19 Ocak 2022 Çarşamba

Yaşlılıklarında da, İhtiyarken de Eser Verenler (Ve/veya Yaşlıyken, İhtiyarken Eser Vermeye Başlayanlar)

 

Yaşlılıklarında da, İhtiyarken de Eser Verenler

(Ve/veya Yaşlıyken, İhtiyarken Eser Vermeye Başlayanlar)

 

Bülent Ağaoğlu

İstanbul, 19.1.2022

 

İnsanlar sadece yaşlı değillerken mi buluş yaparlar, orijinal katkılarda bulunurlar...

Bunun sadece istisnaları mı vardır...

Aşağıdaki metin bu konuda bilgi derleme çabasının bir ürünüdür.

...............

Yaşlıların mucitliği konusunda 2 yazı;

More Older Adults Are Becoming Inventors. https://www.nytimes.com/2015/04/18/your-money/more-older-adults-are-becoming-inventors.html#:~:text=%E2%80%9CThere's%20a%20boom%20in%20inventions,have%20more%20time%20for%20inventing.


Seniors’ Impact on Inventing Grows. Posted by John Rau | Nov 6, 2018. https://www.inventorsdigest.com/articles/seniors-impact-inventing-grows/


Calligas: Increase in senior adults becoming inventors. Gary Calligas. 22.10.2016. https://www.shreveporttimes.com/story/life/2016/10/22/calligas-increase-senior-adults-becoming-inventors/92430910/


Seven over 70. To complement our list of young innovators, here are several who have been at it for decades. By Jason Pontinarchive page. August 21, 2013. https://www.technologyreview.com/2013/08/21/176715/seven-over-70-4/


Great Inventions Come Later in Life. 12.2005. https://www.nber.org/digest/dec05/great-inventions-come-later-life


Age and Great Invention. Benjamin F. Jones. April 2008. https://www.kellogg.northwestern.edu/faculty/jones-ben/htm/AgeAndGreatInvention.pdf

https://www.globalpatentsolutions.com/blog/2020/03/mature-adult-inventors/

(Not: Yukarıdaki linkleri derlemek için Google'da yaptığımız arama: Older Adults Are Inventors . Bu arama sonucu gelen listede başlarda yer alanları taradık. Arama derinleştirilip yeni yayınlar tespit edilebilir.)


1

100 Yaşındayken Türk Bibliyografı Türker Acaroğlu Daktiloyla Kitap Yazardı. 12.03.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/03/100-yasindayken-turk-bibliyografi.html

2

100 Yaşına Varan Kültür İnsanlarımız. 4.05.2020. https://bulentagaoglu.blogspot.com/2020/05/100-yasina-varan-kultur-insanlarimiz.html

3

Geç Değil: İlk Eserlerini Orta Ve İleri Yaşlarda Vermiş Ünlü Yazarlar

Eylül 9, 2019

İlk eserlerini geç veren yazarlar

Mutlu olmak ve kendinizi gerçekleştirmek istiyorsanız hayallerinizin peşinden koşmanız ve pes etmemeniz gerekiyor. Çünkü hayallere ulaşmanın yolu, motivasyonunuzu hep yüksek tutmaktan, karşınıza çıkan olumsuzlar ile savaşmaktan geçiyor. Peki, aslında olumsuzluk olarak gördüğünüz şey dünyada geçirdiğiniz zaman yani yaşınızsa?

Size bir tavsiye: “Ya çok geç kaldıysam? Bundan sonra başaramam.” gibi yargılarınızı bir kenara bırakın, çünkü yaş dediğimiz şey bize deneyim katan bir sayıdan ibaret! Başarmak için hiçbir zaman geç değil. Bu söylediğimizi kanıtlamamıza izin verin! İşte, ilk eserlerini orta ve ileri yaşlarda vermiş, geç popüler olan ünlü yazarlar:

Ursula K. Le Guin

Yerdeniz Öyküleri, Mülksüzler gibi önemli eserleri edebiyat dünyasına kazandıran ve edebiyat tarihinin en önemli bilim kurgu yazarlarından biri olarak kabul edilen Ursula K. Le Guin, hayatına pek çok eser sığdırmış bir yazar. “Pek çok” derken bu sıfatı sıradanlaştırmak istemeyiz. Çünkü Ursula K. Le Guin; 88 yıllık ömrüne 22 roman, 11 öykü kitabı, 4 makale, 12 çocuk kitabı ve 6 şiir kitabı sığdırmış, bu saydıklarımız sadece basılmış eserleri!

Edebiyat dünyasındaki önemli isimlere de ilham veren bu efsanevi yazarın, eserlerini çok genç yaşlarda vermeye başladığınızı düşünebilirsiniz; ama hayır! 30 yaşındayken ilk kez bir dergide şiiri yayımlanan Le Guin, yayınevlerinden aldığı 5 roman reddinin ardından ilk kitabını 37 yaşında bastırabilmiş.

J.R.R. Tolkien

Elfler, Orklar, Hobbitler… Evet, tüm bu hayali ırklara Orta Dünya’dan aşinayız. Sadece yaşarken değil, hayata veda ettikten sonra da pek çok kitabı basılan ve edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdıran J.R.R. Tolkien’i en çok Yüzüklerin Efendisi Serisi ve Hobbit kitapları ile biliyoruz.

Bir filolog olan Tolkien, ilk eseri Hobbit’i yayımlamadan önce birkaç çeviri esere imza atmış. İlk romanı Hobbit yayımlandığında ise Tolkien 45 yaşındaymış. Sonraki yıllarda Yüzüklerin Efendisi evrenini yaratan ünlü yazar, efsanevi seriyi bitirdiğinde ise “Bu kitap satmaz.” yorumlarıyla pek çok yayınevi tarafından reddedilmiş. Yüzüklerin Efendisi okuyucuyla buluştuğunda ise Tolkien 63 yaşındaymış.

 

Raymond Chandler

Yazdığı senaryolar ve romanlarla adından söz ettiren, polisiye tarzın önemli isimlerinden biri olan Raymond Chandler, geç yaşta yazmaya başlamış yazarlardan. Chandler, işsiz kaldığı sırada yazdığı polisiye öyküleri ile okuyucuyla buluştuğunda 44 yaşındaymış. İlk romanı “Büyük Uyku” yayımlandığında ise ünlü yazar 51 yaşındaymış.

 

Josh Malerman

Teftiş ve filmi de çekilen Kafes (Bird Box) kitaplarının yazarı Josh Malerman, aslında küçük yaşlardan beri yazmaya hevesli bir sanatsever. “The High Strungs” isimli bir müzik grubu da bulunan Malerman, 14 taslak eserin ardından yazdığı ve yayımlanan ilk eseri olan Kafes ile büyük ses getirdi. İlk eserini geç vermiş yazarlar listesinde yer verebileceğimiz yazar, Kafes yayımlandığında 39 yaşındaydı ve 2019 yılı itibariyle yayımlanmış 6 romanı, 2 novella’sı mevcut.

E. L. James

Sinemaya da uyarlanan Grinin 50 Tonu Serisi ile tanınan, kitapları dünya çapında 100 milyondan fazla satan İngiliz yazar E.L. James, 2008 yılında yani ilk romanı yayımlanmadan 3 yıl önce, ses getiren eserini yazmaya başladı. Alacakaranlık Serisi’nden etkilendiğini belirten E.L. James, ilk romanı yayımlandığında 48 yaşındaydı.

Yazmak ya da diğer hayallerinizi gerçekleştirmek için hiçbir zaman geç değil. Ne zamana ne de karşınıza çıkan olumsuzluklara yenilin! Kaç yaşında olduğunuz fark etmez! Eğer yazmak istiyor ve yazar olmak için yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız yazımıza göz atmanızı öneririz.

https://www.mapfre.com.tr/blog/dusle/gec-degil-ilk-eserlerini-orta-ve-ileri-yaslarda-vermis-unlu-yazarlar/

 

4

“40 Yaşından Sonra Başarıyı Yakalayan Dünyaca Ünlü 23 Kişi

03.08.2015 - 14:31

Doğum günleri, çoğumuz için her geçen yılın ve en büyük hayallerimize biraz daha uzaklaştığımızın hatırlatıcısı olmuştur. Fakat, 30 yaşından sonra pek çok alanda başarılı olan kimseler, bizlere bunun tam aksini kanıtlamıştır. 40 yaşına kadar ilk elbisesini hazırlayamayan moda tasarımcısı Vera Wang, 96 yaşında ilk çıkışıyla büyük başarı yakalayan; fakat o zamana kadar sayısız kez reddedilen yazar Harry Bernstein bu isimlerden yalnızca ikisi.

Asla geç kalmadığımızı unutmamak için işte bu 24 kişiden ilham alabilirsiniz:

Kaynak: https://www.businessinsider.com/24-people-who-became-highly-successful-after-age-40-2015-6

1. Stan Lee

1961 yılında ilk çizgi romanı Fantastik Dörtlü'yü yaratan Stan Lee, 39 yaşındaydı. Birkaç yıl içinde ise Örümcek Adam, X-Men gibi Amerika'nın ikonu olmuş Marvel evrenini yarattı.

2. Donald Fisher

1969 yılında San Francisco'da eşiyle ilk 'Gap' mağazasını açan 40 yaşındaki Fisher, satış alanında daha önce bir tecrübe edinmemişti. Ancak Gap markası o kadar hızlı moda oldu ki bugün dünyanın en büyük tekstil zincirlerinden biri.

3. Vera Wang

40 yaşında moda endüstrisine girmeden önce bir gazeteci ve patenci olan Wang, bugün dünyanın en önde gelen kadın tasarımcılarından biri.

4. Gary Heavin

Heavin 1992 yılında 40 yaşında iken, ilk fitness merkezi Curves'ü açtı ve kısa süre içinde oldukça büyüdü.

5. Robin Chase

Chase, 2000 yılında 42 yaşındayken Zipcar'ı kurdu. 2011 yılında şirketten ayrılarak başka alanlarda çalışmaya devam etti. Dünya Ekonomi Forumu üyeliği bunlardan biri.

6. Samuel L. Jackson

Yıllardır Hollywood'un aranılan ismi olan Jackson, 43 yaşında oynayıp ödül aldığı Spark Lee filmi 'Jungle Fever' dan önce, sadece birkaç tane küçük rolde oynamıştı.

7. Sam Walton

20'li ve 30'lu yaşlarında girdiği perakende işinde pek başarılı olamayan Walton, 1962 yılında 44 yaşındayken kurduğu ilk Wal-Mart ile başarının kapısını araladı.

8. Henry Ford

Ford, 1908 yılında Model T'yi yarattığında 45 yaşındaydı.

9. Jack Weil

Weil, kovboy giyim markası Rockmount Ranch Wear'ı kurduğunda 45 yaşındaydı. 2008 yılında 107 yaşında vefat edene kadar markanın CEO'su olarak göreve devam etti.

10. Rodney Dangerfield

Efsanevi komedyen, 46 yaşında yaptığı 'The Ed Sullivan Show' ile başarıyı yakaladı.

11. Momofuku Ando

Ando abur cubur tarihindeki çıkışını, 1958 yılında 48 yaşındayken yaptı.

12. Charles Darwin

Darwin hayatının büyük bir kısmını doğabilimci olarak geçirdi. 1859 yılında 50 yaşındayken çıkardığı eseri Türlerin Kökeni ile bilim dünyasını sonsuza kadar değiştirdi.

13. Julia Child

50 yaşında ilk yemek kitabını çıkarana kadar reklam ve medya sektöründe çalışan Child, 1961 yılında kitabıyla birlikte ünlü bir şef olarak kariyerine devam etti.

14. Jack Cover

NASA ve IBM gibi kuruluşlarda bilim adamı olarak çalışan Cover, 50 yaşında icat ettiği Taser şok tabancası ile ünlü bir girişimciye dönüştü.

15. Betty White

Ödüllü oyuncu White, komedi tarihindeki en iyi aktrislerden biri. 1973 yılında 53 yaşındayken The Mary Tyler Moore Show'un kadrosuna girmesiyle ise ikon haline geldi.

16. Tim Zagat - Nina Zagat

51 yaşındaki avukat çift, 1979 yılında Zagat adı altındaki restoran değerlendirmeleri olan ilk koleksiyonunu çıkardı. Koleksiyonları mutfak dünyasında marka haline geldi.

17. Taikichiro Mori

51 yaşında Mori İnşaat Şirketi'ni kuran akademisyen, gayrimenkul yatırımcısına dönüştü. Parlak yatırımları sayesinde Mori, 1992 yılında 13 milyar dolar serveti ile dünyanın en zengin adamı oldu.

18. Ray Kroc

52 yaşında, dünyanın en büyük fast food markalarından biri olan McDonalds'ı almadan önce, Kroc kariyerini satış elemanı olarak sürdürüyordu.

19. Wally Blume

57 yaşında kendi dondurma markası Denali Flavors'ı kurmadan önce, süt ürünleri işinde kariyer yapan Blume, 2009 yılında 80 milyon dolar gelir elde ettiğini açıklayan markasıyla oldukça başarı elde etti.

20. Laura Ingalls Wilder

Wilder, uzun yıllar kızı Rose'u kullanarak yarı otobiyografik hikayeler yazdı. 1932'de ilk kitabı Little House'u çıkardığında 65 yaşındaydı. Sonrasında ise çocuk edebiyatı klasikleri arasına girmeyi başardı.

21. Harland Sanders

Harland Sanders, bilinen adıyla ise Colonel Sanders, 1952'de KFC'yi kurduğunda 62 yaşındaydı.

22. Anna Mary Robertson Moses

Anna Mary Robertson Moses, bilinen ismiyle Büyükanne Moses, resim kariyerine 78 yaşında başladı. 2006 yılında resimlerinden biri tam 1.2 milyon dolara satıldı.

23. Harry Bernstein

Harry Bernstein, bilinmezlik içinde yazı yazarak uzun yıllar geçirdi. En sonunda 2007'de 96 yaşındayken çıkan anı kitabı The Invisible Wall: A Love Story That Broke Barriers ile şöhrete kavuştu.

https://onedio.com/haber/40-yasindan-sonra-basariyi-yakalayan-dunyaca-unlu-23-kisi-557518

 

5

Yaşlanan beynin yaratıcı gücünün tarih boyunca örnekleri (1). https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/01/yaslanan-beynin-yaratc-gucunun-tarih.html

 

6

8 AUTHORS WHOSE BIGGEST SUCCESSES CAME AFTER THE AGE OF 50

Rincey Abraham Sep 10, 2014

This content contains affiliate links. When you buy through these links, we may earn an affiliate commission.

When you read lists like “the top 25 writers under 25”, find out that Stephen King published three of his major novels before the age of 30, or see someone who is 27 win the Man Book Prize (glances at Eleanor Catton), it can feel like the time to write the next great novel has already passed. However, there is no real deadline or age limit for when a novel can be published. So be inspired by these eight authors whose major works were all published until they were in their 50s or later. 

Charles Bukowski

Although Bukowski published short stories, columns, and articles in various literary magazines throughout his life, his first novel, Post Office, was not published until he was 51. He held a variety of jobs, including working at a pickle factory, roaming the United States, and working at the post office, all of which helped inform some of his later writing. 

Little House in the Big Woods, the first of Wilder’s Little House books, was originally published in 1932 when Wilder was 65 and the final book was published when Wilder was 76. Wilder worked as a teacher at the young age of 16, which she admitted to not particularly enjoying but did in order to help her family financially. She also worked for the local dressmaker during that time. In 1911, Wilder was hired as a columnist and editor at the Missouri Ruralist, which she held for approximately a decade, and worked with the local Farm Loan Association, dispensing small loans to local farmers. 

Laura Ingalls Wilder 

Little House in the Big Woods, the first of Wilder’s Little House books, was originally published in 1932 when Wilder was 65 and the final book was published when Wilder was 76. Wilder worked as a teacher at the young age of 16, which she admitted to not particularly enjoying but did in order to help her family financially. She also worked for the local dressmaker during that time. In 1911, Wilder was hired as a columnist and editor at the Missouri Ruralist, which she held for approximately a decade, and worked with the local Farm Loan Association, dispensing small loans to local farmers. 

Richard Adams

As with many children’s stories, Watership Down originally began as a story that Adams would tell his daughters. His daughters insisted that he publish the story, and in 1972, when Adams was 52, the story was finally published to much international acclaim. He also won two of the most prestigious British children’s book awards: the Carnegie Medal and the Guardian Children’s Fiction Prize. Since then he has published more than 20 books, including Gentle Footprints, which came out in 2010 when Adams was 90. 

Mary Ann Evans / George Eliot 

Mary Ann Evans, who is best known by her pen name George Eliot, spent the majority of her later life as a writer and editor. In 1851, when she was 32, Evans became an assistant editor at The Westminister Review under John Chapman, a left-wing radical. In 1859, Evans published her first novel entitled Adam Bede. However, her best known work, Middlemarch, was published originally as a serial from 1871 to 1872 and then published as a single novel in 1874. 

Jose Saramago 

Saramago worked as a car mechanic, translator, and a journalist. Although he published a few pieces of literature earlier in his life, he did not receive international attention until his fourth novel, Memorial do Convento, was published in 1982 when Saramago was 60. It was then translated to Baltasar and Blimunda in 1988 and won the Portguese PEN Club Award. He also received the 1998 Nobel Prize in Literature. 

Frank McCourt 

McCourt’s memoir, Angela’s Ashes, was published when he was 66. He then won the Pulitzer Prize for Biography or Autobiography, the National Book Critics Circle Award, and the Boeke Prize. After getting drafted during the Korean War, McCourt held a variety of jobs, working on the docks, in warehouses, and in banks. He later used his G.I. Bill to get admission to New York University and later became a teacher at a variety of schools throughout New York. 

Nirad C. Chaudhuri 

This Bengali-English writer graduated with honors in history from the Scottish Church College, Calcutta, but then took a position as a clerk in the account department of the Indian Army while simultaneously contributing articles to various magazines. He eventually left his clerk position to focus on journalism before becoming secretary to a major political leader, Sarat Chandra Bose. It was not until 1951, when Chaudhuri was in his 50s, when his first and most known book, The Autobiography of an Unknown Indian, was published. 

Mary Wesley 

Wesley is an English writer who wrote three children’s books, the first when she was in her 50s. However she wrote 10 bestselling novels in the last 20 years of her life. Her first adult novel was published when Wesley was 71, and The Camomile Lawn, which was made into a television series, was published when she was 72. She continued writing until the age of 84. 

Who are some of your favorite literary late bloomers?

https://bookriot.com/8-authors-success-after-age-50/

 

6

 

https://lithub.com/10-over-75-a-reading-list-of-the-old-and-wise/

 

7

The All-Time Bestselling Authors Who Debuted After Age 50

By Jeffrey Somers

Updated on May 06, 2019

https://www.thoughtco.com/bestselling-authors-who-debuted-after-age-50-4047864

8

Books written by someone when they were over the age of 65

Inspired by Book Riot's Read Harder challenge. The author of the book must have been 65 or older at the time of writing (or at least publishing) the book. Fiction, non-fiction, and poetry accepted.

https://www.goodreads.com/list/show/86818.Books_written_by_someone_when_they_were_over_the_age_of_65

9

Going strong: 6 writers over 70

Margaret Atwood, 75, has a new book. Do you know these 6 authors still writing strong into their 70s?

https://www.writermag.com/blog/writers-age-70/

10

One skill that doesn’t deteriorate with age

September 4, 2019 12.52pm BST

https://theconversation.com/one-skill-that-doesnt-deteriorate-with-age-122613

11

https://www.quora.com/What-were-the-age-of-the-writers-when-they-wrote-the-most-famous-of-their-books

12

 https://www.curtisbrowncreative.co.uk/what-is-the-best-age-to-write-a-novel/

13

https://www.nytimes.com/2010/06/20/books/review/Tanenhaus-t.html

https://bookstr.com/article/10-hugely-successful-authors-who-got-their-start-later-in-life/

https://www.mic.com/articles/99838/14-brilliant-authors-who-didn-t-succeed-until-way-after-30

https://www.irishtimes.com/culture/books/ann-ingle-people-don-t-think-about-older-people-as-exciting-1.4668311

https://www.mentalfloss.com/article/63112/11-writers-who-started-late

List of centenarians (authors, editors, poets and journalists). https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_centenarians_(authors,_editors,_poets_and_journalists)

Writers Who Have Succeeded In Older Age. 1/13/2019.  4,424 views. by lewwisnicole. https://quizzclub.com/stories/culture/writers-who-have-succeeded-in-older-age/

15 Famous Authors Who Were Published After 40. Erica Verrillo.  Nov 21, 2017· https://writingcooperative.com/15-famous-authors-who-were-published-after-40-1b87e009305e

Writers Who Started Late In Life. https://www.writersbureau.com/writing/writers-who-started-late-in-life.HTM

Famous Authors Who Fırst Publıshed A Book After 50. By Phıllıppe Dıederıch  Mınd May 4, 2021. https://www.vivafifty.com/famous-authors-published-after-fifty-694-694/

10 Wrıters Who Found Creatıve Success Later In Lıfe. https://roamnewroads.ca/10-writers-who-found-creative-success-later-in-life/

Why writers can keep working in old age (and why it is a good idea to keep reading in old age) In fact, reading and writing help one age well. Roger J Kreuz, The Conversation. Sep 07, 2019 · 05:30 pm. https://scroll.in/article/936457/why-writers-can-keep-working-in-old-age-and-why-it-is-a-good-idea-to-keep-reading-in-old-age

Women Writers and Old Age in Great Britain, 1750–1850. Devoney Looser. https://jhupbooks.press.jhu.edu/title/women-writers-and-old-age-great-britain-1750%E2%80%931850

Nine Writers Who Published Their First Books When They Were 50 or Older. CRIS TRAUTNER. 02/27/20. https://infusion.media/books/nine-writers-published-books-when-they-were-50-or-over/

8 Wrıters Over 80. Greg Zimmerman Mar 15, 2013. https://bookriot.com/8-writers-over-80/

Writers Have No Age. Creative Writing for Older Adults, Second Edition. By Karen Updike, Jeri Mccormick, Lenore Mccomas Coberly. Copyright Year 2005 https://www.routledge.com/Writers-Have-No-Age-Creative-Writing-for-Older-Adults-Second-Edition/Updike-Mccormick-Coberly/p/book/9780789024695

Can You Start a Writing Career When You Are over 50? Chasing the dream of writing when the world says you might be too old. https://medium.com/swlh/can-you-start-a-writing-career-when-you-are-over-50-45624b4641db

https://www.quora.com/Does-a-writer-become-better-with-age

………………..

Konuyla İlgili yayınları bulmak için Google’da aranabilecekler;

Older authors

ihtiyarlıklarında kitap yazanlar

100 yaşında eser veran insanlar

those who wrote books in their old age

yaşlılıkta kitap yazanlar

those who write books in old age"

What writers started late in life?

Is 55 too old to write a book?

Do writers get better with age?

Can you become an author later in life?

Do people invent, make original contributions, only when they are not old?

"Do older people invent"

Writers Who Have Succeeded In Older Age

old age writers 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder