13 Ocak 2022 Perşembe

İsmet Binark’ın Vefatından (1.7.2021) Sonra Yayınlananlar

 

 

 

 

 

 

 

 

İsmet Binark’ın Vefatından (1.7.2021) Sonra Yayınlananlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bülent Ağaoğlu

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul, 13.1.2022

 

1

İsmet Binark vefat etti

https://www.tyb.org.tr/ismet-binark-vefat-etti-50222h.htm

Ana Sayfa» Haberler» Haberler03.07.2021 14:20

İsmet Binark vefat etti. Kütüphaneci. arşivci. Devlet Arşivleri Genel Müdürlerinden Ismet Binark İstanbul'da vefat etti.

Binark. Samiha Ayverdi Bibliyografyası eseriyle 1993 yılında Türkiye Yazarlar Birliği kitabiyat ödülünü almıştı.

Merhuma rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

İsmet Binark

Araştırmacı-yazar. 28 Şubat 1941, İstanbul doğumlu. Tam adı Mehmet İsmet Binark. Nişancı Mehmet Paşa İlkokulu, Yenimahalle Ortaokulu, Gazi Lisesi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü (1963) mezunu. Aynı bölümde “Fatih Devri Kitap Tezhibleri ve Ciltleri” konulu teziyle yüksek lisansını tamamladı. Üniversite yıllarında Maliye Bakanlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsünde; 1967’den sonra Millî Kütüphane’de çalıştı. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü (1992-97) olarak hizmet verdi. 1998 yılında Başbakanlık müşavirliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Hacettepe ve Gazi üniversitelerinde arşivcilik dersleri verdi.

Kütüphanecilik, kültür ve sanat konularında yaptığı bibliyografya çalışmalarıyla tanındı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin madde yazımına katıldı. İngiltere ve Finlandiya’da kütüphanecilik ve arşivcilik konusunda staj yaptı. Ayrıca, British Library’de Public Record Office’de, School Of Oriental Library’de ve Fin Millî Kütüphanesinde Türk kültür tarihi ve müesseseleri konusunda araştırma ve incelemelerde bulundu.

İlk yazısı, 1964 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği dergisinde yer almıştı. Makaleleri,  yurt dışında çeşitli dergilerde; yurt içinde Önasya, Türk Yurdu, Kubbealtı, Türk Kütüphaneciler Derneği, Vakıf ve Millî Kültür gibi birçok dergide yayımlandı. Lisans tezi ile Emily Dean Birincilik Ödülünü kazanmıştı. 1998 yılında Ankara Aydınlar Ocağı tarafından kendisine Türk kültürüne ve Türk milliyetçiliğine hizmetlerinden dolayı Şükran Plaketi verildi. Ayrıca Türk Ocağı Osman Turan Armağanı, Türkiye Yazarlar Birliği 1999 Yılı Kitabiyyat Ödülü sahibi olup, kendisine Makedonya ve KKTC’de fahrî doktorluk payeleri verilmiştir. Türk arşivciliğine, kültür hayatımız ve Türklüğe yaptığı hizmetlerden dolayı, başta Türk Ocağı, Azerbaycan Türk Dostluk Derneği, Avrasya Bir Vakfı, Türk dünyası Araştırmaları Vakfı, Batı Trakya Türkleri Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı, İstanbul Fetih Cemiyeti ve Kubbealtı Kültür ve Sanat Akademisi ve TBMM Başkanlığı olmak üzere çeşitli kuruluşlarca ödüllendirildi.

İsmet Binark, Devlet Arşivleri Genel müdürlüğü döneminde, Bulgaristan’a 1931 yılında kilosu üç kuruş on paradan satılmış Osmanlı arşiv belgelerinin örneklerini geri getirmiş, getirilen arşiv malzemelerinin kataloğunu hazırlatarak yayımlatmıştır. Ayrıca Osmanlı devletinin Makedonya’daki mahallî ve idarî birimlerine ait 16. ve 19. yüzyıllara ait çeşitli defter ve belge serilerinin örneklerini de Devlet Arşivimize kazandırmıştır.

Türk dünyası ve Türk varlığı ile ilgili arşiv belgelerinin neşrine önayak olmuş; bibliyografik yayınlar yaptırmıştır. Bunların yanı sıra Osmanlı Arşivinde bulunan Osmanlı fermanlarının, mühimme ve tapu tahrir defterlerinin tıpkıbasımları ve transkripsiyonlu metinleri ile Osmanlı Arşivi katologları ve rehberinin neşri genel müdürlüğü döneminde yapılmıştır. Diğer taraftan, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinin kurulmasına kurucu başkan olarak öncülük etmiştir. Bu çalışmaları ile Türk arşivciliğine yurt içinde ve dışında itibar kazandırmıştır. Eserlerinin bir bölümü yabancı dillere çevrilmiştir.

M. İsmet Binark, Ankara Aydınlar Ocağı, Türk Ocağı, Türk Kütüphaneciler Derneği, Altay Vakfı, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesidir.

ESERLERİ:

Türk Cilt Sanatı (1968), Türk İslâm Kültür ve Medeniyet Tarihi Bibliyografyası (1969), Ömer Seyfettin Bibliyografyası (N. Sefercioğlu ile, 1970), Yunus Emre Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi (N. Sefercioğlu ile, 1970), Ziya Gökâlp Bibliyografyası (N. Seferciğlu ile, 1971), Selçuklu Tarihi, Alpaslan ve Malazgirt Bibliyografyası (1971), Farabi Bibliyografyası (1973), Mevlânâ Bibliyografyası (M. Önder ve N. Sefercioğlu ile, 1973-74), Fevziye Abdullah Tansel Bibliyografyası (N. Semercioğlu ile, 1975), Eski Kitapçılık Sanatlarımız (1975), İstanbul, Fatih, Fetih ve Fatih Devri Hakkında Yazılmış Kitaplar Bibliyografyası (1977), Arşiv ve Arşivcilik Bibliyografyası (Türkçe ve yabancı dillerde yayınlanmış kaynaklar, 1979), Arşiv ve Arşivcilik Bilgileri (1980), Ottoman Archives (Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, 1986), Türk Arşivlerinin Kısa Tarihçesi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün Faaliyetleri (1994), Balkan Ülkelerinin Tarihi Kaynakları Bakımından Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin Önemi (1996), Yemen Tarihinin Kaynakları Bakımından Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin Önemi (1996), Mısır Tarihinin Kaynakları Bakımından Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin Önemi (1997), Hırvatistan’ın Tarihi Kaynakları Bakımından Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin Önemi (1997), Türk - Yunan Münasebetlerinin Dünü ve Bugünü (1998), Ermenilerin Asılsız Soykırım İddialarına Cevap (1998), Samiha Ayverdi Bibliyografyası (1999), Ekrem Hakkı Ayverdi Bibliyografyası (1999), Dr. Emin Bilgiç Bibliyografyası (2000), Asılsız Ermeni İddiaları ve Ermenilerin Türklere Yaptıkları Mezâlim (2001), Ermenilerin Türkler’e Yaptıkları Mezâlim ve Soykırımın Arşiv Belgeleri (2001, aynı yıl İngilizcesi de yayımlandı), Samiha Ayverdi’nin Mektupları (hayatı, eserleri, kendisine gelen mektuplar, 2002), Meclis-i Mebusân - Türkiye Büyük Millet Meclisi - Millî Egemenlik - Anayasa ve Anayasa Hukuku (2002), Arshive Documents Abaut the Atrocities (2002), Unfounded Armenian Allegations and the Atrocities the Had Been Perpetrated Towards the by the Armenians: Brought to light with Archival Documents  and Photos of the Facts (2002), Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanları ve Meclis Konuşmaları (2002), T.B.M.M. VI. Dönem Türk Parlamento Tarihi, 1939-1943 (2004), Vakıf Medeniyeti İslamiyette ve Türkler'de Vakıf - Yabancı Gözü ile Osmanlı Vakıfları (2015), Kültür ve Din Dinin Toplum Bütünleşmesindeki Yeri (2015),  Küreselleşmenin Din ve Toplum Yapısı Üzerindeki Etkileri (2015).

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur

 

2

https://www.turkocaklari.org.tr/haberler/devlet-arsivleri-eski-genel-mudurlerinden-turk-ocakli-ismet-binark-vefat-etmistir-10408

 

3

İssmet Binark'ın vefat haberi

https://groups.google.com/g/turk-arsivciler/c/xCrtdwCkBts

nizamet...@gmail.com adlı kullanıcının profil fotoğrafı

nizamet...@gmail.com

2 Tem 2021 09:30:03

alıcı turk-ar...@googlegroups.com, kut...@metu.edu.tr

Merhaba

Türk Arşivlerinin ve Arşivciliğinin Öncüsü ve Hocası,T.C. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’nin Kurucu Başkanı,Emekli Devlet Arşivleri Genel Müdürü, Kütüphaneci/Arşivist ve Araştırmacı Yazar MEHMET İSMET BİNARK 01 Temmuz 2021 tarihinde vefat etmiştir. Merhumun cenazesi 02 Temmuz 2021 Cuma günü Karşıyaka Mezarlığı Camii’inde saat:16:30'da kılınacak Namazı müteakiben Karşıyaka Mezarlığına defnedilecektir. Merhumun ruhu ve bilhassa Allah rızası için el-Fatiha.

 

4

Mehmet Demirci

İsmet Binark ve Dost Kapısı

Tüm yazıları

Giriş Tarihi: 05.07.2021, 00:00

1 Temmuz'u 2'sine bağlayan gece, İsmet Binark Hakk'a yürüdü. 1941 doğumlu İsmet Bey, Cumhuriyet Arşivi'nin kurucusu ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nden emeklidir. 1959'da liseyi bitirdiğinde Mülkiye ve Tıbbiye kazandığı halde, gönlünde yatan meslek olarak gördüğü Dil Tarih'in Kütüphanecilik bölümüne devam etti ve oradan mezun oldu.

Arşivler bir milletin kültür ve tarihinin tapu senetleridir. Dağınık haldeki arşiv belgelerinin bir araya getirilmesi, tasnif edilmesi, araştırıcıların hizmetine sunulması ciddi ve zor bir iştir. İsmet Binark bunu başaran kahramandır.

1931'de Bulgaristan'a işe yaramaz kağıt diye kilo ile satılan Osmanlı belgelerinin bir kısmını geri getirmek İsmet Bey'e nasip oldu. Tasnif edilince görüldü ki bunlar, Osmanlı'nın erken dönemine ait fevkalade değerli evraktır. Bunun kataloğu neşredildi ve araştırmacıların istifadesine sunuldu.

İsmet Binark eli kalem tutan bir bürokrattır. Türk kitapçılık, kütüphanecilik, arşivcilik ve kültür tarihi konularında kitapları, inceleme yazıları, milli ve milletler arası kongrelere sunulmuş tebliğleri vardır. Modern arşivcilik, Türk arşivcilik tarihi ve Osmanlı arşiv belgelerinin neşri gibi alanlarda 50 kadar telif ve tercüme eserini Türk kültürüne kazandırmıştır.

GERÇEK BİR GÖNÜL ADAMI

İsmet Bey aynı zamanda bir gönül adamıdır. Şöyle diyor: "Fatih'te Hırka-i Şerif'te doğdum. Oranın benim hayatımda çok önemli yeri var. Kulağımda ezan seslerini hatırlıyorum. Hırka-i Şerif Camii'ni hatırlıyorum. İstanbul'un musikisini, mimarisini hatırlıyorum. Benim yetişmemde, belki kütüphane ve arşivciliği seçmemde, o muhitin çok önemli tesiri var. O atmosfer benim Osmanlıyı, Türk'ü sevmemde, Türk milliyetçisi olmamda son derece önemli bir faktör olmuştur."

DOST VE RAHMET KAPISI

İsmet Binark'ın yolu genç yaşında bir "Rahmet Kapısı"na düşer. Kendisinden dinliyoruz: "Bu kapıda vatan ve millet sevgimizi pekiştiren, bize milli ruh şuuru aşılayan, bizi biz yapan değer ve güzelliklerle şahsiyetimizi şekillendiren ve manamızı yoğuran, devlet millet ve 'Dost kapısı' yolunda kabiliyet ve nasibimiz ölçüsünde hayırlı hizmetlere vasıta kılan Allah dostlarından biri vardır: Samiha (Ayverdi) Anne. Bütün bunları kendisine borçluyum." Ve devam eder:

"Samiha Ayverdi'nin yoldaşı, haldaşı, onun 'ruh ikizi' İlhan Ayverdi'yi tanımış ve dostluğunu paylaşmış olduğum için nasipli olduğumu düşünüyorum. Bundan dolayı Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum!"

Şu söz de ona ait: "Bu fakiri 'Dost Kapısı' ile buluşturan, rehberim, kadim dostum Aydın Yüksel'e gönül dolusu teşekkürler... Himmeti var olsun."

İsmet Binark, 'Dost Kapısı'na olan şükran borcunu büyük hacimli cilt cilt eserler hazırlayarak verdi. Ekrem Hakkı Ayverdi Bibliyografyası ve Samiha Ayverdi Bibliyografyası (Kubbealtı neşriyatı) ile Dost Kapısı ve İlhan Ayverdi Hatıra Kitabı (Cenan Vakfı yayını) bunlardandır.

NOT: Üstteki fotoğraf İsmet Binark'ın Başbakan Turgut Özal'a bir belge takdimini gösterir (1988). Ruhları şad olsun.

https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/mehmet.demirci/2021/07/05/ismet-binark-ve-dost-kapisi

5

Vefat – Taziye

Bölümümüz mezunlarından, Devlet Arşivleri eski genel müdürü ve bir dönem bölümümüzde ders de vermiş olan Sayın İsmet BİNARK’ın vefatını üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.

Ankara Üniversitesi

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

http://bilgibelge.humanity.ankara.edu.tr/2021/07/02/vefat-taziye/

6

Türk Arşivciler Derneği

2 Temmuz 2021  ·

Mehmet İsmet Binark

1941 yılında İstanbul'da doğdu. A.Ü.Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nden 1963'de mezun oldu. Yurt dışında "kütüphanecilik" ve "arşivcilik" eğitimi gördü. Milli Kütüphanede Başuzmanlık yaptı.

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nin kurulmasına öncülük etti. Sırasıyla Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundu.

Modern arşivcilik, Türk arşivcilik tarihi ve Osmanlı arşiv belgelerinin neşri ile ilgili olarak, çok sayıda telif, tercüme ve toplu basım eseri Türk arşivciliğine kazandırmıştır.

İsmet Binark, Devlet Arşivleri Genel müdürlüğü döneminde, Bulgaristan’a 1931 yılında satılmış olan Osmanlı arşiv belgelerinin örneklerini geri getirmiş, getirilen arşiv malzemelerinin kataloğunu hazırlatarak yayımlatmıştır. Ayrıca Osmanlı devletinin Makedonya’daki mahallî ve idarî birimlerine ait 16. ve 19. yüzyıllara ait çeşitli defter ve belge serilerinin örneklerini de Devlet Arşivimize kazandırmıştır.

Türk kitapçılık, kütüphanecilik, arşivcilik ve kültür tarihi konularında kitapları, inceleme yazıları, milli ve milletler arası  kongrelere sunulmuş tebliğleri vardır.

Türk ilim, kültür, fikir hayatına ve Türklüğe yaptığı hizmetlerden dolayı, çeşitli kuruluşlarca ödüllendirilmiştir.

İsmet Binark 1 Temmuz 2021 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 2 Temmuz 2021 tarihinde Ankara Karşıyaka Mezarlığı Camiinde kılınan cenaze namazının ardından defnedilmiştir.

Merhuma Allah'tan rahmet, sevenlerine ve ailesine sabırlar dileriz.

https://www.facebook.com/579111918846681/posts/4101996113224893/

7

A. Yağmur TUNALI

yagmurtunali@gmail.com

İSMET BİNARK VE KARTAL TİBET DE GİTTİ

02 Temmuz 2021 - 22:48

İsmet Binark, Türk kütüphanecilik ve arşivciliğinin önemli ismiydi.

Türklerde resim ve minyatür sanatı üzerinde çalışmaları vardı.

Yakın görüştüğümüz yıllarda Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Başkanı'ydı.

Gayretli, titiz, devlet hassasiyeti yüksek bir insandı.

Eski eserlerle uğraşanlar ve arşivciler masal iklimlerinden gelmiş gibidirler.

Yüzlerine, hallerine o hava siner.

İsmet Abi onlardandı.

Devlet Arşivleri genel Müdürlüğü sırasında sanki o hava dağıldı, bugüne dönmüş bir hali vardı.

Benim gibilerin pek de alışamadıkları bir hal.

Öz değişmese de olanlar olur.

 

İsmet Abi, o dönemde de kütüphaneci tarafını iyi değerlendirdi.

Envanterler, dizinler yayınladı.

Sovyetler dağılınca, arşivler açılmıştı.

İlber Ortaylı'yı Kremlin'de çalışmak üzere gönderdi.

Hoca, ciddi miktarda belgeyi arşivimize kazandırdı

İsmet Binark'ın Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü sırasında belki en önemli hizmeti bu ikisidir.

 

Emekliliğinde daha verimli bir yayın dönemi geçirdi.

Arşivciliğiyle, hacimli dizinler, biyografik yayınlar hazırladı.

Çalışkanlığının, görüşmediğimiz son yıllarda da devam ettiğini duyuyordum.

Verimliliği ve gayretiyle anılacaktır.

 

Kartal Tibet, Türk sinemasının çok renkli bir ismiydi.

Devlet Konservatuarı mezunu , okullu aktörlerimizdendi.

Bir süre tiyatroda oynadıktan sonra sinemaya geçti.

Tarihi filmlerle, özellikle Tarkan karakteriyle çok beğenildi.

Orta yaşa yakın sinemaya geçmesine rağmen yakışıklı jön rollerinde de çok başarılı bulundu.

Tiyatroyu da arada unutmadığı yıllardan sonra yönetmenliğe başladı.

Başarılı bir rejisörlük dönemi geçirdi.

Çok yönlüydü.

Büyük bir seviyeydi.

Sanat hayatımızın unutulmayacak isimlerindendir.

 

İsmet Binark ve Kartal Tibet'in ruhları şâd olsun!

8

 

Oğuz Çetinoğlu: İsmet Binark. 3.7.2021.

http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi/Detay/13253

Ötüken’den çıkarken kafilemiz çok kalabalıktı. Bir araya gelemedik, tanışamadık. Çağrı Beğ’in ve Sultan Alparslan’la birlikte Anadolu’ya gelişlerimizde de…

2010 yılının başlarında Dil ve Edebiyat Derneği’ndeki konferansında bir araya gelebildik. Kaynaşmamız hiç de zor olmadı. Kendisine röportaj teklif ettim. ‘Sorularınızı gönderiniz, cevaplar fırsat bulduğumda Ankara’dan yazar gönderirim’ dedi. Şaka ile karışık kinâyeli bir şekilde;  ‘Gecikme olursa Ankara’daki dostlarım, ziyaretinize gelir münâsip bir lisanla hatırlatırlar’ deyince sordu: ‘Kimlerdir, tanıyor muyum acaba?’ . İsimleri sıraladım: Nuri Gürgür (O târihte Türk Ocakları Genel Başkanı idi) Yücel Hacaloğlu (Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı idi), Sadi Somuncuoğlu, Acar Okan (O tarihte Ankara’da idi) ve birkaç isim daha… Cevabı imbikten süzülmüş nezâketinin zarâfetinde idi. ‘Merak etmeyiniz…’

11 yıllık bir zaman dilimine bâzıları nehir röportaj türünden ve 3-5 bölüm hâlinde 5 adet röportaj, kitaplarından bâzılarına ait 10 adet tanıtım yazısı … Ve… her vesile ile gerçekleştirilen, sayısı 100’leri aşan uzun telefon görüşmeleri sığdı.

Zamanı iyi değerlendirme konusunda da tecrübe ve beceri sâhibi idi ki, 60’dan fazla eser telif etti.  Çok kişinin makale bibliyografyası ile alâkadar olmuş, bir kısmını makale olarak yayınlamıştır. Ümit edilir ki, kendi makalelerinin de bibliyografya çalışmaların yapmıştır.

Son derece titizdi. Selis Türkçe’si ve inci gibi el yazısında en küçük bir hatâ bulmak mümkün değildir.

Arşivciliğin ilmini yapmış bir ilim adamı, mükemmel bir kütüphâneci, mutasavvıf, gönül insanı ve bu meziyetlerini nezâketi, asâleti ve tevazuu ile taçlandırabilen müstesna bir şahbsiyetti. İlim ve hizmet aşkı ile doluydu. Kültür meselelerine Ermeni problemleri ile alakalı bilgi ve belge incelemeleri, O'nun için dinlenme ve enerji toplama fırsatı idi.

Her ölüm erkendir. İsmet Binark’ın vefatı kültür hayatımız için kuşluk vaktinde havanın kararması, gecenin başlaması gibi oldu.

Mekânı cennet olsun, kabri nurlarla dolsun.

***

Kendisiyle yaptığım röportajlardan bölümler:

……………

……………


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder