23 Ocak 2022 Pazar

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin Önemi Konusunda Bir Derleme

 

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin Önemi Konusunda Bir Derleme

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 23.1.2022

 

 

1

“Bilim ve Teknik, her ayın 1’inde çıkan 96 sayfalık bir popüler bilim dergisi. 1967 yılından beri aylık olarak yayımlanan dergi, gençlere ve yetişkinlere yönelik olarak hazırlanıyor. Bilim ve Teknik dergisinin aylık baskı sayısı ortalama 50.000 adet. Derginin içeriği güncel gelişmeler ışığında belirleniyor. Merak uyandıracak bilimsel konular ve teknolojik gelişmeler herkesin anlayabileceği bir dille aktarılmaya çalışılıyor. Dergide yayımlanan özgün makaleler ve haberler bilim insanları, araştırmacılar ve popüler ilim yazarları tarafından hazırlanıyor.

Derginin amacı gençleri bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına yönlendirmek, gençlerin bu konularda çalışma isteğinin yaygınlaşmasını sağlamak; en genel anlamda bilimsel ve teknolojik çalışmaları halka tanıtmak; temel ve uygulamalı bilimlere ve bu alanlardaki buluşlara, yeniliklere ilgi duyanlara aradıkları bilgiyi açık ve anlaşılır bir dille anlatabilmek.”. https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/dergimiz/hakkimizda

2

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_ve_Teknik

3

TÜBİTAK "Bilim ve Teknik Dergisi" 50 yaşında

“23 Ekim 2016 Pazar, 11:36. Bloomberg HT

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin, "50. yayın yılına giren TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'ni, yeni Aziz Sancarlar yetiştirmek ve Türkiye'ye yeni Nobeller kazandırmak için büyük bir özen ve gayretle hazırlıyoruz" dedi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergi̇n, "Ekim sayısıyla birlikte 50. yayın yılına giren TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'ni, yeni Aziz Sancarlar yetiştirmek ve Türkiye'ye yeni Nobeller kazandırmak için büyük bir özen ve gayretle hazırlıyoruz." dedi.

Ergin, AA muhabirine, 50. yayın yılına giren "TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilim ve Teknik Dergisi'nin 1967 yılından bu yana güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında hazırlandığını anlatan Ergin, yapıtın popüler bilim dergilerinin Türkiye'deki ilk örneği olduğuna dikkati çekti.

Ergin, ses getiren, hayal gücünü zorlayan, hayatı değiştiren, insanlığa hizmet eden buluşlara, bilimsel ve teknolojik gelişmelere tanıklık eden Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapaklarında ve sayfalarında, bugüne kadar Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde olan çok sayıda önemli ve ilginç konunun yer aldığını söyledi.

Aylık popüler bilim dergisinin ekim sayısıyla birlikte, bu ay 587. basımının yapıldığını bildiren Ergin, "Ekim sayısıyla birlikte 50. yayın yılına giren TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'ni, yeni Aziz Sancarlar yetiştirmek ve Türkiye'ye yeni Nobel'ler kazandırmak için büyük bir özen ve gayretle hazırlıyoruz." diye konuştu.

"Ayda 40 bin dergi basılıyor"

Ergin, Bilim ve Teknik Dergisi'nin içerdiği konu çeşitliliğiyle, 14 yaş ve üzeri geniş bir okuyucu kitlesine hitap ettiğine işaret ederek, içerikte bulunan merak uyandıracak bilimsel konuları, herkesin anlayabileceği şekilde aktarmaya çalıştıklarını vurguladı.

Derginin anlaşılır, görselleştirilmiş, sürükleyici, özgün bilimsel içeriği ve binlerce öğrenciye ulaşılan bilim söyleşileriyle, gençlerin geleceğine yön vermeye devam ettiğini dile getiren Ergin, her ay yaklaşık 40 bin adet basıldığını da kaydetti.

Ergin, derginin abone sayısının bu ay itibarıyla 5 bini bulduğunu belirterek, gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artmasını hedeflediklerinin altını çizdi. Okurlara derginin yanı sıra e-dergi ile de erişim sunduklarına değinen Ergin, "50. yılımıza girerken, Bilim ve Teknik Dergimiz için anlamı büyük olan ilk sayımızın tıpkıbasımını özel ek olarak veriyoruz. Yıl boyu okurlarımızı bekleyen diğer sürprizlerle ilgili gelişmeleri ve ipuçları, sosyal medya hesaplarımızdan takip edilebilir. 'Bilim ve Teknik Dergisi ile büyüdüm', 'Bilim ve Teknik Dergisi, bilimi sevmemde ve kariyerimi seçmemde rol oynadı' diyecek daha nice yeni nesiller görmek dileğiyle, nice 50 yıllara..." ifadesini kullandı. AA”. https://www.bloomberght.com/haberler/haber/1934079-tubitak-bilim-ve-teknik-dergisi-50-yasinda

4

https://eksisozluk.com/bilim-ve-teknik--52870 : Şimdilik 29 sayfa var. Dergi hakkında olumlu gözlemler seçilip alıntıların bir metinde biraya getirilmesi güzel olur…

5

TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi Hakkında Yayınlar (Bazıları)

·         Tezler

Akben, F. (1992). Türk Basınında Popüler Bilim Yayıncılığı ve Bilim ve Teknik Dergisi Örnek Olayı, Gazi Üniversitesi Sosyal Bil. Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Kılıç, O. (2009). Çeviri Yoluyla Popüler Bilim: TÜBİTAK Yayınları Örneğinde Türkiye’de Popüler Bilim Alanında Çeviri Yaklaşımları ve Sorunları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Yıldız, Mehmet Emir: 2015           Türkiye'de popüler bilim dergilerinin eleştirel ekonomi politik çözümlemesi: Bilim ve Teknik ile Popular Science örnekleri. Critical political economy analysis of the popular science magazines in Turkey:The 'Bilim ve Teknik' and 'Popular Science' examples Anadolu Üniversitesi           Yüksek Lisans     Gazetecilik = Journalism ; İletişim Bilimleri = Communication Sciences

·         Makaleler

Tuncay ÖZSEVGEÇ , Büşra EROĞLU , Yasemin ÖZTÜRK KÖROĞLU: Popüler Bilim Dergilerinin Değerlendirilmesi: Bilim ve Teknik ve National Geographic Örneklemi*

2017. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/786638

Erdal DAĞTAŞ  Mehmet Emir YILDIZ : Türkiye'de Popüler Bilim Dergilerinin Eleştirel Ekonomi Politik Çözümlemesi “Bilim ve Teknik” ile “Popular Science” Örnekleri. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi,  Yıl 2015, Cilt , Sayı 24, 56 - 86, 15.12.2015. https://doi.org/10.31123/akil.439072  https://dergipark.org.tr/tr/pub/akil/issue/30970/439072

Güner, Bülent ve Dursun Çitçi (2010). Popüler bilim anlayışı ve coğrafyanın popülerliği bilim ve teknik dergisi örneği. Doğu Coğrafya Dergisi 24, 131-156.

6

TÜBİTAK’ın Yayınlamakta Olduğu Popüler Bilim Dergileri;

 



 

https://esatis.tubitak.gov.tr/journalInfo

7

“TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Ekim 2016 sayısıyla birlikte 50 seneyi geride bıraktı. Nesiller boyunca birçok kişiye bilimi sevdiren ve en son bilimsel gelişmeleri aktaran Bilim ve Teknik Dergisi’ne nice yıllar diliyoruz.”.  https://gencdergisi.com/11177-gencler-icin-etkilesimli-bilim.html

8

“Hedef, gençleri bilime yönlendirmek

#Meb#Bilim#TÜBİTAK

Hedef, gençleri bilime yönlendirmek

Fikri IŞIK - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Nisan 13, 2015 09:143dk okuma

Bilim ve Teknoloji İnsan Kaynağı Stratejisi ve Eylem Planı 2011-2016’da ‘Gençlerin Ar-Ge alanlarına yönlendirilmesi’ stratejisine yer verilerek, bu hususunun kritik önem taşıdığı belirtildi. Bu strateji altında ‘İlköğretim ve ortaöğretim için popüler bilim etkinliklerinin artırılarak, bilimsel faaliyetlere olan merakın artırılması’ eylemine yer verildi.

Bu doğrultuda, Bilim merkezlerinin toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak için son derece kritik bir rol üstleneceği öngörüsünden yola çıkılarak, ülkemizde bu merkezlerin kurulması ve yıllar içinde sayılarının artırılması hedefleniyor. Yukarıda anılan eylem planına hizmet edecek olan ve aynı zamanda Başbakan’ın himayeleri altında olan ‘Bilim Merkezleri’nin toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak için son derece kritik bir rol üstleneceği öngörüsünden yola çıkarak, ülkemizde bu merkezlerin kurulması ve yıllar içinde sayılarının artırılması planlanıyor.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda özellikle çocukların ve gençlerin bilime olan ilgi ve meraklarını arttıracak, teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacak bilim merkezlerinin öncelikle büyükşehirlerde olmak üzere tüm illerde kurulmasına yönelik yerel yönetimlerle işbirliği halinde çalışmaların gerçekleştirilmesine karar verildi.

Çocuk ve gençlere özel yayınlar, organizasyonlar

Yine TÜBİTAK Bilim Toplum Daire Başkanlığı, çocuk ve gençleri bilime yönlendirmek amacıyla her ay üç adet dergi yayımlıyor. Bu dergilerden en önemlisi olan Bilim ve Teknik Dergisi, 1967 yılından beri çıkıyor ve tirajı 50 bin civarında. 1998 yılından beri çıkan Bilim Çocuk Dergisi’nin trajı ise zaman zaman 150 bini buluyor. 2007 yılında yayımlanmaya başlanan ve 3 yaş üzeri çocuklar için çıkan Meraklı Minik Dergisi de miniklerde merak duygusunu geliştirmeye yönelik önemli bir boşluğu doldurdu.”. 13.4.2015. https://www.hurriyet.com.tr/egitim/hedef-gencleri-bilime-yonlendirmek-28716396

9

“İlk Türk füzesi gençlerden

09/06/2002 02:00A+ A-

Çeşitli üniversitelerden 12 genç, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin öncülüğünde, uzaya gönderilecek ilk roketin projesini hazırladı. 'Ata-1' adlı roketin 2007'de fırlatılması planlanıyor.

Haber: İBRAHİM GÜNEL / Arşivi

ANKARA - 12 üniversiteli, Türkiye'yi 'uzay kulübü'ne sokmaya kararlı. 1999'da 'Space Turk' grubunu kuran gençler, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi öncülüğünde 2001 sonlarında

başladıkları projeyle, sekiz ayda 500 kilometrelik alçak irtifa yörüngesine yerleştirilecek mini uydu için roket projesi yaptı.

ODTÜ, İTÜ, Dokuz Eylül, Bilkent, Boğaziçi, Ankara ve Çukurova üniversiteli Murat Özhamam, Elif Müftüoğlu, Fırat Barlas, İncigül Polat, Ertan Yeşil Nacar, Aziz Koru,İlker Met, Ayşegül Özbakır, Koray Kamil Yılmaz, Aslı Pınar Tan, Özgür Gürtuna, Barış Gençay, Selime Gürol, Hasan Nuranoğlu, Yunus Kaya ve Tamer Özalp'in hazırladığı 10 milyon dolar maliyetli ve her şeyi Türkiye'de

üretilecek 'Ata-1' adlı roketle uydu 30 Ağustos 2007'de fırlatılacak.

Tasarım geliştirilecek

Gruptan İncigül Polat, Ekim 2001' de Bilim ve Teknik dergisinde 'Space Turk'ü anlatan haber yayımlandıktan sonra olanları anlattı:

"Derginin Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, birkaç ay sonra bize 'Birlikte bir roket projesi oluşturabilir miyiz?' diye sordu. Çalışma konumuz roket olduğu için kabul ettik. Derginin haziran sayısında, havacılıktan, elektronik mühendisliğinden, hava ve uzay mühendisliğine kadar tecrübesi olan ya da edinmek isteyen herkesi bu projeye

çağırdık. Çünkü bizimki 'ön tasarım'dı. Çağrıyı yaptığımız kişilerle birlikte proje ekipleri oluşturulacak."

Tamer Özalp, "Türkiye roket üretebilir mi?", "Türk insanı bunu yönetebilir, geliştirebilir mi?" sorularının yanıtlarını aradıklarını belirtirken, artık detay çalışmalarına başlayacaklarını anlatan Fırat Barlas şunları söyledi:

"Ciddi mühendislik çalışması gerekiyor. Bunu yapabilecek ekibi oluşturduktan sonra, roketin ayrıntılı parça tasarımına geçeceğiz.

Üretim için Roketsan gibi kuruluşlara başvuracağız."

Elif Müftüoğlu, fırlatılacak yer için çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek

ise, "Esas olan, 'Türkiye artık 'uzay kulübü'nün üyesidir' dedirtmek için fırlatmayı yapmak. Gençlerde büyük heves var. Bu bir gurur projesi ve gereken 10 milyon dolar, sadece bir futbolcu transfer bedeline eşit. TÜBİTAK ve her şeyden önce kamuoyu desteğine güveniyoruz."

Sıra uydunun tasarımında

TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi, Ata-1 roketiyle uzaya fırlatılacak uydu için tasarım yarışması düzenledi. 30 Ağustos 2007'de uzaya fırlatılması planlanan Ata 1 roketi için fırlatma yeri olarak, Trakya'nın Karadeniz kıyıları düşünülüyor. Üç parçadan meydana gelecek rokette yatık olarak sıvı oksijen, hidrojen, kerosen, helyum ve azot düşünülüyor. Roket, doğuya doğru yapılacak fırlatma ile 500 kilometre yükseklikte alçak irtifa yörüngesine 10 kilogramlık uyduyu yerleştirecek. Roketin ilk kademesi atmosferin alt ve yoğun kısımlarından geçişi sağlayacak. İkinci kademe ise atmosferin az yoğunluklu bölgesinde ateşlenecek ve uyduyu yörüngeye oturtacak. Ömrü üç yıl olarak belirlenen uydu, fırlatma noktasıyla birlikte, Doğu Karadeniz, Azerbaycan, Kazakistan olmak üzere dört ayrı yer istasyonundan kontrol edilecek. Uydunun görevleri yarışmadan sonra belirlenecek. Yarışmayla ilgili detaylar, derginin temmuz ve ağustos sayılarında yer alacak.”. http://www.radikal.com.tr/turkiye/ilk-turk-fuzesi-genclerden-634863/

10

“Bilim ve Teknik elektronik ortamda

TÜBİTAK tarafından yayınlanan Türkiye’nin en çok satan popüler bilim dergisi Bilim ve Teknik, 35 yıllık arşivini elektronik ortamda abonelerine sunmaya başladı.

AA

25 Şubat —  1 Ekim 1967 yılında gençlere bilimi sevdirme anlayışıyla yayınlanmaya başlayan Bilim ve Teknik dergisi, yaklaşık 40 bin sayfaya ulaşan yayınlarını elektronik olarak arşivledi.                       

NTVMSNBC Reklam       

Derginin internet sitesinden verilmeye başlanan arşivinde bugüne kadar yayınlanan herhangi bir sayı ve bu sayılarda istenilen makaleler arama kolaylıklarıyla bulunabiliyor. Bilim ve Teknik aboneleri, kendilerine verilen bir şifre yardımıyla istedikleri sayıları internette incelebiliyorlar ya da kişisel bilgisayarlarına kopyalayabiliyorlar.

Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, arşivin “popüler bilim alanında eşi olmayan bir kaynak” olduğunu, özellikle lise ve üniversite öğrencilerinin araştırmalarında büyük kolaylık getirdiğini kaydetti.

Gürdilek, arşivin yaklaşık 20 CD’ye aktarılacağını, yakında piyasaya çıkacak olan bu CD’ler sayesinde, abone olmayanların pahalı sayılmayacak bir ücretle arşivden yararlanma imkanına kavuşacağını belirtti.

Derginin 2002 yılında görünümünü de değiştirdiklerini, mizanpaj ve tasarım konularında yenilikler yaptıklarını belirten Gürdilek, oluşturulan bir klüple de okurlarla diyalog ortamının artırıldığını kaydetti.

Gürdilek ayrıca, dergiyle birlikte insanların yaşamını etkileyen önemli konuları içeren 16 sayfalık dosya eklerin de hazırlanmaya başlandığını, belli başlı konularda okurları bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Raşit Gürdilek, derginin 2002 yılında önemli değişikliklerle okurlarının karşısına çıktığını, yurtdışındaki okurlara yönelik de çalışmalar yaptıklarını bildirdi.”. http://arsiv.ntv.com.tr/news/137504.asp

11

“Bilim ve Teknik Dergisi her ay düzenli olarak çıkan bir dergi. Arkaplanda hummalı bir çalışma yapılıyor. Derginin içeriği her ay yapılan toplantılarla karar veriliyor. Yazılar bazen aylar öncesinden hazırlanıyor. İçerde ve dışarda dergi için popüler tarzda yazı hazırlayanlar var. Yazıların hepsi kontrolden geçiyor. Popüler bilim dilinde olgunlaştırılıyor ve tasarımları yapılıyor. Bu süreç git gel şeklinde en az birkaç defa devam ediyor. Dergide akademik makale şeklinde yazı bulamazsınız. Amacı bilimi sevdirmek, bilim okuryazarlığını artırmak.

Her ayın ilk Cuma’sı toplantılarda değerlendirme toplantısı yapılıyor.

Dergi her ayın 1’inde raflarda yerini alıyor. Reklamsız 96 sayfalık bir dergi. Konular titizlikle seçiliyor. İçerik, ana yazılar, kısa yazılar, bilim haberleri, sabit köşe yazıları, poster ve kitapçık ekleri şeklinde hazırlanıyor. Geçen sene Mart ayında Pi posteri verilmişti. Eylül ayında periyodik tablo verildi. Her sene başında o yılın astronomik olaylarının özetlendiği bir kitapçık veriliyor. Bu sene Ocak sayısında bulabilirsiniz: 2020 Gök Olayları Yıllığı.

Bu dergide hedef kitle 15 yaş ve üzeri. Bazı yazılar bilimsel olarak ağır kaçsa da hemen hemen herkese hitap edecek yazılar bulundurulmaya çalışılıyor. Aslında TÜBİTAK bünyesinde bütün nüfusu kapsayan dergiler mevcut. Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı bünyesinde çıkan Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri de var. Bilim Genç dergisi online (elektronik dergi) çıkıyor ve 12 yaş ve üzerine hitap ediyor. Bilim Çocuk ise 7 yaş ve üzerini hedeflemiş durumda. Meraklı Minik dergisi ise 3 yaş ve üzeri için çıkarılıyor.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi ilk defa 1 Ekim 1967 yılında yayınlanmış. TÜBİTAK’ın kuruluşundan 4 yıl sonra. Şu an raflardaki dergi 626.ncı sayı. Bilim Toplum faaliyetlerinde öncü olmuş bir dergi. Aylık şu an 55.000 adet basılıyor. Bazen konuya göre bu baskı sayısı artabiliyor. Mesela ilk defa kara delik fotoğrafı çekildiğinde Mayıs 2019 sayısını biraz fazla bastırdık. Tahmin ettiğimiz gibi o sayı fazla satıldı.

Dergiye abone olmak kolay. Ben çevreme hem tavsiye ettim, hem aldım. (bilim ve teknik dergisi abonelik aramasında ilk gelen link)

Bilim ve Teknik dergisi 53 yıllık bir dergi olsa da diğer dergiler çok yeni. Bilim Genç 2015’de online başlamış, Bilim Çocuk 1998’de, Meraklı Minik ise 2007’de.

Dergi, #BilimOkuyanBilir etiketi (hashtag) ile sosyal medyada yer alıyor. Facebook ve Twitter’da 100.000’in üzerinde izleyicisi var. Instagram’da ise bu sayı 50.000 üzeri.

Burda bir şeyi hatırlatmadan geçemeyeceğim.

National Geographic dergisi ilk defa 1888’de çıkmış. Bilim ve Teknik dergisinden 79 yıl önce. Türksat’ta iken kablo TV platformu için National Geographic (Nat Geo) kanalları alacaktık. Bu vesileyle onların bir daveti üzerine 2011’de Washington DC’de merkezlerini gezmiştim. Derginin çıkarılma sürecini bizzat görmüştük.

Abraham Graham Bell National Geograhic topluluğunun kurucuları arasındadır. Annesi ve eşi sağırdı ve sağırlık üzerine çalışırken telefonu buldu. (Bazı buluşlar kazaradır, telefonda olduğu gibi).

Dergi dünyada renkli fotoğraf kullanarak çıkan dergilerin başında gelir. Foto jurnalizm, yıllar sonra 1920’lerde başlamıştır. Ondan önce çizimler vardı. Nat Geo dergisi doğa, deniz altı fotoları, hayvanların yuvalarından çekilmiş fotolar gibi birçok ilki yapmış bir dergidir. Dünya genelinde en çok bilinen dergilerin başında gelir.

Nat Geo dergisi 1926 yılında bir milyon aboneye sahipmiş. Şu an 6 milyonun üzerinde abonesi var. Online erişim de düşünüldüğünde dergicilik te bir yere doğru gidiyor. Artık basılı yayının eski günleri yok.

Tabii Nat Geo, Bilim ve Teknik dergisi ile aynı kategoride değil. Popüler bilim dergilerine baktığımızda öne çıkan başka dergilar var. Abone sayıları birkaç yüzbinden bir kaç milyonu bulabiliyor. Science, Scientific American, Popular Science, Discover, Popular Mechanics gibi dergiler örnek verilebilir.

Bilim ve Teknik Türkiye’de çıkan dergiler içinde hem en eskisi hem de fiyat bakımından en ucuzu diyebilirim. Abone olarak yakınlarınıza bilimi sevdirebilirsiniz. Tavsiye ederim.

Yazan: Doç. Dr. Lokman KUZU”.

https://www.habersari.com/teknoloji-haberleri/bilim-ve-teknik-dergisi-yayinda-4222.html

12

TÜBİTAK Dergisi öğretmenlere ücretsiz

Gaziantep’te, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bütün okullardaki öğretmenler ile proje okullarındaki öğrencilere TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, bir yıllık abonelik ile ücretsiz temin edilecek.

 

Gaziantep’te, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bütün okullardaki öğretmenler ile proje okullarındaki öğrencilere TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, bir yıllık abonelik ile ücretsiz temin edilecek.

 

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şahinbey Belediyesi işbirliğinde imzalanan protokol ile 30 bin öğretmen ve proje okullarında eğitim gören 10 bin öğrencinin bir yıllık dergi aboneliği Şahinbey Belediyesi tarafından karşılanacak. Protokol imza töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, TÜBİTAK kitap ve dergilerinin önemine değinerek, protokol kapsamındaki dergi abonelikleri ile Gaziantep’in, TÜBİTAK’ın tüm Türkiye’deki aboneliklerinin tamamından daha fazla aboneliğe sahip olacağının altını çizdi.

 

Vali Gül, “Şahinbey Belediyesi birçok önemli işe imza atıyor ama bu protokol hepsinden değerli. Öğretmeni besleyemez, yetiştiremezsek öğrenciye çok faydamız olmaz. O açıdan TÜBİTAK kitapları ve dergileri çok önemli. Öğretmenlerimize sağlanan bu abonelik, o anlamda bir eksikliği ortadan kaldırmış olacak. Yine proje okullarında da başlangıç olarak 10 bin öğrenciye verilmesi çok önemli. 30 bin öğretmen ve 10 öğrenci olmak üzere toplamda 40 bin abonelik yapılıyor. TÜBİTAK’ın tüm Türkiye’deki abonelik sayılarına baktığımızda Gaziantep olarak Şahinbey Belediyesinin destekleri ile Türkiye’deki bütün aboneliklerden daha fazla abonelik yapılmış oluyor. O açıdan teşekkür ediyor, öğretmen ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bununla birlikte hem deneyap atölyelerimizin altyapısı daha da olgunlaşmış, hem de eğitimdeki atılımımız taçlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Gaziantep’in eğitimde önemli mesafeler katettiğini belirterek, bütün öğretmenlere ve proje okullarında eğitim gören 10 bin öğrenciye TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi aboneliğinin yapılmasına vesile olan ve katkı sunan herkese teşekkür etti. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep’in bilim şehri olma yolunda önemli adımlar atıldığını dile getirerek “Deneyap atölyelerimiz faaliyete başladı. TÜBİTAK başkanımız ile Gaziantep’e gençlik ve bilim kampı kurma konusunda çalışıyoruz. Yine TÜBİTAK kitap ve dergilerinin satışının yapıldığı yayınevini Mecidiye Han’da açtık. TÜBİTAK, her ay çok faydalı bir çalışma olan bilim ve teknik dergisi çıkarıyor. Bu dergiyi hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize ulaştırmak için İlimizdeki 30 bin öğretmen ve 10 bin proje okullarımızda okuyan öğrencilerimize verilmek üzere 40 bin tane aboneliği bir yıl karşılamış olacağız. Bununla, Gaziantep, bilime, sanata daha çok yönelmiş olacak” diye konuştu.

Sosyal ağda paylaş

13.11.2020 (Haber Merkezi)

https://www.cagdasgazetesi.com/haber/tubitak-dergisi-ogretmenlere-ucretsiz-haberi-12289.html

 

13

“TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğiyle "Popüler Bilim Yazarlığı Söyleşisi” düzenlendi.

KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri Ekibi’nden Bilim ve Teknik dergisi Editörü Dr. Özlem Ak, Bilim  Genç dergisinden Nurulhude Baykal, Meraklı Minik dergisi Yayın Yönetmeni Bilge Nur Pembegül’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin topluma en doğru ve en anlaşılır şekilde popüler bilim yazıları ve bilim haberleri aracılığıyla nasıl iletileceği konusunda bilgilendirmelerin yapıldığı söyleşide bilim iletişimi ve bilim okuryazarlığının önemi, popüler bilim dergilerinin amacı, başarılı bir popüler bilim yazısı ve haberi hazırlamak için hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular anlatıldı.

Bu tür söyleşi programlarıyla popülerbilim haberleri hazırlamak isteyen kişilerin bu yönde teşvik edilmesinin planladığını söyleyen Bilim ve Teknik Dergisi editörü ve yazarı Dr. Özlem Ak, “Türkiye’de bilim iletişimi ve popüler bilim yazarlığı akademik çalışma ve araştırma alanı olarak yeterince ilgi görmemektedir. Bu etkinliği yapmamızın amacı bilim iletişimine ve popüler billim haberciliğine dikkat çekerek yaygınlaşmasını sağlamaktır” dedi.

Doğru bilgiye ulaşmak için popüler bilim yayınlarını takip etmenin çok önemli olduğunu dile getiren Ak, “Doğrudan bilimle ilişkisi olamayan fakat bilimsel gelişmelere ilgi duyan kişiler popüler bilim yayıncılığında yarım asırdır öncü olan TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri’nin deneyimini kullanarak gerçekten anlaşılır ve doğru bilgiye ulaşabilirler” ifadeleri kullandı.”.

https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/trabzon/tubitak-populer-bilim-dergileri-yazarlari-trabzonda-bilim-meraklilariyla-bulustu-12712673

 

14

Derginin katkısı hususunda aşağıdaki listede , “Bilim ve Teknik İle Büyüdüm” başlıklı yazılar özellikle önemli olsa gerek.

Bu yazıların bir dokümanda toplanmasını dileriz.

Arama kaynağı: https://services.tubitak.gov.tr/edergi/arsivArama.htm

Arama biçimimiz:



 

 

Dergi adı                  Sayısı       Tarih              Sayfa       Yazı adı

Bilim ve Teknik

514

Eyl.10

107

Bilim Ve Teknik'le Kırk Yıl - Eylül 1970

Bilim ve Teknik

367

Haz.98

13

Bilim ve Teknik Bilişim Medya Ödülü Aldı

Bilim ve Teknik

352

Mar.97

7

Bilim ve Teknik Bursa'da

Bilim ve Teknik

501

Ağu.09

17

Bilim ve Teknik Dergisi Arşiv DVD'sini Kaçıranlar İçin

Bilim ve Teknik

353

Nis.97

19

Bilim ve Teknik Dergisi Bursa'daydı

Bilim ve Teknik

551

Eki.13

22

Bilim ve Teknik Dergisi'nin Öyküsü: Nasıl Hazırlanıyor, Kimler Hazırlıyor?

Bilim ve Teknik

495

Şub.09

2

Bilim ve Teknik Dergisinden Okurlarına Mesaj

Bilim ve Teknik

90

May.75

6

Bilim ve Teknik Dergisinin Matbaa Öyküsü

Bilim ve Teknik

348

Kas.96

18

Bilim ve Teknik Hazırlanış Öyküsü

Bilim ve Teknik

352

Mar.97

13

Bilim ve Teknik II. İzmir Kitap Fuarında

Bilim ve Teknik

468

Kas.06

110

Bilim ve Teknik Kolleksiyoncularının Dikkatine

Bilim ve Teknik

90

May.75

1

Bilim ve Teknik Nasıl Çıkar? Derginin Oluşum Öyküsü

Bilim ve Teknik

602

Oca.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

624

Kas.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

640

Mar.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

621

Ağu.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

649

Ara.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

607

Haz.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

613

Ara.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

650

Oca.22

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

603

Şub.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

627

Şub.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

634

Eyl.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

612

Kas.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

636

Kas.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

611

Eki.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

644

Tem.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

642

May.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

614

Oca.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

637

Ara.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

646

Eyl.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

639

Şub.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

594

May.17

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

608

Tem.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

604

Mar.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

606

May.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

617

Nis.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

623

Eki.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

641

Nis.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

591

Şub.17

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

648

Kas.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

645

Ağu.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

605

Nis.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

620

Tem.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

626

Oca.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

647

Eki.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

609

Ağu.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

610

Eyl.18

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

615

Şub.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

616

Mar.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

629

Nis.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

618

May.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

632

Tem.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

633

Ağu.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

643

Haz.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

635

Eki.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

638

Oca.21

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

622

Eyl.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

625

Ara.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

619

Haz.19

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

631

Haz.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

601

Ara.17

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

630

May.20

4

Bilim ve Teknik ile Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

362

Oca.98

15

Bilim ve Teknik Çocuk Büyüyor

Bilim ve Teknik

597

Ağu.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

592

Mar.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

600

Kas.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

599

Eki.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

596

Tem.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

593

Nis.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

595

Haz.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

598

Eyl.17

4

Bilim ve Teknik İle Büyüdüm!

Bilim ve Teknik

347

Eki.96

10

Bilim ve Teknik'IN Çocukluğu ve Büyüklüğü

Bilim ve Teknik

506

Oca.10

105

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl

Bilim ve Teknik

517

Ara.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl

Bilim ve Teknik

516

Kas.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl

Bilim ve Teknik

518

Oca.11

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Ekim 1970

Bilim ve Teknik

515

Eki.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Ekim 1970

Bilim ve Teknik

523

Haz.11

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Haziran 1971

Bilim ve Teknik

512

Tem.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Haziran-Temmuz 1970

Bilim ve Teknik

511

Haz.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Haziran-Temmuz 1970

Bilim ve Teknik

522

May.11

105

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Mayıs 1971

Bilim ve Teknik

521

Nis.11

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Nisan 1971

Bilim ve Teknik

507

Şub.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl Şubat 1970

Bilim ve Teknik

513

Ağu.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Ağustos 1970

Bilim ve Teknik

508

Mar.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Mart 1970

Bilim ve Teknik

520

Mar.11

106

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Mart 1971

Bilim ve Teknik

510

May.10

123

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Mayıs 1970 Gramafon Plağın Hikayesi

Bilim ve Teknik

509

Nis.10

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Nisan 1970

Bilim ve Teknik

519

Şub.11

107

Bilim ve Teknik'le Kırk Yıl-Şubat 1971

Bilim ve Teknik

461

Nis.06

110

Bilim ve Teknik'ten Daha Çok Kişi Nasıl Yararlanabilir?

Bilim ve Teknik

587

Eki.16

22

Bilim ve Teknik'ten Nostalji Yaprakları

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder