11 Mayıs 2020 Pazartesi

EYÜP’ÜN NESİ MEŞHUR / EYÜP’ÜN NESİ ÜNLÜ




EYÜP’ÜN NESİ MEŞHUR / EYÜP’ÜN NESİ ÜNLÜ

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 14.8.2017
1
“Lale devri olarak adlandırılan 1718-1730 yılları arasındaki dönemde Eyüp, mesireleri ve sahil sarayları ile ün yapmıştır. O zamanlar İstanbullularca Eyüp Sultan’ın meşhur sayılan pek çok özelliği vardı: Eyüp kebabı, Eyüp kaymağı, Eyüp oyuncağı, Eyüp kuş lokumu , Eyüp hacı lokumu, reçellik gülleri ve can erikleriyle, yazın türbe erikleri, sonbaharda Sultan Selim incirleriyle meşhur Eyüp bostanları, fulya tarlaları, lale ve sümbül bahçeleri… Eyüp’ün göçten etkilenmesi 18. yüzyılda olmuştur.” http://www.degisti.com/index.php/archives/16975
2
3
BÜLBÜL DİNLEME ADETİ
Eski İstanbul’da bülbülleriyle ünlü birçok yer vardı. İstanbul halkı, biri Üsküdar, diğeri Eyüp’te bulunan ve Bülbülderesi adıyla anılan iki mesire yerine giderek bülbülleri dinlemeyi adet edinmişti.
İstanbul’da bülbülleriyle ünlü yerlerin başında Çubuklu, Göksu, Alemdağ, İstinye, Emirgan, Eyüp, Üsküdar ve Kanlıca’daki bahçe ve korular geliyordu.
“SEYR-İ BAHAR
İstanbulluların ilkbaharda kırlara çıkma adetine “seyr-i bahar” denirdi. Bu adet, özellikle Lale Devri’nde bir tutku halini almıştı. Seyr-i bahar için tercih edilen yerler, Kağıthane Mesiresi, Boğaz köyleri, tepeler, Küçüksu ve Göksu Vadileri, Sultaniye ve Baltalimanı Çayırı’ydı. İnsanlar gruplar halinde şarkılar, türküler söyler, şairler yeni yazdıkları kasideleri, bahariyeleri okurlardı.
Seyr-i bahar için Kağıthane Mesiresi’ne gidenler önce Eyüp Sultan’ı ziyaret eder, çarşıdaki aşçı dükkanlarında Eyüp kebabı, üzerine de Eyüp kaymağı yedikten sonra yanlarına da nevale alarak, Karaağaç ve Bahariye’de dolaşmaya çıkarlardı.”
http://www.milliyet.com.tr/unutulan-istanbul-gelenekleri-magazin-1749479/
4
5
6
“Gül mevsiminde bülbüller coşardı
Kitapta yer verilen ilginç âdetlerden biri de; biri Eyüp,diğeri Üsküdar'da bulunan ve Bülbül Deresi adıyla anılan iki mesire yerine, sırfbülbül sesi dinlemek için gidilmesi. Ayrıca, "Mehtap seyri davetleri" de ilginçâdetlerden biri olarak dikkat çekiyor. Osmanlı'nın sosyal hayatına ışık tutan kaynak niteliğindebir kitapta yer verilen en ilgi çekici âdetlerden biri de sâdece bülbül sesidinlemek için Bülbül Deresi'ne gidilmesi. Konu ile ilgili olarak kitapta şubilgiler yer veriliyor: "Eski İstanbul'da bülbülleriyle ünlü birçok yer vardı.İstanbul halkı, biri Üsküdar, diğeri Eyüp'te bulunan ve Bülbül Deresi adıylaanılan iki mesire yerine giderek bülbül sesi dinlemeyi âdet edinmişlerdi. Bunundışında bazı mehtap seyri davetleri bülbül dinlemek üzere ertesi günesarkıtılır, ayrıca bülbül yatağı olan bağ, bahçe ve korulara yakın oturanİstanbullular, uzak semtlerdeki yakınlarını sırf bülbül dinlemek için davetederlerdi. İstanbul'da bülbülleriyle ünlü yerlerin başında Çubuklu,Göksü, Alemdağ, İstinye, Emirgân, Eyüp, Üsküdar ve Kanlıca'daki bahçe vekorular geliyordu." Kitapta Ramazan'a ve bayrama özel geleneklerden, bolluk veuğur getirmesi için yapılan adetlere, padişahların kılıç kuşanma törenlerindensadaka taşı gibi adetlere kadar şehrin toplumsal hayatında yüzyıllar boyuncayaşatılan çeşitli uygulamalar anlatılıyor.” http://www.turkiyegazetesi.com.tr/kultursanat/63643.aspx
7
Eyüp denince de ilk akla gelen tabii ki Eyüp Sultan Camisi ve türbesi.”
8
9
Eyüp denince hâlâ aklımıza ilk gelen ismin Pierre Loti olması utanç vericidir ...” https://www.hurriyet.com.tr/kitap-sanat/istanbulda-baska-bir-gezinti-40397123
10
 Bu büyük sahabenin yanına gömülmek İstanbul’un mü’min insanı için hep önemli olmuştur. Bu nedenle Eyüp denince akla mezarlıklar da gelir. Eyüp’ün tüm düzlük ve yamaçları mezarlıklarla kaplandı. Amaç hep o büyük insana komşu olma çabası. Boy boy serviler ve yeşillikler arasında yer alan beyaz mezar taşlarının görüntüsü Müslüman ve mütevekkil Eyüp’ün en aşina görüntüsünü verir bizlere. Mezar taşlarının çeşitliliği, türbe tasarımları süregelen mimari değişimi anlattığı gibi şanslı olup da eski(mez) yazıyı okuyabilenler nasıl bir tarihin devamı olduklarını ürpererek göreceklerdir.” http://www.gencdoku.com/eyup-sultan-ve-sehid-sokullu-mehmet-pasanin-kabri-725.html
11
Eyüp denince akla ilk gelen yer Eyüp sultan camisidir.”
12
“Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer:"Eyüp denince akla fetih devlet gelenekleri, cülus törenleri ve manevi bir merkez gelir" 
13
Eyüp denince, ilk akla gelen mekân- lardan Piyerloti Kahvesi, Haliç'e ve geri planda Galata siluetine hâkim bir noktada bulunmasıyla Fransız ...”

14
Eyüp Denince Akla Şadırvan,Camii,Türbe ve Güvercinler gelir. İstanbul – Eyüp Sultan Camii ve Ebu Eyyub El-Ensarî Eyüp Sultan Camii, cami olmanın ötesinde “
15
“Eyüp denince ilk akla gelen, yolu düşenlerin ziyaret etmeden geçemeyeceği ya da belki ziyaret için yolları özellikle buraya düşüren Eyüp Sultan Camii ve Türbesi”
16
Eyüp denilince akla ilk gelen şeyler cami önündeki güvercinleri beslemek ve İŞKEMBECİLER.”
17
Eyüp denilince akıllara hemen özellikle sünnet merasiminin bir parçası olarak akın eden çocukların gelmesi eski bir âdet. “
18
Eyüp denilince akla gelen bir diğer unsur Haliç tir. “
19
Eyüp denilince akla ilk gelen §eylerden biri de §üphcsiz çınariandır. İç avludaki çı nar için Eyup Sultan Hz.' nin gasledildiği ...”
20
“Nedendir bilmem Eyüp denilince çok sıcak bir çağrışım içimi kaplar. Şüphesiz bunun, ilçeye adını veren peygamber aşığı Ebu Eyüp ...”
Eyüp denilince akla gelen diger mekan ise Pierre Loti'dir.”
21
Eyüp oyuncakları arasında belki de en bilineni 'kaynana zırıltısı'dır. “
22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder