır meridyeni İstanbul’dan geçerdi. Yani dünyanın merkezi buraydı: 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti yapılan bu saadet beldesi…
İstanbul’un batısı yani Vatikan Batı Roma ve Anadolu Bizans Doğu Roma, neye göre? İstanbul’a göre.
Ta ki 1884’e kadar Sömürgeci İngilizler çaldılar Ayasofya’nın Kubbesinin hilalinden geçen Yere Batan Sarayı’nın önündeki Milenyum Taşı’nı ve götürüp Greenwich’e diktiler. Naylon bir Coğrafya Kongresinde sıfır noktası bura dediler, Doğu-Batı Roma’yı unuttular. İşte tarih bize Coğrafya Hırsızlığını ifşa ediyor. İşte değiştirilen tarihin “İnsanlığı şaşırtan bir mahiyet aldığını” bir kez daha görmekteyiz.
Şimdi 2010’da dünya devletleri İstanbul’a gelecekler, Bir hoş geldin hediyesi illâ ki vermeliler  “Çalınan tarihi eserler ve kültür hazineleri ülkelerine iade edilecek” ( Uluslar arası Hukuk ve BM Kararları gereği).  İstanbul’un bu Tarih, Coğrafya ve Kültür zenginliğinin nişanesi olan Sıfır Meridyen Kolyesi’ni getirip Yedi Tepeli Şehrin Ortadoks yapıtı Ayasofya’sının, Müslüman Türk yapımı Kubbesinin Hilalinden geçirtmeliyiz.
Biz yapalım, çalanlar kabul eder, etmez… Kendileri bilir. Kabul edenlerle tören yaparız.
Hırsızın metresine, güven olamayacağını tüm dünyaya anlatırız, aydınlatırız.
Umalım ki 2010 İstanbul Kültür Başkenti Program Yapımcıları ve İstanbul’un güzide üniversiteleri bu konuyla ilgili bir çalışma yapıp bu konuda gençliğimizi, geçmişimizi, geleceğimizi aydınlatırlar!”
10
·         Koçak, Yalçın: GMT: GreenwichMean Time IMT: İstanbul Mean Time. (2009, 20 Aralık). http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13255515.asp
11
·         Koçak, Yalçın: İstanbul dile gelse hastanelerim. (2010, 9 Şubat). http://yalcinkocak.com/istanbul-dile-gelse-hastanelerim/
“Kültür Başkenti İstanbul aslında Dünyanın Merkeziydi. 1886 yılında İngilizler götürene kadar dünyanın sıfır noktası (zero point), sıfır meridyeni ve doğu ve batıyı tayin eden gün dönümü çizgisi ve saatin başlangıcı İstanbul’du (Istanbul Mean Time IMT). Dünya İstanbul Ana zamanına göre ne kadar ileri ya da geri olduğunu kabul ediyordu, ya da İstanbul’un Doğusu ya da Batısında kalan coğrafyaya İstanbul yön veriyordu.”
12
·         Koçak, Yalçın:  İstanbul dile gelse Kadir Topbaş Bey’e Açık Mektup. (2010, 17 Şubat). http://yalcinkocak.com/istanbul-dile-gelse-kadir-topbas-beye-acik-mektup/
“Coğrafyanın başkentiydi İstanbul, çalınan sıfır numaralı meridyenini istiyor.
Zamanın başkentiydi İstanbul (IMT) Mean Time’ ını istiyor (İstanbul Ana Zamanı).
 Tarihini çalmışlar İstanbul’un, coğrafyasını da, zamanını da, hafızasını da…
İsteyelim Başkan 2010 Kültür Başkenti olmak İstanbul’u kesmez, İsteyelim.
 Vermezler mi?
 Bir coğrafya kongresi de biz toplarız, Ekmeleddin Bey ne güne duruyor.
İşte hastanelerim, liselerim, kiliselerimle ben zaten dünya başkentiyim.
Çok dilli, çok dinli, çok renkli insanoğluna nice 1000 yıldır ev sahipliği ederim.
Bir Ortaköy meydanım; okunan Ezanım, çalan çanım, hazanımın eşi yok Dünyada.
Ortadoğu Basın Merkezi Atina’da, Finans Merkezi Londra’da, Moda Merkezi Paris’te, BM New York’ta
Ben dünya milletlerine, insanoğlunun eğitimine, sağlığına, maneviyatına saygılı tek beldeyim.
Ben İstanbul’um… Dünya’nın Başkenti olmaya layık tek beldeyim…
Ha gayret, biraz cesaret…
Vesselam”
 13
·         Koçak, Yalçın: Geri Çağırma. (2012, 14 Ocak): http://yalcinkocak.com/geri-cagirma/
“Sıfır meridyen İngiliz tarafından çalınıp İstanbul’dan ta Greewich’e taşınırken sesi çıkmayanlar.”
14
·         Tozluyurt, Erkan: Greenwich – Kraliyet Gözlemevi. 11.03.2013. http://erkantozluyurt.com/greenwich-kraliyet-gozlemevi/

“Osmanlı devrinde bütün Müslümanlar saatlerini, Ayasofya Caminin kubbesinden geçen ve Arz-ı Halife veya Arz-ı İstanbul denilen meridyene göre ayar ederlermiş. Bu uygulama 1932’de kaldırılıp Greenwich esas alınmış.”
15
·         Koçak, Yalçın: Garbiyat (Batıyı okumak). (2014, 3 Şubat). http://yalcinkocak.com/garbiyat-batiyi-okumak/
“İngilizlerin bizden 1886 yılında çalıp, götürüp Grenwich’e diktikleri, yarısı Yerbatanın önünde duran Sıfır Meridyen taşı. Kaçımız bunun Ayasofyanın Kubbesinindeki Alemin Hilalinin içinden geçen meridyenin Dünyanın Sıfır Meridyeni olduğu ve adının Halka-i Saadet veya Halka-i Hilafet olduğunu, biliyoruz. Kitaplarımızda çocuklarımıza bunu böyle mi öğretiyoruz?.
İki pragraf yazıda çıkanları icmal edelim;
1-Batı’da bir cumhuriyet; Bayrağı, Toprağı, Tebası, Milli Marşı, Parası, pulu  hazır. İrade bekler.
2-GMT yerine İMT talep edilmeli, kabul etmezler. Hırsızlıkları tescil ettirilmeli, Gençliğimiz bilmeli.
3-Ayasofya kubbesindeki Hilal ne anlama geliyor, o eser anlamına uygun ikame edilmeli.
4-Hilafeti İngiliz kaldırttıysa ve biz istiyorsak ve de hala gücü varsa, Ayasofya bu Şuraya ev sahipliğinde bulunmalı.
İşte Garbı Okumak böyle bir şey olmalı.
Batı da olmak, batılı anlamak, batıyı aşmak.
Benim ve senin boynunun borcu olmalı…”
16
·         Koçak, Yalçın: Sıfırdan başlayalım. (2014, 14 Ağustos). http://yalcinkocak.com/sifirdan-baslayalim/
“Umut ve Çare;
Evet Batı kulübüyle Antlaşmalarımız, anlaşmalarımız gizli ikili yazdıklarımız var, var, var. Bunlara dokundurtmazlar, ama yapacaklarımız var. Hem de çok.
İşkodra’dan, Çin-Hind- Maçin’e kadar,
Haydi gelin sıfırdan başlayalım.
İşte sıfır Meridyen ve Ayasofya;
İşte zamanın sıfırı olmak,
Yeni günün başlangıcı olmak,
Güne İstanbul zamanıyla başlamak,
Ayasofya’nın kubbesinde ki Alem’in Hilalinin içinden batıya bakmak.
Kim bilir belki İMT’nin peşine İstanbul Lirası da gelir,
Bu sıfır taşının altından daha neler çıkacak, neler???”
17
·         Koçak, Yalçın: O meridyen ya da sıfırdan başlamak. (2014, 5 Aralık).  http://yalcinkocak.com/0-meridyen-yada-sifirdan-baslamak/
“Hadi sıfırdan başlayalım; Üç yüz yıldır batılı Oryantalistlerin bizden çalmaya devam ettikleri toprakları, tapuları, madenleri, defineleri, hazineleri ve de Kültürümüzü, harsamızı yetmedi Karakter ve mizacımızı unutturulan tüm değerlerimiz ve inancımızı, yasaklanan tüm kapı ve çatılarımızı gasp edilen, alınan, çalınan tüm haklarımızı ve mallarımızı hatta organlarımızı geri istemenin zamanı gelmiştir.1884 yılında zayışığımız ve doğurduğu zafiyetimizden istifade eden İngilizler; Ayasofya’nın kubbesindeki hilalin içinden geçerek, Yerebatan sarnıcı önündeki yuvarlak mermer sütunun üzerinden geçen doğrunun dünyanın ilk meridyeni, yani sıfır numaralı meridyen olduğu kabulü ile tüm haritalar, kartografi, ve saat sistemi bu diğer adıyla halka-i Hilafet ve halka-i Saadet denilen sıfır meridyene ait taşı kırarlar ve götürüp. Greenwich’e dikerler ve sıfır burası derler.
1925 yılında da Baytarla, Nalburla, Duvarcı ile bir sahte Coğrafya kongresi toplarlar bunu kendilerince de tescil ederler, sıfır bura derler.
Sıfır meridyen İstanbula bağlı olarak İMT “İstanbul Ana Zamanı” halâ bazı Arap ve Afrika ülkelerinde kullanılmaktadır.
GMT. Bir Kültür hırsızlığıdır, Unesco’ya göre tablo ve tarihi eser hırsızlığından bir farkı yoktur. Aslına rücu edilmeli iade edilmelidir.
İMT’mi bilen İngiliz yetiştirmesi Kurnaz Arap İstanbul’la aynı meridyende olan Mekke’ye o kutsal şehrimize ve o beyti makdise yakışmayacak cesamette yükseklikte bir kule ve tepesine saati dikerek İslamik Mean Time (İMT) imitasyonuna gitmektedir.
Tüm dünyayı saran ve ilgilendiren en önemli zaman diliminin başlangıcı boğazın kenarındaki yedi tepeli şehre İstanbul’a aittir.
Sıfır meridyen bir gerdanlıktır ve İstanbul’a aittir. İstanbul gerdanlığını geri istiyor. Vermezler. Çocuklarımız çalındığını bilsin, çocukları ebeveynlerinin hırsızlığını bilsin.
Bizim yapabileceğimiz gençlerimize bunu aktarabilmek, unutulmamasını sağlamaktır.”
18
·         Koçak, Yalçın: Dilim belam. (2014, 22 Aralık). http://yalcinkocak.com/dilim-belam/

“Zamanımızı çaldınız, sıfır meridyen İstanbulundur çaldınız grenwic’e götürdünüz, sahte bir coğrafya kongresiyle dünyaya kabul ettirdiniz ama tarihi değiştiremediniz doğu ve batı roma neyin batısı neyin doğusu. Tarih yalanı kusuyor. Astro fizikçilerimiz susuyor. Tıpkı coğrafyacılarımızın sustuğu gibi, Niye suskunlar? Sıfatlarının sahiplerini kızdırmamak için,İstanbulla, Londranın meridyenleri arasındaki yaşayan milyonlarca insan burçlarını yanlış okuyor. yalanla kandırılıyor.
Uşak müzesinden çalınan Karun hazineleri broşundan çok daha kıymetli İstanbulun gerdanlığı, zamanın sıfır noktası. haritaların başlangıcı, borsaların açılışı, ezan’ın ve zamanın başlangıcı ve mihenki olmak .”
19
·         Koçak, Yalçın: İmitasyon IMT terminolojisi başladı. (2014, 30 Aralık). http://yalcinkocak.com/imitasyon-imt-terminolojisi-basladi/
“Sıfır Meridyen Çalıştayımız ile ilgili haberleri araştırırken youtube’de  http://www.youtube.com/watch?v=u8YCuxiafc8 atı çalanın Üsküdarı geçmek üzere olduğunu da tespit ettik.
İngilizler Sıfır Meridyenimizi çalarlarken  İstanbul Mean Team İMT’i de, aynı zaman dilimizde ve bizimle  de aynı hizaya denk gelen Mekke’nin de kutsallığından istifade ederek imitasyon bir İMT  ortaya çıkartmak istemektedirler demiştik. Bu İMT’yi de İslamik Mean Time olarak lanse edecekler diye ikaz da etmiştik. Bize ait unutturulmuş değerlerimiz mezatta paylaşılıyor.
BUYURUN ÖNCE SAATLERİ MEKKE’YE BAĞLAYALIM. SONRASI KERİM.
ZATEN ESKİ COĞRAFYAMIZDAN 13-15 ÜLKE İSTANBUL İMT’SİNİ KULLANIYORDU,
ARAP ÜLKELERİDE İLAVE OLUYOR VE SAYI 40′I GEÇİYOR
STEP BY STEP sonuca doğru gidiyorlar. Kim bu oyuna DUR diyecek.
Elbete ki SEN…”
20
·         Dilipak, Abdurrahman: Gregoryanların yeni yılı ve!.. 1.1.2015. http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/gregoryanlarin-yeni-yili-ve-9036.html#.VKhOwSusW5g 

“Bir dostum geçen gün şöyle bir mesaj gönderdi.. Kendi bilir benim bu tür konulara ilgimi, bakış açımı. Hocam,  1884’e kadar tüm dünya, saatini İstanbul’a göre ayarlardı. İngilizler, Sultanahmet’teki sıfır taşının bir kısmını çalıp GMT’ımı uydurdular.”
-----------------
“Kadir Topbaş, bu konuda defalarca açıklama yapmış, “dünyanın sıfır noktası Greenwich değil, Sultan Ahmet Meydanı” demişti. Kendisinden görüş alınabilir. Belediyenin resmi sitesinde yeralan açıklamasının linki de şu:www.ibb.gov.tr/tr TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=18451#.VJmlf14CQw)
-----------------
“İngilizlerin çalıp götürdüğü taşın iadesi ve yeniden saatlerin İstanbul’a göre ayarlanması için bir kampanya başlatabilir miyiz?”
“Bilmem biliyormusunuz İstanbul, yani bu “sıfır”noktası aynı zamanda kıbleteyndir. Kabeye döndüğünüzde aynı zamanda Kudüs’e de dönmüş oluyorsunuz..”
-----------------
“Greenwich Sultanahmet meydanı..
Sultanahmet’te, hemen Ayasofya’nın yanında, Tramvay yolunun kenarında, Sarnıcın üstünde, Halide Edib’in büstünün az ilerisinde bir çukur içinde, yarısı kırık bir mermer sütun göreceksiniz. İşte oradan söz ediyorum..
Belki dünya liderleri gelip, dünyanın merkezinde aile fotoğrafı çekmeliler, Ayasofya’ya, Sultanahmed’e gelenler, burasını görmeye gelmeli.. Ama kim biliyor.. Sarhoş yerli ve yabancı turistlerin bira ve kola kutularının çöplüğüne dönen o mekanda aslında bir tarih uyuyor.. O tarih kendini uyandıracak Alperenleri, yeni Fatihleri, Anadolu Arslanlarını, Anadolu Akıncılarını, Ahiyanı Rum, baciyanı Rum, Gaziyanı Rum’u yeni Rumileri bekliyor..”
21
·         Koçak, Yalçın: İstanbul ve Ayasofya. (2015, 2 Ocak). http://yalcinkocak.com/istanbul-ve-ayasofya/http://www.yenidunyagundemi.com/yazar-95-istanbul_ve_ayasofya.html
“Ayasofya’nın kubbesindeki Âlem ve Hilali halâ birilerini rahatsız etmektedir.
Bu Âlemin taşıdığı hilâl ve misyonu, unutturulan gücü; birilerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Bu hilâl İslam âleminin baş şehrini “Der Saadet’i temsil ediyor” Bu gün Gündem edindiğimiz sıfır meridyenimizin de bir adı Halka-i Saadet.
Bu hilâlden tüm hilâl coğrafyasının sıfırı başlangıç meridyeni geçiyor. İnsanlar bunun neresindeler kubbedeki hilâle göre günü ve yönü tayin ederlerdi ve onun gösterdiği zamana bağlı olarak ibadet ederlerdi bu bir misyondur, bu bir vizyondur, aidiyettir.”
-----------------
“Zamanın sıfırı İstanbul’du diyoruz. Saatlerin, gecenin, gündüzün, yeni günün başlangıcı İstanbul’u konuşuyoruz.
Sıfır Meridyen’in İstanbul’a verdiği İMT İstanbul Mean Time’den İstanbul ana zamanından bahsediyoruz. Bu 1925’e kadar böyleydi 1884 de kabul etmediğimiz sahte ve oy sayısı ile muhtevası şaibeli bir coğrafya kongresi ile İstanbul’umuzdan çalınmış bir tarihi hazinedir. İMT  İstanbul’un Gerdanlığıdır. Grenwich bir kültür tarihinin, tarihi bir taşın çalınıp saklandığı yerdir.
Çalınmıştır, isterim; vermezler, hiç değilse varislerim bilsinler. Yitik mallarımı, hazinelerimi, kayda geçsinler. İngiliz’den iki adette gemi alacaklı olduğumu bilsinler.
Bu gün hala 11 ile 15 Afrika ve Uzakdoğu ülkesi saatlerini İ.M.T.’e bağlı kullanıyor. Bilinmesinde yarar var, gördüğüm bir konuyu paylaşayım istedim.
Az bir gayret, azim ve niyet ile olabilecekleri ve zamanını da bilelim istedim.
1884’de New York’a giden Polonya asıllı Alfred Rüstem Bey bunları bilmiş ya da öngörmüş olsaydı, acaba bize nasıl bir vasiyet bırakırdı?”
-----------------
“Mekke de imitasyon bir İ.M.T. yapılmaktadır. Her ne kadar İslamic Mean Time dense de İstanbul Mean Time’nin kopyalanması, klonlanması. Aynı saat diliminde ve yaklaşık aynı sayılabilecek meridyende olması sebebiyle sahte bir İ.M.T. oluşumuyla karşı karşıya olduğumuzun bilinmesi fikrimi yüksek sesle paylaşıyorum, Rüstem paşanın yapamadığını yapmaya çalışıyorum. Bize rağmen bir Hilâfet projesi yapılmaktadır. Enstrümanlarının hazırlığının tamamlanma çalışmalarından biriside Mekke projesidir, Mekkede ki saat kulesidir ve bu kulede ki hilale bağlı İMT İslamik Mean Time’dir. Taklitçiliktir, İstanbulun zamanın sıfırı sıfat ve misyonunu bir kez daha çalmaktır.
New Mecca’ye gidiyorum. Ne demekse? Altında çok çapanoğlu yatmaktadır.”
22
“İstanbul’un bir diğer özelliğinin de dünyanın tam merkezinde bir şehir olması olduğunu kaydeden Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul 1886 yılına kadar dünyanın merkezi, sıfır noktası olarak kabul ediliyordu. 1886’ya kadar tarihçiler İstanbul’un batısı ve doğusu diye dünyayı ikiye ayırıyorlardı. Sultanahmet’teki Milion taşı dünyanın sıfır noktası olarak alınıyordu. Bu 1886 yılından itibaren İngiltere’nin Grinviç şehrine alınmış. İşte İstanbul bu özelliğiyle de dünyaya karşı bir sorumlu.”

Haberler / Bazı web sayfaları


23
24

·         "İsviçre, Çalınmış Galata’dır". http://www.takvim.com.tr/kultur_sanat/2015/01/11/isvicre-calinmis-galatadir
“Kabe'den Kudüs'e bir çizgi çizer ve bunu sürdürürseniz, bu çizgi, İstanbul üzerinden geçer. Hem de nereden geçiyor biliyor musunuz? Sıfır Taşı'nı Ayasofya'nın kubbesine kadar yükseltirseniz, bu çizginin kubbenin ortasındaki halkadan geçerek Kudüs'ü görmekte olduğunu görürsünüz.
İstanbul, Doğu'yla Batı'nın, Kuzey'le Güney'in kesişme noktasında, mukaddes bir noktada bulunuyor. Burası aynı zamanda Belde-i Muhayyire"dir. İstanbul'un jeopolitik, jeostratejik öneminden öte başka anlamları daha vardır.
Zaman tasarruvu, zaman içerisinde bizim saati geliştirmemize sebep oldu. Saati biz bulmuştuk. 1940'a kadar Türkiye'de ciddi anlamda saat imalatı vardı. Dünya'nın en önemli saat imalatı Türkiye'de yapılıyordu. İstanbul'da yapılan saatler, Dünya'nın en uzak noktalarına gittiğinde, o ülkeler de, kendi güçlerini göstermek için, onun üstünde bir saat yapmak üzere saat yapıp Saray'a hediye gönderiyorlardı. Şimdi Dolmabahçe Sarayı'ndaki saat müzesinde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bu saatleri görebilirsiniz. Osmanlı da o saatlerden daha güzelini yapıp, o ülkelere hediye gönderiyordu. Bu saat fabrikası hala çalışıyor.
Karaköy-Galata dediğimiz yer dünyanın ilk serbest finans bölgesiydi. Hala serbest finans bölgesi yok Türkiye'nin. Bütün değerli taşlar, madenler, para, buraya gelirdi. Osmanlı Sultanı'nın paraya ihtiyacı olduğunda İngiliz bankerlerine, İsviçre bankerlerine değil, Galata'ya giderdi. Galata'yı yeniden ihya etmemiz gerek, Galata'yı bize düşman kıldılar. Orası Türkiye'nin ilk serbest finans bölgesidir. Tamam, yanlışlar vardı, sapmalar vardı ama burası tasfiye edilmemeliydi.
İsviçre dediğimiz yer, çalınmış Galata'dır. Batılılar sadece bizim Milyon Taşı'mızı çalmadılar. İsviçre, çalınmış bir Galata'dır, İsviçre, çalınmış bir Karaköy'dür, Beşiktaş'tır. Saat fabrikaları buradan sökülüp oraya götürüldü.
Eğer yeni bir medeniyetten söz ediyorsanız, beklide ilk adımınız, zaman ve mekan tasavvur üzerine olmalıdır. Şimdi, kaybolan tarihimizi, inancımızı, kültürümüzü, geleneğimizi yeniden bulmak için yola çıktık. Bizim yeniden zamanı ve mekânı doğru algılamamız gerekiyor ki bu, yeni bir medeniyetin kurucu öncüleri için alfabenin başlangıç ödevleridir.
"İstanbul sıfır noktası" dediğimizde bunu bir iddia olarak kazanmak her şeyi ifade etmiyor. Bunun arkasına bir medeniyet giydirmeniz, bunun sanatını ve felsefesini yapmanız gerekiyor."
25
·         ’Dünya’nın Sıfır Noktası İstanbul’ Çalıştayı Gerçekleşti. http://www.milliyet.com.tr/dunya-nin-sifir-noktasi-istanbul-calistayi-istanbul-yerelhaber-545682/
“Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Selami Gözenç, “Yer yuvarlığı üzerindeki coğrafi konumu belirleyen boylam çizgilerinin başlangıcı olan sıfır çizgisi, tarih çağları içinde zamana ve ülkelerin kuvvet durumlarına değişiklik gösterecek şekilde karşımıza çıkmıştır. Dünyamızı doğu-batı olarak ikiye ayıran bu çizgi, uluslararası saatler ile saat farklarını belirlemek bakımından büyük önem taşır” şeklinde konuştu.”
-----------------
“Çalıştayın moderatörlüğünü yapan İlber Ortaylı, “Sıfır meridyen konusu son derece izafi bir meseledir. Eski haritalarda muhtelif yerlerde olduğunu söylemiştik. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde, bütün yollar Batı Roma’ya çıkar ve dünyanın merkezi orası kabul edilirdi. Bizans diye yanlış olarak isimlendirilen Yeni Roma’da ise dünyanın sıfır noktası su terazisinin yanında bulunan milyon taşıdır. Bütün dünyanın başlangıç ve merkez noktası orasıdır. Greenwich rasathaneleri Britanya İmparatorluğu’nun tezahürü olarak kabul edildi. Bu sempozyumda bunun üzerinde durulacak. Tabi bunu değiştirmek mümkün değildir. Dünya 100-150 senede çok değişti. Çok kayıtlar, çok sistemler buna göre kuruldu. Hiç kimse değiştiremeyecek. İngiltere’nin kendisi batsa bu meridyeni kalacak. Buna rağmen bunu bilmek lazım. Eski haritalarda ve saptamalarda bunun gerekçelerini tartışmak lazım. Bu bir ilim meselesidir” şeklinde konuştu.”
-----------------
“İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın “Greenwich ne anlam ifade ediyor diye düşünüyorduk. Dünya’nın merkezinin neden Greenwich olduğunu bilmiyorduk. Yalnızca konuyla alakalı olan belirli akademisyenler bunun nedenini ve derinini biliyor. Biraz incelendiğinde İstanbul’un sıfır meridyeninin başlangıç noktası olduğunu ve yıllarca bu şekilde kullanıldığını biliyoruz. Ancak kamuoyu bunu böyle algılamıyor. 1884 yılında Washigton’da Uluslararası Meridyen Konferansı adı altında toplantı düzenleniyor. O dönem Osmanlı’yı konferansta Ahmed Rüstem Efendi temsil ediyor. Ahmed Rüstem Efendi oyunu ‘Uluslararası ilişkilerle sınırlı olmak kaydıyla ortak saatin kabulünden yana’ Greenwich için kullanyor. Bu konferansta Greenwich, 22 oyla ’0 meridyeni’ olarak kabul ediliyor. Bir medeniyetin, bir teknolojinin sonucu olarak bugün Greenwich’in başlangıç noktası olduğu düşüncesi yaygındır. Oysa ki bu da İngiliz siyasetinin sonucudur.”
-----------------
“İstanbul Aydın Üniversitesi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Koçak, İstanbul’un, Roma İmparatorluğu’na da başkentlik yaptığını anımsattı. Roma İmparatoru 1. Konstantin’in, 4. yüzyılda şehrin kurulduğu tarihi yarımadada, Ayasofya’nın karşısına yerleştirdiği düşünülen Milyon Taşı’nın, bugün de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu söyleyen Koçak, coğrafi anlamda da özellikleri bulunan Milyon Taşı hakkında: “Doğu Roma ve Batı Roma deniliyor ama neyin doğusu, neyin batısı? Greenwich’e göre bu ikisi de doğuda kalıyor. Demek ki bu ikisinin arasında bir doğu-batı çizgisi var. O çizgi de Ayasofya’dan geçen çizgi. Bu çizgi, Ayasofya’dan da eski. Dünyada hangi başkentin diğer başkentlere mesafeleri bir yerde yazar? Hiçbir yerde yok ama İstanbul’da, Milyon Taşı’nın üzerinde yazılıydı. Bu taş duruyor, bu konuda şahitlik ediyor. Sıfır meridyen, İstanbul’dan geçiyordu ve bu sıfır meridyen, kente İstanbul Mean Time’ı getirdi, yani İstanbul Ana Zamanını. Bugün hala 15 ülke İstanbul’un saat dilimini kullanıyor ve vakit olarak bu kenti baz alıyorsa biz neden başkasınınkini baz alalım? Bunlar gençliğimize bir soru işareti olsun” açıklamalarında bulundu.”
26
·         'Ayasofya'nın en büyük sırrı...' http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=348248
“Sultanahmet Meydanı'na Roma İmparatoru 1. Konstantin tarafından 4. yüzyılda yerleştirildiği varsayılan "Milyon Taşı" sayesinde "dünyanın sıfır noktası" kabul edilen İstanbul'un, 130 yıl önce Greenwich'e kaptırdığı bu unvana tekrar kavuşması tartışmaya açıldı.”
27
·         Başlangıç meridyeni tartışması sürüyor. http://www.bugun.com.tr/son-dakika/baslangic-meridyeni-tartismasi--haberi/1433404
“İngiltere’deki Greenwich Kasabası’nın sıfır noktası olarak kabul edildiği meridyen sisteminin, tarihte İstanbul’u merkez alacak şekilde kullanıldığı belirtildi.”
-----------------
28
“Orhan Sakin, meridyen başlangıç noktası ile ilgili geçmişte ülkelerin de anlaşmazlık yaşadığını, hatta her ülkenin sıfır noktasını kendisi olarak kabul edip hesaplamalar yaptıklarını anlattı. Sakin, “1860’ların ortalarından itibaren belgeler var, yazışmalar var. Ama bu başlangıç meridyeni tartışmasından ziyade ülkeler kendileri ölçümler yapıyorlar. Konferanslar düzenleniyor ve yavaş yavaş bu işin temeli atılıyor. 1884’te de İngiltere başı çekiyor Washington Konferansı’nda Osmanlı’dan da temsilci var, o tarihten itibaren dünyanın başlangıç meridyeni Greenwich’ten geçen hat olarak kabul ediliyor. Bizden de temsilci gitmiş, katılım olmuş. Onunla ilgili de yazışmalar var. Fakat orada herkesin bunu kabul etmediği anlaşılıyor. Mesela Fransa buna itiraz etmiş. Bundan dolayı ki öyle tahmin ediyorum 20. Yüzyılın başında çizilmiş haritalar var. O haritalarda ülkeler kendi merkezlerinden geçirmeye başlamışlar. Fransızlar Paris’ten, Almanlar Berlin’den. Bizden de İstanbul’dan Ayasofya’nın üzerinden geçiyor” dedi.”
-----------------
“Yazar Abdurrahman Dilipak ise meridyen sisteminin sıfır noktası olarak İstanbul’un kabul edilmesinin yeterli olmadığını, bunun bilimsel ve diğer unsurlar bakımından altının doldurulması gerektiğini belirtti. Dilipak da konuyla ilgili şunları söyledi: “Nereden geçiyor hem de biliyor musunuz? O Milenyum Taşı’nın bulunduğu noktayı eğer Ayasofya’nın kubbesine kadar yükseltirseniz kubbenin ortasındaki halkadan geçerek Kudüsü ve Mekke’yi bulursunuz. Bu sadece İslam ile ortaya çıkmış bir olay da değil… Küçük küçük parçaları bir araya getirerek bir fotoğraf üretebilir, ihtimal hesabı yapabiliriz. Hepsinden önemlisi de sadece oraya taşı dikmek değil, onun kavramlarını kurumlarını, bilimini, sanatını yapabilmektir. Tiyatrosunu, gerekiyorsa romanını yapabilmektir.”
-----------------
“Toplantıya katılan Astrolog Yonca Olamaz ise sıfır meridyenin İstanbul’dan geçtiği varsayımı ile kollektif bir bilinç içinde İstanbul’un başlangıç kabul edileceğini, İstanbul’un bir çok çalışmada önemli olacağını ve kollektif bilinçte İstanbul’un yerinin çok daha farklı olacağını söyledi.”
29
·         Çoban, Yasin: Osmanlı’nın Başlangıç Meridyeni Ayasofya’ydı. http://yasincoban.wordpress.com/2014/07/17/osmanlinin-baslangic-meridyeni-ayasofyaydi/
“Tarih boyunca, meridyenlerin ilk noktası olarak seçilen Başlangıç Meridyeni zamana ve ülkelere göre değişmiştir. Eski Çağ haritalarından ilk meridyenin geçtiği yer olarak Kanarya Adaları kabul edilmişken, 6. Yüzyılda Bağdat, İskenderiye ve Yeşil Burun Adaları başlangıç noktası olarak belirlenmişti. 1884’te baş meridyen çizgisi olarak Londra’daki Greenwich semti seçilse de Osmanlı kendi coğrafyasında Ayasofya’dan geçen meridyen çizgisini kullanmıştı…”
-----------------
“İngiltere Kraliyet Rasathanesi adıyla da anılan gözlemevi 1675 yılında, İngiltere Kralı II. Charles tarafından Greenwich’te kurdurulmuş, uzun yıllar denizciler ve haritacılar tarafından başlangıç meridyeni olarak kabul görmüştü.  1884’teki konferansta Washington, Berlin ve Paris gibi şehirlerin yerine Londra’daki Grenwich semtinin seçilmesinin en önemli sebeplerinden biri olarak, dünya deniz ticaretini yürüten denizcilerin yüzde 70’inden fazlasının Greenwich zaman dilimini kullanıyor olması gösterilmektedir.”
-----------------
“Bu konferanstan sonra Osmanlı haritacıları da, hazırladıkları dünya haritalarında Greenwich’i esas almışlardır. Ancak, Osmanlı’nın hakim olduğu toprakları gösteren haritalarda Ayasofya Camii’nin kubbesinden geçen ve “Arz-ı Halife” veya “Arz-ı İstanbul” denilen meridyen, başlangıç meridyeni olarak kullanılmaya devam etmiştir. Müslümanlar da saatlerini buraya göre ayar etmişlerdir. Bu uygulama Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik Kanunu’yla (1932) son bulmuş, ülke içinde de Greenwich esas alınmıştır.”
-----------------
“Bizans İmparatorluğu zamanında ise Milyon Taşı başlangıç meridyeni olarak kullanılmaktaydı. Milyon Taşı halen Ayasofya Camii karşısında Sultanahmed Meydanı’nın kuzeybatı köşesinde, Yerebatan Sarnıcı yakınında bulunmaktadır. Bu taş, Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan ‘Sıfır Noktası’ydı ve İtalya’nın başşehri Roma’daki ‘Milliarium Aureum’ anıtıyla aynı işi görüyordu. Taşın, İmparator I. Konstantin tarafından 4. Yüzyılda yerleştirildiği sanılmaktadır.”
30
·         Dünyanın sıfır noktası Greeenwich değil İstanbul’muş. http://haber.stargazete.com/guncel/dunyanin-sifir-noktasi-istanbul/haber-984060
"DÜNYA, SAATİNİ İSTANBUL'A GÖRE AYARLARDI"
Şuan dünyada "sıfır" noktası olarak, İngiltere'nin Greenwich kasabası kabul edilir. Oysa 130 yıl öncesine kadar, dünyanın "sıfır" noktası İstanbul'un Sultan Ahmet Meydanı idi.
İstanbul sadece Osmanlı'nın başkenti olmamıştır. İstanbul, yaklaşık 1.500 yıldır dünyanın başkentidir. Dünyanın "sıfır noktası" kabul edilmiştir. Bizans ve Roma'ya başkentlik yapmış, tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlamıştır. 1884 yılına kadar tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlardı. Arzın merkezini simgeleyen "milyon taşı", bir diğer adıyla "sıfır taşı" buradadır.
'SIFIR TAŞI' İSTANBUL AYASOFYA MEYDANI'NDA YER ALIRDI
Yaklaşık 1500 yıldır, dünyanın saatini ayarlarken merkez kabul ettiği taş, İstanbul'da, ama çok az insan biliyor bunu. İstanbul'da Sultan Ahmet Meydanı'nda, Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yanında. Yüzbinlece insan, yanından gelip geçiyor, ama ne olduğunu bilmiyorlar.
Haritalar buna göre yapılır, saatler buna göre ayarlanır, yön buna göre tayin edilirdi. Ama unutmayın bu kabul, sadece Osmanlı döneminde değil, Bizans ve Roma döneminde de var. Onlar da saatini, yönünü bu taşa göre yapmıştır.”
31
·         Dünyanın sıfır noktası İstanbul. http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2014/12/28/dunyanin-sifir-noktasi-istanbul
32
·         Dünya'nın Sıfır Noktası İstanbul. http://www.gazeteekonomi.com/dunyanin-sifir-noktasi-istanbul-2/
33
·         Dünya'nın Sıfır Noktası İstanbul. http://www.haberler.com/dunya-nin-sifir-noktasi-istanbul-6828387-haberi/
34
·         Dünyanın sıfır noktası İstanbul. http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2014/12/24/dunyanin-sifir-noktasi-istanbul
35
·         Dünyanın sıfır noktası İstanbul.http://m.yeniakit.com.tr/haber/dunyanin-sifir-noktasi-istanbul-42266.html
36

·         İstanbul, Dünyanın Sıfır Noktası Unvanını Almak İçin Çalıştaya Konu Oldu. http://tarmer.aydin.edu.tr/gecmis-programlar/
“Son oturumu yöneten ve sonrasında genel değerlendirme yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, yapılan çalışmanın bir başlangıç olduğunu ve konunun 2015 yılında uluslararası boyutta daha detaylı olarak ele alınacağını belirtti. Sıfır meridyenin turizm açısından da önemine değinen Yeprem, Konunun turizm öğrencilerine aktarılması ve yapılan çalıştayın sonucunun Turizm Bakanlığı ile paylaşılması gerektiğini belirterek, yakın zamana kadar Ayasofya’dan geçtiği bilinen sıfır meridyenin ülkemizi ziyaret eden turistlere tanıtılması konusunda da Turizm Bakanlığından destek istenmesi gerektiğini vurguladı.”
37
·         Hagia Sophia: The Initial Meridian of the Ottomans. http://www.worldbulletin.net/news/150009/hagia-sophia-the-initial-meridian-of-the-ottomans
38
“Ancak 1884 yılına kadar İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nın önündeki milyon taşı ve Ayasofya kubbesinin üzerindeki hilalin içinden geçtiği varsayılan meridyen ‘sıfır' numaralı meridyen idi. Haritalar buna göre yapılır, saatler buna göre ayarlanır, yön buna göre tayin edilirdi. Doğu Roma, Batı Roma gibi... Bizans İmparatorluğu'nda, İstanbul’a ulaşan tüm Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı.”
39
·         İstanbul Sıfır Meridyeni Çalıştayı. http://etkinlik.aydin.edu.tr/haber_detay.asp?haberID=2587
“Prof. Dr. Türker Özkan: ‘Sıfır meridyeni Ayasofya’nın âleminden geçiyor’
“Bu kavramlar Eratosthenes ve Hiparcus tarafından başlatılmıştır. Birçok şehre ise Strabo uygulamıştır. Dünya haritası için ilk kullanılan meridyen Ptolemy başlangıç meridyeni bugün Winchseter’a karşılık geliyor. Christopher Colombus ise, Atlantik’in ortasında bir noktayı alıyor, buna da Tordesillas Meridyeni diyor. Ayrıca Fransızlar da benzer çalışmalar yaptılar ve Paris meridyenini başlangıç olarak aldılar. Bir kaynağa  göre İstanbul’daki sıfır meridyeni İstanbul’un 70 mil doğusundan geçen bir yer olarak söyleniyor. Diğer bir kaynağa göre ise, Ayasofya’nın kubbesindeki aleminden geçen boylam esas alınacak şeklinde belirtiliyor. Başka bir kaynak da yine Ayasofya’nın çatısından geçen boylamın esas alındığını söylüyor.”
40
·         İstanbul Yeniden Dünyanın Merkezi Olmalı. http://www.byegm.gov.tr/turkce/haber/istanbul-yeniden-dunyanin-merkezi-olmali/74146
·         İstanbul yeniden dünyanın merkezi olmalı. http://www.eurovizyon.co.uk/kultur/istanbul-yeniden-dunyanin-merkezi-olmali-h32803.html
·         Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi1- 2 Cilt: History of AstronomyLiteratureduringtheOttomanPeriod. http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=128914
·         Osmanlı, başlangıç meridyeni olarak Ayasofya’yı seçmiş. http://www.zaman.com.tr/magazin_osmanli-baslangic-meridyeni-olarak-ayasofyayi-secmis_2230926.html
·         Osmanlı’nın Ayasofya sırrı ortaya çıktı. http://www.samanyoluhaber.com/gundem/Osmanlinin-Ayasofya-sirri-ortaya-cikti/1056215/
·         Osmanlı’nın Başlangıç Meridyeni Ayasofya. http://www.ayasofya.org.tr/arsivler/415
·         Osmanlı'nın başlangıç meridyeni Ayasofya.http://www.dunyabulteni.net/tarih-dosyasi/303791/osmanlinin-baslangic-meridyeni-ayasofya
·         Osmanlı'nın başlangıç meridyeni Ayasofya’ymış. http://www.risalehaber.com/osmanlinin-baslangic-meridyeni-ayasofyaymis-214528h.htm
·         Sıfır Meridyen İstanbul Çalışmaları Konferansta Ele Alındı. http://www.milliyet.com.tr/sifir-meridyen-istanbul-calismalari-istanbul-yerelhaber-566490/
·         Sıfır Meridyen İstanbul çalışmaları konferansta ele alındı. http://www.iha.com.tr/haber-sifir-meridyen-istanbul-calismalari-konferansta-ele-alindi-428446/
41
·         Sıfır meridyeni Londra'dan değil İstanbul'dan geçiyor. http://www.yenisafak.com.tr/pazar/sifir-meridyeni-londradan-degil-istanbuldan-geciyor-2062033
“Sadece Osmanlı İmparatorluğu’na değil Roma ve Bizans İmparatorluklarına da başkentlik yapmış olan İstanbul, daha 130 yıl öncesine kadar dünyanın merkezi olarak kabul ediliyordu. Sıfır meridyeninin geçtiği İstanbul, aynı zamanda dünyanın Doğu ve Batı diye ikiye ayrılan merkeziydi de. Doğu ve Batı Roma tanımları bile İstanbul merkeze alınarak söylenebiliyordu. Haritalar buna göre yapılır, saatler İstanbul’a göre ayarlanırdı. Genç araştırmacı astronom Yakup Emre’nin ilk kez bir makalesiyle gündeme getirdiği konu üzerine geçtiğimiz hafta Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen Sıfır Meridyen Çalıştayı, 130 yıl önce İngilizler tarafından çalınan milyon taşını ve sıfır noktası unvanını Greenwich’ten geri almak için harekete geçti. Çalıştay sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Saim Yeprem, konunun daha geniş tartışılabilmesi için önümüzdeki yıl uluslararası bir meridyen kongresi düzenleyeceklerini açıkladı.”
-----------------
“Çalıştayın oturum başkanlığını yapan İlber Ortaylı’ya göre Doğu Roma İmparatorluğu döneminde dünyanın merkezi olarak Yerebatan Sarnıcı’nın önündeki ‘milyon taşı’ bütün dünyanın başlangıç ve merkez noktası olarak kabul ediliyordu. Ta ki 1800’lü yılların sonuna kadar… Ortaylı’ya göre Greenwich’in sıfır noktası olarak kabul edilmesi, Britanya İmparatorluğu’nun tezahürü olarak anlaşılmış.”
“4. YÜZYILDA YERLEŞTİRİLDİ
Aslında hikâyenin sonu hepimiz için çok tanıdık. Biz hikâyenin başına odaklanalım. Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından bugünkü Sultanahmet Meydanı’na 4. yüzyılda yerleştirildiği düşünülen –ki bugün hala orada duran- Milyon Taşı, İstanbul’u dünyanın merkezi olarak konumlandırmıştı. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de şehir bu merkeziliğini korumuştur. Milyon Taşı (sıfır taşı) dünyayı Doğu ve Batı diye ikiye ayırırken, Coğrafya biliminde kullanılan boylamların ilki olan Sıfır Boylam da Ayasofya’nın hilalinden geçiyor diye kabul edilmişti. Zaman da buna göre belirlenmiş ve uzun yıllar pek çok ülke saatlerini İstanbul’a göre ayarlamışlardı. Ta ki 1884 yılına kadar.”
-----------------
“1884 yılında Washington’da Uluslararası Meridyen Kongresi adıyla bir toplantı düzenlenir. Yirmi dört ülkeden temsilcilerin katıldığı toplantıda Osmanlı’yı Ahmet Rüstem Efendi temsil eder. Osmanlı’nın ‘şerhli evet’iyle başlangıç meridyeni Greenwich’e taşınır. Tabi onunla birlikte zaman ve konumun belirlenmesi de. Zamanla tüm dünya Greenwich’i başlangıç meridyeni ve saati olarak kabul eder. Osmanlı, kendi sistemiyle birlikte ikili bir sistem devam ettirir. Cumhuriyet sonrası Takvim, saat ve ölçülerle ilgili yapılan kanunda Türkiye’de Greenwich’e göre ayarlar kendisini. Bunun ne önemi var diyenler için şunları bazı başlıklarını saymak yeterli olacaktır: Haritalar buna göre çiziliyor, saatler buna göre ayarlanıyor, yön tayini buna göre yapılıyor. Bugün hava ve deniz trafiğinin yanı sıra tüm dünya borsalarının açılış kapanış saatleri bile buna göre ayarlanıyor.”
-----------------
“O zamanlar uluslararası bir saat sistemi olmadığından her millet bilimsel çalışmalarında, haritalarında başkentlerini mebde-i tûl (baş meridyen) kabul ediyorlardı. Osmanlı Devleti İstanbul’u, İngiltereliler Greenwich’i, Fransalılar Paris’i esas almıştır.”
-----------------
“Sıfır meridyeninin İstanbul üzerinden geçtiğini gösteren bir Osmanlı haritası buldunuz yakın zaman önce. Bununla ilgili başka bilgi, belge ve haritalardan söz edebiliyor muyuz?
Osmanlı vesikalarında arşivlerinde coğrafyacıların bununla alakalı birçok haritası mevcuttur. İstanbul Kütüphaneleri ve Osmanlı Arşivi malzemesi zengin mekânlardır. Buralar detaylı bir şekilde incelenmedi. Yedikıta dergisi olarak İstanbul’u gösteren haritayı ilk biz yayınladık. Bizim bulduğumuz İkinci Abdülhamid Han devrinde, şehzadelere Coğrafya dersi veren Mehmed Eşref Bey’in Coğrafya-i Umumi Atlası kitabındaki haritadır.”
-----------------
“Yalçın Koçak - İstanbul Aydın Üniversitesi: Mekke’deki saat kulesi, İstanbul’a karşı bir hamle.
Sadece tarihi bir meseleyi konuşmuyoruz, tehlikesi hala süren bir şeyi konuşuyoruz. Bunun üzerine gitmemiz gerekir. Biliyorsunuz Mekke yönetimi yaptıkları saat kulesiyle Mekke merkezli bir zaman uygulaması başlatmak istiyorlar. Biz İstanbul’un merkeziliğini unutunca İstanbul’un sıfır meridyeni Greenwich’e taşındı. Peki, İstanbul’un bir de zamanda sıfırı vardı, bunu da engellemeleri lazım. Mekke’deki saat kulesi bu yüzden ortaya çıkıyor. Ayasofya’nın hilalinin zaman misyonu, Mekke’de yapılmış olan Kraliyet Saat Kulesi’ne taşınmak isteniyor. İstanbul merkezli bir zaman uygulaması olmasın diye uydurulmuş bir şey bu. El Cezire saatini Kraliyet Saat Kulesi’ne bağladı bile. Çünkü İstanbul merkezli bir saat kurulmasın diye Mekke’nin dini bağlamını da istismar ederek bunu yapıyorlar.”
-----------------
42
“İNGİLİZLER MİLYON TAŞI’NI ÇALDILAR
İngilizler 1886’da Yerebatan Sarnıcı’nın girişi kapısı kısmındaki Milyon Taşı’nın yarısını kesip Greenwich’e götürdüler. Bu bir kültür meselesidir. Belki sıfır meridyeni yeniden İstanbul’dan başlatamayız ama mesele gelecek nesillerimizin işin doğrusunu öğrenmeleridir.”

·         Sıfır meridyeni Londra'dan değil İstanbul'dan geçiyor. http://www.ahaber.com.tr/tarih/2015/01/11/sifir-meridyeni-londradan-degil-istanbuldan-geciyor
43
·         "Zamanın Efendileri" dünyanın ilk meridyen kenti İstanbul'da. http://www.ntv.com.tr/sanat/zamanin-efendileri-dunyanin-ilk-meridyen-kenti-istanbulda,c5lUe595w02IR-p7UrydEg

MİLİON TAŞI


Kitap İçinde İlgili Satırlar
44
·         Dikici, Radi:  Bizans İmparatorluğu Tarihi. Şu Bizim Bizans-Byzantium 330-1453. İstanbul:  Remzi Kitabevi, 2013, 520 sayfa.
(Kitap hakkında:
------.

““Bütün yollar Roma’ya çıkar”
Bu değerli ve hoş kitap sayesinde öğrenilen bilgilerin en ilginçlerinden biri de “Bütün yollar Roma’ya çıkar,” sözünün nereden geldiği… “Herkes burada sözü edilen Roma’yı, İtalya’nın başkenti Roma olarak algılamaktadır, ancak bu yanlıştır,” diyen Dikici, konuya şöyle açıklık getiriyor; “Burada sözü edilen Roma, Bizans İmparatoru Büyük Konstantin’in kurduğu Nuova Roma-Yeni Roma, yani İstanbul’dur. Çünkü dünyada 330’dan başlayarak 1453’e kadar bütün mesafeler, İstanbul’daki Milion Taşı (halen Ayasofya’nın karşısında durmaktadır. Önündeki levhada ise ismi yanlışlıkla Million olarak yazılıdır) esas alınarak ölçülmüştür. Milion Taşı, sıfır kilometre noktasıdır. Bütün uzaklıklar bu taştan itibaren hesaplanmıştır. Hatta Roma İmparatorluğu zamanında, Milion Taşı’nın hemen yanında bulunan bir ofiste, isteyenlere gideceği yere kadar olan yolun İstanbul’a uzaklığını gösteren haritalar satılıyordu.”
·          “Dünyanın kaderini değiştiren Büyük Konstantin’in güzel başkenti”. http://vatankitap.gazetevatan.com/haber/dunyanin_kaderini_degistiren_buyuk_konstantinin_guzel_baskenti/1/22390
------.
“BÜTÜN YOLLAR SONUNDA ROMA’YA ÇIKAR
Bugün İstanbul’da dolaşsak Konstantin’den izler bulabilir miyiz?
Ayasofya’nın önünden geçen ve Konstantin tarafından Mesç adıyla inşa edilen Divanyolu Caddesi’ni bizler 1687 yıldan beri kullanıyoruz. Yine hemen Ayasofya’nın hemen karşısında pek de dikkat çekmeyen Million Taşı onun zamanından kalma. Aynı zamanda bu taş, dünyada (0) km noktasını gösteriyordu. Uzaklıklar bu nokta orjin kabul edilerek ölçülüyordu. “Bütün yollar Roma’ya çıkar” sözü bu taş nedeniyle İstanbul için söylenmiştir.”

Makaleler

·         Bener, Deniz: “Milion Taşı”. Bütün Dünya, 17 (191), Mayıs 2014, 148-150.ss. http://www.butundunya.com/pdfs/2014/05/148-150.pdf
“Herhalde hepimiz, “Bütün yollar Roma’ya çıkar” tümcesini duymuşuzdur. Aslında burada sözü edilen, ilk akla gelen İtalya’nın başkenti Roma değil, İmparator Konstantin’in kurduğu yeni Roma, yani İstanbul idi. Yani aslında, “Bütün yollar İstanbul’a çıkar”dı…”
“Bugün İngiltere’de Greenwich nasıl dünyada sıfır noktası kabul ediliyorsa, Milion Taşı’na da bundan 1000 yıl önce bu görev verilmişti. Dünyanın çeşitli noktalarına kaç mil uzakta olduğunu belirten, seyyahların uğrak noktasıydı Mil Taşı. İlk örneği Roma’da forumda bulunan Altın Mil Taşı (Golden Milstone) Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu olarak ikiye ayrılınca, Doğu Roma’da Konstantinopolis (İstanbul) inşa edilmişti.”
“Dünyada, 330’dan başlayarak 1453’e kadar bütün mesafeler, İstanbul’daki Milion Taşı (Milyon Taşı) esas alınarak ölçülmüştür. Bu taş, halen Ayasofya’nın karşısında durmaktadır. Milion Taşı, sıfır kilometre noktasıdır. Hatta Roma İmparatorluğu zamanında, Milion Taşı’nın hemen yanında bulunan bir dükkanda, isteyenlere, gidecekleri yolun İstanbul’a mesafesini gösteren haritalar satılıyordu.”
“Bizans halkı bu taşa ‘taş’ deyip geçmemiş, büyük anlamlar ve efsaneler yüklemiştir. Bizanslılar bu taşın dünyanın ortası olduğu inancını öyle sahiplenmişlerdi ki, Ayasofya’nın ucuna Milyon Taşı’nı değil, Milyon Taşı’nın ucuna Ayasofya’yı inşa etmişlerdi. Bizans halkının inandığı bir efsaneye göre ise, “Milyon Taşı’ndan ileri hiç bir düşman askeri geçemez, geçmeye çalışırsa gökten inen bir melek tarafından ikiye bölünür”dü. Bu yüzden Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında halk Ayasofya’ya sığınmış, Fatih ve ordusunun Milyon Taşı’ndan geçerken ortadan ikiye ayrılmasını beklemiştir.”
----------------------
·         Berger, Albrecht : "Milion Taşı". Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, V, İstanbul, 1994,  C. 5; 461-462, İstanbul
“Bizans döneminde Konstantinopolis’in tam ortasında bulunan ve İmparatorluğun bellibaşlı merkezlerinin başkente uzaklığının kaydedildiği anıtsal mil taşı (1 Roma mili yaklaşık 1.480 m.)”
“Milion’a ait kalıntılar 1957’de ortaya çıkarıldı.”
------------------
·         Dirimtekin, Feridun : Augustaion ve Milion. Ayasofya Müzesi Yıllığı (8) 1969, 13 - 36 ss.
·         Dirimtekin, Feridun: Milion-Miliurum-Aureum. Ayasofya Müzesi Yıllığı (8) 1969, 37 - 48 ss.
·         Fıratlı, Nezih: Divanyolu (Milion) Sondajı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yıllığı (15-16) 1969, 199 - 212 ss.

Maddeler

·         Milion. http://en.wikipedia.org/wiki/Milion
“The Milion (Greek: Μίλιον or Μίλλιον, Míllion; Turkish: Milyon taşı) was a monument erected in the early 4th century AD in Constantinople (modern-day Istanbul, Turkey). It was the Byzantine zero-mile marker, the starting-place for the measurement of distances for all the roads leading to the cities of the Byzantine Empire.”
------.

“sultanahmet'te bulunan bir taş. ingilizler için greenwich neyse bizanslılar için milyon taşı odur. bir bakıma dünyanın merkezi ve başlangıç noktasıdır.”
“bu taşın önündeki levhada şunlar yazar:
"this stone pillar is al that remains of byzantine triumphal arch from which road distances to all corners of the empire were once measured"
“milion taşı, bizans'ın 0 noktasıdır”
------.
·         Milyon taşı. http://tr.wikipedia.org/wiki/Milyon_ta%C5%9F%C4%B1
“Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır. İtalya'da Roma şehrinde bulunan bir diğer anıt olan Milliarium Aureum ile aynı işlevi görmektedir.
------.
·         Milyon taşı. http://wikimapia.org/101752/tr/Milyon-Ta%C5%9F%C4%B1
·         Milyon taşı. https://www.itusozluk.com/goster.php/milyon+ta%FE%FD
“ilk hali dört kapı ortasında yükselen, üzerinde değerli madenlerden yapılmış işleme, heykel ve figürler bulunan bir yapıyken günümüze sadece taşın iskeleti kalmıştır.”
------.
·         Milyon taşı. http://www.cogitosozluk.net/?c=milyon+ta%C5%9F%C4%B1
“başlangıç, sıfır noktası, eski dünyanın ortası. dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı.”
“anıt dördüncü yüzyılda şehre adını vermiş birinci konstantin tarafından dikilmiştir. anıt sıfır noktası kabul edilirmiş ve üzerinde imparatorluğun önemli şehirlerine olan uzaklıklar yazılıymış. o zamanlarda roma imparatorluğu dışındaki devletler henüz yol ve su kemeri gibi temel medeniyet ölçütü sayılabilecek altyapı yatırımları yapmaktan büyük ölçüde acizlerdi, roma imparatorluğunun dört yöne yaptığı yollar başkent roma'ya geliyor ve hepsi forum'da, şehrin merkezindeki bu anıtta birleşiyordu. tüm yollar roma'ya çıkar sözü burdan gelir."
“zamanında haritalar, mesafeler işbu sıfır taşı'na göre yapılıp hesaplanırken modern zamanda ingiltere dünyanın sıfır noktasını buradan alarak londra'nın güneydoğusunda yer alan greenwich'e taşımıştır. “
“1925 yılına kadar eski sistem ile zamanı ve mesafeleri belirliyorduk. ingiltere böylece kendi belirledikleri yerdennoktadan dünyaya bakarak haritaları yeniden dizayn etmiş oldu.”
------.
·         Sıfır Taşı. https://eksisozluk.com/sifir-tasi--1143550

Köşe Yazıları


·         Olamaz, Yonca:0 Derece Meridyeni Greenwich Mi? İstanbul Mu? 20.08.2014. http://www.astroyonca.com/blog/?p=104
“Astrolojik olarak million taşı ve geçtiği yolların önemine gelirsek, neden 0 derece meridyeni olarak kabul edildiğini daha iyi anlarsınız. Mese yolu bu anlamda bize ışık tutacaktır. Mese (Yunan dilinde orta(cadde)) Doğu Roma İmparatorluğu’nda (Bizans İmparatorluğu) ana yol olarak kabul edilmişti. Mese yolu million taşı ile başlar. Ayasofya’dan geçerek batı yolu istikametinde dümdüz giden bir yoldur. Hipodrom, Lausus andAntiochos’un saraylarını geçer ve sonra yaklaşık 600 metre sonra şehrin iki senatosunun bulunduğu oval biçimli Forum Kostantin’e ulaşır. Caddenin bu uzantısı Regia ( ηγία, “İmparatorluk yolu”) olarakta bilinir ve Büyük Saray ile”Augustaion” meydanından başlayıp şehrin kurucusunun forumuna devam eden törensel güzergâhtır. (Kaynak: wikipedia) Bu güzergah yolu üzerinde kainatla İstanbul ahengi baz alınmıştır. Ekinoks dönemlerinde, Güneş’in 21 Mart ve 23 Eylül’de bu yoldan geçen hat üzerinde ki Meridyenden ışıkları geçmektedir. İşte million taşıda bu hattın ana noktasıdır. Şimdi astrolojik olarak önemini anladığınızı umuyorum.”
------.
·         Uluç, Hıncal: "Bütün Yollar Roma'ya Çıkar". http://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2013/09/13/butun-yollar-romaya-cikar
“"Bütün yollar Roma'ya çıkar" çok bilinen sözdür. Zannedilir ki. İtalya'nın başkenti Roma için söylenmiştir. Ama kastedilen Roma, Nouva yani Yeni Roma, yani Konstantinople, yani İstanbul'dur.
Hikayesi ise şöyledir:
***
Bizans İmparatoru Büyük Konstantin (272- 337), sadece beş bin kişinin yaşadığı Byzantium'u, Roma İmparatorluğu'nun başkenti yapmak ve yeni bir şehir yaratmak için 324 yılında kolları sıvar ve yedi tepeli şehri 14 bölgeye ayırarak işe koyulur.
Büyük bir saray (İmparatorluk Sarayı), Senato Sarayı, Aya İrini Kilisesi, Kutsal Havariler Kilisesi (bugün yerinde Fatih Camisi vardır), Ayasofya (başlar ama bitiremez), otuz üç bin kişilik bir Hipodrom, su kemeri, kendi adını taşıyan heykellerle süslü bir meydan (Çemberlitaş), annesi Augusteum adına bir meydan inşa edilir ve şehir ülkenin her tarafından getirilen antik sanat eserleri ile süslenir.
Şehrin korunması için eski surlar yıkılır ve yerlerine bugün hiçbir izi kalmayan Konstantin Surları inşa edilir. Ayrıca Ayasofya'nın önünden başlayarak Mese adıyla büyük bir bulvar (bugünkü Divanyolu Caddesi) açılır.
Altı yıl süren faaliyet sonunda ortaya muhteşem ve modern bir şehir çıkar. 11 Mayıs 330 Pazartesi günü geldiğinde yapılan büyük bir törenle Byzantium, Roma İmparatorluğu'nun başkenti olur ve şehre senatonun da kararıyla Nuova Roma- Yeni Roma adı verilir. Büyük törenlerle kutlama yapılır.
İki yıl kadar geriye döndüğümüzde yani inşaatın devam ettiği sırada bir gün baş mimar Leontius, İmparator Konstantin'e bir konuyu açar:
"Majeste, imparatorluk ailesi yakınlarının, senatörlerin ve devlet ileri gelenlerinin oturması için Kutsal Havariler Kilisesi'nin olduğu bölgeyi ayırdık. Halk için ayrılan bölge ise Küçük Limanla büyük Liman arası. Gerek küçük Liman ve gerekse Büyük Liman'ın etrafı ticaret erbabına ve denizcilere ayrılmıştır. Daha sonraki yıllarda yerleşim kendi mecrası içinde devam edecektir. Ancak bir noktaya daha işaret etmem gerekecektir. Bizim kanımıza göre Byzantium dünyanın merkezi haline getirilmelidir. Bunun için önce, halen Kudüs'te muhafaza edilen ve İsa tarafından dokunulduğu için kutsal sayılan bir taş vardır. İsmi Milion. Bu taşın getirilip yıkıntı halinde bulunan tapınağın (O sırada henüz Ayasofya yoktur) karşısına yerleştirilmesi uygun olur. Taşın olduğu yer dünyada (0/ Sıfır) noktası sayılmalı ve bütün mesafeler bu noktadan itibaren ölçülmelidir. Eğer bu gerçekleşirse, taşın hemen yanına bir büro inşa edilecektir. Bu büronun görevi başvuranlara o noktadan itibaren uzaklığı ve yolları gösteren haritalar satmak olacaktır. Bir örnek vermem gerekirse, Byzantium'dan Antakya'ya gidecek yolcular ve kervanlar buradan gelip harita satın alacaklar ve Antakya'ya kadar nasıl, hangi yolu takip ederek ve kaç günde gideceklerini bileceklerdir. Ayrıca yollar üzerinde konaklama yerleri de işaret edilecektir. Böylece Byzantium dünyanın merkezi haline gelecektir."
Gerçekten aynen öyle olur. Milion Taşı Kudüs'ten getirilir. Ayasofya'nın karşısına yerleştirilir. 1453 yılına kadar o taşın bulunduğu yer artık dünyada (0) noktasıdır. Onun için "Bütün Yollar Roma'ya çıkar", sözü Nouva Roma- Yeni roma yani Konstantinople yani İstanbul için söylenmiştir.”
------.
·         Uluç, Hıncal: Milion taşını kurtardık!..http://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2014/05/04/milion-tasini-kurtardik
“"Bütün Yollar Roma'ya Çıkar" sözünün esas itibariyle bu taşın varlığı nedeniyle Konstantinople, yani İstanbul için söylendiğini yazmıştık. Deyişteki "Roma" bugünkü Roma kenti değil, o zamanın Roma İmparatorluğu başkenti İstanbul'dur. Kaçımız biliyoruz?. Kendimiz bilmezsek dünyaya nasıl anlatırız ki?.
Taşın öyküsünü gene özetleyelim.
İstanbul'un kurucusu Bizans İmparator'u Büyük Konstantin'in annesi Helena 326 yılında Kudüs'ü ziyaret eder. Kudüs Patriği Macarius ona, "Yüce İsa'nın elinin değdiği bir taş var majeste, onu görmelisin," der. Ertesi gün birlikte taşı görmeye giderler. Helena, Konstantinople'a (İstanbul) dönünce oğluna bu kutsal taştan bahseder. İmparator özel bir ekip göndererek Kudüs'ten taşı getirtir, onu bugünkü olduğu noktaya diktirir ve bir emirname ile taşın olduğu yerin dünyadaki bütün ölçümler için sıfır noktası olduğunu ilan eder. Hemen yanına bir büro kurulur ve bu bürodan imparatorluk içinde seyahat edeceklere harita satılmaya başlar.
Yerebatan Sarnıcı'nın yanındaki "Milion Taşı"nın kısacık hikayesi de budur.
Bu haritanın örneğini bugün Milion Taşı'nın önünde satsak, her yıl binlerce, ama binlerce alıcı buluruz. Siz turist olarak İstanbul'a gelseniz, bu taşa uğrasanız, taşla selfie çektirirken bir tane de tarihi harita almaz mısınız?”

Haberler / Bazı Web Sayfaları

·         Alemin merkezindeyiz. http://www.sahi.com.tr/b/alemin-merkezindeyiz/
“. Alemin merkezinin başladığı yer burası. Günümüze küçük bir kısmı kalan bu anıt Avrupa şehirlerine giden büyük Roma yolu Via Egnetia'nın başlangıcı ve üzerindeki mesafelerin ölçüldüğü referans noktası. Rotanızı buraya düşürdüğünüzde bu tarihi ıskalamayın. Çünkü İstanbul'un taşı toprağı tarih! Dedik ya Milyon taşı bir referans noktası. Dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan bir başlangıç.”
“Maalesef bu hikayenin kahramanından bize kalan çok az. Çünkü I.Konstantin Dönemi’nde, 4. yüzyılda can bulan anıt 16. yüzyılda su kemerlerin genişletme çalışmalarına kurban gitmiş. İlk yapıldığında dört yöne bakan bir kapı ve bu noktada kesişen yolların üzerine yükselen, dört sütun üzerine oturmuş bir kubbeden ve kubbesinin üzerinde birçok Bizans dönemine ait heykel ve kabartmayla yükseliyormuş. Anıt, tarihte pek çok kaynakta İstanbul'un koruyucusu olarak da kendine yer buluyor.”
------.
·         Aslında bütün yollar İstanbul' a çıkarmış..! https://www.facebook.com/havaalanlari/posts/10152974604171988
------.
·         Bedük, Ramazan: Arzın merkezine seyahat. http://www.biristanbulhayali.com/arzin-merkezine-seyahat
“Sultanahmet’te bulunan aşağıdaki taşın kenarındaki yazıya bakıp, taşı Roma’nın diktiğini sanmayın. Roma böyle taş dikmez. Çünkü Roma?nın ne adına ne de namına yakışır, bu çapsız taş. Roma  Milion’u yaptığında aslında minik bir saray yapmıştı.
Dört sütunluydu bu minik saray. Ve bu dört sütun bir kubbeyle birbirine bağlanıyordu. Dört tarafa bakan dört kapısı vardı. Kapılarının çevresinde de heykeller.
Bu minik saray İstanbul’un başkent  Roma’ya uzanan yolunun başlangıç noktası olarak yapılmıştı. Uzaklık ölçüsü olarak ta mil kullanıldığından yapı Milion adını almıştı.
Roma, büyük kentlerin Roma’ya  uzanan yollarının başına, bu tip anıtsal yapılar diktirirdi. Roma’ya göre her yol Roma’ya çıkardı çünkü. O  yolda bu anıtsal yapının olduğu yerden başlardı. Ve Roma’nın başkenti İstanbul olunca bir  mil yapısı  olmaktan çıktı Milion. Dünyanın merkezini temsil eder oldu.”
------.
·         Bizansın gizemli peçesinin ardındakiler. http://kitap.radikal.com.tr/preview/361700-yazdir
------.
·         Bozdemir, Esin: Dünyanın merkezi: Million Anıtı. http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2014/08/dunyann-merkezi-million-ant.html
“Ama Yeni Roma, İtalik yarımadasındaki kadim başkentin imar planına göre kurulacak, hatta eski Roma’nın daha görkemli ve modern bir kopyası olacaktı!
Konstantin’in kurduğu kentin merkezi, “Million” diye adlandırılan ölçüt anıttı. Anıtın, kare biçiminde inşa edilen dört zafer takının üstünde yükselen kubbesi, Hıristiyanlığın en kutsal kalıtını barındırıyordu: İsa’nın gerildiği iddia edilen haçın, Büyük Konstantin’in annesi İmparatoriçe Helena, 327 yılında hacı olmaya gittiği Kudüs’ten getirmişti. Ne kerametse Helena’nın kutsal topraklarda eliyle koymuş gibi bulduğu tahta haç, İsa gerildikten üçyüz yıl sonraya sağlam kalabilmişti..
Roma İmparatorluğu’nun tüm mesafeleri, artık Million anıtından itibaren ölçülmeye başlandı. Başka bir değişle yeni başkentin (Yeni Roma’nın) Merkezi dünyanın merkezi sayıldı.
Emperyal mimarinin kilometre taşı Million’un doğusuna düşen eski Afrodit Tapınağı’nın yerine yeni başkentin ilk büyük Klisesi Aya İri’ni inşa edildi. Bu ilk kilisenin uyandırdığı hayranlık çok geçmeden gölgede kalacak ve harika mimarisi, 330’da yapımı başlayıp 360’da sona eren ve eski Apollon Tapınağı’nın yerinde yükselen, eşsiz görkemde Ayasofya tarafından geçilecekti.”
“Yeni Roma' nın (İstanbul'un) dünyanın merkezi olarak kabul edildiği yıllara ait Million Taşı’nın burada yer alması 'Agusteion Meydanı'nı oldukça önemli kılıyordu.
İstanbul’un kalbi; Sultanahmet’te tarihi yerler dolaşılırken, oldukça önemli olan bu nokta genellikle önemsenmez.
Oysa Yerebatan Sarnıcı’nın yanında çok dikkat çekmeyen ve bugün insanların yanından yürüyüp geçtikleri kırık bir sütun gibi görünen bu anıt taş Bizans Dönemi’nde tüm yolların başlangıcı ve sıfır noktasını gösteren önemli bir anıttı.
Sultanahmet Meydanı’ndaki tarihi Million anıtı İstanbul’un ilk hareket noktasıydı.
Bizanslılar tarafından bu taşın yeri, dünyanın ortası sayılmıştı. Bütün mesafeleri buradan başlayarak ölçerlerdi. Yani, anıt bir ‘sıfır’ noktasıydı. Her meşhur şehir veya yer, kuş uçuşuyla Milliona’a kaç mil ise hesaplanmış ve kaydedilmişti.
Bu kayıtlar, taşın hemen yanındaki binada muhafaza edilirdi. Ayrıca, o devirde bilinen yerlerin kabataslak haritası Million merkez alınarak çizilmişti. Uzun yolculuklara çıkanlar, isterlerse bu haritaları incelerler ve gidecekleri yerlere ait bölümler, ücret karşılığında kopya edilip kendilerine verilirdi.
Bizans halkı ise, bu taşın hakikaten dünyanın ortası olduğuna inanır ve o devirde yeryüzünün en büyük mabedi olan Ayasofya’nın bu yüzden onun yanında yapıldığını kabul ederdi.”
------.
·         Bütün Yollar Roma’ya Çıkıyor Muydu?http://wol.jw.org/tr/wol/d/r22/lp-tk/102004845
------.

·         Dünyanın Merkezi: Milyon Taşı. http://www.benolmeden.com/2013/10/dunyanin-merkezi-milyon-tasi-milion.html
“Size dünyanın merkezi İstanbul'da desem? En azından Bizanslılar zamanında öyleydi.
Taşın yanında yer alan bilgilendirici yazıya göre Milyon Anıtı, Avrupa şehirlerine giden büyük Roma yolu Via Egnetia'nın başlangıcı ve üzerindeki mesafelerin ölçüldüğü referans noktasıymış.
Detaylı açıklamak gerekirse, Milyon Anıtı, Milyon Taşı, Milion (nasıl isimlendirirseniz artık) Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktası.
Aslında yapı tetrapylon şeklindeymiş. Yani dört kapısı ve dört sütun üzerinde bir kubbesi olan bir dikdörtgenler prizması düşünün. Tetrapylonlar Roma kültüründe oldukça önemli bir yere sahipmiş. Hâl böyle olunca yapıda ve kubbesinde birçok heykel ve kabartma bulunmaktaymış. Ancak tüm bunlar zamanla yitip gitmiş.
16. yy.'da İstanbul'a su taşıyan kemerlerin genişletme çalışmaları esnasında yıkılıp, ortadan kaybolmaya başladığı tahmin ediliyormuş.”
------.
·         Dünya’nın Merkezi: Milyon Taşı. http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/dunyanin-merkezi-milyon-tasi
------.
“Bizans döneminde, dünya üzerindeki şehirlerin İstanbul’a uzaklıklarının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasını işaretleyen ve Yerebatan Sarnıcı'nın yanı başında bulunan “Milion Taşı”, yapılan çevre düzenlemesi ile turistik bir objeye dönüştü.”
“Ayasofya Camisi’nin karşısında, Yerebatan Sarnıcı’nın hemen yanı başında bulunan ve Bizans döneminden beri ayakta kalabilmiş olan dikili taşın bulunduğu yer, dünya üzerindeki diğer şehirlerin İstanbul’a uzaklıklarının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı. “Milion Taşı” adı verilen bu dikili taş, aynı zamanda Adriyatik’ten başlayıp Constantinopolis’e gelen Roma anayolu Via Egnatia için başlangıç noktasıydı.”
------.
“Tarihi gerçekler bize farklı şeyler söylemektedir; tüm varsayımların en doğrusu  siyasi ? idari merkezin stratejik yolların kavşak noktası ve yine şehrin diğer şehirlere olan uzaklığının başlangıç noktası olarak belirlenmiş nokta'dan başka bir anlamının olmamasıdır. Denebilir ki, yön ve mesafe tespitinin bir ölçek aracıdır. Ortaçağ kentinin fiziki yapısı, kentlerin diğer merkezlere göre konumlanışının bilinmesi ile birlikte mimari yapı biçimleri çağın kavram ve değerleri ile okunduğunda million yapılarının önemi daha sağlıklı anlaşılmış olacaktır.”
------.
·         Dünyanın ortası. http://semerkanddergisi.com/dun-bugun-yarin-20/
“Doğu Roma’nın kurulmasıyla Kostantiniyye’nin yıldızını daha da parlatmak isteyen I. Konstantin, Doğu Roma’nın –yani Bizans İmparatorluğu’nun– yükselmesiyle artık tüm yolların Roma’ya değil Kostantiniyye’ye çıkmasını ister. Ve tüm yolların başlangıç noktası olarak, şimdilerde Sultanahmet Meydanı olan Hipodrom Meydanı’ndaki Bazilika Sarnıcı’nın yani Yerebatan Sarnıcı’nın girişi belirlenir. Roma’ya yakışan görkemli bir anıt yaptırılarak buraya başlangıç taşı olan Milyon Taşı (Milion Stone) yerleştirilir. Anıt değil ama başlangıç taşı olan Milyon Taşı günümüze kadar hâlâ dimdik ayakta kalabilmiştir.
Artık dünyanın merkezi, tüm yolların başlangıç ve bitiş noktası Kostantiniyye, yani İstanbul’dur. Tüm yollsar Batı Roma’nın başkentine değil Doğu Roma’nın başkentine çıkar. Mesafeler buradan başlayarak hesaplanmaya, güzergâhlar buradan çizilmeye başlanır. Haritalar dahi değiştirilerek sıfır noktası olarak alınan Milyon Taşı merkez alınır. Hatta bu taşa Kostantiniyye için koruyucu tılsım rolü de verilir. Evliya Çelebi İstanbul’daki tılsımları sayarken Milyon Taşı’nı da sayar ve şehri koruduğuna inanıldığını not düşer.
Tarihte buna benzer merkezler hayli çoktur. Abbasîler zamanında başkent olarak seçilen Bağdat için “Bütün yollar Bağdat’a çıkar” denilirken “her yol Paris” sözü ise Napolyon zamanında Fransa’nın başkenti için kullanılmıştır.”
“Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinden öğrendiğimiz kadarıyla dönemin padişahı Sultan Süleyman-ı evvel (Kanunî), Mimarbaşı Koca Sinan’dan İstanbul’un merkezini bulmasını ister. Mimar Sinan’ın ölçümleri neticesinde şimdilerde Vefa semtindeki Şehzadebaşı Camii’nin Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camii’ne bakan bahçe duvarının köşesi tespit edilir.
Rivayet odur ki Muhteşem Süleyman’ın Mimar Sinan’a İstanbul’un ortasını hesaplatmasındaki maksat buraya merkezî bir yer yaptırma düşüncesidir. Çıkan sonuç Vefa’daki yer olunca Kanunî Sultan Süleyman bu hayalinden vazgeçer. Nedeni ise yaptırmak istediği bu merkezî yerin Eyüb’e olan yakınlığıdır. Eyüp Sultan Hazretleri’nin mekânının şerefini muhafaza etmek üzere buraya meydan yaptırmaktan vazgeçilir. Daha sonra çok sevdiği oğlu Şehzade Mehmed’in genç yaşta vefat etmesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman buraya bir cami yaptırmaya karar verir. Caminin bahçe duvarının köşesine ise Eski İstanbul’un merkezine atfen yeşil renkte kendi etrafında dönen (şimdilerde alt tarafı toprağa gömülü olduğu için sabittir) granitten bir sütun yerleştirilir.
Bu işaretle birlikte İstanbul’un merkezi bellidir artık. Bunu kuvvetlendiren delillerden biri ise hiç kuşkusuz sütunun çok yakınında bulunan su terazisidir.”
------.
·         Dünyanın ortası; Milyon Taşı. http://sehr-istanbul.blogspot.com.tr/2011/06/dunyann-ortas-milyon-tas.html
“Dünyanın çeşitli noktalarına kaç mil uzakta olduğunu belirten, seyyahların uğrak noktasıdır Mil Taşı. İlk örneği Roma'da forumda bulunan Altın Mil Taşı (Golden Milstone) Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu olarak ikiye ayrılınca Roma'ya rakip yeni bir şehir... Parıltısıyla, ihtişamıyla rakip oluyor... Doğu Roma'da inşa edilen bu şehir Konstantinopolis(İstanbul) önceleri Roma'dan İstanbul'a uzaklık ölçülürken daha sonraları Milyon Taşı almıştır bu özelliği Altın Mil'den. İstanbul merkez olmuştur dünya alame...  Antik çağda İstanbul2un başlangıç noktasıdır bir nevi İstanbul'a açılan dev kapının başlangıç noktasıdır.”
“Sultanahmet ve Ayosafya'nın ihtişamı  engeldir aslında insanların Milyon Taşı'ını farketmesine... Ayasofya'nın karşısından Yeniçeri Caddesi'nin Ayasofya'ya dönen sapağında kurumuş bir çeşmenin yanında, ağaçların gölgesinde kalmıştır bu eşsiz zaman taşı.”
“Bizans halkı bu taşa günümüzün bakış açısıyla "Taş" deyip geçmemiş bu taşa büyük anlamlar ve afseneler yüklemiştir. Bizanslılar bu taşın dünyanın ortası olduğu inancına öyle sahipir ki Ayasofya'nın ucuna Milyon Taşını  değil, Milyon Taşı'nın ucuna Ayasofya'yı inşa etmişlerdir.”
“Osmanlı'da hiç mi anlam yüklenmedi bu tarih şahidi Milyon Taşı'na? Evliya Çelebi'ye bu konuda kulak astığımızda karşımıza başka bir renge, çehreye bürünmüş bir Milyon Taşı selamlar bizi...
 Evliya Çelebi'nin on dördüncü tılsımının bulunduğu taştır bu. Evliya Çelebi'nin renkli dünyası Seyahatname' de Milyon Taşı görüşlerini sade bir dille Mustafa Armağan çevirisiyle dinleyelim.
"Ayasofya'nın güneyinde dört adet mermer beyaz uçlar üzerinde Azrail, İsrafil, Mikail, Cebrail'in tasvirleri İstanbul'un on dördüncü tılsımını oluşturuyordu. bunlar dört yöne bakacak bakacak şekilde dikilmilşlerdi. Yılda bir kere Cebrail tasviri kanatlarını çırpıp haykırsa doğu tarafından bolluk olur. İsrafil tasviri bunu yapsa batıda kıtlığa delalet eder, Mikail tasviri kanat çırpsa ve haykırsa yeni bir asi çıkar, Azrail tasviri aynı hareketi yapsa bütün alemi veba sarar"
------.
·         File:Milion Stone - Isztanbul, 2014.10.23.JPG. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milion_Stone_-_Isztanbul,_2014.10.23.JPG
------.
·         Günün sorusu. http://v3.arkitera.com/v1/gununsorusu/2001/04/10.jpg
------.

·         Her Yol Roma’ya Çıkar: Milyon Taşı Keşfedilmeyi Bekliyor. http://rengarenkistanbul.wordpress.com/2012/07/22/her-yol-romaya-cikar-milyon-tasi-kesfedilmeyi-bekliyor/
“I.Konstantin Dönemi’nde, 4. Yüzyılda yerleştirildiği düşünülen bu taş, günümüzde -aslına nazaran- birkaç metrelik bir sütundan ibarettir. Fakat boyutunun aksine taşıdığı önem, yalnızca bizim coğrafyamız için değil; tüm insanlık adına büyük önem taşır. Ayasofya’nın giriş kapısının hemen sağ tarafında, yolun karşısındaki ağaçlar arasından Sultanahmet Meydanı’nı izler Milyon Taşı. Taşıdığı önem çok büyük olsa da; en az bilinen, en az fark edilen eselerden biridir.
Milyon Taşı, Bizans Dönemi’nde, günümüzde İtalya’nın Roma şehrinde bulunan Milliarium Aureum anıtı ile aynı görevi üstleniyordu. Bu sütun, Bizans İmparatorluğu’nda, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki tüm diğer şehirlerin, Konstantinoupolis’e olan mesafesinin hesaplanması için kullanılan sıfır noktasıydı. Öyle ki;
Bizans Dönemi’nde bugunkü Bakırköy, Antik Yunanca’da “yedinci” anlamına gelen Hebdomon ismini taşıyordu ve Bakırköy’ün bu ismi almasının nedeni; Milyon Taşı’na yedi mil uzaklıkta bulunuyor olması idi.”
------.
·         How far areyoufromthemillionstone.http://www.skylife.com/en/2014-06/how-far-are-you-from-the-milion-stone

·         İki kararıyla dünyanın kaderini değiştiren Büyük Konstantin’in güzel başkenti. http://vatankitap.gazetevatan.com/haber/iki_karariyla_dunyanin_kaderini_degistiren_buyuk_konstantinin_guzel_baskenti/1/16710
------.

·         İstanbul’un bir dünya başkenti olması boşuna değil. http://www.aksiyon.com.tr/dosyalar/umit-meric-artik-evimden-o-muhtesem-istanbul-siluetine-bakamiyorum_533881
“-İstanbul’un bir dünya başkenti olması boşuna değil.
İstanbul’un dünyanın başkenti olması aynı zamanda kainatla şehir arasındaki ahenk dolayısıyladır. Osmanlı’da zaman ve mekân tasavvuru üzerinde henüz yeterince çalışılmadı. Her medeniyetin bir zaman ve mekân tasavvuru vardır. Biz fetihle birlikte Doğu Roma’nın zaman ve mekân tasavvurunu da tevarüs ettik. Konstantinüs Mese yolunu açarken, Romalılar kainatla İstanbul’un irtibatını dikkate almıştır.
-Nasıl bir irtibat bu?
Güneş ve ayla şehri irtibatlandırarak, yani bir tür ışık mühendisliği yaparak. Unutulmuş bir hakikati seslendireyim. Ayasofya’nın hemen karşısındaki Mıllion taşı eski İstanbullular için dünyanın sıfır noktasıdır, bugünkü Greenwich gibi. Şehrin ana yolu oradan başlar, Çemberlitaş’ta Konstantinüs’ün heykelinin üstünde bulunduğu Forum Konstantinüs’ten geçer, Beyazıt’ta yolun kenarında yıkılmış mermer parçalarını gördüğümüz Forum Tauri’den bugünki Laleli’ye gelir ve orada ikiye ayrılır. Bir kol bir zamanlar 12 Burç Mabedi’nin, daha sonra aynı yerdeki 12 Havari Kilisesi’nin bugünse Fatih Camii’nin dış avlusunun bulunduğu yerden Edirnekapı’ya varır. Diğer kol ise Aksaray üzerinden Altınkapı’ya ulaşır. İşte bu ana cadde İstanbul’un üzerinden 21 Mart ve 23 Eylül’de güneşin geçtiği meridyenin hattıdır. Yani Romalılar bu şehir içi yolu açarken gökyüzünde güneşin şehir içinde geçtiği yolu izlemiştir. Biz de bugün aynı yolları-aşağı yukarı- kullanıyoruz. Heyecan verici değil mi?”
------.
·         “İstanbul'un ortası… http://www.atasehirkultur.com/comment.php?nid=417
     Malik Aksel, “Şehzade Camii'nin Vefa'ya dönen köşesinde somaki bir mermer sütun vardır. Bu sütunun alt kısmı yolun yükselmesi dolayısıyla toprağa gömülmüş haldedir. Bu somaki sütun üzerinde görülen demirden bir mil onun kendi çevresinde döndüğünü gösterir. Halk bu sütunun İstanbul'un ortasına işaret olduğuna inanırdı. Bu düşünceyle haritaya bakıldığı zaman eski İstanbul'un ortasının bu bölgeye rastladığı gerçeğine varılır” diyor, İstanbul'un Ortası adlı kitabının girişinde.
Selçuk Altun, “Bizans'ın ortası” diye nitelese de Sultanahmet'teki Milenyum' taşı Dünyanın ortası kabul edilir. Bilindiği gibi egemenler her zaman ve hep merkezde olduklarını iddia ederler (laf aramızda ispatlarlar da, her fırsatta). Menzil taşıdır o. Uzaklığı belirlemek, mesafeleri bilebilmek adına dikilmiş ve unutulmuştur. Çoğunlukla turistleri görürüz önünde, çevresinde… Bizimse, hani padişahın Bergama Sunağı'ndaki gibi 'altınları alın, taşları bırakın' dediği gibi pek ilgimizi çekmez.”
------.
·         "İstanbul yeniden dünyanın merkezi olmalı". http://www.yenisafak.com/hayat/istanbul-yeniden-dunyanin-merkezi-olmali-2052408
“"Ayasofya'nın tepesindeki halkanın iki ismi var, 'Halkayı Saadet' veya 'Halkayı Hilafet.' Halkayı Saadet, yani 'mutluluk şehri' ama İstanbul, artık yaşayanına mutluluk vermiyor. İstanbul, tekrar dünyanın merkezi olmalı. Merkezin değişmesiyle hilafet de gitti. Hilafet halkası da unutturuldu. Artık İslam aleminin hilafeti yok. Birilerinin artık bu konunun üstüne gitmesi lazım. Güneydoğu'da 'Bağdadi' denilen bir serseri çıkıyor, 'Ben halifeyim' diyor, cihat ilan ediyor. Düzmece bir cihat ortada ve Müslüman kanı akıyor. Bu nasıl bir hilafet, nasıl bir cihat ki Müslüman, Müslüman'ı kesiyor, boğazlıyor. Bunların hepsi, Ayasofya'nın aleminde gizli. Ayasofya'nın sırlarından en büyüğü budur."
“İstanbul Aydın Üniversitesi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Koçak, İstanbul'un tekrar dünyanın merkezi olabileceğini ifade ederek, "Bu konumu geri kazanmak, bizim kararlılığımıza bağlı. Tekrar dünyanın merkezi İstanbul olursa dünyada çok büyük şeyleri değiştiririz. Çok büyük bir eksen değişmesi olur. Saatler, kavramlar, coğrafyalar değişir" diye konuştu.”
------.
·         Milion Dünyanın Sıfır Noktası. http://www.milta.com/istanbul/milion-dunyanin-sifir-noktasi/


·         Milion Taşı Hikayesi. http://www.unutulanistanbul.com/milion-tasi-hikayesi/

·         Milion taşı: İstanbul'un "başlangıcı". NTV Tarih, (1), Şubat 2009, 72.s.

·         Milion Taşı. http://www.kalinti-istanbul.com/item/milion-tasi-2/
------.

·         MilionTaşı’na yakın mısınız? http://www.skylife.com/tr/2014-06/milion-tasi-na-yakin-misiniz
“Roma İmparatorluğu’nun altın yıllarını yaşadığı zamanlarda Forum Romanum, Akdeniz dünyasının merkeziydi. Bu merkezin tam ortasında ise, dünyanın sıfır noktası olarak kabul ettikleri “lapis niger” adını verdikleri ve siyah taş anlamına gelen bir taş vardı. Roma’nın övünç kaynağı ve gücünün yegane temsilcisi olan haşmetli yolları lapis niger’den başlayıp, İtalya ve Arnavutluk üzerinden İstanbul’a, oradan da Anadolu, Suriye ve Orta Asya’ya kadar uzanırdı. Antik dönemin ilk otobanları olan bu yollar askerleri, insanları, kültürü ve sanatı transfer ediyordu. M.S. 3’üncü yüzyılda Konstantin, Bizans İmparatoru olunca İstanbul Roma’nın merkezi, yine o dönemde Bizans Sarayı’nın yakınlarına abidevi bir mimariyle inşa edilen ama günümüze sadece “Milion taşı” adıyla küçük bir parçası ulaşabilen yapı da dünyanın merkezi yani sıfır noktası oldu.
ROMA’YA GALİP İSTANBUL
İstanbul’da yeni Roma’yı inşa etmek isteyen İmparator Konstantin, dünyanın merkezini Roma’da bırakamazdı. Bu nedenle Bizans Sarayı’nın hemen karşısına Tetrapilon (küp planlı ve her yüzünde bir kapı bulunan yapı) mimariye sahip bir anıt inşa ettirdi. Bu anıtın ortasına da Kudüs’ten getirtilen ve Hz. İsa’nın dokunduğuna inanılan taşı koydurttu. Taşın konulduğu yer artık tüm dünyadaki ölçümler için sıfır noktasıdır! Bundan sonra çizilen haritalar bu yapıdan, Milion Taşı’ndan başladı, mesafeler ona göre belirlenir oldu.
MİLİON TAŞI NEYE BENZİYORDU?
Çok küçük bir bölümü bugüne ulaşabilen Milion Taşı’nı çevreleyen anıt, tetrapilon mimarisiyle yapılmıştı ve yıldız, gökyüzü resimleriyle süslenmiş kapalı bir kubbeye sahipti. Anıtın taban kısmında ise büyük ihtimalle Konstantin heykeli ve annesi Helena’nın büstü bulunuyordu. Hemen yanında da İstanbul’u koruduğuna inanılan Tyhce’nin heykeli vardı. Milion taşının yeri de çok önemlidir. Anıt, Agustus Meydanı adı verilen meydanın kenarında bulunmaktaydı. Yani Çemberlitaş’a kadar giden sıra sütunlu Mesa yolunun başlangıcıdır Milion Taşı. Ayasofya bir yanda, Bizans imparatorlarının at üzerinde heykelleri öbür yanda, Hippodrom ve Bizans Sarayı’nın bulunduğu bir meydanda yer alıyordu ve dünyanın sıfır noktasını işaret ediyordu.
NEDEN İSTANBUL?
Yrd. Doç. Dr. Alessandra Ricci
Koç Üniversitesi
İstanbul Konstantin’in düşüncesinde ve planlarında klasik bir Hristiyan şehri değildi. Roma’ya meydan okuyan Konstantin yeni bir şehir kurmak istedi, bu nedenle de “Yeni Roma”yı inşaya başladı. İstanbul'u klasik bir monolitik şehir olarak görmedi ve tek rakibi Roma’ydı. Viyana’da bulunan bir harita Roma’nın yollarını gösteren çok değerli bir parçadır. Bugüne kalan parçalarda şanslıyız ki İstanbul’u iki önemli simgeyle görebiliyoruz. Tabula Peutingeriana adı verilen bu parçada İstanbul’un koruyucu tanrıçası Tchyke ve Çemberlitaş’ta bulunan dikilitaşı rahatlıkla görebilirsiniz. Bu harita Milion Taşı’nın önemini de gösterir çünkü haritada kullanılan ölçümler Milion Taşı baz alınarak yapılmış ve düzenlenmiştir.”
------.
·         Milion.http://www.byzantium1200.com/milion.html
------.
·         Million Taşı. Türsab Dergi, 1.10.2014, 29.s. https://www.tursab.org.tr/yayin/111/tursab-ekim2014_111_8402155.pdf
“Evliya Çelebi bu anıtı şöyle tasvir etmişti: “Ayasofya’nın güneyinde dört adet beyaz mermer sütun üzerinde Azrail, İsrafil, Mikail, Cebrail’in tasvirleri, İstanbul’un on dördüncü tılsımını oluşturuyordu. Bunlar dört yöne bakacak şekilde dikilmişlerdi.
Yılda bir kere Cebrail tasviri kanatlarını çırpıp haykırırsa doğu tarafından bolluk olur. Bunu İsrafil tasviri yaptığında batıda kıtlığa delalet eder, Mikail kanat çırpıp, haykırırsa yeni bir asi çıkar, aynı hareketi Azrail yaparsa bütün alemi veba sarar...”
Konstantin, Konstantinopolis’in, Roma İmparatorluğu yollarının başlangıç noktasında olduğunu ilân edip, sıfır noktasını da şehri koruyan tanrıça Tykhe’ye adanmış bir anıt/tapınak ile belirlemişti. Burada Konstantinopolis’in diğer tüm önemli kentlere olan uzaklığı da yazılıydı. Anıt, ilk yapıldığında “tetrapilon” denen; 4 sütun üzerine oturtulmuş bir kubbe ve kanatlı heykellerle süslüydü. Bir rivayete göre kubbe üzerinde Hz. İsa’nın gerildiği bir de haç vardı. Bu anıttan kalan ve şimdi “Million Taşı” denilen parça, 2012’de, İBB tarafından Ayasofya’nın karşısındaki tarihi su terazisi ve Beşir Ağa Çeşmesi’nin yanına getirilerek koruma altına alındı. Dünyanın sıfır noktası olduğu kabul edilen Million taşından başlayıp, Roma’ya kadar uzanan yola da Kültür Yolu “Via Egnatia” deniliyor. Yaklaşık 1120 kilometre uzunluğundaki bu yol, Roma ve Doğu Roma’nın Batı Avrupa’daki hâkimiyetinin de simgesi idi.”
------.
·         Million taşının hikayesi. http://isirlari.blogspot.com.tr/2014/08/million-tasnn-hikayesi.html
“Million taşının hikayesi
Konstantin'in, 1000 yıllık Byzantion'u Roma İmparatorluğu'nun yeni başkenti olarak ilan ettiği 330 yılından 4 yıl önce, annesi Helena Kudüs'ü ziyaret eder. Burada gördüğü, Yüce İsa'nın elinin değdiği taştan çok etkilenir ve oğlu Konstantin'e bu taştan söz eder.
Büyük Konstantin, Byzantion'u Roma İmparatorluğu'nun başkenti yapmayı kafasına koymuştur. 330 yılında bunu tüm dünyaya ilan eder ve adını da Neva Roma (Yeni Roma) olarak değiştirir. Şehir bu tarihten itibaren özellikle ilk 7 yıl tam bir şantiyeye döner ve bir çok bina yapılır.
O dönem Roma Forumu'nda yer alan altın taş (Miliarium Aureum, Golden Milestone) tüm yolların başlangıç noktası olarak kabul edilmekte ve Roma İmparatorluğu'ndaki tüm mesafeler bu noktaya olan uzaklığa göre tanımlanmaktadır. Bu taş M.Ö. 2. yüzyılda imparator Augustus tarafından dikilmiştir ve tıpkı şimdiki Greenwich gibi o günkü sıfır noktasıdır. Bütün yollar Roma'ya çıkar sözünün kaynağı da bu taştır.
Konstantin, sıfır noktasının da artık Yeni Roma'ya taşınması gerektiğini düşünür. Bu nedenle annesinin bahsettiği, İsa'nın dokunduğu kutsal taşı Kudüs'ten getirtir ve şehrin ortasına diker. Artık imparatorluğun ve dünyanın yeni sıfır noktası burasıdır. Gezginler, yollarını buraya göre hesaplamakta, buradan aldıkları haritalarla yollarına devam etmektedirler. Artık bütün yollar Neva Roma'ya çıkmaktadır.”
------.
·         Milyon Taşı İstanbul. http://www.iyiiletisim.com/h3.html
------.
·         Milyon Taşı nerede, nasıl gidilir? Milyon Taşı haritası. http://www.e-sehir.com/turkiye-haritasi/milyon-tasi-nerede-nasil-gidilir.html#.VKkhXyusW5g
------.
“Değil mi ki Roma İmparatorluğu dünyanın en büyük devletiydi, başkenti imparatorluğun ve dünyanın merkezi ve onun ana meydanındaki anıtta tüm uzaklıkların ölçüldüğü sıfır noktasıydı. İsmi de bu anlama geliyor, kilometre taşı, Eski yunancada "mile" bin demek eski Roma’da ise bir mil uzunluk bin adet iki adımmış buda aslında bugünün miline çok yakın 0.9 mile yani 1480 metreye denk geliyor. Bir bakıma üzerinde yazan uzunluklar da bugünün miline oldukça yakınmış.”
------.
·         Satır aralarında Fatih. http://www.buulkegazetesi.com/satir-aralarinda-fatih-2/
·         Şen, Fügen Ünal: Bütün Yollar İstanbul’a Çıkar. https://fugenunalsen.wordpress.com/2011/08/08/butun-yollar-istanbula-cikar/
·         “Sultanahmet Milion Stone”. http://www.byzantiumistanbul.com/eng/detay.asp?detayid=203

Video

Thehistoricalpeninsula of İstanbul = İstanbul tarihi yarımada / by Vedat Atasoy; Perihan Yücel; Orhan Şemin; Rüknü Özkök; Nilay Tuncay; DenizKültür A.Ş.;  DVD video : PAL colorbroadcastsystem Viewallformatsandlanguages » Language: Turkish   Publisher: [Turkey] : DenizKültür, [2008] Database: WorldCat
Sultanahmet : dünyanın sıfır noktası / by Hikmet YaşarYenigün; ŞenolDemiröz; İstanbulBüyükşehir Belediyesi Kültürİşleri Daire Başkanlığı.;  VHS video : VHS tape   Visual material. Language: Turkish . Publisher: İstanbul : İstanbulBüyükşehir Belediyesi, [1996]. Database: WorldCat

Sultanahmet meydanı . byŞenolDemiröz; Hikmet YaşarYenigün; Özkan Turgay; Lami Sezar; İstanbul. İstanbulBüyükşehir Belediyesi Kültürİşleri Daire Başkanlıḡı.;  VHS video : VHS tape   Visual material. Language: Turkish  . Publisher: İstanbul : İstanbulKültür ve Sanat Ürünleri, 1996. Database: WorldCat





                                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder