16 Mayıs 2020 Cumartesi

STRATEJİK OKUMALAR İÇİN





13.2.2014

Kadir Has Üniversitesi İletişim Bölümünde okumakta olan bir öğrenciden mektup aldım.
Mektup çok ilginçti… 33 yıllık kaynakçacılığımda ilk kez oluyor…
“Arkadaşlarımızla her hafta düzenli olarak kitap okuduğumuz bir grubumuz var. Ancak kitap okuma konusunda biz öğrencilerin karşılaştığı problemler malumunuz.  Vakit ve nakit hususunda epey zorlanıyoruz.  Bu problemin çözümü de seçerek kitap edinme olarak karşımıza çıkıyor.  Elbette kitap seçme de hiç kolay bir iş değil. Bibliyografyalar iyi birer kaynak, ancak onları taramak bile bir öğrenci için çoğu zaman güç.
Bu nedenle şöyle bir proje geliştirdik: 
Sosyal bilimlerin alanlarını taradık ve genel bilim dallarını ortaya çıkardık. Ardından bu bilim dallarının altındaki konu başlıklarını genel olarak tespit etmeye çalıştık. 
Bundan sonraki adımda ise bu alanlarda çalışmaları olan, akademide araştırmalar yapan akademisyenlere ulaşarak kendi alanlarında bize tavsiye edebilecekleri kitapları listelemelerini isteyeceğiz.
Her konu başlığı için 3 akademisyene ulaşacağız ve her birinden 5'er kitabı okunma sırasına göre tavsiye etmesini isteyeceğiz. 
Listeler oluştuktan sonra ise, bu listelerde yer alan kitapları temin ederek üniversite öğrencilerinin kullanımına açacağız.”
Lisans öğrencisi gençler kitap okumak istiyorlardı. Bunu da, tecrübeli akademisyenlerin kendilerine tavsiye edecekleri seçilmiş kaynaklarla yapmayı sonra da bir kaynakça oluşturmayı hedefliyorlardı…
Bravo doğrusu…
Onlar için aşağıdaki metni hazırladım;
Seçiciler Tarafgir Olmamalı
Ülkemizde geçmişten günümüze bir tarafgirlik sorunu mevcuttur. Aşağıdaki yazı bu konuya bir örnektir.
Murat Bardakçı: “Klasiklerimiz!”. 12.2.2014. http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/920785-klasiklerimiz
Kendisinden kitap önermelerini isteyeceğiz akademisyenlerin tarafgirlik davranışı içinde bulunmamaları gerekir.
Örnek alınabilecek ‘en büyük’akademisyenler için http://bulentagaoglu.blogspot.com.tr/2014/01/buyuk-sosyal-bilim-akademisyenleri.htmlsayfasında bir liste yapmaya çalışmıştım.
Akademik Yayıncılar Birliği’nin web sitesinde üye yayıncıların listesi dikkate alınabilir: http://www.akademikyayincilarbirligi.org/turkce/linkler.aspx
Hakemli dergilerdeki makaleler dikkate alınabilir.
Türkiye Akademik Dergiler Portalıhttp://taka.ulakbim.gov.tr/taka/dergi_portal.php adresindeydi. Fakat maalesef çalışmadı…
Kaynakça Hazırlamak Yerine…
Sizin geniş hacimli kaynakça hazırlamanız zaman kaybı olur. (Bir konudaki “seçme 100 eser listesi” ise her zaman yapılması önerilebilecek bir çalışmadır.)
Bunun yerine;
1) Mevcut kaynakçaları http://bibta.mikrobeta.com.tr/ adresindeki “Türkiye’nin Kaynakçaları” adlı eserimden saptayabilirsiniz.;
2) Ana tespit kaynaklarından yayın seçmeniz kolay bir iş. Aşağıdaki 2 kaynağı bunun için kullanabilirsiniz.
Yayın Aramaları İçin Temel Rehber . (Literatür Araması Yapacak Genel Kullanıcı İçin Ana Kaynaklar). http://www.mikrobeta.com.tr/wp-content/uploads/bsk-files-manager/332_YAYIN-ARAMALARI-%C4%B0%C3%87%C4%B0N-TEMEL-REHBER.pdf Bu dokümanın 3. Ve 4. Sayfalarındaki kaynaklar son derece önemli. Bunları kullanmak size iyi bir başlangıç sağlayabilir.
“Lisans seviyesinde bir bibliyografyada konu başına sayı sınırlaması belirlemeli miyiz?”
Geniş kapsamlı kaynakça yapmak yerine ana kaynakları işaret etmek daha doğru olur. 
Mesela, stratejik düşünme üzerine aşağıdaki gibi linkleri vermek daha pratik.
Kişi ne yapacak? Bu kaynaklarda çeşitli kilit kelimelerle aramalar yapacak ve ekrana gelen listeleri inceleyecek, isterse bunları külliyen veya seçerek word dosyasına kaydedebilir)
Üniversite kütüphanenize danışabilirsiniz. Hizmetleri konusunda web sitelerini dikkatle incelemelisiniz.
3) “Bilgi Okuryazarlığı” tekniklerini öğrenmek için webde “bilgi okuryazarlığı” araması yapıldığında (mesela) ilk 200 link incelenebilir.
Seçmeli Kaynakçalar
Ülkemizde seçmeli kaynakçalar yeteri kadar olsaydı ihtiyacınız çözülürdü…
http://bibta.mikrobeta.com.tr/search.php başlık kutusuna ‘seçme’ yazılınca sadece 131 adet geliyor. Bunların da bir kısmı “seçmeli kaynakça” kapsamındadır.
http://www.worldcat.org/search?q=ti%3Aselected+bibliography&qt=results_page araması (eser adında selectedbibliography araması) yayın türlerine göre aşağıdaki sonucu veriyor:
·          AllFormats (51,555)
·          Book (38714)
o     eBook (4959)
o     Microform (2677)
o     Thesis/dissertation (785)
o     Continuallyupdatedresource (10)
o     Braille Book (4)
o     Largeprint (4)
·          Article (10005)
o     Chapter (297)
o     Downloadablearticle (35)
·          Journal, magazine (1381)
o     eJournal/eMagazine (171)
·          Archivalmaterial (1013)
o     Downloadablearchivalmaterial (962)
·          Computer file (217)



Çapraz okuma
Prof. Dr. İlber Ortaylı ile yakın bir zamanda görüştüğümde kendisine “hafızanız neden olağanüstü” şeklinde yönelttiğim soruya “Ben çapraz okurum” şeklinde cevap aldım. Demek ki üzerinde çalışılan konuda farklı dillerde ve farklı yaklaşımlarda çok sayıda kaynağa yönelmek gerekiyor. Az sayıda veya aynı zihniyetteki insanların yazdıklarıyla sınırlı kalmamalı.
Erdemli kişilik ve hayat felsefesi
Tek başına okumak yetmez.
1)    Erdemli kişilik okumaktan daha önemlidir.
Prensip sahibi olmak, bunlar uğruna dik durmasını başarabilmek en önemli hedef olmalı.
Yarın öbürgün hayatınızda bir çok olaylar yaşayacaksınız. Kızmadan, sinirlenmeden, kinlenmeden, kategorize etmeden, yaftalamadan, ön yargılardan uzak olarak itidalli bir şekilde davranmayı sağlamak hedef olmalıdır. Belki de en önemlisi, hadiselerin sonuçlarını hiç dikkate almamak, nedenlerini analizle doğru teşhis etmektir.
2)    Zorluklarla mücadele edilerek geçen bir hayatın kişinin ayaklarının yere basmasını sağlaması, onu olgunlaştırması ihtimali daha yüksektir.
Akıl Zeka Yaratıcılık
Güvenilir kişilik ve akıl zekadan çok daha önemlidir.
Akıllı davranış örnekleri üzerine yerli kitap duymadım. Yabancı kitaplar olabilir, webde sayfalar bulunabilir, bunun için aranmalıdır.
Yaratıcılık her insanda az çok bulunan bir özelliktir. (http://www.mikrobeta.com.tr/wp-content/uploads/bsk-files-manager/130_129.pdf ). Yaratıcı insan sabit fikirli ve ön yargılı olmaz, olamaz. Beyninde çözüm için alternatif (seçenek) çoktur, hadiselere çok geniş bir zaviyeden (perspektiften) bakar.
Soru Sormak
İki önemli kaynak:
İletişim Trendleri
Kuruluşlar İçin Pazarlamada, Tanıtımda İçerikle Pazarlama Trendi. http://bulentagaoglu.blogspot.com.tr/2013/12/kuruluslar-icin-pazarlamada-tanitimda.html
Çalışma Hayatına Adım Atıldığında…
İş Hayatına İlk Kez Çalışan Olarak Başlayacaklara Öneriler. http://bulentagaoglu.blogspot.com.tr/2013/12/is-hayatina-ilk-kez-calisan-olarak.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder