15 Mayıs 2020 Cuma

KURUMSAL TARİH ARŞİVİ ÖRNEKLERİ




KURUMSAL TARİH ARŞİVİ ÖRNEKLERİ

Derleme: Bülent Ağaoğlu, İstanbul, 19.4.2014
1
Bilkent Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Tarih Birimi
2004 yılında üniversitenin sözel tarih arşivinin oluşturulması çalışmalarının başlamasıyla kurulmuştur. Üniversite ile ilgili belge, fotoğraf ve film arşivleri oluşturmak, belgeseller hazırlamak, etkinliklerin kayıtlarını tutmak gibi görevler üstlenmektedir.

Bilkent Üniversitesi Kurumsal Tarih Arşivi
ülkemizin ilk vakıf özel üniversitesinin kurucusu, kuruluş öncesi, kuruluş aşaması, ilk yılları ve sonrasına ait fotoğraf, video ve sözel tarih arşivi röportajlarına erişebileceğiniz bir bilgi sistemi olarak hazırlanmaktadır. Çalışmalarımız tamamlandığı zaman arşive buradan erişilebilecektir.
Fotoğraf Toplama Kampanyası
Bilkent Üniversitesi Tarihi Arşivi için, özellikle ilk kuruluş yıllarındaki üniversite hayatını yansıtan fotoğrafları bir araya getirebilmek amacıyla desteğinizi bekliyoruz. Bu servisi kullanarak bize istediğiniz kadar fotoğraf ya da belge gönderebilirsiniz. Eğer elinizdeki fotoğraf ya da belgeleri tarama olanağınız yoksa, bizimle iletişim kurabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler...
Bilkent Üniversitesi Kurumsal Tarih Arşivi. http://midas.bilkent.edu.tr/

2
3
"TCMB Tarihi Arşivi "

Toplumların geçmişine ışık tutan, geleceğini yönlendirmede önemli 
bir role sahip olan arşivler, toplum kültürünün gelecek nesillere 
aktarılmasında önemli bir işlev üstlenmektedir. Buna ilaveten, arşivler, 
toplumların varlığının belleğini oluşturan değerlerdir. Arşivlerin toplumsal 
boyutta sahip olduğu önem, kurumlar açısından değerlendirildiğinde, kurum 
arşivlerinin toplum kültürünün yapı taşları arasında önemli bir yere sahip 
olduğu görülmektedir (TCMB Başkanlık Onayı, 26 Eylül 2006). 
Bu kapsamda, Eylül 2003’den itibaren, İdare Merkezi Birimleri ve 
Şubeler ile, ilgili birimlerin ellerinde bulunan arşiv malzemeleri talep edilmeye 
başlanmış, yukarıda bahsi geçen birimlerin çoğu tarafından, TCMB’nin 
tarihsel süreçteki konumunu belirtecek niteliğe sahip olan ve geçmişe ışık 
tutacak arşiv malzemesi ile bunların dışında değerlendirilmesinde fayda 
görülecek (kitap, defter kaydı, hisse senedi, terazi, daktilo, hesap makinası, 
kasav.b.) malzeme, İletişim Genel Müdürlüğü, Haberleşme Müdürlüğü’ne 122 
gönderilmiştir. Elektronik ortamda ve çeşitli resim formatlarında gönderilen 
söz konusu malzemeler, altı başlık altında toplanmıştır: 
i. Fotoğraf Koleksiyonu 
ii. Gayrimenkuller 
iii. Menkuller 
iv. Nümismatik koleksiyon 
v. Belge örnekleri 
vi. Büro eşyaları 
Yukarıda belirtilen başlıklarda derlenen kalemler, bulundukları 
dönemin karakteristik özelliklerini yansıtmaları açısından önemlidir. Örneğin, 
belgeler arasında 21 Mart 1934 tarihli, İstanbul Şubesi’nin kalorifer inşaatı ile 
ilgili bir fatura mevcuttur. Ayrıca, İstanbul Şubesi tarafından 1946-1954 
tarihleri arasında yayımlanan dergilerden örnekler, tarihi arşivin ilginç 
kalemlerinden birisini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, TCMB’nin kurumsal 
belleğinin etkin bir yapıya kavuşturulması ve kurum kültürünün gelecek 
kuşaklara aktarılmasının önemi de artmaktadır. 
Anılan koleksiyonlar, İdare Merkezi ve Şubelerin geçmiş dönemleri 
ile ilgili, Genel Müdür ve Şube Müdürleri, o dönemlerde çalışan personel ve 
yapılan işler hakkında ilginç bilgiler vermektedir. Bu bağlamda, kullanılan 
büro eşyaları ve dönemin yazışma örnekleri de, bulunduğu döneme ışık tutan 
materyaller olarak göze çarpmaktadır. 
Bu çalışma ile ilgili olarak web ortamındaki düzenlemeler devam 
etmektedir. Yapılan planlamaya göre, web ortamında yayımlanması 
düşünülen Tarihi Arşiv çalışmasının, TCMB’nin kuruluşunun 75. yıl dönümü 
dolayısıyla kurum içi kullanıcılara açılması ile ilgili çalışmalar devam 
etmektedir. 


MB Tarihi Arşivi .



121-122ss.

4

Bilgi Merkezi'nden haberler

Bölüm Tanıtımı: SU Tarihi Özel Koleksiyonu





Sabancı Üniversitesi Tarihi Özel Koleksiyonu bölümünün amacı, üniversitenin tarihi ve entelektüel mirasını, üniversitenin eğitim, öğretim, araştırma çalışmaları, sosyal, kültürel ve akademik aktivitelerine ilişkin yapılacak araştırmayı destekleyecek, her tür bilgi ve bilgi kaynağını toplamak, organize etmek, dijitalleştirmek, korumak ve kullanıma sunmaktır.
Üniversitemizin akademik ve idari birimlerine daha iyi hizmet verebilmemiz için bölümümüze ilişkin beklentilerini, görüş ve önerilerini öğrenme fırsatını bulduğumuz birimlerarası bilgilendirme toplantıları düzenlemekteyiz. Bu toplantılar sonucunda ‘SÜ Tarihi Özel Koleksiyonu Sınıflama Sistemi’ni oluşturan her birime ilişkin konu başlıkları listeleri oluşturulmaktadır. Birimlerden gelen tüm kaynakların analiz, kataloglama ve sınıflama çalışmaları bu konu başlıklarına göre yapılmaktadır.
Dünyada ve Türkiye’de benzer kurumlardaki uygulamalardan farklı olarak koleksiyonumuzda bulunan bilgi kaynaklarının içerik analizleri yapılmaktadır. Bu faaliyet kapsamında bir kaynakta yer alan Sabancı Üniversitesi Mensupları başta olmak üzere kişiler, kurumlar ve etkinlik bilgileri belirlenmekte ve ilgili kaynak için oluşturulan bibliyografik kayda eklenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Bu uygulamanın amacı, kurumsal belleğin en önemli yapı taşlarından olan Sabancı Üniversitesi mensuplarını koleksiyonda yer alan bilgi kaynakları içinde analiz yoluyla tespit etmek, gereksinim duyulduğunda doğru ve tutarlı bir şekilde kullanıcısına sunmaktır.
Bunun yanı sıra içeriği aynı olan farklı türdeki bilgilerin ilişkilendirilmesi, farklı birimlerin aynı etkinliğe ilişkin ürettiği bilgi kaynaklarının biraraya getirilmesi ve tagging link kurumsal uygulamalarımızdan bazılarıdır. Bu uygulamalarımızla kullanıcılarımızın koleksiyonumuzda bulunan bilgi kaynaklarından hızlı, etkin ve doğru bir şekilde yararlanmasını hedeflemekteyiz.
SÜ Tarihi Özel Koleksiyonu’nda yer alan bilgi kaynaklarından üniversitemizin öğretim üyeleri, emeritus öğretim üyeleri, idari çalışanlar, öğrenciler, mezunlar ve emeklileri yararlanabilmektedirler. Dış kullanıcılar, bilgi kaynaklarını özel izinle, Bilgi Merkezi’nde inceleyebilirler.
Fakülte ve birimlerimizin akademik, sosyal ve kültürel etkinlikler çerçevesinde üretmiş olduğu tüm bilgi kaynaklarını SÜ Tarihi Özel Koleksiyonu’na devretmeleri beklenir. Sabancı Üniversitesi kimlikli gazete, radyo, televizyon ve internet ortamındaki bilgiler de koleksiyonumuza eklenmektedir. Koleksiyonumuzun geliştirilmesine tüm Sabancı Üniversitesi mensupları destek olabilmektedirler. Çeşitli ortamlarda rastlanan Sabancı Üniversitesi’ne ilişkin bilgi kaynaklarını, SU mensupları bize iletebilmektedirler. İlgili kaynak koleksiyonumuza eklendikten sonra bilgilendirme mesajı bölümümüz tarafından ilgili kişiye gönderilmektedir.
Üniversite Tarihi Özel Koleksiyonu’nda bulunan tüm kaynakların telif hakları Sabancı Üniversitesi’ne aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, kaynaklar üzerinde hak sahibi olan Sabancı Üniversitesi’nin izni olmaksızın kaynaklar kullanılamaz ve çoğaltılamaz. Ayrıca herkesin kullanımına açılabilen, gizlilik değeri olmayan ve üniversite hakkında yapılacak araştırmaya veri oluşturan bilgi kaynaklarının dijitalleştirilme çalışmaları uluslararası standartlar kapsamında ele alınmaktadır. Dijitalleştirme ve yaralandırma faaliyetleri bu ilkeler göz önünde bulundurularak yürütülmektedir.
Dijitalleştirme çalışmalarının diğer bir amacı da orijinal bilgi kaynağının korunmasıdır. Üniversite Tarihi Özel Koleksiyonu bilgi kaynaklarını etkileyecek her türlü zararlı etki ve unsurlardan korunmuş, uygun çevre koşulları dikkate alınarak planlanır ve düzenlemeler uluslararası standartlara göre yapılır. Birimlerimizin gereksinimleri doğrultusunda farklı erişim modellerini benimseyen bölümümüz, üniversite tarihine ilişkin daha fazla bilgiyi toplamayı amaçlamaktadır.
SÜ Tarihi Özel Koleksiyonu ile ilgili her türlü görüş, düşünce ve önerilerinizi bize aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanarak iletebilirsiniz.
İletişim: su-historyarchive@sabanciuniv.edu / 0 216 483 9203




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder