4 Mayıs 2020 Pazartesi

KAYNAKÇANIN FAYDALARI



KAYNAKÇANIN FAYDALARI


Bülent Ağaoğlu

Emek zaman ve para tasarrufu sağlayarak önemli bir ekonomik katkıda bulunur.
Çarpıtılmış ve kirletilmiş bilgilerin önlenmesi açısından önemlidir.
Fikirlerin havada kalmamasına, kaynaklarla desteklenen bir temele oturmasına katkıda bulunur.
Kaynakça kanıtlı bilgi sunar, kaynağını gösterir.
Zihinlerdeki sorgulanmamış ezberler için sorular sorulmasına yol açabilir. Çünkü yayın türlerinin genişliği ile beraber gelen bir çok konuda kaynak zenginliği vardır.
Araştırmacıların can yoldaşı bibliyografyadır. (Doğan Hızlan)
Araştırmaların saygın kaynaklardan geldiğini ispatlamak için bir bibliyografya gereklidir.
Kaynakça fikir insanlarını düşünce hususunda derinleşmeye, konusunu iyice incelemeye, onunla ilgili bilgi edinmeye, araştırmaya devam etmeye, görüş ve yorumlarını devam ettirmeye yönlendirir ve nice eserler yazılmasını teşvik eder.
Bibliyografyalar, fikir ürünlerinin sayıları ve dağılımları hakkında gerekli istatistiki verilerin türetilebilmelerini sağlayacak temel verileri içerirler. Bu istatistikler sayesinde konulara göre hem ülke içi değerlendirmeler hem de ülkelerarası karşılaştırmalar yapılabilir.
“Fikir ve sanat adamları ve hareketleri hakkındaki boşluklar çeşitli konularda derin bir şekilde kendini göstermektedir. Bibliyografya noksanlığı, hem ciddi araştırmalar ve incelemeler yapanlar için büyük güçlükler yaratmakta, hem de hazırlanan eserlerin eksikliklerle dolu olması sonucunu vermektedir.”. (Zuhal Özçakır)
“Kaza kaza” derinlemesine sondajla, çok emek verilerek özellikle alt (dar) konuda hazırlanmış detaylı kaynakçalar çok önemli eserlerdir.
Öğrenme açısından bakıldığında, bibliyografyalar araştırmacıya erken aşamalarda güçlü bir bakış açısı geliştirmede yardımcı olur. Yazılı açıklamalar, araştırmacıları tüm kaynakların derinlemesine okumalarını yapmaya, farklı bakış açılarını karşılaştırmaya ve bir tez için fikirleri formüle etmeye teşvik eder.
Derinlemesine sondaj usulü yapılan kaynakça çalışmaları çok emek ve yoğun mesai ister. Sonuçta klasik usul kaynakçaya göre tespit edilen bilgi kaynakları (yayınlar) daha fazladır. Çünkü detaylı çalışılmıştır.
Kaliteli hazırlanan bibliyografyalar ciddi çalışan incelemeciler için tam bir hazinedir. 
Kaynakçalar aracılığıyla bilgiyi izlemek vizyon gelişimine yardımcı olur.
Konu başlıklarına göre düzenlenen “Konu Kaynakçaları” içerdikleri sistematik yapıyla bilgi erişimini kolaylaştırır. 
Yayınlanmış olan kaynakçalar bilgisayar veritabanlarında yer almayan önemli çalışmalara atıflar içerdiğinden, halihazırda yapılmış olan çalışmalara genel bir bakış elde etmenin en iyi yoludur.
Profesyonel araştırmacıların sırrı, araştırmalarını bibliyografya aramakla başlatmalarıdır.
Webde devamlı güncellenen konu kaynakçaları bir de geniş bir yayın türü kapsamları varsa bilgi erişimde ilk başlarda gelir. Örnek: https://eric.ed.gov/
Yayınlar büyük emeklerle hazırlanmakta, yararlı olması için basılmakta ve bilim ve kültür dünyasının ilgisine sunulmaktadır. Kaynakçalar bu yayınların bilinmesine katkıda bulunarak yayınların kullanımını artıran etkenlerden birisi olmaktadır.
Yazı hazırlayanlara kaynakların mevcut durumunu ortaya koyarak perspektif verebilir.
Yazılı metinlerin kalitesinin artmasına katkıda bulunur.

8.1.2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder