18 Mayıs 2020 Pazartesi

TÜRKÇE BAZI YAYINLARDA “Turkey; its History and Progress" ADLI KİTAP




TÜRKÇE BAZI YAYINLARDA “Turkey; its History and Progress" ADLI KİTAP
(22.10.2017)

1. cilt dijital kopyasından "turkish despotism" kısmını word'e çektim. 12 sayfa.

Bir ingiliz büyükelçisi der ki; "Osmanlı despot değildi"

adıyla kitapçık olarak yayınlanabilir.

12 sayfaya eklemeler yapılır, mesela 30-40 sayfaya bir şekilde tamamlanabilir.

Mehmet Bey kitabında 1. cildini kaynakçasında belirttiğine göre malzeme herhalde bu 12 sayfadadır.

-------------------------------.

Google’da
Turkey; "its History and Progress": from the Journals
Aramasını yaptım. Sonuçları Türkçe sayfalarda çağırdım.
Gelenlerden ancak aşağıdakiler çıktı. (Tez sistemindeki aramadan sonuç çıkmadı)




1/


18. yüzyılda Ingiltere’nin Istanbul Büyükelçiliği’nde bulunmuş olan Türk ve Islam düşmanı Sir James Porter bile şu itirafta bulunmaktadır:
“Türkiye’de yolkesme, ev soygunculukları ve hatta dolandırıcılık ve yankesicilik vakâları adeta yok gibidir. Harpde olsun, barışta olsun, yollar da evler kadar güvenlidir; özellikle anayolları takib ederek bütün Imparatorluk arazisini en mutlak bir emniyet içinde baştan başa katetmek her zaman mümkündür. Yolcu adedinin çokluğuna rağmen hadisenin fevkalade azlığına hayret etmemek mümkün değildir; bir çok yıllar içinde ancak bir tek hadiseye tesadüf edilebilir.
Bütün Imparatorlukta, adalet de sürat ve şiddetle tatbik edilmekte olduğu için, zabıta vukuatının önünü almakta büyük bir dikkat ve itina gösterilmektedir. En ehemmiyetsiz bir şikayet üzerine meseleyi tahkik için Bâb-ı Âlî erkanından biri derhal yola çıkarılmakta ve ilgili inzıbat sahası tahkikat masrafını ödemeye mecbur tutulduğu için, Bâb-ı Âlî temsilcisi son akçasına kadar hepsini tahsil etmeden dönmemektedir.
Ister Türkler hırsızlığı insanlığa yakışmayacak tiksindirici bir hareket sayarak alçaklık ve şerefsizlik addetsinler, ister kanunun pek kahir olmayan şiddetinden hakikaten yılmış olsunlar, her halde şurası muhakkaktır ki, Istanbul’da Türkler tarafından işlenmiş yankesicilik, dolandırıcılık ve soygunculuk vak’aları son derece nâdirdir. Insan bu şehirde Bulgarlardan sakınmalıdır, çünkü onların ekserisi hilekar ve dolandırıcıdır. Bununla beraber, bütün bunlara rağmen Istanbul’da huzur ve emniyet içinde yaşamak ve kapılarını hemen her zaman ardına kadar açık bırakmak kabildir.”[3]

James Porter
***
James Porter’in eseri
***


[3] no’lu dipnotta bahsi geçen eserin 315’inci sayfası


-------------------------.

2/

Genellikle modern dönemdeki literatürde her açıdan, özellikle de bilim ve eğitim kurumları ve anlayışı açısından Osmanlılar’ın inhitât (duraklama veya gerileme, çöküş değil) dönemi olarak kabul gören 18. yüzyılda bile devlet dü- zeni ve bürokrasideki dikkat ve özen, muamelelerdeki titizlik, mâlî hesaplamalarda gösterdikleri hız ve isabetlilikleri konusunda İstanbul’da bulunan bazı Batılı elçi ve gözlemciler, hiçbir Avrupalı devletin Babıâli ile yarışamayacağını dile getirmişlerdir.23   .

23 G. Larpent, Turkey: Its History and Progress From the Journals and Correspondence of Sir James Porter, Fifteen Years Ambassador at Constantinople (1746-1762) (Londra: Hurst & Blackett, 1854), s.268.

(dergide 10.s.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder