16 Mayıs 2020 Cumartesi

SINIFLANDIRMADA YENİ BİR YÖNTEM




SINIFLANDIRMADA YENİ BİR YÖNTEM
10.3.2019

KÜNYE: EDİRNE SULTAN 2.BAYEZİD KÜLLİYESİ   

ANAHTAR KELİMELER:
SULTAN 2. BAYEZİD KÜLLİYESİ
EDİRNE

ÜST KONU:
KÜLLİYELER
TARİHİ ESERLER
ANITLAR
ESKİ ESERLER
-------------------

Konu başlıkları vermede yıllardır zihnimi kurcalayan bir sorun var.

"Aklıma gelen aşağıdaki örnek bir çözüm olabilir mi?" üzerinde düşünüp örnekleri çoğaltmam gerekiyor.

Çözüm için düşündüğüm her künyedeki yazının ana konusu olmayan üst konuları "üst konu" alanına yazmak.

http://www.toplukatalog.gov.tr/index.php?_f=1&the_page=1&cwid=2&keyword=BAYEZ%C4%B0D+K%C3%9CLL%C4%B0YES%C4%B0&tokat_search_field=1&order=0&command=Tara#alt linkindeki örnekler ile aşağıdaki karşılaştırıldığında fark sanırım belli oluyor.

Çözüm önerimin faydası; arama yapıldığında gereksiz yere geniş bir sonuç listesinin gelmesini önlemek, direkt ilgili künyeleri görmek olabilir.

Her künyeye istenen şekilde uygulanabilir mi, onu da bol örnekle denemem gerekir.

Konu başlıkları vermek önemli bir konu.




Kütüphane:


Dil:Türkçe | Fransızca | İngilizceKonu:Mosques -- Turkey -- Edirne (2 adet) 
Architecture -- Islamic -- Turkey -- Edirne (1 adet) 
Tarih (1 adet) 
Sultan II. Beyazıt Külliyesi -- (Edirne, Turkey) 

(1 adet)Kütüphane:Bilkent - Merkez | Boğaziçi | Nesin Vakfı

----------------.
BİR UZMAN CEVABI;
“Şimdi birinci soruna yanıt:
Örneğin, eğer kütüphanende bulunan bütün külliyelerin "Külliyeler" altında çıkmasını istiyorsan, evet, bu genel  anahtar sözcüğünü kullanmalısın. 

Yine diyelim ki bir kütüphanede bütün  Ekonomi veya Tarih kitaplarının hepsinin dökümünü almak istiyorsan, elbette yine “Ekonomi” veya “Tarih” genel konu başlığını kullanabilirsin.  Fakat kütüphanede bunlardan onlarca ve  yüzlerce veya daha çok varsa, o zaman  ne gerek var hepsinin dökümünü almaya,  daha spesifik konu başlıkları verip, istediğin kitaplara erişim sağlamaya çalışırsın. İşte o zaman google gibi tam arananı bulamazsın.  Fakat külliyeler, veya üniversiteler, veya galeriler vs. gibi spesifik bilgilere erişim sağlamak istiyorsan, genel konu başlığını da kullanmalısın ki hepsinin dökümünü alasın. Bunun için yabancı kaynaklı thesaurus’ları incelemek yararlı olur. Bu koşullarda  kütüphanenin ve okurlarının özellikleri nelerdir, onlara göre karar vereceksin. 
- Buildings for Religious purposes  (Bu İngilizceden alıntı – bence kiliseler, camiler, sinagoglar --- gibi başlıklar kullanılmalı. Yoksa yine googlegibi olur binlerce bilgi çıkar.  Bence iyi bir başlık değil.
- Dini ve benzer amaçlı binalar  - Bu ne demek, belirsiz, dini amaçlı binalar nedir.  Bunları adlandırmak iyi olur – Mescitler, gibi.
- Külliyeler
- Kütüphaneler
Bunlar genel konu başlıkları olarak kullanılabilir.
Bir başka sözüm de Külliye adlarının verilmesi.  Bu gibi sorunlar bir kişinin karar vereceği şeyler değil.  Umarım yakın bir zamanda bu işi iyi bilen bikütüphaneci – konu uzmanları –dil bilimciler bir araya gelip bir çalışma grubu kurarlar. 
Örneğin benim önerilerim şöyle:
Beyazid, II  (Osmanlı Padişahı)  
Beyazid, II,  (Osmanlı Padişahı) – Külliyeler        biçiminde düzenlenebilir.
Bu tür bir giriş için aşağıdaki benzerleri  örnek alınabilir:  Yani tekerleği yeniden bulmana gerek yok.  Bu işi çözümlemiş olanların yaptıkları adapte edilmelidir.
Henry, V (king of England) 
Charles, Prince of Wales
Bence yapılacak şey bir çalışma grubu kurulması ve konuyla ilgili kararlar alınıp uygulanması.  Benim önerim bu işlere tek başına kalkışmamak.  Bende Batılı Indeksçilerin ve kütüphanecilerin yıllarca çalışarak oluşturdukları standartlar var, çok ayrıntılı kurallar gerekiyor.  Bunların adaptasyonları en iyisi. 
…………………
Bilmem sorularına yanıt verebildim mi?  Şunu da ekleyim, yukarıdaki örneklerde verilen bütün konu başlıklarının düzenler hatalı. Kuralsız bir takım sözcükler verilmiş.  İlk önce tabii özel adlar, cografik adlar, bina türleri ve adları, vs standartl hale konmalı. Bu tür bir çalışma yurt dışında da çok yararlı olacaktır. 
Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar,  bu çok geniş bir alan.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder