16 Mayıs 2020 Cumartesi

SİSTEMATİK BİLGİ NEDİR




SİSTEMATİK BİLGİ NEDİR

2.12.2014



Önyargısız bilgidir.
Soru soran bilgidir.
Fanatik (kesin inançlı, Ortodoks, dogmatik) olmayan bilgidir.
Bilim yöntemi kullanılarak üretilen bilgidir.
Kaliteli bilgidir.
Ciddi bilgidir.
Kaynaklara dayanan bilgidir.
Hiyerarşik, mantıklı bir örgüsü olan bilgidir.
Çalakalem olmayan bilgidir.
Metodik bilgidir.
Neden-sonuç ilişkilerine dayalı bilgidir.
Akademik bilgidir.
Güvenilir bilgidir.
Karakuşi olmayan bilgidir.
Yapısında sınıflandırma bulunan bilgidir. Sistematik bilginin gerisinde, temelinde tasnif zihniyeti, tasnif yaklaşımı vardır.
Birbirine bağlı öğelerden oluşan bilgidir (=Sistem).
Düzenli bilgidir.
Bir sisteme göre düzenlenmiş olan bilgidir.
Sistemli düşünme sonucu üretilen bilgidir
Taraf tutmayan bilgidir.
Objektif bilgidir.
Sübjektif olmayan bilgidir.
Demagoji yapılmadan üretilen bilgidir.
Dağınık olmayan bilgidir.
Keyfi olmayan bilgidir.
Belli bir temele dayanan bilgidir.
Kurallara dayanılarak üretilen bilgidir.
Yargılamayan, anlamaya çalışan bilgidir.
(Bilimsel) Gerçeğin peşinde olan bilgidir.
Dikkatli bilgidir.
Sorunların nedenini (kasıtlı veya kasıtsız olarak) tek bir nedene bağlayan yaklaşımların zıttıdır. Olası bütün nedenleri göz önüne almaya çalışır.

Kafadan atma, işkembe-i kübra, sallama, atmasyon, uydurma, mesnetsiz, dayanaksız

1


2

3

4

5

6
“Sistematik Bilgiye Talep Düşüklüğünün Nedenleri" / "Mesleki İhtisas Kütüphanelerinin Azlığının Nedenleri" konulu makale yazmaya çalışacağım.
Bence yerinde ve iyi olur.  İkisini de birbirine mi bağlayacaksın.  Yoksa iki ayrı makale mi?  Sistematik bilgi ile ne demek istiyorsun. Açıklamam lazım, çok anlamadım.  Bizde sistematik bilgi olarak neler mevcut?

Sistematik bilgi tanımı için ilk akla gelenler: Metodik bilgi / kaliteli bilgi / neden-sonuç ilişkilerine dayalı bilgi / akademik bilgi / 

7
webde aramada tanım için en üstte bulduğum şu 2 adreste:


"h. Derinlemesine ve sistematik bilgi nerede başlar?
Sistematik bilgi, kişi sadece duyularının verdiği bilgiden tatmin olmayıp, onlara güvenmeyi bıraktığında başlar. Daha sonra, biraz daha derine inmemiz gerekir. Ondan sonra, biraz daha derine inmeye bağımlı hale gelir ve olaylara farklı bir gözle bakmaya başlarız.

i. Sistematik bilgiyi diğerlerinden ayıran nedir?
Sistematik bilgi, olaylara ve nesnelere, geleneğin baktığından farklı bir gözle bakmaya çalışır. Bizi, bilinmeyeni yaratmaya, hayal etmeye ve keşfetmeye giden bir yolculuğa çıkarır. Monotonluğu reddetmemizi ve geleneğe güvenmekten vazgeçmemizi sağlar. Herşeyi sorgular."


8
Sistematik Bilgi - (Systematic Knowledge)

Sistem, plan, referans metedoloji bilgisi olarak sahip olduğumuz kavramsal bilginin en yüksek soyutlama düzeyidir. Açık bilgidir ve herkesin iyi bildiği bilgidir.

9

¢  Kullanma ve Düzenleme Biçimine Göre Bilgi: İdealist bilgi, Sistematik bilgi, Pragmatik bilgi ve Otomatik bilgi olmak üzere dörde ayrılır.
¢  İdealist Bilgi: Bu bilgi türü vizyon oluşturmayı, hedefler belirlemeyi, değer ve inançları yönlendirmeyi ve en önemlisi de karar almayı sağlar. Hedefe yönelik sentezlerin yapıldığı süreçler idealist bilginin değerlendirildiği ortamlardır. Kaynağı, okuduklarımız, yaptıklarımız ve tartıştıklarımızdır.
¢  Sistematik Bilgi: Yöntem ve kılavuz oluşturmaya yarayan sistematik bilgi, problemleri çözerken başvurulan genellemeleri ve modelleri düzenlenmiş bir biçimde gerçeği algılamayı sağlayan bilgi türüdür. Bu tür bilginin kaynağı formel eğitim olmakla birlikte, insanların gözlemlerinden ürettikleri senaryolar ve modellerde bu bilgi türüne kaynak oluşturur.
¢  Pragmatik Bilgi: Bir iş yaparken ya da karar alırken kullanılan bilgidir. Bilinçli olarak kullanılan kurallar, gerçekler ve kavramlardan oluşur. Daha çok uzmanlık bilgisi olarak da tanımlanabilir. Kaynağı, eğitim, verilen talimatlar ve kazanılan tecrübelerdir.
¢  Otomatik Bilgi: Otomatik bilgi içselleşmiş bilgidir. İçselleştirme alışkanlıklar, süreçler ve verdiğimiz tepkilerle olur. Bu bilgi türü de bilincinde olmadan kullanılan bir bilgidir. “http://personel.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2012/10/Bilgi-ve-Belge-Y%C3%B6netimi-Notlar%C4%B1.ppt 
10
“Bilim, en geniş anlamıyla sistematik bilgi kümesidir. Görgül ve nesnel bir konusu olan, aralarında mantıksal ve olgusal ilişkilerin bulunduğu dizgeli bir bilgi birikimi ya da bilgiler bütünüdür (Aziz, 2008: 3). “ http://sosyalhizmetuzmani.org/sosyal_calisma_disiplini_arastirma.htm

11
“Sistematik bilgi topluluğu olarak tanımlanan bilim daha daraltılmış haliyle;Görgül (ampirik) ve nesnel (objektif) bir konusu olan aralarında mantıksal ve olgusal ilişki olan bilgiler bütünüdür.” http://akademik.maltepe.edu.tr/~osmanurper/g%F6rselimajy%F6n/Ayg%FClHocaU.E.BilimselArastirmaY%F6nt.pptx 

12
“Bilim, “Doğru düşünme ve sistematik bilgi edinme sürecidir.” Bilim, “Doğruyu araştırma veya bilginin sistematik düzenlenmesidir.” Bilim, “Bilgiyi araştırmadır.”.http://members.comu.edu.tr/msalahli/proje_web/proje2_5(2014).ppt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder